Rodičovský príspevok z Rakúska: Ako riešiť zamietnutie?
Dobrý deň. Mám dosť dosť vážny problém. Vôbec netuším co robiť..Pred pôrodom som bola nezamestnaná,na úrade práce. Priateľ pracuje v Rakúsku. (Pendler)Žiadala som si zo SVK rodičovský príspevok. Zamietli s odôvodnením na základe európskeho nariadenia ES883/2004, kde sa píše že na základe pracujúceho rodiča mám teda nárok Rakúska. Priateľ teda išiel do rakúskej poisťovne pýtať sa ako to teda je. Pani mu povedala že áno,nárok máme. Tak sme vyplnili žiadosť,dodali potrebné potvrdenia od lekárov atď. A čakali sme.po 8 mesiacoch prišlo zamietave rozhodnutie. Keďže som ja nepracovala v Rakusku,ani tam nemame ja ani dieťa pobyt,nemáme nárok. Vraj rp nie je rodinná dávka. (Poďla rozhodnutia rakúskeho najvyssieho súdu z r.2024)Tak ja nemám nárok. Priateľ má,ak nezarobil viac ako 18 000€ za rok.. Teraz vraj Slovensko zavádza novú"skupinu" pracovníkov so sídlom v Trnave,Ktorý sa majú takýmito prípadmi zaoberať. Máte niekto podobnú skúsenosť?
@vroni o tej "privetivosti" som vela citala aj od teba. Na uradoch mam pocit, ze tam maju bud nejake divne tabulky alebo sa rozhoduje podla aktualnej nalady daneho uradnika. Ale tak zatial naj skusenost su AMS... nastastie kassa lebo finanzamt boli celkom bezproblemovi...
@guiseppinka, toto je fakt špecialita len Brucku. Inde som sa síce občas s blbcom zrazila, ale v Brucku ich je asi stonásobna koncentrácia. Vo Viedni bola pohoda, tam sa tešili, že vieš po nemecky 🤣🤣🤣
@vroni to potvrdzujem... lebo nemcinu tam ovlada fakt malo ludi🙈 obcas sa vytesujem, ze moja nemcina ma daleko do dokonalej, ale rozpravam lepsie ako vacsina nasich teilnehmerov a to staci🤣🤣🤣
@vroni pani zlatá si asi na odvodneni dala dobre záležať..my sme tiez počuli samé chvály na bruck preto išiel priateľ po tie papiere sofort do neusidler am see. Ideme skúsiť ten slovensky úrad,aj nám pani z up svk povedala presne že to máme preložiť ale az po 16.12...tak veru ste ma nepotešili.. Súd ni nezvazujeme,oslovili sme dvoch právnikov. Jeden nevie pomôcť a druhy povedal ze sa to absolútne neoplatí.
@guiseppinka, mňa minule suseda zfukla, či neviem rozprávať normálne, že tu nie som v Burgtheatri. Mňa potešila, o tom potom, ale s mojím mužom sa odvtedy nedokážem baviť, lebo v polke každej druhej vety začne zavyjat od smiechu, že Burgtheater (tak mu kontrujem, že niektorí sme z Burgtheatru a niektorí od kráv, nemožme mať všetci peknú nemčinu. Ale že narozdiel od susedy moje chyby počuje, rehoce sa ešte viac. Somár)
@michaela_krasna, nie, ten je výhradne pre Viedeň, bez trvalého pobytu neposkytne ani konzultáciu. Toto je Ombudsmann pre Niederösterreich
@michaela_krasna necitala som celu diskusiu, ale riesime to akutalne tiez. Manzel pracuje v rakuskej banke, ma tam zdravotne poistenie, ale na rodicak narok nemam. Pretoze tam deti nechodila k lekarovi, ani do skolky a trvaly pobyt mame vsetci na SR. Pridavky by sme mali dostat, akurat to riesime. Treba ist na slovensky urad, ked mate potvrdenie ze v AT vam ho zamietli, vyplatia ho na Slovensku
@arcanne2 Kristova dobrota no bodaj by ste mali pravdu 🤗 lebo od 16.12. To má riešiť nejaký odbor upsvar v Trnave. Tak sa bojím či nebudú tiez premudreny a nepošlú ma tiež na súd...maju Riešiť nás,štvrťzahranicnych..
@michaela_krasna urcite ti ten rodicak vyplatia niekde, toho sa neboj. Ja by som uz asi nestracala cas s odvolavanim a rovno sla na UP s tymto papierom o zamietnuti. Mne povedali, ze hned ako dolozim papier, ze mi nejde nic z AT, pustia mi peniaze na Slovensku.
@arcanne2 a pod aky slovensky úrad patríte?
@michaela_krasna ja patrim pod UP Čadca, riesim to aktivne uz od maja a nic take neposminali. Nevidim dovod na ziaden sud. Oni len potrebuju papier, ze z Rakuska vam nic nevyplacaju, aby to neslo subezne v oboch krajinach
@arcanne2 Nehovorte,ja pochádzam tiez z Čadce 😁
@arcanne2 A uz ste to tam dala?resp.uz vas riešia?
@michaela_krasna je to sice zazitok riesit s nimi, lebo nikto nic nevie, nikto nicomu nerozumie. Vsetko si musime ohladom AT obvolavat sami. Caksme od augusta na vyjadrenie z AT, ze tam neberiem rodicak, aby mi ho pustili na Slovensku. Z AT isiel na UP do Čadce nejaky papier, ktory potrebuju potvrdit. Ale v Cadci netusia aky papier, ani kde ho hladat. To je totalne kocurkovo ozaj. Ked mi konecne po 8 mesiacoch pustia peniaze, sa mozno na tom aj zasmejem. Ale teraz mam uz slusne nervy. Zajtra ideme skusat zas volat do AT, ze kam ten papier poslali, lebo v Čadci negedia po nemecky, nevedia tam zavolat. Cize vsetko musime riesit my
@michaela_krasna ja som bez penazi od maja, mne stopli rodicak aj pridavky, pretoze im vyslo v systeme, ze mame narok na rakusky rodicak aj pridavky. A potrebovali vediet, ci to neberieme subezne. Tak sme v auguste poslali oficialnu ziadost do AT, a cakame na zamietave stanovisko, aby mi pustili peniaze na Slovensku.
@arcanne2 no my sme si prídavky dali odrazu z rakúska na priateľa aby to bolo rýchlejšie.ale o papieri čo ma poslat rakusko na úrad počujem.prvy raz..
@arcanne2 a nam na našom úrade povedala že nam to asi zamietnu,že mame do toho 16.12. Čakať že tam nas lepsie poriesia
@michaela_krasna najjednoduchšia možnosť je nájsť si brigádu. Napr.roznos novín. Pokojne nech to za teba robi niekto iný, dáš mu za to tie peniaze, len dohoda bude pisana na teba. Tým pádom nie si nezamestnaná a dajú ti rodicak zo Slovenska. Kamoska mala presne tento problém. Dohadovala sa raz v AT, potom zase na SK. Toto jej normalne poradila pani na UPSVaRe a bolo po probléme.
@michaela_krasna no ja som brala normalne na slovensku. Mam uz 3.dieta, aj pri prvych 2 som to tak mala. Zrazu bol problem. Vraj vzniklo podozrenie, ze berieme subezne peniaze na Slovensku aj v Rakusku. Nakoniec nam teda v Rakusku pridavky asi priznaju, takze nam ich budu doplacat tam. Ale rodicak by mi mal pokracovat na Slovensku. Ale je v tom taky chaos, ze strach. My cakame od augusta. Ale vraj to moze trvat kludne aj dalsieho pol roka. Strasne, ze je to vramci unie, a vobec to nefunguje. Ale ze vobec. Nikto nic nevie, urady nekomunikuju. Vraj najali nejaku mediatorku, ktora mala uz v Oktobri ist fyzicky do Viedne zistit co a ako. Dalsi mesiac aj cosi presiel a nezistila nic. Takze mna uz opusta pozitovna energia
@arcanne2 no presne tohoto sa bojím,že budem riesit2 úrady naraz a nikde sa nepohnem..a to prvý raz ked som žiadala ten rodicak zo svk a ked ta pani z up volala ze ja nárok nemám že mame pýtať z rakúska...bože to bol oheň na streche. Priateľ volal,kde komu divy sveta dorabal. Riaditeľky z úradu s spýtal ze na co tu máme bývať ked na nic nemame nárok.povedala vsak na slovensku je pekne..jemu uz poviem tak "odjebalo dekel" kdesi na jupiter ..
@lienka.7 poviem Vám uprimne že s takýmito vecami mi nema kto pomoct..
@michaela_krasna noo ja by som tiez vedela rozpravat. A stale mi opakuju len "skuste si este zavolat a pozistujte kde to poslali", ,a "pozistujte si telefonicky". Ale oni nerobia do frasa ozaj nic. Pre nas je to tiez komplikovane, musime stale najst niekoho kto vie plynule nemecky, ma na to cas a musi pri nom byt manzel kvoli overeniu indentity. Lebo inak nezistime nic. To je ozaj nekonecne. Ja som tento tyzden myslela, ze uz napisem staznost niekam na ministerstvo. Lebo to ozaj ked si clovek nevybavi sam, nema. A nikoho nezaujima, ze som 8 mesiacov bez prijmu
No Presne, tiez presne 8 mesiacov nedostavam nič. Este krava povedala že ked sme chceli dieťa sme si mali spraviť rezervu peňažnu...zrazu ake mudre pani na úrade..skúste sa v Čadci opytat ci je to ozaj pravda že od toho 16.12. má byt v Trnave nejaký odbor ktory ma riesit zahranične pripady. Ci maju o tom.nejaku vedomosť
@michaela_krasna zajtra tam idem volat, trochu im dvihnut tlak ze sa zaa vypytujem :D tak sa na to spytam a dam vediet
@arcanne2 to by bolo super,len nepovedzte že to máte z modrého koníka 😂 jedna pani co pochádza z čadce má tiez taktyto problém a na úrade v Šamoríne jej povedali že má byt nový ofbor v Trnave.a ked nevie nech tam skúsi zavolat.cha...ale e to dobre vymysleli 😀
@michaela_krasna no tak to som zvedava. Poviem , ze znama mi povedala :D

@guiseppinka, ono to rozhodnutie bolo také zvláštne a ina situácia - baba tu pracovala (v At) a bývala vo Svajci. A chcela dávku podľa platu, hoci Svajciari vyplácajú podobnú dávku v podobnej výške a podobne dlho. A revíziu žiadala z dôvodu, že sa ako domáca cíti diskriminovaná oproti cudzincom, ktorí tu dostávajú davky bez toho, aby tu pracovali, len na základe pobytu. Zamietli to, ale je to veľmi labilna judikatura a tiež v At neplatí anglosaske právo závaznosti jedneho rozsudku pre všetky ďalšie, tak ale v Brucku sú na slovákov prudko alergickí a že tam nie je pracve intelektuálny výkvet krajiny (ani jednej), daria sa im solídne kopance. Matka na materskej mimo krajiny je priam ideálna obeť.