icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

dubaik1985
21. mar 2017

baby, chcem sa vas opytat, ako to je s rodinnymi pridavkami? staci, ak iba manzel bude pracovat v rakusku a mozme ich brat odtial?

1975renca
21. mar 2017

@dubaik1985 ano,len ako je to s tebou?ak si zamestnaná na sk resp.si bola pred materskou tak budu vyplácat len doplatok...ak si bola študent,nezamestnaná aleno na UP tak celá suma pôjde z AT

1975renca
21. mar 2017

@dubaik1985 alebo teda ak je aj dieta staršie a ty si na SK zamestnaná tak na SK budeš dostávat klasicky a zbytok doplatí AT

dubaik1985
21. mar 2017

@1975renca nie na slovensku som nikdy nepracovala...my odchadzame z irska domov a manzel bude pracovat v Rakusku

1975renca
21. mar 2017

@dubaik1985 tak potom nebudeš na SK poberat žiadne rodinné a manžel bude rodinné poberat v plnej výške z AT ak sa na SK nezamestnáš

dubaik1985
21. mar 2017

dakujem za info...a je v AT podmienka, ze ako dlho musi manzel byt zamestnany, aby sme poberali rodinne pridavky?

maji182
21. mar 2017

@1975renca mozem sa spytat? Priatel tiez pracuje v AT ja som studentka ale mam otvorenu zivnost na SKasi mesiac ... to znamena doplatok z AT ... ale keby si ju pozastavim uz by to bola cela suma?

1975renca
21. mar 2017

@maji182 ano,presne tak,ak ti skonci na sk prac.pomer,zivnost...tak vyplaca plnu sumu AT

veronicka12
21. mar 2017

Baby prosim vas chodia uz rodinne pridavky resp.vyplacali uz niekomu? Nam maju doplatit 2 roky tal cakam zatial nic.

balkica
21. mar 2017

@1975renca Ja niekedy zasnem, co vsetko si vymyslia 😀 Oni hadam chodia na skolenia kde im hovoria ake hluposti si treba pytat 😀 Alebo sa im v noci sniva nieco, tak si to vyziadaju 😀

1975renca
21. mar 2017

@veronicka12 zdravím,obvykle chodia každý mesiac a to čo su dĺžni doplatia naraz,ako to že čakáte dva roky?ja som síce tiež raz čakala rok a pol,ale to vtedy vyplácali rok dozadu spätne,odkedy sa vyplácajú mesačne by to malo trvat nanajvýš pol roka,prišiel počas tej dlhej doby papier aspon od nich,nejaké vyrozumenie...alebo? za ktoré roky vám rodinné chýbajú? ono či vyplatia alebo nie,treba žiadat každý rok pokial neprišlo od nich potvrdenie dokedy sú schválené...podávali ste každý rok?

kovanka
21. mar 2017

@dada200 no volali sme a hranice sa vraj neposunuli 16200e tusim rocne ze oni by to schvalili a poslali peniaze ale aj tak by ich potom ziadali spat. a ak potrebujeme potvrdenie ze uz nemame narok musime poslat vyplnenu ziadost na manzela spolu s danovym priznanim a vyplatnimy paskami aby to mohli posudit.

dada200
21. mar 2017

@kovanka ja budem žiadať variantu rovno 30 mesiacov a na manžela vôbec nie,ten totiž v čistom za posledný rok zarobil raz toľko ako je určená hranica,tak by to bolo zbytočné.

kovanka
21. mar 2017

@dada200 ano 30 mesiacov priznali mne a kedze manzel zarobi viac tak ne tych 6 meisacov nemame narok

1975renca
21. mar 2017

@dubaik1985 ziadat mozete hned ako sa tam zamestná,predpokladam ze hned po návrate z irska pojde robit do AT,ak by mal co i len mesiac pauzu,treba žiadať o rodinné na sk,potom ako nastupi do prace v AT,treba to na upsvr na sk nahlásiť,stopnu to a odkedy bude v at zamestnany bude plnu výšku vyplacat at

wildcat
21. mar 2017

Tych 16200€ je plat v cistom? A ked pracoval otec dietata iba 8mesiacov v AT minuly rok a ma asi 15000€ v cistom, moze ziadat?

wildcat
21. mar 2017

@1975renca @maji182 ja nepracujem, a v at nam schvalili davky ale odratali tych nasich 23€ pritom mam davky na SR stopnute. Tak im idem pisat list

1975renca
21. mar 2017

@wildcat no oni to odratuvaju napriek tomu ze sa vydokladuje ze na SK sa pre take a take príčiny nepobera,uz som spominala ze som mala tu istu situáciu,niekoľkokrát som dolozila rôzne pitvrdenia ze som na sk nepoberala a odratali napriek všetkému,odvolavala som sa,pisala ale nedoplatili nič

dubaik1985
21. mar 2017

@1975renca ja este poberam rodinne z irska, este som na irskej materskej, takze sa informujem ak ju ukoncim, ze ako to bude fungovat v AT...dakujem si zlata!

wildcat
21. mar 2017

@1975renca preco to tak je,ze niekomu odrataju a niekomu nie? Na SR mame normalne zakony,sice dostavame malo a funguje to tu. Kazdy vie na co ma narok.

veronicka12
22. mar 2017

@1975renca nam to vzdy takto doplacaju raz za rok aj minule nam prisli za dva roky 2013-2014 teraz cakame 2015-2016 lebo ex ma zmluvu len 9 mesiacov takze preto:(

marcah
22. mar 2017

@wildcat no ak by v SR mali tolko ziadosti od cudzincov a k tomu este ziadosti o doplatky atd atd ako to je tu v AT, tak ver tomu, ze ani v SR by tie zakony odrazu uz neboli take jednoznacne 🙂
Inac, mne vyplacaju kazdy mesiac, nikdy mi nic nestiahli. Na zaciatku som mala v E411 uvedene ze narok nemam a teraz iba kazdy rok posielam potvrdenie ze v SR nic nepoberam....

jessennykvet
22. mar 2017

Tak zas sa hlasim :D prislo nam vratit z rodicaku 740€,t.j.polovica penazi ktore nam vyplatili po desiatim mesiaci veku dieťaťa. Neviem vsak preco. Vraj lekarske prehliadky,no do 10m.veku som.ich odložila 6,priznavam, ze som nevedela ze treba päť do 14.m veku, potom uz som nedokladala az dva tyzdne dozadu,to uz bolo neskoro. Mate niekto skusenost ci je to zvratitelne tento rozsudok s cervenym stemplom napr.tak ze este raz dolozim komplet prehliadky?

marcah
22. mar 2017

@jessennykvet znamena to, ze vy ste tie prehliadky absolvovali akurat ze si ich neposlala na krankenkassu? No v tom pripade podla mna sancu mate. Aj ked nemam skusensoti s cervenym stemplom 🙂, ale urcite by som sa odvolala (je tam v tom liste uvedena moznost odvolania?)

1975renca
22. mar 2017

@veronicka12 tak treba čakať ked vam to tak chodí

jessennykvet
22. mar 2017

@marcah
Tých 6 som poslala hned, a je pisane, ze treba dodat päť do 14.mesiaca tak som.myslela ze to tym aj splnam, ale im islo asi o to, aby medzi nimi bola aj ročná prehliadka, no tu som poslala az ked mala dcera 15m. Vratit nam dali polovicu davok po 10.mesiaci, takze dovtedy im to sedelo. Som nastvana, dávala som si na tom záležať a akaj prideme o 1500€ dokopy s tym co.nam mali este doplatit, tak ma asi slak trafi.

1975renca
22. mar 2017

@wildcat to netusim veru...su vehementne rozdiely takmer vo všetkom,vo vyplacani,v dlzke cakania,v podmienkach,v narokoch...sama tomu nerozumiem,zostava len dozadovat sa stale svojho,prip.ked to nedoplatia riešiť to cez ich ombudsmana

jessennykvet
22. mar 2017

Inak videli ste v telerane? Chcu znizit pridavky v at na 95€, ale beriem to tak, ze ta snaha uz tu je roky.

marcah
22. mar 2017

@jessennykvet no, debatuje sa o tom uz dlhsie, ale ide len o pridavky na deti, ktore trvalo ziju mimo AT. Co sa mna napriklad netyka, preto ma to ani velmi nestve 🙂
Musim povedat, ze ja osobne som presvedcena o tom, ze naklady na dieta zijuce v rakusku su ozaj vyssie ako naklady na dieta v SR alebo CR (na zaklade toho kriteria to z mojho pohladu nie je az taky nelogicky krok. Aj 95 Eur je dost v porovnani s tym co dostavaju mamicky bezne v SR)

dada200
22. mar 2017

@marcah ja to mám presne tak isto ako ty,posielajú mi každý mesiac rodinné a nikdy nič neodratali za 9.rokov. Dokonca aj rozhodnutie mi vždy prišlo max. do 2.mesiavov o schválení ,to bolo najdlhšie čo sme čakali. Som zvedavá ako to bude teraz pri druhom s rodičákom.