icon

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!

modrykonik
Moderátor
11. dec 2025

Nové sumy sú už oficiálne potvrdené a od 1. januára 2026 si prilepšia všetci poberatelia rodičovského príspevku. Ide o každoročnú valorizáciu podľa rastu životného minima, no tentoraz je nárast výraznejší než po minulé roky.

Nové mesačné sumy od 1.1.2026:

👶 Vyšší rodičovský príspevok
(ten patrí rodičom, ktorí predtým poberali materské)
➡️ 500,10 € mesačne – prvýkrát ide suma nad 500 €

👶 Nižší rodičovský príspevok
(ak predtým materské nebolo)
➡️ 364,80 €

Pre viac detí:

👶👶 Dvojičky:
• vyšší: 625,10 €
• nižší: 456 €

👶👶👶 Trojičky:
• vyšší: 750,20 €
• nižší: 547,20 €

Zmena sa týka rodičov starajúcich sa o dieťa do 3 rokov, prípadne do 6 rokov, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Ako to vnímate vy?

Je podľa vás takéto zvýšenie dostatočné?
Pomôže vám to reálne v rozpočte, alebo je to v dnešných cenách stále skôr symbolická úprava?

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!
Strana
z5
ketrin
11. dec 2025

Tak pri dnešných cenách a inflácii je to ako prd do stromovky, ale tak aspoň neklesol :D

sara07
11. dec 2025

však chod do obchodu nakup za to plienky , kaše atd a uvidíš na kolko toho bude
pri momentálnych cenách je to nič , ale aspon ho zase nekratili alebo nevymysleli upravu
a to ešte ak je niekto na um tak to su iné pálky aj keby si tehotenske odkladala , a niektore veci riešila cez bazar a sekač

jana_eyre_2
11. dec 2025

úžasné, veď mk je veľký fanda tejto vlady, tak sa tešíme,.. tej jedinej veci z milióna, kde to znie pozitívne, aj keď reálne nakoniec z toho vznikne nejaký paskvil, kde ešte deti budú platiť niekomu dovolenku vo vietname 😏

anonym_682a2f
11. dec 2025

@modrykonik
RP 2025: 482 €
RP 2026: 500 €

Áno, je to dostatočné, štedré a pre toto treba súčasnú vládu určite voliť opäť. Tých 18 eur mesačne navyše pokryje infláciu, zdražovanie aj vyrovná sumu, ktorú nám štát konsolidáciou zoberie. A ešte nám aj zostane 🤦

anonym_e99de7
11. dec 2025

Neviem co sa vam nepáči, naozaj

la_dolce_vita
11. dec 2025

Nikdy nebola tato davka vysoka, ale zasa je moznost byt doma 3 roky a sucasne pracovat. Co sme my, matky uz dospelych deti nemohli. Neboli ani danove bonusy a ine davky, tehotenske atd? Ani ich nepoznam. Mam este studujuce dieta na vš a od statu 0, dokonca ani pridavky, kedze su do max 25 rokov, pricom dieta studuje 6 rokov kontinualne.

milanemila
11. dec 2025

Je to prispevok, nie peniaze z kt ma zit rodina, takze ano je to dostatocne a myslim ze mame velky luxus, ze zeny mozu byt s detmi doma do 3r a este je im aj zamestnavatel povinny drzat miesto.

ketrin
11. dec 2025

Ja sa na to pozerám dvomi optikami - za jedno áno, v iných štátoch ideš do roboty po 3/6 mesiacoch (niekde aj po dvoch týždňoch) a je milé, že tu "môžeš ostať doma 3 roky". Na druhej strane - naozaj môžeš? Pokiaľ muž nenosí dobrý príjem, tak ani veľmi nemôžeš.

A druhá vec, keď vidím to rozkrádanie, nejaký príspevok pre obyčajný ľud mi príde ako bare minimum, čo pre nás môžu urobiť...

amdornik
11. dec 2025

ja to vnímam veľmi negatívne. ale z tej strany, že "rozdávame", pričom rodič má možnosť už aj pracovať, čomu teda vôbec nerozumiem. kedysi to bolo tak, že RP dostal rodič len v prípade, že nepracoval, ale staral sa o dieťa do 3 rokov. preto celkom nerozumiem tomu, prečo by sa mal RP vyplácať v plnej výške rodine, kde 2 pracujú rovnako, ako žene - samoživiteľke napríklad. rovnako nechápem ani tehotenskú dávku. tehotenstvo nie je choroba, žena môže pracovať až do odchodu na materskú. ak nemôže, dostáva PN. podľa mňa vyhodené peniaze rovnako, ako ich mesačne desaťročia vyhadzujeme na cigánov a iných neprispôsobivých a iné dávky. tento štát vôbec nerozmýšľa a nedokáže posúdiť prípady individuálne. hlavná vec, že štátna správa praská vo švíkoch, hlavne na vyšších pozíciách, ale niet toho boha, ktorý by bol poverený vymyslieť niečo normálne a efektívne.

tanapeta
11. dec 2025
@anonym_e99de7

Neviem co sa vam nepáči, naozaj

@anonym_e99de7 dakujem za túto tabuľku. Ja som poberala na dvojičky tých 164€. Plienky boli drahšie ako teraz, oblečenie ani nehovorím. A hypotéka cez 7% úrok. Boli sme vtedy viaceré kamarátky na materskej a žiadne kávičy alebo letecké dovolenky sa nekonali.

subartic
11. dec 2025
@tanapeta

@anonym_e99de7 dakujem za túto tabuľku. Ja som poberala na dvojičky tých 164€. Plienky boli drahšie ako teraz, oblečenie ani nehovorím. A hypotéka cez 7% úrok. Boli sme vtedy viaceré kamarátky na materskej a žiadne kávičy alebo letecké dovolenky sa nekonali.

@tanapeta máš pravdu , chcela by som byť matkou teraz, za nás bolo veľké ho...., hypotéku som mala s úrokom 5,6.Žiadne tehotenské, žiadne bonusy , prídavky minimálne.

sara07
11. dec 2025
@subartic

@tanapeta máš pravdu , chcela by som byť matkou teraz, za nás bolo veľké ho...., hypotéku som mala s úrokom 5,6.Žiadne tehotenské, žiadne bonusy , prídavky minimálne.

@subartic podobne, nejak všetky dávky napriek 3 detom

natalka13
11. dec 2025
@sara07

však chod do obchodu nakup za to plienky , kaše atd a uvidíš na kolko toho bude
pri momentálnych cenách je to nič , ale aspon ho zase nekratili alebo nevymysleli upravu
a to ešte ak je niekto na um tak to su iné pálky aj keby si tehotenske odkladala , a niektore veci riešila cez bazar a sekač

@sara07 500 e dieta preje a preplienkuje za mesiac?

sara07
11. dec 2025
@la_dolce_vita

Nikdy nebola tato davka vysoka, ale zasa je moznost byt doma 3 roky a sucasne pracovat. Co sme my, matky uz dospelych deti nemohli. Neboli ani danove bonusy a ine davky, tehotenske atd? Ani ich nepoznam. Mam este studujuce dieta na vš a od statu 0, dokonca ani pridavky, kedze su do max 25 rokov, pricom dieta studuje 6 rokov kontinualne.

@la_dolce_vita nie je vždy pravda
napr za tomanovej si nemohla mat ani pozastavenu živnost, musela byt zrušena inak si rodičovsky nedostala
to že môžeš pracovat aj rodičovsky je len posledné rok

sara07
11. dec 2025
@natalka13

@sara07 500 e dieta preje a preplienkuje za mesiac?

@natalka13 ak meníš plienku a nenechaš pol dna v jednej tak plienky ano , teda mne to za zapereniny nestálo
však jedna pixla um 1 ak kojiš a dokrmuješ máš raz dva preč , ja som platievala 22 € a to bolo raz dva preč
nerobme z 500€ niečo volllaa bože ako fantasticky dali ,
a hlavne nezabudaj že rodičovsky na odvodoch niekolkonasobne vratiš , je malé % žien čo idu retazovky na 3 -5 deti
štat určite matkam niečo nedáva zdarma, oni si to pekne odmakaju viac než je vhodne
mimochodom na tých plienkacha a um je kolko % dph ??? ked tak

mondolina
11. dec 2025
@sara07

@la_dolce_vita nie je vždy pravda
napr za tomanovej si nemohla mat ani pozastavenu živnost, musela byt zrušena inak si rodičovsky nedostala
to že môžeš pracovat aj rodičovsky je len posledné rok

@sara07
možnosť rodičovský+ práca( do 3 rokov dieťaťa) je tu už určite viac ako rok.

anonym_64da88
11. dec 2025

Ja posledny krat v januari.Aj mi bude luto,ze uz nebude.Bola to krasna suma,co som nosila domov k platu plus rodicak.Ale tak som zvedava o kolko nam budu zvysovat platy,tak nebude to az taka velka strata.Nuz ale zvykla som si na to.
Zeny treba ist do prace a budete spokojne.

amdornik
11. dec 2025
@mondolina

@sara07
možnosť rodičovský+ práca( do 3 rokov dieťaťa) je tu už určite viac ako rok.

@mondolina tak ja som bola na RP 2010-2013, ale vtedy určite ešte neplatilo také, že si aj doma a "staráš sa o dieťa" a zároveň pracuješ (ako majú teraz mnohí na HO napríklad). mohla si pracovať, ale dieťa muselo ísť do zariadenia (čo teda dáva rozum, že väčšinou pred 3.rokom života šlo o jasle a teda prevažne súkromné, kedy celý RP padol na jasle). takže také boli vtedy podmienky.

natalka13
11. dec 2025
@sara07

@natalka13 ak meníš plienku a nenechaš pol dna v jednej tak plienky ano , teda mne to za zapereniny nestálo
však jedna pixla um 1 ak kojiš a dokrmuješ máš raz dva preč , ja som platievala 22 € a to bolo raz dva preč
a hlavne nezabudaj že rodičovsky na odvodoch niekolkonasobne vratiš , je malé % žien čo idu retazovky na 3 -5 deti
štat určite matkam niečo nedáva zdarma, oni si to pekne odmakaju viac než je vhodne

@sara07 nerobil hura z 500e ale matky si to zamienaju za nahradu prijmu, co rodicak nieje.
Prva cena co na mna vybehla - 156plienok -36e.
V 1993 som za cely rodicak akurat plienky kupila, nic viac. Kus stal 8.5korun.
Ked ratam 5ks na den. Teraz ti este 450 e ostane.

subartic
11. dec 2025
@natalka13

@sara07 nerobil hura z 500e ale matky si to zamienaju za nahradu prijmu, co rodicak nieje.

@natalka13 presne , ja som mala dcéru prvú 1995 a plienky som kupovala Liberta a dávala som iba na noc , lebo to bolo veľmi drahé. Mlieka boli iba Sunar , Franc lite alebo Beba a všetko drahé ako prasa. Moj RP bol 1047 Sk . V 90 rokoch nezamestnanosť 19-20 %, mafia všade 🙂

tanapeta
11. dec 2025
@natalka13

@natalka13 no presne. A ja pre dvoch. Vtedy dvojičky dostávali rovnako ako jedno dieťa

natalka13
11. dec 2025
@subartic

@natalka13 presne , ja som mala dcéru prvú 1995 a plienky som kupovala Liberta a dávala som iba na noc , lebo to bolo veľmi drahé. Mlieka boli iba Sunar , Franc lite alebo Beba a všetko drahé ako prasa. Moj RP bol 1047 Sk . V 90 rokoch nezamestnanosť 19-20 %, mafia všade 🙂

@subartic nas pil france lait od 4tyzdnov.

anonym_387b0f
11. dec 2025
@ketrin

Tak pri dnešných cenách a inflácii je to ako prd do stromovky, ale tak aspoň neklesol :D

@ketrin ale prt. netrep. toto ma byt na dieta . vsetky tie veci okolo deti nesli tak hore. mala som rodicak za 225 euro a vies co ti poviem? pocuvaj, mlieko slo hore o 2 eura na krabicu, plienky mozno 1,5 eur na krabicu , sracky okolo dieta od 0.50 do 1-2 euro. oblecenie? nemam pocit ze by zdrazelo. tak co tu potom zenske bedakate. toto ma byt peniaz pre dieta. TO ZVYSENIE JE AZ MOC !

anonym_387b0f
11. dec 2025
@natalka13

@natalka13 presne a este je materam malo.

A ZENSKE, nemali ste tehotenske?

anonym_387b0f
11. dec 2025
@amdornik

ja to vnímam veľmi negatívne. ale z tej strany, že "rozdávame", pričom rodič má možnosť už aj pracovať, čomu teda vôbec nerozumiem. kedysi to bolo tak, že RP dostal rodič len v prípade, že nepracoval, ale staral sa o dieťa do 3 rokov. preto celkom nerozumiem tomu, prečo by sa mal RP vyplácať v plnej výške rodine, kde 2 pracujú rovnako, ako žene - samoživiteľke napríklad. rovnako nechápem ani tehotenskú dávku. tehotenstvo nie je choroba, žena môže pracovať až do odchodu na materskú. ak nemôže, dostáva PN. podľa mňa vyhodené peniaze rovnako, ako ich mesačne desaťročia vyhadzujeme na cigánov a iných neprispôsobivých a iné dávky. tento štát vôbec nerozmýšľa a nedokáže posúdiť prípady individuálne. hlavná vec, že štátna správa praská vo švíkoch, hlavne na vyšších pozíciách, ale niet toho boha, ktorý by bol poverený vymyslieť niečo normálne a efektívne.

@amdornik suhlasim

anonym_387b0f
11. dec 2025
@sara07

@sara07 si delas kozy a kravy ze s tymto vyrokom?

'''nezabudaj že rodičovsky na odvodoch niekolkonasobne vratiš ''

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

balerina2025
11. dec 2025
@amdornik

@amdornik velmi dobre napisane👏

petamich
11. dec 2025

Z rodicovskeho nema vyzit 4-clenna rodina 🙂 je to PRISPEVOK, asi tolko k tomu.

anonym_387b0f
11. dec 2025
@petamich

Z rodicovskeho nema vyzit 4-clenna rodina 🙂 je to PRISPEVOK, asi tolko k tomu.

@petamich veru tak ale tomto state si dako mylia ludia pojmy s dojmami.

la_dolce_vita
11. dec 2025
@subartic

@subartic predbehla si ma, moj prvy syn sa narodil v 1993, tie 90te roky boli hrozne, nezamestnanost cez 20 %, vsetko drahe. Nebolo zaroven tolko tovaru, aj detske oblecenie bolo drahe, strava tiez. Dnes sa da kupit aj lacno, je velky vyber. Po 3 rokoch ziadny narok na podporu alebo byt doma do 6tich rokov.. atd atd.

Strana
z5