icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
18. aug 2017

@siiisi keď mas nan narok na sk nemohli ti ho pozastavit,zavolaj si na centralu a informuj sa tam,robila si pred materskou na sk?byvas na sk?kto robi v at?preco ti ho pozastavili?

siiisi
18. aug 2017

@1975renca ano stale mam pracovnu zmluvu na dobu neurcitu, takze zamestnana na materskej, byvam na SK. Manzel zacal pracovat v AT. Snazim sa tam zavolat, len neuspesne 😟

1975renca
18. aug 2017

@siiisi prac.zmluvu máš na SK? ak si bola zamestnaná na SK a prac.pomer stále trvá máš nárok na poberanie na SK a doplatok v AT,pravdupovediac ako som už predtým písala viackrát,tetušky majú v tomto chaos a chýba im kopec informácií ohladom tohoto,tak by som si to vydupala na tvojom mieste

1975renca
18. aug 2017

@siiisi informuj sa na centrále,nie v mieste pobytu,informácie sa často líšia a potom povedz láskavej tetuške že sa budeš na nu písomne stažovat,ak budeš v práve,iné nezaberie 🙂

siiisi
18. aug 2017

@1975renca tak si predstav, ze mna ma na starosti nejaka nova kolegyna, ktora si myslela, ze treba stopnut poberanie na SR. Vyziadala som si jej nadriadenu a ona sa mi ospravedlnila s tym, ze v pondelok poslu peniaze 😟. esteze som tam volala, riadny chaos

1975renca
18. aug 2017

@siiisi ved o tomto píšem,tooolko negatívnych skúseností mám s novými a kadejakými meniacimi sa tetami na UPSVR že hrôza...aspon že to je už o.k. a vždy sa prosím Ta informuj radšej hned aj inde...lebo naozaj vidíš ako je to...neinformované,nekompetetné ktoré si,,len často myslia,, bez toho aby si to vopred overili...no hanbila by som sa sediet na tej stoličke a tvrdit neopodstatnené...strašnéééé naozaj,je to žialbohu čím dalej horšie...tak som rada,držím palce 🙂

jessennykvet
18. aug 2017

@siiisi zalezi od situacie. Napr. My poberame plny z at,lebo tam muz pracuje a ja som pred rodicakom nepracovala. Mozno mas narok na plnt z at aj ty,nie?

jessennykvet
18. aug 2017

@siiisi teraz uz citam co si pisala,prepac . Super ze uznali chybu🙂

siiisi
18. aug 2017

@jessennykvet v pohode. maju tam riadny chaos 🤦🏻‍♀️

miniedomi
30. aug 2017

@balkica dobry vecer, asi sa podla odpovedi idem spytat rovno vas. Manzel pracuje v rakusku, ja som momentalne na materske. Byvame na slovensku a ja som pracovala na slovensku. Mala sa narodila 27.5. Chcela by som vediet ci mame narok na rodinne pridavky z rakuska. Ak ano mame ziadat najskor na slovensku a potom dorovnanie z rakuska alebo mozme cele rovno v rakusku? Na slovensku sme este neziadali. A ak to chapem spravne ak nam schvalia pridavky mozme ziadat aj o prispevok.
Dakujem vopred za odpoved, ja neviem uplne dobre po nemecky a manzel nie je "vybavovaci" typ 😉

balkica
30. aug 2017

@miniedomi taaakze beriete na SK pridavky..po skonceni materskej budete ziadat rodicovsky na SK..V Rakusku mate narok, takze hned si mozete podat ziadost o FBH differenzzahlung na finanzamt a ziadost o KBG, vyberiete si variantu..ALE manzel nesmie zarobit viac ako 16.200€ rocne v hrubom..A tiez differenzzahlung..ak pracuje na trvaly PP tak sa ziada na krankenkasse 👍👍

dada200
30. aug 2017

@miniedomi všetko vybaviť a poberať zo Slovenska,v Rakúsku žiadať iba dorovnanie raz ročne ( prídavky a potom rodičovský) Ak ste zamestnaná na Slovensku a pracovný pomer trvá.

miniedomi
30. aug 2017

@balkica a @dada200, dakujem pekne za odpovede. Tych 16200 sa vztahuje na pridavky alebo rodicovsky?

dada200
30. aug 2017

@miniedomi rodičovský príspevok

jessennykvet
30. aug 2017

@balkica preco by nemohol zarobit viac? Moj zaribi cez 20 000 a vsetko na uznali

dada200
30. aug 2017

@jessennykvet a aku si si dala variantu na rodičovský? Ja mám tiez schválené všetko ale variantu iba 30+0 keďže môj muž zarobí skoro 30.000€ ročne,tým pádom on nemá nárok žiadať na seba rodičovský,keďže prekračuje hranicu.

jessennykvet
30. aug 2017

@dada200 ano, to je pravda, ze nema narok na to plus niečo, my sme brali ale plnu odtial a 12+0. Tak som zle pochopila 🙂

balkica
30. aug 2017

@dada200
@jessennykvet ked je ziadost na zenu, tak muz moze zarobit kolko chce 😀 Len sa uz potom nemozu ziadat tie mesiace +2 +4 +6

balkica
30. aug 2017

@miniedomi Ale ak si date ziadost o KBG na svoje meno, tak on moze zarobit kolko chce 🙂

dada200
31. aug 2017

@balkica veď o Tom som písala,že muž zarobí viac ako 16.200€ ročne,preto mám variantu 30+0 a na neho žiadať nebudeme. 😊

balkica
31. aug 2017

@dada200 vybavene 😁😁👍👍👍

bobco13
31. aug 2017

Ahojte,som tehotna a nevznika mi narok na matersku takze idem rovno na rodicovsku,manzel robi v At mozem si dat hned ziadost po porode na rodicovsky prispevok,alebo musim pockat kym prejde 6 mesiacov materskej.Dakujem,dufam ze som to napisala zrozumitelne🙂

balkica
31. aug 2017

@bobco13 ano hned od narodenia aj pridavky aj rodicak 😊👍

bobco13
1. sep 2017

@balkica Dakujem.

nicolette1
12. sep 2017

Dobry den, manzel ma v AT za 3 roky odpracovany 1 rok, tzn. nepracoval nepretrzite pocas tych 3 rokov, zacal pracovat, ked mala dcera 7 mesiacov, a teraz otazka, dorovnanie za tych 12 mesiacov budu ratat z rozdielu len z penazi vyplatenych v SR v prislusnom obdobi, alebo budu ratat z uhrnu penazi vyplatenych do 3 rokov veku dietata? resp. na Slovensku som poberala do necelych 29 mesiacov veku dietata - narodenie dalsieho). Zatial priznali dorovnanie v ciastke 4,66€ na den za to prislusne obdobie, len teraz chcem poziadat o doplatenie plnej sumy zdokladovanim vsetkych sum vyplatenych tu na SR do jej 3 rokov....lebo ak by to ratali podla modelu, kolko by som mala narok v At za tych 12 mesiacov - vyplatene sumy do 3 rokov veku dietata, este by som musela vracat peniaze☹
A obdobne, pri druhom dietati sme mali variant 12+2, z tych 12 mesiacov manzel 1 mesiac nepracoval, ako to budu ratat a co doplacat v pripade ak uz manzel nebude v at robit do tych 3 rokov veku ...neviem, ci som sa spravne vyjadrila, viete prosim poradit?

nicolette1
12. sep 2017

Teda lopatisticky, budu vyplacat rozdiel medzi sumou, na ktoru by som mala pocas tych 12 mesiacov trvania manzelovho PP v AT minus vyplatene sumy na SR len v tychto mesiacoch, alebo minus cele sumy vyplatene na SR do 3 rokov veku dietata?

balkica
12. sep 2017

@nicolette1 cela suma za cele tri roky na SK

1975renca
12. sep 2017

@nicolette1 mínus cela suma poberaná do 3.rokov veku dieťaťa na SK

nicolette1
12. sep 2017

Lenze oni my uz teraz vyplatili viac, cca 1600€, podla vypoctov do 3 rokov by mali len cca 200€. V case vyplatenia penazi mali dostupne info, nakolko sumy priznali do datumu dokedy som poberala na slovensku, t.j. do zacatia poberania materskej na druhe dieta. Vyplatili, ked mala dcera 3,5 roka a taxa 4,66€ na den, tak neviem, poziadam o doplatok a uvidi sa...

balkica
12. sep 2017

@nicolette1 ja vobec nechapem..Aku variantu ste mali na prve dieta ? Aku variantu mate pri druhom dietati? Oni nepriznavaju sumu podla dostupnych informacii, oni schvalia nejaku sumu a potom bud doplatia alebo si vypytaju naspat...Ked mate na druhe dieta variantu 12+2 a beriete aj zo SK tak SK plati kazdy mesiac 213€ a z AT mate mat kazdy mesiac cca 800€..okolo 25€ na den...Ked doberiete tych 12 mesiacov a manzel tam prestane pracovat tak pokracujete dalej na SK s tymi 213€