icon

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!

modrykonik
Moderátor
11. dec 2025

Nové sumy sú už oficiálne potvrdené a od 1. januára 2026 si prilepšia všetci poberatelia rodičovského príspevku. Ide o každoročnú valorizáciu podľa rastu životného minima, no tentoraz je nárast výraznejší než po minulé roky.

Nové mesačné sumy od 1.1.2026:

👶 Vyšší rodičovský príspevok
(ten patrí rodičom, ktorí predtým poberali materské)
➡️ 500,10 € mesačne – prvýkrát ide suma nad 500 €

👶 Nižší rodičovský príspevok
(ak predtým materské nebolo)
➡️ 364,80 €

Pre viac detí:

👶👶 Dvojičky:
• vyšší: 625,10 €
• nižší: 456 €

👶👶👶 Trojičky:
• vyšší: 750,20 €
• nižší: 547,20 €

Zmena sa týka rodičov starajúcich sa o dieťa do 3 rokov, prípadne do 6 rokov, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Ako to vnímate vy?

Je podľa vás takéto zvýšenie dostatočné?
Pomôže vám to reálne v rozpočte, alebo je to v dnešných cenách stále skôr symbolická úprava?

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!
sara07
11. dec 2025
@mondolina

@sara07
možnosť rodičovský+ práca( do 3 rokov dieťaťa) je tu už určite viac ako rok.

@mondolina ano mám tam preklep v poslednom slove, , viac ako rok je to ale v za tomanovej sa nemohlo

sara07
11. dec 2025
@natalka13

@sara07 nerobil hura z 500e ale matky si to zamienaju za nahradu prijmu, co rodicak nieje.
Prva cena co na mna vybehla - 156plienok -36e.
V 1993 som za cely rodicak akurat plienky kupila, nic viac. Kus stal 8.5korun.
Ked ratam 5ks na den. Teraz ti este 450 e ostane.

@natalka13 však ja nerobím hura z prijmu
tiež patrím medzi matky čo im rodičak padlo na plienky , kašu alebo mlieka
komplet ... tiež som mala 190 € rodičak tak nejak okolo 200 to bolo

mondolina
11. dec 2025
@sara07

@natalka13 však ja nerobím hura z prijmu
tiež patrím medzi matky čo im rodičak padlo na plienky , kašu alebo mlieka
komplet ... tiež som mala 190 € rodičak tak nejak okolo 200 to bolo

@sara07
presne😵‍💫 RP 190€, tuším 24€ boli prídavky, žiadne tehotenské nič.....

sara07
11. dec 2025
@anonym_387b0f

@sara07 si delas kozy a kravy ze s tymto vyrokom?

'''nezabudaj že rodičovsky na odvodoch niekolkonasobne vratiš ''

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@anonym_387b0f ano aj voly aj celý dobytok aj farmu 😂
materska sa ti z čoho vypočita ? ake su tam podmienky ? musi makat alebo nie ?
milý anonomík čo nemá gule písat pod nickom 😂😂
štátu odvedieš viac než dost prachov
neviem o tom že na vyplatenie určitych davok stači byt a len tehotna , ako na ktore
zase nerob z tejto vlady bohov čo myslia na matky a rodičov 😂😂😂😂😂
sa ideme ako poskladat že im prida 18€ teraz alebo čo ?
máme dva rodičovké príspevky, ten vyšši je niečim podmienený nie ?? materskou ? nie a ta ti vznika na zaklade čoho, modrých oblačikov asi tažko 😂😂😂
platíš odvody, dane , dph všetko driape štát a potom ti láskavo pohodí napr, rodičkovsky prispevok alebo pridavky at...
takže ano pracujuca matka si to odmaka viac než je dost

anonym_ca16b3
11. dec 2025

Ja súhlasím, že je to príspevok. Podla mna velmi štedrý v porovnaní s ostatnými krajinami a som rada že ho máme. Na druhú stranu si ale myslím, že nemá každá jedna mamička možnosť popri RD pracovať. Ako sa tu mnohé predbiehate že majú ist robiť. Nie každá práca umožňuje polovičný úväzok, homeoffice a nie sú všetky jasle prázdne. Nepoďme hneď dávať model západných krajín, keď na ne nemáme podmienky. Skutočne ako matka malých detí si v niektorých lokalitách rada, keď ťa niekde zamestnajú a nie si vyberať podmienky. Často sa tu mamičky chvália ako popri pár mesačnom začali robiť, lebo ony nie sú lenivé a idú sa zabezpečiť. Šikovné ste, neberiem vám to. Ale uvedomte si že by vám to bežná práca neumožnila. A nie každý môže robiť takú prácu z domu na pár hodín flexibilné časy ako vy.

namornicka
11. dec 2025

Skor mi pride maly rozdiel medzi tymto 500 eurovym rodicakom a minimalnou mzdou, ktoru mnohe zeny po rodicaku zarabaju. Ten rozdiel by mal byt vacsi, aby bola motivacia ist pracovat. Lebo tak ako rodicak je peniaz “pre dieta”, vyplata je do rozpoctu rodiny a treba platit dopravu do skolky/prace, stravu, skolne, oblecenie, pri OCR mas menej € a treba kupit lieky.

amdornik
11. dec 2025
@namornicka

Skor mi pride maly rozdiel medzi tymto 500 eurovym rodicakom a minimalnou mzdou, ktoru mnohe zeny po rodicaku zarabaju. Ten rozdiel by mal byt vacsi, aby bola motivacia ist pracovat. Lebo tak ako rodicak je peniaz “pre dieta”, vyplata je do rozpoctu rodiny a treba platit dopravu do skolky/prace, stravu, skolne, oblecenie, pri OCR mas menej € a treba kupit lieky.

@namornicka no a keby len ženy po rodičovskej. zamyslime sa. matka dostane 500 eur, lebo RP. áno, viem, materská nie je dovolenka. ale predsa len, matka je doma (berme do úvahy, že má aj partnera). a vezmime si, že je kopa ľudí, ktorí makajú celý mesiac, mnohí na zmeny a zarobia v čistom okolo 800-900 eur. takže je to príspevok nanajvýš štedrý. presne si to vystihla, pre matky nie je vôbec motiváciou ísť do práce. ani ja by som nešla.

anonym_69be0f
11. dec 2025

Vzhladom na to, ze po zaplateni opatrovatelky mi ako pracujucej ucitelke ostane nizsia suma ako RP , mi pride stedry dostatocne. Hold mam dieta, ktore nemoze chodit do MS, ma netabulkovu diagnozu a teda mu neschvalili nepriaznivy zdravotny stav.

sara07
11. dec 2025
@anonym_387b0f

@natalka13 presne a este je materam malo.

A ZENSKE, nemali ste tehotenske?

@anonym_387b0f nie tehotenské som nemala ani raz

milanemila
Autor odpoveď zmazal
sara07
11. dec 2025
@anonym_387b0f

@sara07 si delas kozy a kravy ze s tymto vyrokom?

'''nezabudaj že rodičovsky na odvodoch niekolkonasobne vratiš ''

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@anonym_387b0f akákolvek dávka od štátu ide z vybratých dani a odvodov a dhp od ludi
neviem čo si predstavuješ že tam maju somarika čo povedia otras sa somarik a on im vykadi potrebne € na dávky akékolvek
ja viem že niekto verí na ježiška ale tak verit na parlamentného somarika je ako dosť už
takže ano pracujuce matky si odmakaju svoje prispevky, pridavky a neviem čo všetko
nič nedostanu zadarmo

sticker
dominikamacakova
11. dec 2025

Super, bude na pár rožkov navyše 🤦 Treba z toho urobiť ovácie ako keby išli zvýšiť na 1500€

dominikamacakova
11. dec 2025
@namornicka

@namornicka áno, treba zvýšiť minimálnu mzdu lebo si tu už väčšina ľudí žijú ako žobráci

oblecenie99
11. dec 2025
@amdornik

@mondolina tak ja som bola na RP 2010-2013, ale vtedy určite ešte neplatilo také, že si aj doma a "staráš sa o dieťa" a zároveň pracuješ (ako majú teraz mnohí na HO napríklad). mohla si pracovať, ale dieťa muselo ísť do zariadenia (čo teda dáva rozum, že väčšinou pred 3.rokom života šlo o jasle a teda prevažne súkromné, kedy celý RP padol na jasle). takže také boli vtedy podmienky.

@amdornik Pracovala som a pracujem pri oboch deťoch, v momente, ako som nastúpila na rodičovskú, teda ako mi skončila materská, najprv na Home Office, ktorý mi umožnený sice bol, a bol dobrý len na to, že som mohla pracovať celú noc. Doslova. Lebo kto ma tak malé dieťa a zodpovednú prácu, tak vie, že tu prácu nebude môcť popri dieťati robiť, aj keď sa postaví na mihalnice. Počas tehotenstva som nebola na PN, robila som doslova do pôrodu. Ešte aj v pôrodnici som dvíhala mobil kvôli pracovným telefonátom. Sú profesie, kedy nemôžeš povedať odišla som a prídem.

Keďže popri malom dieťati neurobíš toľko práce, samozrejme som robila za menej. Takže po roku a pol od pôrodu islo prvé do jasiel na celý deň a ja som išla spať do kancelárie na plny úväzok. Vyzera to tak, že postup bude rovnaký aj pri druhom dieťati. Rodicak akurát vykryl náklady na celodennú starostlivosť a stravu v jasliach. Doslova. Zostala moja a mužova výplata. Pred cca 4 rokmi. Čiže podmienky su stále také. Neviem, prečo by som mala byť o nejakú časť rodicaku ukratena len preto, lebo som nebola doma tri roky, ale nosila som domov peniaze, a zároveň prispievala do spoločného systému. A vôbec sa necítim byť na jednej karte s notorickymi využívačmi systému (viď. osadníci a ľudia, ktorí nikdy nerobili ani nebudú, alebo ženy na účelových rodicakoch).
Hej, tehotenské sa vyplácajú hala bala, na druhej strane... a? Viete, že ja to už aj kašlem? Ja ako pracujúci človek si nezaslúžim tiež niečo od systému? Ja mám len robiť, odvádzať dane, prispievať a utrieť si hubu, veď robím? A keď sa nepáči, tak choď inde a zarob si viac? Mám byť potrestaná nižším rodicakom, lebo som nútená kvôli okolnostiam (to je jedno preco, či financie, druh práce atď.) vrátiť sa do práce od malého dieťaťa? Robila som a robím málo na to aby mi tiež niečo kvaplo z toho?

anonym_387b0f
12. dec 2025
@sara07

@anonym_387b0f akákolvek dávka od štátu ide z vybratých dani a odvodov a dhp od ludi
neviem čo si predstavuješ že tam maju somarika čo povedia otras sa somarik a on im vykadi potrebne € na dávky akékolvek
ja viem že niekto verí na ježiška ale tak verit na parlamentného somarika je ako dosť už
takže ano pracujuce matky si odmakaju svoje prispevky, pridavky a neviem čo všetko
nič nedostanu zadarmo

@sara07 ked citam na Modrom konovi kolko zien ani nepracuje , tak zacinam o tvojom vyroku pochybovat :D...toto je stat co podporuje nepracujuci narod staci zajst niekedy okolo uradu prace a socialky, dobre ranecko prajem,.

anonym_387b0f
12. dec 2025
@dominikamacakova

Super, bude na pár rožkov navyše 🤦 Treba z toho urobiť ovácie ako keby išli zvýšiť na 1500€

@dominikamacakova tak to si nemyslim, co chodis nakupovat do Dubaja? nejak zeny zabudate ze sa zbytocne vyhadzuje aj na tehotenskom, to je vam tak malo? vas musia strasne svrbiet dlane. a hlavne sa bavime o takych co riadne ani nemaju odrobene, platili minimalky, preco by taka mala mat rovnaky rodicak ako niekto kto ma 1500 eurovy plat? vies ked uz sa o tom bavime, ak MD je odrazom tvojho platu, preco to tak nie je pri RD?

anonym_387b0f
12. dec 2025
@mondolina

@sara07
presne😵‍💫 RP 190€, tuším 24€ boli prídavky, žiadne tehotenské nič.....

@mondolina tak a pridavok sme mali 20 euro a danovy bol prve 20 potom na 40. a ziadne tehotenske. to len teraz su vsetky nenazrane

anonym_387b0f
12. dec 2025
@anonym_ca16b3

Ja súhlasím, že je to príspevok. Podla mna velmi štedrý v porovnaní s ostatnými krajinami a som rada že ho máme. Na druhú stranu si ale myslím, že nemá každá jedna mamička možnosť popri RD pracovať. Ako sa tu mnohé predbiehate že majú ist robiť. Nie každá práca umožňuje polovičný úväzok, homeoffice a nie sú všetky jasle prázdne. Nepoďme hneď dávať model západných krajín, keď na ne nemáme podmienky. Skutočne ako matka malých detí si v niektorých lokalitách rada, keď ťa niekde zamestnajú a nie si vyberať podmienky. Často sa tu mamičky chvália ako popri pár mesačnom začali robiť, lebo ony nie sú lenivé a idú sa zabezpečiť. Šikovné ste, neberiem vám to. Ale uvedomte si že by vám to bežná práca neumožnila. A nie každý môže robiť takú prácu z domu na pár hodín flexibilné časy ako vy.

@anonym_ca16b3 ano sme stedtry dokonca Rakusko ktore ma ozaj inde socialne davky, tak ma porovnatelne, preto mnohym mamickam ani nedorovnavaju Rodicak...
ale porozvnavat stat ktory je na tom ekonomicky lepsie nez je Slovensko, je otazne,. a vobec, my si mozeme toto cele s nasou statnou pokladnickou dovolit? to je otazka, ved ked nechapu niektore ze statny dlh len narasta, tak dobre. a ked si myslia ze tehoptenskym zvysia porodnost, tak su velmi na omyle :D to su uplne zbytpcne vyhodene peniaze.

natalka13
12. dec 2025
@sara07

nič nedostanu zadarmo

@sara07 ty sa cudujes? Si na koni 2dni aj s cestou? Ano je tu velmi vela zien ze co o ekonomike ani zakladnej nemaju ani tusaka a myslia si ze mame somarik otras sa v statnej kase.

natalka13
12. dec 2025
@la_dolce_vita

@subartic predbehla si ma, moj prvy syn sa narodil v 1993, tie 90te roky boli hrozne, nezamestnanost cez 20 %, vsetko drahe. Nebolo zaroven tolko tovaru, aj detske oblecenie bolo drahe, strava tiez. Dnes sa da kupit aj lacno, je velky vyber. Po 3 rokoch ziadny narok na podporu alebo byt doma do 6tich rokov.. atd atd.

@la_dolce_vita muz podnikal-zacinal, mal plat okolo 6000korun, televizor stal 45.000. Dnes si ho kupia za ten rodicak. A furt malo.

milanemila
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@anonym_ca16b3 ano sme stedtry dokonca Rakusko ktore ma ozaj inde socialne davky, tak ma porovnatelne, preto mnohym mamickam ani nedorovnavaju Rodicak...
ale porozvnavat stat ktory je na tom ekonomicky lepsie nez je Slovensko, je otazne,. a vobec, my si mozeme toto cele s nasou statnou pokladnickou dovolit? to je otazka, ved ked nechapu niektore ze statny dlh len narasta, tak dobre. a ked si myslia ze tehoptenskym zvysia porodnost, tak su velmi na omyle :D to su uplne zbytpcne vyhodene peniaze.

@anonym_387b0f ehm no a neviem ci je pre stat prave ziaduce, aby sa rozmnozovali ludia, kt maju to dieta kvoli tehotenskemu 🙈 motivaciou normalne zmyslajucich ludi na rozmnozenie by mal byt dobry stav skolstva, zdravotnictva a fungujuca ekonomika, co zabezbeci aj dostatok pracovnych miest…amen tma, ked sa ma stat socialna davka mozivaciou na plodenie deti.

ketrin
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@ketrin ale prt. netrep. toto ma byt na dieta . vsetky tie veci okolo deti nesli tak hore. mala som rodicak za 225 euro a vies co ti poviem? pocuvaj, mlieko slo hore o 2 eura na krabicu, plienky mozno 1,5 eur na krabicu , sracky okolo dieta od 0.50 do 1-2 euro. oblecenie? nemam pocit ze by zdrazelo. tak co tu potom zenske bedakate. toto ma byt peniaz pre dieta. TO ZVYSENIE JE AZ MOC !

@anonym_387b0f ak máš zdravé dieťa, tak áno, ale ak nie, tak je to úplne iná pesnička - preto asi „trepem” 🙂

sara07
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@sara07 ked citam na Modrom konovi kolko zien ani nepracuje , tak zacinam o tvojom vyroku pochybovat :D...toto je stat co podporuje nepracujuci narod staci zajst niekedy okolo uradu prace a socialky, dobre ranecko prajem,.

@anonym_387b0f a čo ty vieš
ja chodim na mk cez prestavku alebo čakam na podklady a všetko mám hotove alebo ked čakam na dieta ked je na kružku
su dni ked tu vôbec nie som 😂
stále ostava že pracujuca matka vrati do systému a vždy je nejak o niečo kratena
ano su ženy čo nepracuju ale nemôžeš to brat celkovo a toto je slaby argument 😂😂

sara07
12. dec 2025
@natalka13

@la_dolce_vita muz podnikal-zacinal, mal plat okolo 6000korun, televizor stal 45.000. Dnes si ho kupia za ten rodicak. A furt malo.

@natalka13toto nemôžeš tak brat, pretože naklady na televizor teraz a vtedy myslim material, sučiasky konštrukcia je uplne ina vtedy ked stál 45 a teraz

anonym_e99de7
12. dec 2025

Dievčatá ale neplacte, ako malo dostávate. Je vašim rozhodnutím mat dieťa, tak sa na to treba aj patrične pripraviť... môžte alebo môžme byt radi, ze nam stat vôbec niečím prispieva, lebo su to naše deti, my sme sa rozhodli ich mat. A kto iný sa ma starať o deti ak nie rodicia ? Véd mame dB, rd, RP... rp+rd 540e + dB 100e ... to je 640 co naozaj nieje malo.

sara07
12. dec 2025
@natalka13

@sara07 ty sa cudujes? Si na koni 2dni aj s cestou? Ano je tu velmi vela zien ze co o ekonomike ani zakladnej nemaju ani tusaka a myslia si ze mame somarik otras sa v statnej kase.

@natalka13 skôr si myslim že pod anonymom su tu trolovia zo sumračnej čo tu maju širit správnu náladu a ovacie

mircalla
12. dec 2025
@jana_eyre_2

úžasné, veď mk je veľký fanda tejto vlady, tak sa tešíme,.. tej jedinej veci z milióna, kde to znie pozitívne, aj keď reálne nakoniec z toho vznikne nejaký paskvil, kde ešte deti budú platiť niekomu dovolenku vo vietname 😏

@jana_eyre_2 Tiez som si vsimla, ze MK je Smer pozitiv....Tusim to tu zabalim uplne

sara07
12. dec 2025
@anonym_e99de7

Dievčatá ale neplacte, ako malo dostávate. Je vašim rozhodnutím mat dieťa, tak sa na to treba aj patrične pripraviť... môžte alebo môžme byt radi, ze nam stat vôbec niečím prispieva, lebo su to naše deti, my sme sa rozhodli ich mat. A kto iný sa ma starať o deti ak nie rodicia ? Véd mame dB, rd, RP... rp+rd 540e + dB 100e ... to je 640 co naozaj nieje malo.

@anonym_e99de7 komplet všetky prispevky od štatu nechcem , nemusim dostat absolutne nič ani len pridavky nič
ale chcem mat normálne odvodve zataženie ,danove, dph a normálne podmienky na prac alebo podnikanie
to ako fak nechápeš nerozumieš že ludí štve a riešia že ich tu deru cez toto a konsolidacia nekonči a pritom sa prachy rozhadzuju, dohadzuju na spriaznené kšeftiky
čo je na tom že riešia tu baby že dostanu ohladanu kost z toho čo im štat zoberie

sara07
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@anonym_387b0f vyhodené prachy ako renty, oslavy spn a neviem čoho, xy tajomnikova a asistentov, uprava záhrady predzidentskej , zaujímavé služobne cesty a ešte by som tu mohal vymenuvat dost dlho
to su čo správne použite prachy
stačilo keby stopli 13 dôchodky a dali ho len k minimálnemu dôchodku a nemusime tolko konsolidovat
keby človek videl že to nejak ma zmysela ale nemá ....

natalka13
12. dec 2025
@sara07

@natalka13 skôr si myslim že pod anonymom su tu trolovia zo sumračnej čo tu maju širit správnu náladu a ovacie

@sara07 uchadza im podstata, rodicak stupa umerne so ziv.minimom.
A 💩 na fika, uzivaj si dovolenku🏝