icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

katus1974
11. máj 2015

@zamy diky. tá adresa je v Erfurte, tam treba odoslať všetko?

katus1974
3. jún 2015

@zamy to potvrdenie o prechodnom pobyte kto dá manzelovi zamestnavatel? nestaci pracovna zmluva ze v nemecku robi?

yanni
3. jún 2015

@katus1974 potvrdenie o pobyte v Nemecku by si mala mat ak ste prihlaseni. To vytlacia na Einwohnermeldeamte automaticky, ked sa hlasite na pobyt. Ak nemas, tak si zajdi znova na EMA a taj si vystavit nove. Je to otazka jednej minuty.

katus1974
3. jún 2015

@yanni diky za odpoveď, manžel začal pracovať v Nemecku teraz v aprili. Mal by ho prihlasiť jeho zamestnavateľ. Ale on také potvrdenie nedostal. To by mali vystaviť hned na počkanie? Keď ano, tak ho ma zamestnavatel.
Ja neviem po nemecky, ale dnes s pomocou translate som písala do firmy, že potrebujem toto. Oni my poslali jeho pracovnu zmluvu. Ale tam nie je uvedená adresa prechodného pobytu.

yanni
3. jún 2015

@katus1974 mylis sa. Prihlasenie na pobyt nie je zalezitost zamestnavatela. Zamestnavatel ho prihlasi len odvodmi z platu automaticky do dochodkovskeho atd. Cize socialne veci.
Prihlasenie na pobyt je osobna zalezitost kazdeho obyvatela. Pobyt sa neda LEN TAK prihlasit pisomne, mailom, telefonicka, cez whatsapp ci FB (to bolo len tak na odlahcenie). Tam musi ist kazdy osobne a s preukazom totoznosti. Rodicia prihlasuju zaroven aj deti. Myslim, ze EMA funguje vsade rovnako, kedze je to zo zakona. Rodina sa moze prihlasit naraz, cize rodicia a deti na jeden sup. To potvrdenie dostanes hned na pockanie.
Podla toho co pises, tvoj muz asi vobec nie je prihlaseny k pobytu. Mal by si to ist radsej preverit na EMA. Staci tam prist s obcianskym alebo pasom. Termin mu netreba.

katus1974
3. jún 2015

@yanni diky pomohla si mi overim si to 🙂

katus1974
24. jún 2015

@0silvia0 Manzel dostal z nemeckého danového uradu toto tlacivo . Videla uz niektora z vas taketo a co to je?

zamy
24. jún 2015

oznam o daňovej triede 3 🙂

yanni
24. jún 2015

@katus1974 to je nic. len oznamenie o tom, ake udaje ma vas prislusny Finanzamt o tvojom muzovi.

mirkaandrej
24. jún 2015

@hanulienka82 Ahoj, pokým som ja so synom bola na Svk a muz sám v Nemecku, nič sa so ziadostou o rodinne prídavky z Nemecka nedialo...ked som sa so synom prestahovala do DE, ked sme sa zaregistrovali v DE na pobyt, do dvoch týzdnov sme mali dorovnanie a zároven priznanie prídavkov v DE.

mirkaandrej
24. jún 2015

@katus1974 ako píšu baby, oznam o danovej triede 3

mirkaandrej
24. jún 2015

@hanulienka82 inak nám prídavky z Nemecka vybavoval jeden chlapik z agentury zo Svk, skusim pohľadat na neho mail, mozeš mu napisat a poinformovat sa...

katus1974
25. jún 2015

@zamy diky baby

tetasofia
6. júl 2015

@mirkaandrej ahoj, prosím ťa, pošleš aj mne mail na chlapíka z agentúry? Koľko vás to stálo? Tiež som na SK s deťmi a nič sa okolo prídavkov nedeje. Ďakujem

mirkaandrej
6. júl 2015

@tetasofia ahoj napis mi IP ked budem mat cas pohladam to aj blizsie info.

anan31112
29. júl 2015

@benyse ... chcela by som sa opitat zila som s druhom 20roki on si nasel druhu ziju spolu v nemecku on bol zadat na moje deti pridavki papere vsak prisli mne . mne zastavili pridavki tu 4mesace us nedostavam nic na deti poslali sme papere tam nevem ci mi patra ket sme neboli spolu zosobaseni mohli by ste mi poradit... kolko sa caka na tu otpovet stamat

zamy
29. júl 2015

@anan31112 podľa mňa ti patria

lili177
8. aug 2015

chcela by som sa opytat, manzel tam robil len dva mesiace brigadne, bez poisteni len dan platil a dnes mi prislo po roku ze zamietaju pridavky kvoli tomu ze nesplaname neobmedzenu danovu povinnost...neviete nieco o tom:?

evittam
9. aug 2015

@lili177 Čo viem ja, tak musí mať aspoň prechodný pobyt v Nemecku, aby vôbec dostal RP. 😉

lili177
9. aug 2015

no rp dostal a mal nejake prihlasenie k pobytu

lili177
9. aug 2015

@lili177 reda rodicak

katni
28. aug 2015

ahoj ženičky,chcem sa vas velmi pekne opytat a poprosit o radu,manžel začina pracovat v nemecku,ja som na materskej tu na slovensku s 9mesačnym drobcom a mam ešte 5ročnu kočku.na čo mame narok?na rodinne pridavky ak ano je to nejaka stanovena suma alebo je to vypočitane z platu manžela?a tiež ako je to s materskou?budem ju nadalej poberat tu na sk či mam narok s de alebo ako to je?dakujem velmi pekne ženičky za odpoved. 🙂

mirkaandrej
28. aug 2015

@katni Prídavky su na dieta rovnake, 184 eur na jedno...matersku budeš poberat na SVK, pokiaľ sa budeš s dietatom zdrziavat na SVK...ak sa rozhodneš ist do zahraničia, musiš sa odhlasit...a taktiez ak chceš poberat pridavky z Nemecka, na SVK sa musis odhlasit z pridavkov.

katni
28. aug 2015

@mirkaandrej a ešte ta poprosim musi tam mat manžel prechodný pobyt aby som mala narok na rp?tiež ta chcem poprosit nevieš ako dlho trva materska v nemecku a aka je výška,tiež som počula že ak maš dieta do 1roka tak ti vraj vyplacaju ešte 100e bonus.ako to je nevieš?dakujem pekne za rady

evittam
29. aug 2015

@mirkaandrej Z poberania pridavkov na SVK sa nemusi odhlasit. Staci potvrdenie od UPSVaR kolko pobera RP tu a dostane doplateny rozdiel😉.
@katni Myslim,ze je narok len na tie rodinne pridavky,na rodicovsky nie. A prechod.pobyt musi mat ak chces aj tie rod.pridavky.

abdul01
Odpoveď bola odstránená
mirkaandrej
29. aug 2015

@evittam Muz odchadzal do zahranicia pred dvoma rokmi a na urade nam bolo povedane, ze vyplacanie pridavkou na Svk mu stopnu odo dna odchodu do zahranicia, ze si ich ma vybavit tam kde bude pracovat ( v Nemecku), a tu nam vyplacaju normalne celu sumu.

@katni Ked pride muz pracovat do Nemecka, automaticky sa musi nahlasit na pobyt tam kde bude byvat to je normalny postup, neviem ako to funguje v skutocnosti, ale pokym bol moj muz v DE sam, pridavky sa ,,vybavovali", trvalo to cca pol roka a stale nic a akonahle som sa zaregistrovala aj ja so synom (ked sme sa tu prestahovalu), do tyzdna sme mali peniaze na ucte.
Hovoria ze to moze dlho trvat ak muz je tu sam a ty s detmi na Svk.
Neviem ako dlho tu materska, ja som nepracovala takze som isla ako aj doma hned na rodicovsky.

liebling98
29. aug 2015

@mirkaandrej záleží od toho, kde sazdržiava matka s dieťaťom. Takže @evittam má pravdu. Môj muž robí tiež v zahraničí, ja s deťmi sme na SK. Tu mám prídavky a rodičak, zahraničie mi na základe potvrdenia z UPSVAR dorovnáva rodičak do ich výšky. Keď sme boli aj my (ja +deti) v zahraničí, prídavky na SK mi stopli, plnú sumu platilo zahraničie.
Ešte je tam ale dôležité aj to, či má matka TPP, či napríklad staršie dieťa chodí do školy/škôlky atď.

0silvia0
29. aug 2015

@liebling98 nedostali ste v týchto dňoch dotazník od Familienkasse? Mne ho včera manžel priniesol, volá sa to Questionnaire for checking the claim for child benefit/Fragebogen zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld. Neviete, prečo sa to vypĺňa? Manžel pracuje rok v DE, takže je to len také potvrdenie, že sa nič po roku nezmenilo? Nemáš skúsenosť? Díky 🙂

0silvia0
29. aug 2015

@mirkaandrej my sme tiež so SK nič nestopli, dostávame prídavky zo SK a v DE dorovnávajú zvyšok (teda vlastne väčšinu) 🙂