icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

nicolette1
14. feb 2018

Ahojte baby, poberáte niektorá rodičovský z AT len za časť roka, tzn. že manžel pracoval v AT len nejaké mesiace v roku? ako Vám dorovnali rodičovský? môj manžel mal odpracovaných 12 mesiacov z troch rokov. Nárok na dorovnanie mi teda vznikol za tých 12 mesiacov. Ako sa vyrátava doplatok? len ako rozdiel oproti slovenskému za tie mesiace? alebo budú rátať koľko som dostala na Slovensku za celých 36 mesiacov mínus koľko by som mala nárok v AT za tých 12 mesiacov? Lebo to by potom znamenalo, že všetci, čo žiadajú o doplatok len za časť roka ani žiadať nemusia, lebo na SK v úhrne za celých 36 mesiacov dostanú viac? Paušál mi za príslušné obdobie vyplatili, lenže obávam sa žiadať o doplatenie zvyšku, že ešte budú chcieť odo mňa, aby som vrátila už vyplatené peniaze. Má niekto takúto skúsenosť? Koľko spätne môžu žiadať vrátenie peňazí? Ďakujem

jessennykvet
14. feb 2018

@nicolette1 aj v rakusku je variant na tri roky, takze ak sa nemylim, doplatia ti, ako keby si mala tam ten variant ale iba za tu cast kt.manzel pracoval. Napr.tu si mala 200€ ,tam by sisom pri tom variante mala 400,takze ti za kazdy tam mesiac co pracoval doplatia 200€

dada200
14. feb 2018

@nicolette1 a keď manžel pracoval v AT , tak ste podávali v priebehu tých 3 rokov nejaké žiadosti a papiere v AT o rodinne a rodičovský? Či to chceš podať iba teraz a spätne za tie tri roky žiadať?

nicolette1
14. feb 2018

@dada200
všetko som podala ešte v priebehu jeho zamestnania v AT, žiadosť som podávala keď mala dcéra 7 mesiacov, na SK som poberala do jej 29 mesiacov. Prídavky poberáme v AT, rodičovský som dostala na dcéru paušál za toto obdobie 4,66 €/deň, spolu cca 1600,00€ za 349 dní v AT práve keď dovršila tých 29 mesiacov. Teraz neviem, či mi patrí ešte doplatok ak požiadam o prerátanie alebo ešte budú žiadať vrátenie peňazí....variant som mala 30+6.... ide o to, že teraz vyplácajú všetkým peniaze tak, že najprv paušál priznajú a potom po dovŕšení 3 rokov doplatia podľa toho koľko som dobrala na SK - koľko by som mala nárok v AT a vyplatia len ten rozdiel.....t. j. v AT by som mala nárok na rodičovský 23 mesiacov, lenže z toho manžel odrobil len tých 12 mesiacov, na SK som normálne poberala rodičovský. Ako sa to bude rátať? 12*435€ - 12*213€? alebo 12*435€ -30*213€? či ako vlastne?

balkica
14. feb 2018

@nicolette1 pri variante 30+6 ma byt na den cca7€ Cize mozete poziadat o preratanie..len nechapem preco ste na sk brali len do 29 mesiacov a nie 36??

nicolette1
14. feb 2018

@balkica ked mala dcera 29 mesiacov, nastupila som na matersku s druhym dietatom, a ako sa to teda rata? Cela suma na ktoru by som mala narok b At pocas tych 12 mesiacov minus 29 mesiacov na SK? Lebo to by som musela sumu vracat...
Alebo?

balkica
14. feb 2018

@nicolette1 vyrataju kolko by si brala za 3 roky na SK aj v At..Odpocitaju co by si dostala za 3 roky z AT minus 3 roky na SK ..cize by mali doplatit cca 2€ na den

dada200
14. feb 2018

@nicolette1 budú doplácať rozdiel iba za tých 12 mesiacov čo tam odrobil , čiže 12x435 - 12x213 a to platí ako pre rodicak aj rodinne prídavky dorovnaju iba za 12 mesiacov.

dada200
14. feb 2018

@nicolette1 teraz manžel opäť pracuje v AT, keď píšeš, že prídavky poberate v AT? Ak nepracuje a bývate na Slovensku , tak na prídavky nemáte taktiež nárok a budete ich musieť vrátiť , teda oni vás výzvu s najvacsou pravdepodobnosťou .

balkica
14. feb 2018

@nicolette1 nechapem tie vypocty a mesiace... ked mala 7 mesiacov tak ste dali ziadost a do 29 mesiacov to nie je rok, ale 22 mesiacov, cize skoro dva roky....Tak od kedy do kedy tam vlastne robil, ci este robi??

cica28
15. feb 2018

dobre ranko baby. prosim vas je tu niekto komu ešte neprišli pridavky?posielali sme papiere 22,12 a ešte stale nič. vlani sme davali až v januari a v marci mi nabehli peniažky. neviete mam ešte čakat ale začat patrať

jessennykvet
15. feb 2018

@cica28 ano, my sme posielali zaciatkom dec a neprisli, manzelovmu kolegovi tiez nie.

sophinka17
15. feb 2018

zienky a kedy je najlepsie zacat vybavovat matersku, rodicak atd?

cica28
15. feb 2018

@jessennykvet aha, snad buduci mesiac nabehnu. dakujem.
@sophinka17 tazko povedat kedy, my sme podali nejako v marci tušim rodinne a nasledne rodičak takze sme cakali polroka na schvalenie rodinnych a potom este do decembra na rodicak.prvy krat to dlho trva.vlani sme posielali vo februari schvalenie rodinnych pridavok na cely rok a rodicak mi nabehol marca a rodinne 8marca.

bosorkabb
15. feb 2018

@cica28 nabehli v utorok. Tiež sme podávali aktualizáciu koncom decembra. Teraz doplatili január, február.

sophinka17
15. feb 2018

@cica28 ja som teraz vo 4 mesiaci - treba to zu teraz zacat riesit, alebo az po narodeni babatka?

siiisi
15. feb 2018

Baby, mam skusit zavolat? alebo este pockat?
V decembri sme odovzdali vsetko co sa tyka prispevku, pani uradnicka povedala, ze uz od nas nebudu nic potrebovat, ze uz nam poslu peniaze. Dali sme si variantu 30, syn dovrsil 30m 10.1. a stale ziadne peniaze, mali by sme dostat od 06/17 do 10.1.

dada200
15. feb 2018

@sophinka17 rieši sa to až po narodení, treba doložiť aj rodný list dieťaťa a tehotenskú knižku , prepúšťacie správy a prvé prehliadky u pediatra. Ja som čakala na rodinne a rodičovský od podania cca 6 týždňov a mala som peniaze na účte.

bosorkabb
15. feb 2018

@siiisi moje papiere kompletne majú už od začiatku novembra tuším a zatiaľ nič. Naposledy tam bol muž začiatkom februára a vraj to riešia.

sophinka17
15. feb 2018

@dada200 aha, dakujem za info 🙂 nemala som ani tusenia kedy to zacat vybavovat alebo ako to funguje.

siiisi
15. feb 2018

@bosorkabb ja som myslela, ze ked uz maju komplet vsetko, ze na dalsi mesiac vyplatia, ale ako vidim, tak asi budeme cakat opat dlho na vyplatenie

siiisi
15. feb 2018

@bosorkabb keby ti prisiel prispevok napises mi prosim, nech viem prirarat este mesiac, ked ste odovzdali v novembri a my v decembri

bosorkabb
15. feb 2018

@siiisi jasné. Rodinné prídavky mám, čakám na vyplatenie rodičovského.

siiisi
15. feb 2018

@bosorkabb ja tiez na rodicovsky prispevok, pridavky mame schvalene od 06/17

bosorkabb
15. feb 2018

@siiisi ak by prišiel tak ti napíšem.

cica28
15. feb 2018

@sophinka17 to az ked porodis. ja som poberala tu ale kedze mm pracoval v Rakusku a ja som mala len dohodu pre tehotenstvom,primarnou krajinou na vyplacanie bolo Rakusko tak mi tu vsetko stopli a pokial si to urady medzi sebou poriesili co sa dalo sme osobne sa snazili ale aj tak trvalo to strasne dlho.

cica28
15. feb 2018

@bosorkabb teras v utorok? mne chodievali vzdy najneskor 8.niekedy 6 no som zvedava lebo širia sa reči že sa to zrušilo

bosorkabb
15. feb 2018

@cica28 to bol doplatok za január, február. Inak chodia začiatkom mesiaca. Doplatky neskôr.

bosorkabb
15. feb 2018

@cica28 a nič sa nezrusilo, plánujú to zrušiť. Ale EÚ im to nechce tolerovať. Kedysi to skúšali aj Nemci a mali smolu.

nicolette1
15. feb 2018

@balkica tak ako som pisala vyssie, ziadost podana, ked mala dcera 7 mesiacov, na SK som poberala do dcerinych 29 mesiacov ( nastup na matersku s druhym dietatom) t. j. V At by vznikol narok na 22 mesiacov, lenze v tomto obdobi manzel odrobil 12 mesiacov, v AT stale pracuje, rodinne poberam na obe deti