Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Tak to vraj beží aj v Rakúsku ale tam len raz za rok dorovnaju rozdiel, v Nemecku je to každý mesiac to ,,vyrovananie" alebo tiež len raz ročne? A kolko je to na dieťa prosím ta?Dakujem

nadula01
16. feb 2013

@koralovka neviem presnu sumu ale pohybuje sa to celkovo okolo 180 eur myslim ,cize 160 nam davaju cca z DE a myslim ze to chodi kazdy mesiac. 😅

roxy
16. feb 2013

ahojte žienky, tak o takomto niečom počujem prvý raz. mm tiež pracuje v Nemecku tak ma táto téma celkom zaujala. čiže jedná sa o to, že vám vyplácajú normálne materskú zo slovenska plus ten prídavok z nemecka? či ako to mám chápat? a potom neskôr, ked uplynie 6 mesiacov tak dostávate klasických našich 199eur plus tých 180 z nemecka?
ja žial nie som nemecky hovoriaca ani čítajúca, že by som si to našla niekde. tak za každú rada a vysvetlenie budem velmi vďačná, najmä preto že som o tejto možnosti vôbec netušila.

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 No mám v tom zatiaľ zmätok lebo muž je tam len dva ýždne a ešte nemáme nič vybavené, tak neviem ako postupovať, treba ísť aj ku nám na sociálku alebo len on má vypýtať papiere tam od zamestnávateľa?Musela si doložiť rodný list a sobášny?Aj preklady?

koralovka
16. feb 2013

@roxy Jedná sa o prídavok na dieťa nie materskú🙂 Mala by si dostávať nadalej tých 20 eur zo Slovenska a plus 150-160 z Nemecka

koralovka
16. feb 2013

@koralovka kukni hore do diskusie a na linky čo sú tam

roxy
16. feb 2013

@koralovka aha jasne, dakujem. tak super teda. ja som este len mama čakatelka tak mám celkovo v týchto príspevkoch a peniazoch chaos, ale začínam sa pomaly orientovat. no budem muset mm povedat nech sa popýta. a aké sú tam podmienky? je tak aj nejaké obdobie, kolko už musí byt v nemecku zamestnaný? teda okrem toho že tam musí mat prechodný pobyt.

nadula01
16. feb 2013

@koralovka rodinne pridavky vyplaca urad prace.Manzel musi ist v danom meste na tzv Familienkasse ,kde im povie vasu situaciu a oni vam daju vsetky potrebne papiere na vyplnenie.budu chciet aj potvrdenie od UP kolko vam vyplacaju pridavky a sobasny a rodny list chceli vidiet original .nemuseli sme to davat prekladat.

koralovka
16. feb 2013

Noo ja som tiež ešte taký operenec v tom, lebo muž je tam len dva týždne a všetko sa len vybavuje🙂 Musí tam robiť na zmluvu a mať tam prechodný pobyt Vyplní tam tú žiadosť a malo by ti to chodiť, to dorovnanie z Nemecka na Slovensko Nech sa opýta zamestnávateľa, po narodení bába, treba tam rodný list doložiť Materská ti bude chodiť na Slovensku, toto sú zasa prídavky na dieťa

nadula01
16. feb 2013

@koralovka este ma napadlo ak mas dieta do jedneho roka ,tak ti este vyplatia 100 eur bonus.oni to dorovnavaju s tym ,ze ked u nas mamicka dostava cca 200 eur rodicovsky prispevok ,tu je min 300 tak nam do roka tych 100 doplatili za dane mesiace co muz pracoval uz v DE.ale najlepsie je ked muz pojde rovno a spyta sa ma co vsetko ma narok . 😝

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Aha..takže budem musieť skočiť po potvrdenie na UP kolko nám dávajú a zaslať mu to tam poštou..

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Jejda..no ano dcérka má 8 mesiacov takže by to mali akceptovať no toto🙂)

nadula01
16. feb 2013

@koralovka odo mna chceli papiere aj zo socialky kolko som poberala matersku,od UP kolko rodicak.Takze pockaj co manzel zisti a pokial ma teda 8 mesiacov tak za kazdy mesiac odkedy je zamestnany v DE ti este doplatia tych 100 eur.

kiko2008
16. feb 2013

@hanulienka82 ja tiež dostavam rodine prídavky kindergeld z Nemecka,moj partner tam pracuje, ja som ostala od septembra tu na sk nezamestnana,skončil mi rodičovsky, nakolko je zarabajuci len moj partner, na sk narok na prídavky nemam, tak musim poberat z DE, v DE mam spraveny prechodny pobyt, Na familienkasse sme zaniesli rodne listy detí, pasy, papier z prechodneho pobytu, nič sa neprekladalo ani nič podobne, od vybavenia nam to trvalo 3 mesiace, a doplatili nam prídavky odkedy tam moj partner pracuje, takže sme dostali slušne peniazky, tu na SK som prídavky vratila, nakolko som ich dostala z 2 štatov naraz, vela štastia a nervov 🙂 🙂

koralovka
16. feb 2013

@koralovka Dakujem, a vyplácať to začnú aj so spiatočnou platnosťou odo dna podpisu zmluvy alebo až od doručenia papierov tam?

nadula01
16. feb 2013

@nadula01 tak som to kukala ,kindergeld je 184 eur pre prve a druhe narodene dieta http://www.kindergeld-2013.kindergeld-aktuell.de/

nadula01
16. feb 2013

@koralovka vyplatia ti to so spiatocnou splatnostou az dorucis vsetky potrebne papiere

koralovka
16. feb 2013

@kiko2008 No vidiš a žienky píšu že im chodí nadalej 20 eur zo Slovenska a plus dorovnanie 160 z Nemecka, tak si vyber🙂

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Tam píšu že pre tretie dieťa 190 eur dobre vidím?

nadula01
16. feb 2013

@koralovka @kiko2008 asi preto musela vratit ,ze poberala z DE celu sumu 184 a od nas tych 23 .tak preto ..ale podla toho co nam povedali v DE by sa mal dany stat ,kde patrime podielat tou danou sumou a oni doplatia rozdiel.asi preto

nadula01
16. feb 2013

@koralovka ano a pre kazde dalsie 215 😀

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Este ma napadlo, bude sa to zasielať na bankový účet ku mne, treba v banke zistiť nejaké veci navyše pre tieto platby, kody alebo tak, alebo stačí uviesť moje číslo účtu a kod banky a hotovo?

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 😀 Nooo toto naozaj u nás nehrozí🙂)Našich 20 euro je almužna

koralovka
16. feb 2013

@nadula01 Človek aby ich kontroloval..nakoniec to budú žiadať vrátiť..

nadula01
16. feb 2013

@koralovka myslim ,ze im je jedno na aky ucet to poslu ,asi ten ktory im tam s manzelom napisete,ak je to Slovensky ucet,tak ho budu potrebovat v medzinarodnej forme ,tu ked zadas cislo uctu a kod banky ti to vyplyvne :D http://www.nbs.sk/sk/platobne-systemy/iban/vypo... ,predpokladam ,ze manzel ma ucet v DE ,tak to mozno bude aj jednoduchsie posielat nan.ale v podstate je im to asi jedno 😝

baklik
16. feb 2013

@koralovka @kiko2008 tak to mala aj moja svagrina, ze upsvar jej vyplacal slovenske pridavky na deti a po skonceni kalendarneho roku dostala dorovnany rozdiel nemeckych pridavkov

baklik
16. feb 2013

@koralovka v pohode si zadaj slov. ucet, aj svagrinej poslali na SK ucet

kiko2008
16. feb 2013

@koralovka neviem ja dostavam celu sumu 184eur z DE, pani na urade na sk mi este vynadala, prečo chcem niečo zo SK ked ja nepracujem, ked je zarabajuci len otec v DE, treba vsetko pytat z DE,takže tu ma odpísali uplne 😒

koralovka
17. feb 2013

@kiko2008 klasika asi zavidela 🙂

koralovka
17. feb 2013

@nadula01 dakujem ti moc za info, každopadne musi to tam muž podchytiť lebo sa mi zdá, že ked sa to vybavuje u nás tak sú prietahy a niektoré hovoria že im to nechodí každý mesiac len raz za rok..