Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@wildcat nemôžete, slovensko vám už nemá čo doplatiť. 230€ x 5 mesiacov + 7500€ z AT za 10 mesiacov činí sumu 8650€
Čiže mesačne vám to vyšlo na 36 mesiacov 288€ čo je viac ako rodičak zo Slovenska. Takže svoju sumu čo vám patrí ak by ste poberali iba zo Slovenska ste dostali a z AT ste tiež sumu za 10 mesiacov vyčerpali. Ak nie ste spokojná so sumou z AT,môžete si to nechať preratať ešte raz.
@balkica pracovala som na tpp,áno tak dlho, už ani nedúfam, že niečo dostanem. ☹
@slavinocka16 tak to napiste Ombudsmanovi..on riesi rychlo 😊
@balkica napíšem.. Už ani neviem, ako by to bolo najlepšie zformulovat tie vety.. 🙂
Ahojte, spýtam sa trochu obšírnejšie: som zamestnaná na Slovensku, som na materskej polroka. Manžel je zamestnaný v Rakúsku okolo 5 rokov. Na co všetko mam nárok a o čo mam žiadať a kedy. Určite sa to tu niekto pýtal, no viem ze v marci tohto roku sa pravidla menili a aj žiadosti su iné, preto by som sa chcela spýtať na aktuálny stav. Neradi by sme prišli o peniažky preto, ze rakúski úradníci su neochotní a arogantní ☹️ Ďakujem, budem netrpezlivo čakať na odpovede a rady.
@zuzufeky ahoj, po skončení poberania matrskej,nastupuješ na rodičovskú dovolenku. Peniaze budeš poberať zo Slovenska a od Rakúska máš nárok, raz ročne žiadať o dorovnanie do výšky príspevku v Rakúsku ( rodičak aj prídavky). Žiadosti sa nemenili stále sú tie isté, my sme podávali sme v apríli. Priprav sa na to,že niektoré potvrdenie budú žiadať aj 2x. V tvojom prípade keď žiadať iba dorovnanie to je vždy zdĺhavé ako v prípade,keď poberať celú sumu iba z Rakúska. Manžel nech zbehne na úrady a o všetkom sa informuje. Tam mu povedia čo všetko budete musieť doložiť.
@zuzufeky a rakúsky úradníci nie sú neochoti ani arogantni,len niektorý Slováci nerozumejú čo od nich žiadajú a nedolozia všetky potrebné papiere,tak to trvá into dlhšie. S Neochotou ani aroganciou sme sa nikdy nestretli,ja som mala prídavky vybavené a na účte za 3 týždne a rodičak schválený a vyplatený za 2 mesiace. S aroganciou a neochotou sa stretávame iba na našich úradoch.
@dada200 o dorovnanie rodičovského z Rakúska sa môže žiadať raz ročne? Myslela som, že až po dovŕšení troch rokov dieťa sa môže oň požiadať. Nám zatiaľ vyplatili len paušál stanovený na deň.
@balkica aj keď je na materskej ,zamestnaná na Slovensku a pracovný pomer stale trvá? To je nejaká novinka o ktorej neviem. Vždy sa poberalo v tomto prípade na Slovensku a žiadalo sa iba dorovnanie raz ročne z Rakúska.
A áno asi máme šťastie na úradníkov. Nikdy som nečakala dlhšie ako dva mesiace na schválenie ani teraz pri synovi ani pri dcére pred 10.rokmi.
Možno je to aj tým,že manžel tam už robí skoro 16 rokov a ovláda perfektne nemčinu,čiže keď aj volá na úrady,alebo ide osobne,vie čo od nich chce a oni mu tiež rozumejú o čo ich žiada. Dokonca v maji po mesiaci volal za rodičovský a pani napísala urgenciu a v júni uz nabehli peniaze.
@dada200 niekedy to tak bolo..tak pred siedmimi rokmi asi... ale teraz zalezi od uradu a uradnika, ale v 99% pripadoch sa vyplaca normalne mesacne, ziadna novinka to nie je, poznam takych ludi vela 🙂
Mne vybavovala vsetko osobne s perfektnou nemcinou mama, mali vsetky papiere, a aj tak som cakala rok 👍 a nic im nechybalo lebo nic nepytali , az na ziadost Ombudsmana schvalili..Cize u Vas sa da hovorit o stasti na uradnikov 🙂
ja som tiez nemala problem s uradnikmi. Dokonca by som vravela, ze som niekedy obdivovala ich ochotu a trpezlivost pri tom kvante cudzincov, ktori im tam denno denne chodia a volaju. Na Slovensku sa mi teda ta ochota uradnikov zda o dost mensia a to pritom slovenski uradnici skoro vobec neprichadzaju do kontaktu s cudzincami...
A ano, aj ja som poberala davky mesacne (aj pridavky aj rodicak) a to som mala iba dorovnanie kedze som nepracovala v Rakusku. Ale rozhodnutie som mala vzdy do dvoch mesiacov, bez urgovania. A kazdorocne predlzenie mam tiez v priebehu maximalne 2-tyzdnov doma....
@marcah Ja by som to povedala skor tak, ze Rakuski nechcu povedat co treba, lebo ich stve ze cudzinci od nich beru peniaze...A na Slovensku zase nevedia to co by mali vediet, lebo im je to jedno 😀 Ja som patrila pocas poberania pod rozne urady, a v Badene nebol problem nikdy ale naopak v Ganserndorfe boli vzdy obrovske problemy..Ja mam aj taku aj taku skusenost, preto viem, ze je to vzdy o konkretnom urade a este viac o konkretnom uradnikovi
Maminky ja uz som 2 x urgovala Krankenkasse a akurat som dostala email ze email dostali a vobec nereaguju. Myslela som si ze na pisomnu ziadost sa musia vyjadrit. Kde sa kontaktuje ten ombucman? Ci cakat pokial bude mat syn 4 roky?
@balkica My sme podali ziadost ked mal syn 6 mesiacov. Teraz ma 3 a pol roka. Najprv sme ziadali len o dorovnanie, lebo som bola zamestnana. Prisiel nam papier ze nam to vyplatia jednorazovo medzi 3 a 4 rokom. Lenze mna prepustili z prace pocas rodicovskej a tak som prisla o rodicak na SK odkedy mal syn 2 roky. Hlasili sme to na Krankenkasse ze mozno nam vyplatia aj skor kedze sa u nas stredisko zaujmov zmenilo na Rakusko, ale doteraz nic.
Ahojte, spýtam sa trochu obšírnejšie: som zamestnaná na Slovensku, som na materskej polroka. Manžel je zamestnaný v Rakúsku okolo 5 rokov. Na co všetko mam nárok a o čo mam žiadať a kedy. Určite sa to tu niekto pýtal, no viem ze v marci tohto roku sa pravidla menili a aj žiadosti su iné, preto by som sa chcela spýtať na aktuálny stav. Ďakujem, budem netrpezlivo čakať na odpovede a rady.
Ahojte, vzdy to tak byva, ze najprv pride prispevok na ucet a az potom poslu oznamenie (list)?
@siiisi nam prave tento mesiac prisiel prvy list a o dva dni peniaze.

@slavinocka16 a to odkial cakate uz dva a pol roka na peniaze? 😲😲