Rodila som ako 17 ročná a nedostala som prídavky na malú.
Ahojte baby som zúfalá mamička. Malá sa mi narodila 22.06.2019 mala som 17 rokov. S Partnerom som sa rozišla takže som slobodná. S mamou sme sa rozhodli že požiadame na súd o rodičovské práva keď sme sa dostavili na ten súd sudkyňa nám povedala takto // nemusíte si žiadať o rodičovské práva keďže za pár mesiacov budete mat 18 rokov // tak s toho súdu sme nemali nič co sme chceli 03.09.som mala 18 rokov. Sudkyňa mi povedala 03.09 sa dostavte na UPSVaR a mam povedať takto že som si nemusela požiadať o rodičovské práva pretoze za krátky čas dovrsim 18 rokov že kým oni to na súde potvrdia tie rodičovské práva zatiaľ budem mat aj 18 rokov že to dlho trvá že mám právo na peniaze a to sú prídavky, rodičovský, a pôrodné plus bolestné. Malá Rebecca má 4 mesiace a za ten čas som dostala len pôrodné prídavky 830e tak nejak. A potom o mesiac ci ako som dostala 1. Mesačnú materskú. A to je všetko. Ďalej dostávam len materskú a prídavky 240e... Ale za tie 3 mesiace života malej Rebeci som peniaze nevidela ani len cent. Prosím ako mam ďalej postupovať? pomoobrátiť mam pravo na tie peniaze ci na koho sa mám obrátiť nie?
Ja to tiež neviem pochopiť a tiež sa čudujem až teraz že ako to je možné že dieťa nebolo pod žiadnym zákonným zástupcom... Vysrali sa na to všetko... A bola som aj som ja zákonným zástupcom neviem ako to je možné išli sme spraviť Rebece kartičku poistenca do dôvery a tam povedali ze nemám 18 že koho zápisu ako zákonného zástupcu a zapísali moju mamu... To je všetko...
@laury__ zaujímavé.
Ešte ma zaráža že prečo sa musíte kvôli rodičaku zobrať 🤔 to je tiež nejaký blud, pretože na rodičak máš nárok aj ako slobodná matka 🤷♀️
Ak je tak ako hovoríš, naozaj to zanedbali a nakoľko dieťa v tom období nemalo oficiálne zakonneho zastupcu, ty si to vzhľadom na vek byť nemohla a súd nikoho iného neučil, nemá kto spätne o tie peniaze požiadať.
Najrozumnejsie asi bude ak skočím na UPSVaR a môj partner požiada o rodičovské práva pretože on nemá len 17 rokov plus idem poslať papiere na súd o potvrdenie sobáša... A ešte idem za tou sudkynou ktorá nás vypocuvala... Uvidím co s toho bude... Viem ze nič nevyhrám lebo ma vodili za nos ale mam na to ešte mesiac tak to skúsim a keď bude treba tak udam všetkých... Aj jojku zavolám keď bude treba lebo mi nemali nahovárať somariny mali by mi ako prvorodicke pomôcť poradiť alebo nejak tak.... Ach... Vy točili ma riadne... Len tak im to neprejde určite veľmi vám všetkým pekne ďakujem ♥️💎
@laury__ tak koľko má partner rokov? Píšeš ze nie je v rodnom liste lebo ma 17, teraz zasa že nemá len 17...
@marcelatje ja na to už od kedy premýšľam riadna somarina ja som teraz slobodná mamička.... Je to len partner on nieje zapísaný v rodn. Liste všetko je to také zamotane ľahké to nemám naozaj už od kedy sa kvôli tomu trápim... Nejaký čas som na kašľala vzdala som to ale vždy keď som išla na UPSVaR vždy prehovárali aby som sa zosobášila že mi dajú peniaze spätne 660e...
@laury__ kvôli sobášu? To som ešte nepočula.
@marcelatje partner má 17 rokov...
Aspoň že som si pre fotila papier a mam dôkaz ze som na tom súde bola lebo teraz mi podľa mňa nikto nič neuverí pre boha ved toto keď niekto počuje tak iba ústa otvárajú 🙄😱😂
@laury__ no, je to prinajmenšom zaujímavý postup aj zdôvodnenia 🤔
Apropo, svadba neplnoletej osoby tiež nie je bez problémov.
@marcelatje Ako to myslíte prosím vás nerozumiem vás asi....
Píšeš tu jedno cez druhé že aj kôň by sa v tom stratil...s partnerom si sa rozišla...a teraz zase partner má 17...a partner nieje zapísaný v RL a ideš poslať na súd papiere o potvrdení sobáša?...a kde ich asi tak zoberieš? Keď si sa rozišla a psrtner je partner a nieje partner a kto vie čo proste asi sobáš nebol tak nemáš ani co posielať...ďalej to už radšej ani nečítam lebo to je len mišung na stratu času lebo sama nevieš jak co okolo seba máš......keby ste si obaja 17 ročný dávali pozor nemusela si skončiť jak polepetko so starosťami
Preboha, to jake kaceny robia na tom tvojom UPSVaR? Ake zakony sa stale menia? Co trepu. Ano, mozno v priebehu volebneho obdobia sa zavedu nejake novely zakona, ale tvaria sa, akoby na danaku robili, kde kazdy rok nejake zmeny su.
Ale budu riesit, co nemaju, ze aby si sa zosobasila s otcom tvojho dietata. To co za kravina? Ktory zakon podmienuje nejake davky stavom manzelskym.
Prosim ta, vezmi tam mamu, lebo ty aj zjavne si pleties matersku a rodicak a matka nech im povie, ze bola zastupcom zakonnym 3 mesiace, akoby inak poistovnu vybavila a ze si chce poziadat o spatne vyplatenie rodicaku.
Ja nechapem, preco by knedle na urade mali apriori usilovat o nevyplatenie a vymyslat si bachorky so sobasom.
Ja som nahodou sa vzdy stretla s fundovanymi pracovnickami, ktore poradili, pomohli vybavit, naco mal clovek narok
@laury__ ak sa chce sobasit maloleta osoba staršia ako 16 rokov, musí o tom rozhodnúť sud
@marcelatje áno ved ja viem ja už mám všetko prichystané napísala som ziadost o sobáš na súd pre fotila rodné listy... A som to už len chcela poslať poštou ale sa tam idem staviť osobne... No mam partnera ale nejaku dobu sme spolu neboli a teraz sme zas spolu moja kamarátka sa tiež zosobášila súd jej to potvrdil... Takže tak... Tu v Hnusti na UPSVaR to je niečo hrozné co tam robia však ved uvidíte ak bude treba ja na nich zavolám aj Jojku nie kvôli peniazom kvôli tomu ze si zo mňa robia dobrý deň a nedovolili nám spraviť to co sme chceli a co sa dalo a vôbec ani nepomohli už to je fuk len tak im to neprejde.... Nenechám to len tak všade sú bezpečnostné kamery uvida že sme sa naozaj rozprávali na tej chodbe a povedali ak sa zosobasime dajú nám 660e... Ale nejdem uz riešiť lebo už mám s toho všetkého hlavu ako jeden veľký balón.... Ako myliste že tu píšem jedno cez druhé??? Snažím sa písať zrozumiteľne a aj vysvetliť poriadne.... Píšem tak ako to je a bolo za ten čas chápete ma....
A áno mate pravda je to moja chyba moja starost moj problém že som bola tehotná v 17. Ale za to ze mam 17 ma každý klame vymislaju si robia si zo mňa dobrý deň to co ma znamenať bud mali spraviť to o co sme s mamou žiadali alebo nepovedat nič a nie oni takto však toto keď niekomu poviem nikto mi s tohoto nič ani neuverí pre boha... Pôjdem na UPSVaR aj na súd som zvedavá co povedia a ako to bude ďalej postupovať 🙄😔💕 ďakujem vám veľmi pekne všetkým
@laury__ kvoli tomu, ze ti nejaka pani na chodbe povedala, ze sa musis vydat, aby si dostala RP, sa ides vydavat? omg, a za par mesiacov, rokov, ked sa zas rozidete, sa budete rozvadzat? na svadbu by mali byt uplne ine dovody... Vzdy, ked ti na uradoch tvrdia nejaku vec (taku blbost), ziadaj si to pisomne 🙄
najlepsie, keby si to naozaj dala to TV/novin, aspon by sme sa dozvedeli od kazdej zapojenej strany ako to bolo, a co vlastne bolo komu povedane, lebo takto je to riadny gulas
@laury__ uf, riadna motanica. No, ja robím na úrade a keďže mám nespočetne veľa skúseností s ľuďmi a s tým, čo všetko si dokážu domyslieť, vymyslieť, prekrútiť slová, tak ja už ani neviem, čomu veriť. Nechcem ťa zhadzovať ani písať, že klameš, ale ja mám od začiatku pocit, že si niečo nepochopila, resp. veľa si toho nepochopila. Možno ti na súde povedali niečo čo si inak pochopila, tiež na úrade. Ja som toľko krát bola terčom takýchto výmyslov, až sa mi rozum zastavoval. Ďalšia vec - my na úrade nemáme dôvod na to, že sa nám nechce niekomu vyplatiť peniaze, ako si to nazvala, nejde to z nášho vrecka, ALE potrebujeme podklady na to, aby sa peniaze dali vyplatiť. Jednoznačne mali byť priznané rodičovské práva na súde, kým by si ty mala 18 rokov, toto je bežný postup a prepáč, ale zvládajú si to vybaviť aj jednoduché osoby, keďže v okolí je takých dosť, ktoré majú deti v 16-tich, 17-tich a vybavia všetko ako treba. Teraz keby si sa aj zosobášila kvôli peniazom, nič ti to nepomôže, lebo asi ťažko ti niekto napíše dátum sobáša spätne. Naozaj neviem, kto ti kde a čo povedal, ale treba sa zamyslieť nad tým, či si naozaj všetko pochopila tak, ako treba a či bolo všetko vyslovené tak, ako píšeš.
@tehula predstav si, že sa toho dosť mení, keďže s tým robím, sama to vidím. Jasné, že sa nemenia komplet celé zákony, ale existujú aj tzv. interné normy, ktorých sa musíme držať a tie sa dosť často upravujú, ale niektorí ľudia to nedokážu pochopiť. A neupravujeme si my ich úradníčky, ale tam hore, naši páni.
@laury__ sobas ti 100% nepomoze k tym 660€
@laury__ no ak s uradnickami komunikujes tak popletene ako pises, je jasne, ze si prt vybavila.
kto ziadal o rodicovske prava na sude? ty? chyba - mala mama.
co ste ziadali s mamou na upsvare? pises, ze ste chceli rodicovske prava pre mamu a na upsvare povedali, ze to sa neda. mohlo to byt tak, ze povedali, ze to oni nerobia, ze to sa tak neda, ze to ziadat na upsvare .... alebo ste ziadali o rodicak pre mamu ...
pises, ze uz na matrike bol bordel, na upsvare tiez - ja to skor vidim na tvoje zlyhania v komunikacii a orientacii. mozes sa tu jojkou vyhrazar kvoli (nie)"tvojim" 660€. neboj, uradnicky si ich nenechaju. ty si nedodrzala spravny postup pri vybavovani veci. ano, mali ta spravne nasmerovat, ale mozno ta aj ... len si na to isla zle. a to, ako tu splietas sobas a spatne vyplatenie, no neviem .... navyse ok, daj rodicovse prava otcovi a aby si nebola prekvapena, ked sa to obrati proti tebe.
@svetkaadamko Už som tu chcela ponadávať úradníčkam, ale v tomto máš pravdu, že robíte a hovoríte len to, čo dostanete ,,zhora,,.
@svetkaadamko suhlas, v celom tom mis-masi citam velke nepochopenie / dezinterpretaciu / neorientovanie sa vo faktoch
@black_olive na druhej strane netvrdím, že každá úradníčka je tip-top, sama mám s kolegyňami skúsenosti, že by stačilo aspoň trochu viac pozornosti a vyzeralo by to inak. A stávajú sa žiaľ aj také situácie, kedy si normálne nahlas poviem, že sa niekedy nedivím ľuďom, že na nás nadávajú. Je to hlavne o ľuďoch.

Takže baby skúsim vám to nejako vysvetliť dúfam ze to pochopíte a ze to budem písať zrozumiteľne. Od kedy sa mala narodila a prepustili ma z nemocnice tak na druhy deň som už začala všetko vybavovať aby som nemala z nikým žiadne problémi alebo aby nenastali nejaké komplikácie. No keď sme išli napríklad na matriku tam boli nejaké zmätky, išli na UPSVaR taaam boli strašný bordel až do teraz, na súde sme boli to tiež nič s toho... Takže keď sme išli na UPSVaR moja mama sa spýtala úradnej pracovnicki že či môže ona požiadať o rodičovské práca ona jej na to odpovedala nie to sa nedá nie nemôžte dôvod nám sama nevedela vysvetliť ale povedala toľko ze nie proste a ze stále je niečo nove a za každých sú nové zákony a pod... Potom sa požiadala ja o rodičovské práva keď sme sa dostavili na súd. Tak nám sudkyňa povedala takto že kým nám to súd potvrdí tak to trvá že za pár mesiacov mam 18 rokov že proste norm. Mam ísť na UPSVaR a žiadať od nich moje peniaze ktoré mi patria a musia dať... Ze im sa to nechce vyplácať že mám povedať ze som bola na súde bla bla bla že mi to musia dať.. No a sudkyňa mi žiaden papier nedala ani nič podobné a ani rozhodnutie žiadne neprišlo... Proste žiadna odpoveď.... Tak sme išli zas a znova na UPSVaR a povedali všetko čo sme mali a co sa stalo a oni nám na to ze... Mali ste si požiadať cez súd o rodičovské práva tak by ste dostali tie peniaze... Dovŕšili ste 18 rokov tak rodičak budete poberať od v tedy akože od v tedy ako som mala 18 rokov od septembra... A Mi im na to ze na súde povedali ze mi to musíte vyplatiť spätne tak ako to je možné a oni nám to zas a znova to isté... A už sa motalo a motalo... Všeličo možné na rozprávali aj to ako tak mali to v riti s prepáčením... A ešte aj tak nám povedali ak sa o hlavu chytíte tie peniaze nedostanete a takéto potom som nahodov išla s partnerom na UPSVaR a ďalšia úradná pracovníčka sa ma len tak náhodné vypitovala na malú Rebecu na tehotenstvo práca peniaze a tak to potom išli a dostali sme k rodicakom a ona taka ze vy to musíte dostať ved vy mate právo na tie peniaze spätne sa musí dať na 100percent potom som jej všetko vysvetlila.a povedala aha tak sa musíte zosobasit s partnerom a tak vám vydajú peniaze spätne rodičak za 3 mesiace 660e... Potom sme hľadali vedúcu a ďalšiu úradu pracovníčku no nikto nikde nebol všetko zamknuté a na chodbe sme stretli vedúcu UPSVaR a tiež ako tak potvrdila že ak sa zosobasime tak nám peniaz spätne vyplatia... Dnes som tam volala vedúcej ona mi povedala ze ona nič také nepovedala a takéto potom som volala tej úradnej pracovnicke ale ona to potvrdila že áno povedali sme to ja poviem vedúcej že musia vám to dat ci ako to povedala už neviem presne... Tak ako to je podľa vás ja už naozaj neviem ci si zo mňa každý robí bud dobrý deň alebo ja už fakt neviem na každej strane vyzerá ze mi chcú pomôcť a ze mi niečo vysvetľujú ale všade boli samé klamstvá a každý jeden úradník ci kamarátka ci to bol súd rozprávali inak jeden tak a druhy tak...