icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

vroni
14. dec 2016

@jessennykvet, mohlo sa stat (hlavne ak je dieta narodene v prvych dnoch mesiaca), ze ti vyplatili vsetko uz minuly mesiac, tu sa rata rodicak na dni a nie na mesiace ako na Sk.....

jessennykvet
14. dec 2016

@vroni ale vyplaca sa spätne, nie? Lebo.mala je nar. 2.12 , teda teraz nam mali vyplatit za november este. Ci?

vroni
14. dec 2016

@jessennykvet, ano, v tom pripade ste este mali dostat. Nemali ste variantu 10+2?

jessennykvet
14. dec 2016

@vroni 12 plus dva. No ved este pockam tyzden, skor myslim ze mozno posielali este e-formulare na svk len mi nesedi, ze ziaden list neprisiel...

wildcat
20. dec 2016

Prosim vas prehliadky dietata ktore treda zdokladovat koli kbg moze byt prefotena zdravotna karta alebo ma AT poistovna na to tlacivo?

1975renca
20. dec 2016

@wildcat tlačivo nie je,vypis si na A4 prehliadky a daj potvrdit pediatrovi

cica28
20. dec 2016

Baby,prosim vas vedela by mi niektora pomoct?poslali mi nieco z kbg ale neruzumiem ani prd.

wildcat
20. dec 2016

@1975renca ale prehliadky musim napisat zo zdrav.karty? Moze to byt po slovensky?

1975renca
20. dec 2016

@wildcat ved to máš v očkovacom preukaze,dátumy prehliadok,ja som písala aj ortop.prehliadky,očkovania nemusia byt,dátum,pečiatka,podpis a hotovo...môže to byt aj po slovensky,ved dátumy obvykle rozumie každý 🙂

marcah
20. dec 2016

@wildcat tlacivo nie je. Ja som mala ofotenu kartu

jessennykvet
20. dec 2016

@wildcat nam doktor vypisal datumy na vymenny listok a potvrdil.to stacilo.

wildcat
22. dec 2016

vypisujem tlacivo na fbh. Ziadatel bude moj priatel ale nieje otec dietata. Mam v bode 22a napisat info o biologickom otcovi alebo netreba?

dada200
22. dec 2016

@wildcat pokiaľ nieste manželia, žiadateľ nieje otec dieťaťa a nieje ani v rodnom liste uvedený,tak to vypisuješ podľa mňa zbytočne,nárok ti s najväčšou pravdepodobnosťou nevznikne poberať prídavky z AT na toto dieťa.

wildcat
22. dec 2016

@dada200 uz sme tak raz ziadali,vtedy sme byvali v AT ale len diff

wildcat
22. dec 2016

@dada200 differenz. Teraz budem ziadat celu davku.uvidim ci teraz ju schvalia.

dada200
22. dec 2016

@wildcat veď skús a daj vedieť,ale ak sa ti to podarí,tak budem ozaj čumieť,lebo ako už bolo spomínané v inom fóre, rakušania špekulujú,že matkám žijúcim na SK znížia rodičovský a rodinné na takú istú sumu ako by poberali na SK.

lauraa
22. dec 2016

@dada200 to sice ano ale zatial tento zakon nepresiel, teraz vsak uz ziada nemecko o upravu tohto zakona tak uvidime co bude dalej.

dada200
22. dec 2016

@lauraa viem o tom že ,tiež som zvedavá či to prejde hlavne v AT,lebo potom sa nám to neoplatí absolútne vybavovať. Mňa skôr zaujíma či sa wildcat podarí vybaviť rodinné na dieťa,ktoré nieje biologické dieťa žiadateľa,nieje zapísaný asi ani ako otec v rodnom liste a niesu pravdepodobne ani manželia.

1975renca
22. dec 2016

@dada200 o tom síce velmi pochybujem ale raz tu bola táto téma a vraj ak majú spoločné bydlisko tak to ide...no som zvedavá aj ja,ťažko povedať...🙂

lauraa
22. dec 2016

@dada200 ak ziju dlhšie ako 10 mesiacov na spolocnej Adresse tak ano, staci ak on pracuje v at a na sk im nevznika narok na tieto davky. Len teraz at natahuje strasne cas.zakon ak prejde bude to rozhodnutie EU a bude sa pravdepodobne tykat celej EU

wildcat
23. dec 2016

@dada200 niesme manzelia. Uz raz sa nam to podarilo ale to sme byvali v AT a maly tam chodil do skolky. Aj ja si myslim ze teraz na to nemam narok. Ale na sk urade mi stopli davky na obe deti. Mladsie je dieta priatela kt.pracuje v at. Asi sa pomylili.

1975renca
23. dec 2016

@wildcat no to je rozdiel ked ste byvali v AT vtedy,teraz sa to uz určite nebude dať,ved skus,ale je to podľa mna blbosť

xlolax80
23. dec 2016

@lauraa prosim ta odkial mas toto info o zmene zakona? Da sa to niekde docitat? A ako to bude v pripade ked davky pobera matka pracujuca v at ale s bydliskom v sr?

lauraa
23. dec 2016

@xlolax80 zakon neschvalili takze zatial sa nic nemeni, a kedy a ako sa zmeni musi rozhodnut eu.

xlolax80
23. dec 2016

@lauraa diky. Ja len ze ste pisali ze je to viac-menej len otazka casu, kedze teraz s tym prislo uz aj nemecko. Tak nech sa clovek pripravi na najhorsiu alternativu...

iva87
23. dec 2016

Ahojte, prislo nam, ze k ziadosti mame dolozit potvrdenie o trvalom pobyte a navsteve skoly/skolky v nemeckom jazyku... neviete nahodou ci to musi byt uradne prelozene s peciatkou, alebo staci bez peciatky...

1975renca
23. dec 2016

@iva87ahoj, preloz si to sama a posli,a inak,moze to byť aj v slovenčine,uradne to netreba,ja si prekladam sama

cica28
10. jan 2017

ja som nic neprekladala,vsetko som posielala v slovencine a nevadilo im to.

chcela by som sa ale opitat ci rodine pridavky treba na novo posiet ziadost teras alebo len ked je nejaka zmena?

1975renca
10. jan 2017

@cica28 nanovo ked končí obdobie dokedy boli schválené pokial si nevyžiadajú oni že treba iba niečo doložit

kovanka
10. jan 2017

ja som mala schvalene do konca roka prisiel mi papier tlaciva na obe deti vypisali sme poslali spat ale januarove mi zatial neprisli, dufam ze bude vsetko v poriadku a vo february to uz doplatia.