Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
Baby viete mi povedat co odo mna chcu WGKK poziadala som na manzela 4 mesiace potrebuju Potvrdenie registracie od celej rodiny zo Slovenska.
Uz som to poslala a zase ziadaju to iste.
@balkica informovali sme sa nato v at. Nemoze sa to. Ved skus prezistit na poistovni,potvrdia ti to
@balkica
Este dodam,ze my sme tiez boli v tej nadeji,lebo tu na upsvare nam tvrdili,ze mozeme...no.nemozeme. to by bolo napriklad prilis super pri variante 12+2, kde vyberes za rok rodicak 12 000 a este dva roky beres v at.
@jessennykvet ja som mala variantu 15+3 ale brala som len 10 mesiacov,lebo otec maleho zacal v AT pracovat.ked mal maly 5mesiacov. Ani ja nemam narok dobrat peniaze zo Slovenska? Ani na +3mes.nemame narok. Na SR mi povedali ze narok mam len treba.dolozit ze nemame narok na +3mesiace.
@wildcat to teda netusim. Podla mna mas narok urcite na tie tri mesiace,ale najlepsie je si to overit v at. Aj ked to dava logiku ze mozes dobrat.
@jessennykvet ale na slov.urade pani myslela ze dobrat.do 3 rokov maleho.
@jessennykvet nepochopili sme sa..ked nie je narok v at na tie +mesiace tak iba tie +mesiace sa mozu dobrat na Slovensku.. 👍👍
@balkica aha ano, to mas pravdu,prepac🙂 tak som to aj ja myslela,len som to zle pochopila
@wildcat 5 mesiacov ste mali brať na Slovensku,keďže otec dieťaťa tam ešte nepracoval. 10 mesiacov v Rakúsku, keďže otec malého tam začal robiť a zvyšné +3 mesiace môžete poberať zo Slovenska ak na nej nemáte nárok v Rakúsku. Na poberanie do 3.rokov dieťaťa nemáte nárok zo Slovenska, keď ste mali variantu 15+3
@wildcat v prvom rade je to podvod,lebo nemôžete vybrať celú sumu v AT podľa zvolenej varianty a potom zvyšné mesiace do 3.rokov dieťaťa poberať na Slovensku,to by bolo síce pekné,ale zákon to neumožňuje poberať rodičovský príspevok v plnej sume v dvoch štátoch!!! V druhom rade naše úradníčky niesu veľmi informované a schváliť vám to môžu,lenže AT bude žiadať tým pádom vrátiť celú sumu za 10 mesiacov čo vám platili oni. Ak sa vám to chce risknúť,nech sa páči, skúste
@wildcat mozu to chciet, staci ked poslu na svk eckove formulare,nemusite o tom ani vediet a len vam pride šek na vratenie sumy z at
Žienky mám variant 15+3. Manžel dva mesiace v Rakúsku nepracoval keďže menil robotu. Mám teda nárok na 13 mesiacov ak to dobre chápem. Zatiaľ mi vyplatili len paušál stanovený na deň, čiže 2,60 na deň. Koncom marca mi skončí po 2,5 roku rodičovský nakoľko nastúpim na ďalšiu materskú. Môžem si potom požiadať o dorovnanie rodičovského z AT?
@gvendy0503 O dorovnanie za ziada ked ma dieta tri roky, v niektorych pripadoch sa uz stalo, ze az ked ma styri roky..Tak skuste buduci rok ked bude mat starsie dieta 3 roky poziadat o prepocitanie
@wildcat nemôžete žiadať a ani rátať s celou sumou,keďže otec dieťaťa začal v AT pracovať,až keď malo dieťa 5.mesiacov,čo sa vám zdá na tom divné? Veď tých prvých 5.mesiacov ste poberali rodičovský na Slovensku.To vám logicky odratali zo zvolenej varianty, a nebudú platiť spätne,keďže otec dieťaťa tam dovtedy nič neodrobil ,neodviedol a nebol poistený. Nárok vám vznikol až odo dňa, keď tam začal pracovať a je jediným živiteľom rodinný. To ako keby niekto čo má ročné dieťa,teraz tam začne pracovať a žiadal by nech mu vyplatia celú sumu 12000€. Ak sa vám to nezdá,môžete požiadať o preratanie,ale informujte sa priamo v AT a nie na našich úradoch,kde nič nevedia.
@balkica Myslela som, že sa to robí keď sa skončí poberanie rodičovského príspevku. Ďakujem teda za radu. 🙂
@gvendy0503 musia prejst tie 3 roky kvoli tomu ze na SK sa berie 3 roky 🙂 Aj ked tu nic neberiete
@balkica oki tak budem čakať. A existuje nejaké tlačivo alebo formulár ktoré treba poslať?
Baby, myslite že by som sa mala pripomenúť.. Všetko majú žiadosť podaná ešte v máji 2015..teraz v auguste môj zamestnávateľ poslal potvrdenie,že som pracovala u neho..a za tie 3.mes neprišla ešte žiadna odpoveď.. Čo mi poradíte?

@bosorkabb pozri si cez Google, podla toho pod ktore SVA spadas