Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@jessennykvet OK ja tá nepresviedčam ani sa nehádam , podávajte ako ste zvyknutí, ja píšem ako to je a podáva moj muž už 15 rokov! 😉
Po odvedení dani ( vyrovnanie) ku koncu roka , čo odvádza zamestnávateľ si muž poda ihneď dane v AT, vždy v polke januára. Potvrdenie z AT o splnení daňovej povinnosti zamestnávateľa a že ma príjem zo zahraničia berie na SK daňový úrad vypísané SK daňové priznanie a podáva. Na základe čoho podávate na SK? Z čoho vypočítajú nulové daňové z brucha? Mne nemusíš vysvetľovať čo potrebujeme kam dokladať, úradne veci moj muž celkom zvláda a nikdy na nič nečakáme dlhšie ako dva mesiace,nemusíme urgovať ani vyvolávať kvôli ničomu, vždy mame všetko v poriadku a vyplatené do posledného centa . Ani teraz pri synovi som nečakala ani pri dcére pred 10 rokmi. 😊
@siiisi my sme.podavali papiere v marci 2016, po narodeni maleho, a peniaze boli vyplatene vo februari 2017 .... takze pevne nervy a vela trpezlivosti. To tam muz chodil osobne a neskutocne velakrat tam volal.
@siiisi a ano aj mne vtrdy bolo doplatene 27.2.
Ahojte baby, potrebujem poradit, pretože som trosku iný pripad ako väčšina z vás. Pracujem na Sk, ale trvalý pobyt mám v rakusku. Dieťa chcem nahlásiť na nejaké dva mesiace na trvalý na Slovensko, aby tu na sk mal aj pediatra a potom prehlásiť na Rakúsko, kam sa vtedy budeme realne aj sťahovať. Matersku budem mat slušnú zo Slovenska, ale chcela by som poberať rodičovský a prídavky z rakuska, len neviem, kedy o ne žiadať a ktorý variant by bol pre mna najvýhodnejší, nakoľko ak to chapem dobre, rodicak z AT sa poberá do určitého mesiaca veku dietata a ja budem mat kvôli slovenskej materskej na ten slovenský nárok až po polroku-dobrati materskej. Bude rodicak a prídavky vyplácaný mesačne, alebo až po 36mesiacoch veku dietata?
Rodiť by som chcela tiež v Rakusku a dnes som absolvovala prvú gynekologickú prehliadku v Rakusku, ostatne som absolvovala na Sk. Muž nikdy nebol zamestnaný v AT a momentálne je dobrovoľne nezamestnaný na sk.
Žiaľ dom, ktorý sme kúpili, mal zamlčane skryte vady, ktoré nám znemožnili ho užívať dlhé roky, úplne nas to finančne položilo a sme zahypotekovani až po uši, keďže sme museli dat extra cez 100 tisíc do rekonštrukcie. dane z kúpy nehnuteľnosti, paušálne poplatky za gis, smeti, kanalizáciu, prístup k vode, k elektrike sa za tie roky vyšplhali do riadnej výšky, preto by sme boli radi, aby sa nám vrátilo toho čo možno najviac.. Dakujem za vaše rady.
@lula313 dlhy cas sme boli podony pripad, obidvaja sme robili v CR, bydlisko sme mali v Rakusku. Kedze ty si pracovala na SK a manzel je nezamestnany, tak budete na tom rovnako. Centrum zivotnych zaujmov budete mat v Rakusku, ale ekonomicka aktivita bude SR - tj, prvotnou krajinou vyplacania socialnych davok bude Slovensko. Takze po skonceni materskej si poziadas o rodicovsky prispevok a pridavky na SK a Rakusko ti bude doplacat rozdiel.
Co sa tyka varianty, to si musis zvazit, ci budes chciet zacat pracovat, kolko asi budes zarabat atd... pretoze pocas poberania KBG z Rakuska mozes zarabat iba obmedzene... cca 16.200 eur rocne.
KBG ti zacnu vyplacat po ukonceni poberania materskej z SK... skus si poziriet varianty: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...
@lula313 A este kedze budes mat teda dost slusnu matersku so Slovenska, Tak v Rakusku Ti zapocitaju aj to co dostanes na Slovensku ak das v ziadosti datum od narodenia..Tak v ziadosti o KBG daj az den po skonceni materskej zo Slovenska,.. A pozri si na nete tie varianty, ktora sa Ti najviac oplati, lebo cim dlhsie poberas tym menej je to mesacne..A este aj prijmom zo zamestnania si obmedzena rocne 16.200 v hrubom, a skuste si poziadat beihilfe zum KBG to je 6,06 na den, a pobera sa to jeden rok pocas poberania KBG...Ale tam Ty nemozes zarobit za ten rok viac ako 6.400€ a muy 16.200€ rocne v hrubom
Za aku dobu po preratani vam prisli peniaze na ucet za dorovnanie rodicaku?
@tmonika Kedy sa môže požiadať o dorovnanie? Až po dovŕšení troch rokov? Je to tak aj v prípade že končím s poberaním rodičovského po 2,5 roku z dôvodu nástupu ma ďalšiu materskú s druhým dieťaťom? Neviete náhodou?
Ahojte žienky, konecne mi schvalili KBG a dnes uz poslali prvé peniaze na ucet ale bolo to len za Januar2018. To co mi maju vyplatit od Augusta do konca roka si mam žiadať vyplatit, ci vyplatia sami? Lebo FBH vyplatili najprv spatne co boli dlzní a potom uz posiel normalne mesacne ako sa ma.
Ahojte,
vsetky potrebne papiere sme poslali, trva to uz vyse pol roka. Naposledy nam pani uradnicka na konci novembra povedala (koncom novembra sme odovzdali, este nejake tlacivo), ze vyplatene dostaneme vsetko v januari. V Januari nic nedoslo. Myslite, ze pockali na dalsi vyplatny termin teraz vo februari aby nemuseli posielat dve platby a vyplatili vsetko naraz?
Pisem ohladom prispevku, dali sme si variant 30 (2,5 r mal syn 10.1.)
Baby neviete náhodou? Na Slovensku poberam opatrovateľský príspevok na syna a v Rakúsku na neho zvýšené rodinné prídavky. Lenže tento rok mi opatrovateľský príspevok zoberú na Slovensku lebo náš príjem za minulý rok presiahne určitú sumu, čo je logické lebo rakúske platy sú vyššie ako u nás.
Myslíte že môžem o opatrovateľský príspevok alebo niečo podobné požiadať v Rakúsku?
So synom musí stále niekto byť je atypický autista. V rakúsku o tom vedia preto poberať zvýšené rodinné prídavky od nich.
@bosorkabb treba sa ísť opýtať na krankenkasse , ale pravdepodobne asi nie. Jednak tam nemáte trvalý pobyt , ani lekára a na takýto príspevok musí určite vypracovať posudok rakúsky lekár . Ale každopádne sa treba opýtať , možno sa mýlim a nejaký príspevok na opatrovanie ak ho Slovensko odoberie existuje .
Baby a neviete ako je to v pripade,ze ja som domasa,uz som nebrala z at rodicak. Iba pridavky. A tu si manzel podava danove a dostane zo sr danovy bonus na deti. Ma narok aj na mna ako manzelku ked som nemala prijem?
@jessennykvet nie
@dada200 dakujem,a vies mi.povedat aj.preco na deti ano a na mna nie? Dakujem
@jessennykvet pretože manžel na SK neodvádza žiadne dane , podava tu iba nulové daňové priznanie , tým pádom si nemôže uplatnit nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.
Na deti dostane bonus každý daňovník – rezident SR , ktorý si ho môže uplatniť po skončení zdaňovacieho obdobia, a to v daňovom priznaní. To že dosiahol príjem iba zo zamestnania na území Rakúska nemá žiaden vplyv, rozhodujúce je, aby boli zo strany daňovníka splnené súčasne všetky zákonné podmienky pre uplatnenie daňového bonusu.
@dada200 dakujem veľmi🙂

@dada200 dalsia vec je, ze kto rakuskemu danovemu je potrebny jahreslohnzettel, ktory zamestnavatel moze zamestnancovi vydat aj neskor ako v januari. A rakuske danove sa da podat aj za 5r.dozadu ale slovenske je povinne kazdy rok. Takze urcite je pre uplatnenie penazi na deti podat najskor slovenske a ziadost o e9 a az potom v rakusku