Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
ahojte žienky, tak o takomto niečom počujem prvý raz. mm tiež pracuje v Nemecku tak ma táto téma celkom zaujala. čiže jedná sa o to, že vám vyplácajú normálne materskú zo slovenska plus ten prídavok z nemecka? či ako to mám chápat? a potom neskôr, ked uplynie 6 mesiacov tak dostávate klasických našich 199eur plus tých 180 z nemecka?
ja žial nie som nemecky hovoriaca ani čítajúca, že by som si to našla niekde. tak za každú rada a vysvetlenie budem velmi vďačná, najmä preto že som o tejto možnosti vôbec netušila.
@koralovka aha jasne, dakujem. tak super teda. ja som este len mama čakatelka tak mám celkovo v týchto príspevkoch a peniazoch chaos, ale začínam sa pomaly orientovat. no budem muset mm povedat nech sa popýta. a aké sú tam podmienky? je tak aj nejaké obdobie, kolko už musí byt v nemecku zamestnaný? teda okrem toho že tam musí mat prechodný pobyt.
@koralovka rodinne pridavky vyplaca urad prace.Manzel musi ist v danom meste na tzv Familienkasse ,kde im povie vasu situaciu a oni vam daju vsetky potrebne papiere na vyplnenie.budu chciet aj potvrdenie od UP kolko vam vyplacaju pridavky a sobasny a rodny list chceli vidiet original .nemuseli sme to davat prekladat.
Noo ja som tiež ešte taký operenec v tom, lebo muž je tam len dva týždne a všetko sa len vybavuje🙂 Musí tam robiť na zmluvu a mať tam prechodný pobyt Vyplní tam tú žiadosť a malo by ti to chodiť, to dorovnanie z Nemecka na Slovensko Nech sa opýta zamestnávateľa, po narodení bába, treba tam rodný list doložiť Materská ti bude chodiť na Slovensku, toto sú zasa prídavky na dieťa
@koralovka este ma napadlo ak mas dieta do jedneho roka ,tak ti este vyplatia 100 eur bonus.oni to dorovnavaju s tym ,ze ked u nas mamicka dostava cca 200 eur rodicovsky prispevok ,tu je min 300 tak nam do roka tych 100 doplatili za dane mesiace co muz pracoval uz v DE.ale najlepsie je ked muz pojde rovno a spyta sa ma co vsetko ma narok . 😝
@hanulienka82 ja tiež dostavam rodine prídavky kindergeld z Nemecka,moj partner tam pracuje, ja som ostala od septembra tu na sk nezamestnana,skončil mi rodičovsky, nakolko je zarabajuci len moj partner, na sk narok na prídavky nemam, tak musim poberat z DE, v DE mam spraveny prechodny pobyt, Na familienkasse sme zaniesli rodne listy detí, pasy, papier z prechodneho pobytu, nič sa neprekladalo ani nič podobne, od vybavenia nam to trvalo 3 mesiace, a doplatili nam prídavky odkedy tam moj partner pracuje, takže sme dostali slušne peniazky, tu na SK som prídavky vratila, nakolko som ich dostala z 2 štatov naraz, vela štastia a nervov 🙂 🙂
@nadula01 tak som to kukala ,kindergeld je 184 eur pre prve a druhe narodene dieta http://www.kindergeld-2013.kindergeld-aktuell.de/
@koralovka myslim ,ze im je jedno na aky ucet to poslu ,asi ten ktory im tam s manzelom napisete,ak je to Slovensky ucet,tak ho budu potrebovat v medzinarodnej forme ,tu ked zadas cislo uctu a kod banky ti to vyplyvne :D http://www.nbs.sk/sk/platobne-systemy/iban/vypo... ,predpokladam ,ze manzel ma ucet v DE ,tak to mozno bude aj jednoduchsie posielat nan.ale v podstate je im to asi jedno 😝
@nadula01 Tak to vraj beží aj v Rakúsku ale tam len raz za rok dorovnaju rozdiel, v Nemecku je to každý mesiac to ,,vyrovananie" alebo tiež len raz ročne? A kolko je to na dieťa prosím ta?Dakujem