Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@kovanka zalezi kde zijete a kde pracuje manzel. Na zaklade coho poberate rodicak z AT? Pokial zijete na SK a manzel pracuje v AT, tak je mozne ze vam ho pozastavia, pretoze v tom pripade by vam rodicak malo vyplacat SK a z Rakuska vam oni potom doplatia iba rozdiel. Pokial zijete v AT a manzel pracuje v AT tak by Vam ho pozastavit nemali.
@dada200 ano, ved presne to iste som napisala.
Ale ked doteraz bola nezamestnana a poberali vsetko z AT, a ona sa teraz zamestna, tak AT jej vyplacanie pozastavi. Ona si bude musiet vybavit rodicak na SK a AT jej potom doplati rozdiel... to jest,celkova suma sa jej vlastne nezmeni, financne bude na tom rovnako, ale musí ratat s tym ze jej to na urcitu dobu stopnu kym to papierovo poriesi.....
@marcah áno,presne,nevsimla som si,ze sa chce zamestnať,tam je situácia iná. Mne tiež vždy príde presne ten istý papier ako tebe,ze treba všetko do 4 týždňov doložiť a nieje problém,potvrdia a vyplácanie gexi ďalej. Mňa dosť prekvapujú tie čakacie doby na rodicak,ze niektoré ani po roku nič nemajú. Mne sa to nikdy nestalo,rak dúfam,ze pri druhom babu bude tiež všetko bez komplikácií.
@kovanka no bohuzial automaticky to neprejde. Budete to musiet cele vybavit odznova. Na prídavky je na to aj iny formular. A z SK im budete musiet prilozit potvrdenia, ze kolko poberate z SK (teda oni si tie potvrdenia teraz uz zevraj urady musia ziadat sami medzi sebou ale caka sa na to...).... na zaklade toho vam to dopocitaju
Dievcence nemate niekto skusenost s tym ze mi vytykaju ze podla vypisu z rakuskej banky moc nakuoujeme na Slovensku a tym padom nemame stredobod zaujmu v AT? Ja robim v aT 10 rokov, mam trvale od 2009 nahlasene, mala sa narodila v at aj je so mnou nahlasena. Medzitym sme si postavili vlastny dom kde byvamw alw este niesme aj s manzelom nahlassni lebo nebola kolaudacia. Manzel robi na sk a ma teda este bydlisko na sk a mam pocit ze preto nam robia zle :( nepoznate niekho kto by nam pomohol vyhadat to? Moc dakujem
Slak aby trafil mobil s jeho vlastnou predstavou, co som chcela povedat....
Baby dali ste si niekto vyplatit rodicovsky v tom najkratsom termine, teda za cca 1 rok? Pri malom sme mali na ten najdlhsi termin, teda do jeho 2,5 roka a zvysneho pol roka nam potom doplatili na SK, tak ma zujima ci by sa dalo, ze by mi potom doplatili aj po tom roku az do malej 3 rokov? Nemate niekto skusenost?
@iva87 dobry vecer.chcem sa spytat kde a co ste posielali na doplatenie toho pol roka?ja som posielala najprv ten pol rok na manzela do sva-s tade mi prisla odpoved ze tu neni registrovany,pritom ma pridelene cislo,tak som to potom skusila na wgkk a s tade chcu oddomna teraz presne neviem nejaky formular o ktorom na soc.nemaju ani sajnu a ked som tam odpisala ze nech mi ten formular poslu tak mi prisla odpoved ze ked ten formular nezozeniem tak mi ho poslu.mam taky dojem ze sa vyplatenia toho pol roka nedockame
@dada200 nie nebudem uz potom ziadat dorovnanie rodicovskeho za tie dalsie 2 roky, len by som si dala vyplatit 1 rok v AT (co je vlastne rovnaka suma ako keby si ho dam na tie 2,5 roka len ju dostanem skor, ideme stavat dom tak nam to dost pomoze) a potom tie zvysne 2 roky by som brala na SK tych 200 eur...
@balkica ano to ja viem, poberame vsetko iba z AT, teraz sme si dali vyplatit rodicovsky zrychlene teda za 1 rok... chcem vediet ci sa da, ze po tom roku ked uz z AT nebudem dostavat nic, mozem ziadat na 2 roky rodicovsky zo SK... pri synovi sme mali rodicovsky z at tu najdlhsiu dobu, ale aj to je len do 2,5 roka dietata a kedze na SK je rodicovsky do 3 rokov toho pol roka nam doplatili zo SK...

@1975renca mne finanzamt posle stále na konci obdobia list, s niekolkymi formularmi, ktore musim doplnit/opravit, podpisat, dolozit dokumenty ktore uvadzaju (zatial to bolo vždy potvrdenie z SK ze tam nic nepoberam a potvrdenie zo skolky), a poslat naspat do 4 tyzdnov. Minuly rok to bolo v pohode, dokonca som neostala ani jeden mesiac bez pridavkov. Teraz som to mala zase do oktobra, papiere som uz odniesla, zatial mi nic neprislo, tak som zvedava ci dojdu peniaze tento mesiac....