icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

cica28
31. mar 2017

@majuska77 podavali sme ziadost ale vo viedni tusim,oni to potom poslali do St.polten ale ked nieco ziadali posielali sme to rovno lebo behat tam osobne za kazdy papier bola hlupost

majuska77
31. mar 2017

@cica28 dakujem,asi to teda skusime,lebo dcera ma zajtra 2roky a uz je to podla mna fakt pridlho

cica28
31. mar 2017

@majuska77 skus to a uvidis.my sme argumentovali nasim uradom ze musia mi to tu uzavriet a nemozu lebo oni ziadnu odpoved nedavaju.mne totizto tuto stopli vsetko a tak sme sa dotahovali az pokedy sme nevolali tej ombucmanke

gvendy0503
1. apr 2017

@cica28 tu na Slovensku stopnú vyplácanie rodičáku?

cica28
1. apr 2017

@gvendy0503 mne ano lebo som nemala pracovny pomer

1975renca
1. apr 2017

@gvendy0503 len v tom prípade ,ak ste po škole nepracovali,alebo ste neodpracovali pred materskou stanovený počet dní...bola ste nezamestnaná a idete resp.ste na materskej a otec dietata pracuje v AT,vtedy vypláca všetko AT,na SK nedostávate nič

gvendy0503
1. apr 2017

@1975renca ďakujem za vysvetlenie, takže mňa sa to netýka. Ešte sa spýtam, ak by som šla späť do roboty o pol roka alebo rok skôr, malo by to vplyv na vyplatenie rodičáku z Rakúska?

1975renca
2. apr 2017

@gvendy0503 ano,treba si to premysliet predtym a samozrejme ak je to skôr ako bola dana varianta,treba to oznámiť,ved ak takto zvazujes daj si najkratsiu variantu alebo teda taku ktora najviac vyhovuje a je po starosti,je ich tamna vyber dosť

gvendy0503
2. apr 2017

@1975renca a ako sa to berie keď mám variantu 15+3 tak 15 mesiacov od narodenia dieťaťa alebo od schválenia rodičáku v Rakúsku?

jessennykvet
2. apr 2017

@gvendy0503 od narodenia 🙂

1975renca
2. apr 2017

@gvendy0503 samozrejme ze od narodenia,môžeš zostat bud 15 mesiacov alebo celych 18,s tym ze vyplatia len za 15 mesiacov,zbytok si môže poziadat manzel ak splna podnmienky,ale nemusi...

gvendy0503
2. apr 2017

@1975renca takže keďže malý už má 15 mesiacov, tak by sa nič nestalo, keby som po dvoch rokoch išla do práce 🙂 A peniaze by mali vyplatiť spätne naraz alebo ich budú aj tak mesačne posielať?

1975renca
3. apr 2017

@gvendy0503 podla toho ako si sa so zamestnávatelom dohodla a akú variantu si si zvolila,podla toho budu očakávat že nastupiš do práce,najneskôr však po tom 18. mesiaci ked máš 15+3,závisí od toho ako ti to akceptuje zamestnávatel,ale po 15. mesiacoch vlastne končí vyplácanie rodičáku v AT,takže kolko zostaneš doma je tvoja vec,ale už nebudeš dostávat nič

1975renca
3. apr 2017

@gvendy0503 a kto vlastne pracuje v AT ty či priatel/manžel?ak ty, tak si posielala dohodu so zamestnávatelom ohladom nástupu do práce papier,nie?to treba dodržat,resp.ak ti povolí zamestnávatel byt ešte doma,potrebuješ to vydokladovat,ak pracuje v AT polovička,tak je jedno dokedy budeš doma ty,ale ako som písala 15.mesiacom ti končí vyplácanie rodičáku v AT...na to sa tie varanty udávajú, s tým, že neviem ako ti to doteraz rodičák vyplácali, doplatok do celkovej sumy dostaneš po 3.rokoch ked vydokladuješ kolko si celkovo vybrala penazí z rodičáku na SK...

gvendy0503
4. apr 2017

@1975renca manžel pracuje v Rakúsku. Zatiaľ mi nevyplatili nič :( iba zo Slovenka poberám rodičovský

1975renca
4. apr 2017

@gvendy0503 no ani mne a malá už bude mat tento mesiac 20.mesiacov,oni to doplatia...len kedy,strašne im dlho trvá aj kým nejaký papier pošlú a už si dostala nejaké vyrozumenie od nich alebo niečo? ozvali sa vôbec počas tej dlhej doby,že čo a ako ste na tom?poposielali ste všetko potrebné?

gvendy0503
4. apr 2017

@1975renca vždy keď sme boli zaniesť papiere, tak povedali manželovi, že majú všetko potrebné a máme čakať. Potom mi zase poslali nejaké papiere, že niečo chcú. Naposledy tie potvrdenia, o ktorých som už písala. Tak snáď to už bude všetko. Teda dúfam, lebo už ozaj neviem, čo by ešte mohli chcieť. Keď sme ich súrili, tak vždy nám povedali, že majú všetko potrebné a treba čakať. Ja už mám pocit, že to schválne naťahujú a čakajú, či budeme mať toľko trpezlivosti čakať a nevzdáme to. No ja sa nedám

1975renca
4. apr 2017

@gvendy0503 no vela ludi čaká,ved cakat sa dá veeelmi dlho...kolegynin maly ma 5 a pol roka a ešte nema doplatene ma neho vsetko,mna by skôr zaujimalo dokedy maju oni casovo hranicu,aby to vybavili a dotiahli do konca,lebo toto je uz naozaj absurdné

gvendy0503
5. apr 2017

@1975renca Tak to naozaj neviem, či je to nejak časovo obmedzené.

majuska77
5. apr 2017

@gvendy0503 ja som presne taky isty pripad,mame len cakat a hlavne ze uz maju vsetko ako povedali.Keby vuem komunikovat po nemecky aj cez telefon tak uz to riesim vsade kde sa da,len ten moj muz je akisi lenivy,co by to vedel obvolat.

gvendy0503
5. apr 2017

@majuska77 môj im písal maily ale tam bol aj osobne. Ja tiež dobre neviem nemecky, tak to nechávam plne v jeho réžii🙂

1975renca
5. apr 2017

@majuska77 obvolávanie a chodenie osobne nepomôže ,vždy každý dostane tu istu odpoved,aj ked tam idete osobne dostanete sa len k ludom 1.kontaktu,čiže nejaká info stanica 🙂 ktorí nevedia povedat aj tak nič konkrétne len to čo im povie PC...

majuska77
5. apr 2017

@1975renca hm, ved to, je to s nimi na dlhe lakte.Veď už niekolko dni hovorim mužovi nech zavolatej tej ombudsmanke,ale on stale nic, chapem že väčšinou na to aj zabudne,kedze je cely den v praci.A keby som jej napisala na email, že by som to nejako dala dokopy?

1975renca
6. apr 2017

@majuska77 na mail sa chystám ombudsmanovi napísat aj ja,lebo začiatkom mája idem do práce dohodnut sa ohladom nástupu a chystám sa tam íst osobne,malá bude mat 20.4. 20 mesiacov...ale ako píšem,na to aby mi povedali že je všetko o.k. a mám len čakat tam ani ist nemusím...ja ombudsmanovi určite v najbližších dnoch písat budem,nakolko písomne mailom sa to dá aj dokázat,telefonát nedokážete a ani to o čom ste sa bavili a čo Vám povedal...

wildcat
9. apr 2017

Chcem sa spytat,mam poziadane o variantu 15+3 ale ratat sa mi bude iba 11 mesiacov, lebo otec maleho zacal pracovat v AT az ked mal maly 4mesiace. Na tie 3m otec mat narok asi nebude. Ak na SR budem poberat zvysnych 25mesiacov po 200€,takze 5000€,AT mi dorovna do sumy 12000€ alebo do sumy 14400€co je varianta 15+3 aj ked tie 3m poberat nebudeme. Vdaka

1975renca
10. apr 2017

@wildcat určite odrátaju mesiace kedy tam manžel nepracoval a aj sumu poberanu na sk do 3.rokov veku dietata,preto sa dopláca až po 3. rokoch a dovtedy sa vypláca len paušál,ale ked nežiadate tie 3 mesiace na otca,mali by vyplatit zo sumy 14400,inak toto by aj mna zaujímalo kedže si nebudeme žiadat pri variante 20+4 na otca,aspon logicky mi to tak vychádza 🙂

wildcat
10. apr 2017

@1975renca ved ano ked sa neziadaju masiace.na.otca je to mensia suma. Viem ze mi po 3rokoch doplatia, len ma zaujima ci do sumy 12000€ alebo 14400€.

1975renca
10. apr 2017

@wildcat viem,no to zaujíma aj mna,kedže nebudeme na priatela tiež žiadat 🙂uvidíme či niekto bude vediet 🙂

wildcat
10. apr 2017

@1975renca a ja ked mam narok iba na 11m ale dala som si variantu 15+3 vyplatia mi do max sumy 8800€ co by som dostala za 11mesiacov? Este aj tak to moze byt...

1975renca
10. apr 2017

@wildcat no tie mesiace čo tam manžel nepracoval určite odrátajú,ale ako to potom vyratúvajú...a čo vlastne akceptujú a z akej sumy vychádzajú...netuším,snád niekto mal podobnu situáciu a poradí