Rodičovský príspevok z Rakúska: Ako riešiť zamietnutie?
Dobrý deň. Mám dosť dosť vážny problém. Vôbec netuším co robiť..Pred pôrodom som bola nezamestnaná,na úrade práce. Priateľ pracuje v Rakúsku. (Pendler)Žiadala som si zo SVK rodičovský príspevok. Zamietli s odôvodnením na základe európskeho nariadenia ES883/2004, kde sa píše že na základe pracujúceho rodiča mám teda nárok Rakúska. Priateľ teda išiel do rakúskej poisťovne pýtať sa ako to teda je. Pani mu povedala že áno,nárok máme. Tak sme vyplnili žiadosť,dodali potrebné potvrdenia od lekárov atď. A čakali sme.po 8 mesiacoch prišlo zamietave rozhodnutie. Keďže som ja nepracovala v Rakusku,ani tam nemame ja ani dieťa pobyt,nemáme nárok. Vraj rp nie je rodinná dávka. (Poďla rozhodnutia rakúskeho najvyssieho súdu z r.2024)Tak ja nemám nárok. Priateľ má,ak nezarobil viac ako 18 000€ za rok.. Teraz vraj Slovensko zavádza novú"skupinu" pracovníkov so sídlom v Trnave,Ktorý sa majú takýmito prípadmi zaoberať. Máte niekto podobnú skúsenosť?
@guiseppinka
Áno skrátili ho ale to s tým nesúvisí. To asi ani na tých úradoch nevedia všetci z menách v zákone. Som rada, ze to nemusím riešiť. Stačí mi úp, tam to je ako na križovatke om výsluchu! Pýtali sa ma, kolka ma m2 izba v maminou dome, kam chodím obcas na návštevu 😂🙈 a ako to je ďaleko. Už som sa smiala a pivedala jej, že tak ďaleko ze by som kludne mohla odzubavat systém a denne panelovat SK - AT 😁 ale ze som blba na klamanie a rýchlo by som sa preriekla. No co iz vies odpovedať na tak debilne otázky? Zijem v AT s TP od 2019 a oni riesia také chobotiny, ze hlava mi to neberie. Ešte im ke divne, ze chodím malo za rodinou a rype sa v tom. Tak som sa jej opytala, ci by ona chodila bez auta 5-6 hodin spojmy s dvoma detmi do 5 rokov 😁? No čisté scify. Keď som to povedala jej kolegyni, mojej poradkyni, len sa za hlavu chytala s poznámkou- bledé österreicher! Sama rakusanka 😂
@arcanne2 Áno presne,nech zisťuje. Táto nasa pani nám má dať aj kontakt na tu Trnavu. Tak ak ho zas budeme mať skôr tak ho posuniem
@michaela_krasna, to nestojí za reč. Ale toho ombudsmana by som naozaj skúsila, nezdá sa mi to rozhodnutie právne ok.
@michaela_krasna zdravim,skuste osloviť túto kočku,je profi v týchto veciach
@vroni Viete čo ma napadlo keď som videla toho ombudsmana?zemy sme ho kontaktovali s tym,ze nasa žiadosť uz by mala byť hotová lebo uz to tam maju dlho,ze uz (vtedy)7 mesiacov prešlo,ziadne papiere nechýbajú a že nikto neodpovedá. Pracovník odtial odpísal ze nam pride rozhodnutie poštou. A prišlo toto.tak či pani zlatá sa nenasrala na nás že sme to dali fo toho ombudsmana? A oni tam spomínajú 2 rozsudky,jeden z r.2022 a jeden z 2024.a toto čo ste pozerala bol ktorý?ak si pamätáte
@1975renca Super,dakujem
@michaela_krasna, oni sa odvolávajú na rozsudok z júna 2024
A ombudsmana sa nedozvedia. To je skôr náhoda.
@vroni tak to bola sakra náhoda 😀 a toto nie je rozsudok slovensko-rakúsky?
@michaela_krasna, takýto rozsudok síce existuje, ale jeho obsahom nie je to, čo tvrdí kassa. Toto je rozsudok, že baba (Slovenka) chcela skasnut rakúsky najvyssi rodičak plus slovenský doplatok plus "materskú" na otca a prišli jej na to. Píše sa tam, že aj keď sú to dve rôzne dávky, dáva to právo odložiť prípadne vyplatenie nároku v At. Ale nic také, na čo sa "odvoláva" poisťovňa v tvojom rozhodnutí, tam nie je. Či už ta nesprávna interpretácia je zo zlomyselnosti alebo z hlúposti, to ti veru nepoviem, v každom prípade toto nie je relevantné.
@vroni
my sme mali takú susedu klávesnicu na sk. Po jednom rozhovore s nou na jej blbe otázky ju sánka ešte asi týždeň bolela, co jej tak padla. Aj očný tlak isto vyletel. Doma som story hovorila priateľovi a spolubývajúceho kolegovi, išli sa pocurat smiechom. Ja zase rada "nakrmim" informáciami, ktorí taky chcú počuť. Ne h su akékoľvek nerealne ale aspom trošičku uveritelne 😁 Div ze sa neprezehnavala potom vzdy ked ma videla.
@vroni ďakujem pekne. Lebo mám v pláne tomu Ombudsmanovi poslat toto rozhodnutie a povyvracať tieto jej nerelvantné argumenty + ešte píše,ze priateľovi vznikol nárok na materskú ale pracuje od 17.5. 2024...co je za prve blbosť,bol na Papamonat a a od 17.5. Sa vrátil do práce. Pracuje v at od r.2021 a ak by pracoval od 17.5.ako píše,nárok by mu nevnzikol.. Takže pani pľance očividne piate cez deviate a ten ombudsman ak sa neangazoval tak nech si to po nej prečíta... Ako keby,však on keď chce ísť na materskú tak nech ide,on nárok má..
@vroni a pri tom na finančný úrad sme dávali potvrdenia čo poberam. Keby chceli,kludne im ho môžem poslať. Mala som aj zo sociálky aj z up ze nic nepoberám. Takže taketo porovnanvanie Slovákov a hádzanie do jendeho vreca bez "dôkazov" ci ja nieco poberam alebo nie a na zaklade jej domnienky to jednoducho zastaví? Opravte ma niekto ak sa mýlim.🤔
@michaela_krasna, problém je v tom, že slovenské úrady na zneužívanie doslova navádzajú. Nie raz som tu čítala, že si majú nechať baby vyplatiť rakúsky rodičak a potom nechať doplácať slovenský. S odôvodnením, že i tak to nekontrolujú. Nuž, kontrolujú. A že sa to robí masovo (ako tá náramne šikovná baba z posledného rozsudku) a v Brucku je tých slovákov tisíckrát toľko ako inde, skúšajú protiúder. Nie je to vôbec fér voči tým, ktorí to nerobia, ale žiaľ, tých, ktorí sa o to pokúšajú (s požehnaním oficiálnych slovenských inštitúcií) je priveľa. 🤷🏼♀️ Toto nie je oficiálne vysvetlenie komukoľvek 😜, len moja poznámka na margo. Napriek tomu by som tie skutočné rozpory spísala a poslala tomu pánovi, ublížiť to rozhodne nemôže. A o tomto kroku mlčala na slovenskej strane ako hrob, nie že prídu na kučeravé myšlienky o čakaní na riešenie z druhej strany. Myslím, že veľmi dobre vedia, že toto je mimo zákona, ale tak, každé uchmatnute euro je fajn (pre nich). A nakoľko je v at úradník podobne nepostihnutelny ako na sk, môžu kľudne písať aj rozhodnutia, ktoré nemajú právny základ ani odôvodnenie, veď keď sa ti nepáči, súd opraví. Možno. Za pár tisíc navyše....
@vroni Rozumiem. Viem že moja situácia je extra,ale nie je to nič čo by s nedalo vyriešiť. Na Slovenský úrad máme čakať az po 16 tom tak najskôr vyskúšam tohto dobráka a uvidíme čo sa stane.
V každom prípade ďakujem všetkým 😊 Ak s niečo zmení,resp. Keď bude nejaká zmena,tak vám tu všetkým napíšem. Viem
@michaela_krasna pekný deň,
Môžem sa opýtať ako to dopadlo? Manžel mi práve volal, že sa telefonicky informoval, či už poslali peniaze a pani mu len odpovedala, že to dali na sud a bližšie nič nepovie, mame čakať na doklady :( pritom pred 2 týždňami mu povedali, že to mám schválené a oni už len čakajú na podpis aby mohla ísť dávka na vyplatenie. Ďakujem
Dobrý deň, máte rovnakú situáciu? Že bývate n Slovenku a manžel pracuje v at? Lebo neviem či je možné aby Vás odrazu dali na súd bez toho žeby Vám poslali akékoľvek papiere 🤔
@michaela_krasna áno rovnaku. Manžel pracuje v AT dlhé roky, bývame na Slovensku stále. ja som ešte MD dostávala zo Slovenska, ale PP mi skončil dva mesiace po nástupe na MD čiže na rodicak už na Slovensku nárok nemám. Do konca MD mi aj prídavky chodili aj z AT aj zo Slovenska. Minuly mesiac mi z AT doplatili prídavky za obdobie od skončenia MD, ten rozdiel co vypláca SK. Takze sme si mysleli, že aj s rodicakom bude všetko ok a to nám ešte dva týždne dozadu aj povedali, že je to schválené, už to ide len niekam na podpis a keďže stále nič, tak tam manžel volal a povedali mu, že to dali na sud a mame čakať vyrozumenie. Teraz neviem na čo sa pripraviť, od októbra vlastne dostávam len rodinne prídavky.
Ja si myslím že Vám nepríde vyrozumenie zo súdu. Vám príde asi rozhodnutie a Vy sa môžete rozhodnúť či sa odvoláte- na súd. Vám to musia buď schváliť alebo zamietnuť. Ja osobne si myslím. Počkajte na rozhodnutie,alebo na vsetko teda co Vám príde a potom mi napíšte.
Pretože ak by to aj dali na súd, muselo by aj tak najskôr prísť zo súdu že niekto niečo podal a vy sa máte k tomu vyjadriť. A nie odrazu rozhodnutie. Bude chyba v komunikácii na 100%
@michaela_krasna áno, že to postúpili na sud a mame počkať na papiere odtiaľ, zle som sa vyjadrila. Ja neviem čo z toho súdu pošlú, vyrozumenie som napísala zle slovo.
Som zvedavá a nervózna.
Pošlem Vám správu.
@michaela_krasna Dobry den prosim vas ako sa Vam to doriesilo ? Ja mam rovnaky problem😖
@natfr1 Zatiaľ tak,ži prišlo predvolanie na súd 3.4.2025 🙄 to som.ich žiadala aby sa pojednavalo bezomna
@natfr1 Tie chudence právnici z Gesundheitkasse si na ten súd rovno môžu postele priniesť...tak skoro sa odtiaľ nevyhrabú..
@michaela_krasna to fakt? No sila👎 držím palce!
@lienka.7 no potom napíšem čo som.sa dozvedela 🙄

@vroni Dakujem Vám inak za pomoc aj za pozretie toho rozsudku,velmi ma to zaujímalo,skúšala som to hladat ale nenasla.