Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@siiisi ale z finanzamtu
Ahojte, mam otazku,aj ked nie k davkam v at. Manzel tam.pracuje cely rok na zmluvu, na zimu ho sef odhlasuje. Vraj ma na sk narok na podporu. Neviete ako sa to vybavuje?
@jessennykvet Ahoj,pôjde sa zahlasiť na úrad práce a na sociálnu poisťovňu a áno má nárok na podporu.
@dada200 a co k tomu potrebuje? Nejaku vypoved?
@jessennykvet tvaly pobyt tam náhodou nema?
@ecuk nie,ani prechodný
@jessennykvet skoda ☹
@jessennykvet no určite bude potrebovať výpoveď,ale lepšie ísť priamo vo vašom meste na úrad práce a sociálnu poisťovňu,oni vedia presne čo potrebujú. Viem to len od kamošky,že má nárok,jej muž tiez robí takto sezónne. Nezabudni,že za tie mesiace čo bude nezamestnaní ti stopne AT dávky ak nejaké poberate na deti,musíte si ich vybaviť na Slovensku. Potom keď sa opäť zamestná,tak odat opäť v AT.
@jessennykvet ešte taká maličkosť, koľko je už zamestnaný v AT manžel a od kedy takto pracuje, že mu na zimu dáva šéf výpoveď? Ono je dosť možné,že ani nárok nebude mať,pokiaľ nesplní základnú podmienku na poberanie dávky a to
, aby poistenec v posledných troch rokoch (do konca roku 2017), resp. štyroch rokoch (od januára 2018) pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.
@dada200 robi tam 5 rokov, pridavky poberame, lebo v decemri je doma tyzden a v januari dva tyzdne,takze narok nam nezanika. Z finanzamtu si to aj preveruju,malo by to byt ok.
@jessennykvet na zimu ho šéf odhlasuje,čiže neodvádza za neho nič, to ho odhlásiť iba na týždeň v decembri,potom ho zamestná a opäť odhlásiť na dva týždne v januári? Nejako tomu nerozumiem.
@dada200 v decembri je odhlaseny tyzden, v januari prve dva tyzdne. Od polky januara zas pracuje.
@jessennykvet aha ja som myslela,že je sezónny zamestnanec a odhlasujú ho na celú zimu. Treba zbehnúť na úrady a povedať aká je situácia a že zemestnavatel ho prijme opäť naspäť od dátumu .. .. . Oni už vedia čo treba vyplniť a priniesť.
@jessennykvet a preco manzel necerpa tie 3 tyzdne dovolenku? Bolo by to jednoduchsie nie?
@lauraa bolo ale.jeho sef to odmietol. On zanho nebude platit.
@jessennykvet a manzel cerpa normalne dovolenku pocas roka? Lebo vsak narok ma za kazdy odrobeny mesiac na 2 dni a tu mu musi alebo zaplatit ak ju cerpa alebo mu ju preplatit ak ju ma nevycerpanu...b pripade ze mu ju preplati a potom ho prepusti za preplatene dni nema manzel narok na ams. Normalne potrebuje pre urad prace potvrdenie z ams v at formular U2 a U1
@lauraa co je ams? Dovolenku cerpa pocas roka.
@lauraa a preco aj u2?mne povedali,ze staci u1 a vypoved.
@lauraa prosim ta, ja tomu nerozumiem. Mam iba nejaky link na ziadost o u1 na stranke ams. To mam vyplnit a poslat? A oni mi zaslu ten formular a, s tym pojdem tu na urad práce?
@jessennykvet ams je urad prace v at , ten ti vyda U1 pre sk . U2 je formular zo zdravotnej poistovne v at pre zdravotnu poistovnu na sk ze bol manzel poisteny. S U1 potom pojde na urad prace na sk spolu s vypovedou od zamestnavatela.
@lauraa a U2 mu bude naco? Ato si ziada v zdravotnej poistovni teda,nie na ams uz?
Rodinné prídavky na syna mi končia v decembri, doteraz žiadne papiere neposlali. Nič sa u nás nemenilo, manžel naďalej pracuje v AT. To si teraz mam podať žiadosť znova? Schválili len na rok od januára 2017-decembra 2017.
Baby ahojte, potvrdenie o poberani materskej, mi vystavia na socialke na pockanie?
@bosorkabb este pockaj.nam schvaluju kazdy rok tiez do decembra, v decembri po pridavkoch na ucet pride list, kde dokladame iba manzelovu pracovnu zmluvu, nic viac.

@jessennykvet tak si asi posta svihla 😁😁 Lebo sa posiela naraz list aj peniaze