icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

wilagrande
10. okt 2015

@evittam nestrasit poprosiiim 😀 😀 😀 aj ked 80% realne to je

evittam
10. okt 2015

@wilagrande No ja ťa v žiadnom prípade strašiť nechcem. Ale ja sa na naše úrady a ich pracovníkov nikdy ale nikdy nespolieham z vlastnej skúsenosti - zaprú ti aj nos medzi očami. Nakoľko - a prepáč poviem to ako mi pusa narástla - tým ľuďom tam je srdečne jedno a majú "na saláme" či ty nejaké peniaze dostaneš alebo nie - vieš, čistá slovenská nátura je väčšinou závisť....-česť výnimkám. Takže ja si všetko vybavujem a zariaďujem sama. Napríklad teraz taktiež vybavujeme RP z Nemecka - tam nám to vybavuje človek, ktorý zamestnáva MM, čakáme na doklady od nich, tie donesie na SK a pôjdem ich dať potvrdiť na UPSVaR a potom ich zase donesie späť. Ani omylom by som ich tam nenechala v štýle "my to vybavíme" 😒 😒 😒 😒 😒
Ale držím ti prsty aby to vám vyšlo. 😉

yanni
10. okt 2015

@wilagrande Kindergeldnummer co mas na Bescheide co si dostala z Familienkasse.

yanni
10. okt 2015

@evittam ja si tiez vsetko vybavujem sama. Odjakziva. Ci na SK alebo aj v DE.

wilagrande
10. okt 2015

@yanni
Mne vsetky tie papiere zobrali na urade nic mi nedali vraj to riesia oni aj ked som vravela ze si to chcem sama poslat tak mi povedali ze take veci robia oni ze coho sa bojim tak nemam ani to cislo mozno ho ma muz v de pri sebe to neviem hadam to bude ok a ak nie tak tu u nas na socialke narobim bordel a to na mna nezabudnu uz som tam raz cirkus s jednou v minulosti urobila iba ludia na chodbe hundrali ze som ako ciganka 😀 @evittam

evittam
10. okt 2015

@wilagrande Hmm, no tak mne nevezmú a ani nezobrali nič. Proste sú to MOJE doklady a papiere, takže pekne potvrdiť a vrátiť do mojich rúk - nič iné od nich nechcem a ani nepotrebujem a ani od tohto štátu. A pekne by som im slušne vysvetlila aj to, že si to zariadim sama...... 😉 No a ak by to nešlo slušne tak viem byť aj drzá.....a stáť si za svojim. 😉 Proste ja žiadnym úradom už neverím. A nech si "hundre" kto chce a ako chce - je to moja vec. Hundrať na druhých to áno ale "otvoriť hubu" keď si mám niečo vybaviť tak to nie a potom sa sťažujem a zase hundrem na nesprávnom mieste....🙂

wilagrande
10. okt 2015

@evittam vsak uvidim hadam do vianoc to poslu

yanni
10. okt 2015

@wilagrande nic si im nemala davat v originali. Ked uz tak kopiu alebo ak potrebuju original, tak si si mala urobit kopie. Kindergeldbescheid je tvoj doklad.

0silvia0
10. okt 2015

@wilagrande inak aj mne na úrade na sk pracovníčka prízvukovala, aby som si zo všetkého urobila kópie pre istotu, lebo sa môže stať, že sa doklady stratia. Ale u nás našťastie všetko prebehlo rýchlo a v pohode.

evittam
11. okt 2015

Zo VŠETKÉHO a VŽDY čo nechávate hocikde a je to úradný doklad si treba spraviť minimálne kópiu s potvrdením, že to prevzali...... 😉 Inak máte v rukách veľké h...o. 😉

0604katka
12. okt 2015

zdravim zienky..chcem sa len opytat ci ste sa nestretli s niecim takym,manzel pracuje v de papiere o pridavky podane,vsetko ok len teraz nam dosiel papier ze chcu od neho meldebescheinigung od februara 2015,ale pokial viem a sef to manzelovi aj potvrdil po novom netreba pobyt....neviete mi poradit stacilo by aj adresa firmy?nakolko manzelovi vsetky papiere a posta chodi tam.dakujem.........inac napisane je ze v opacnom pripade nam vsetko zamietnu

evittam
12. okt 2015

@0604katka No co ja viem musi mat aspon prechod.pobyt

0604katka
12. okt 2015

@evittam chcem sa este opytat min.rok tam pracoval,ale len jeden mesiac nakolko mu nedali ani zmluvu,ani vyplatu,ani vystup....ale prehodny pobyt mu vybavili mam ho doma,a nieje datum nanom dokedy plati...chcem sa opytat mozem dolozit aj ten.....teda ci mu ho uznaju ze je prihlaseny od 30,3,2014 ale pridavky ziada od 2/2015 ci s tym nebude problem ze aj predtym mal deti,ale neziadal o nic

evittam
12. okt 2015

@0604katka Tak toto naozaj netuším, to si bude musieť zistiť priamo tam. Nám to vybavuje človek čo zamestnáva MM. 🙂

wilagrande
12. okt 2015

@0604katka pokial tam mal nahlaseny min.rok pobyt tak moze aj moj muz to ma pengluje po nemecku robi zakazky a prech.pobyt ma ked mu vybavila firma ubytko na penzione a platil mu ten prechodny ci voci pridavkom ale aj ked si neskor otvaral zivnost a posta mu chodi na penzion a oni mu postu odovzdavaju sem tam sa tam zastavi

0604katka
12. okt 2015

@wilagrande ok dakujem velmi pekne za info a ochotu...........🙂

katus1974
21. okt 2015

@wilagrande Ja som to vybavila na úrade práce v Galante, pani bola veľmi ochotná. Tam mi vytlačila doklady spolu sme to vyplnili, urobila mi kôpiu. Po týždni mi zavolala že mám potvrdené doklady, nech sa zastavím pre nich osobne. Vtedy keď som mala potvrdené tlačivá z úradu E401 a E411 som dala všetky doklady dokopy, to znemená plus E402 čo som musela dať potvrdiť v škole kde chodí, žiadosť to je Antrag auf kindergeld, rodný list malej NEpreložený len overený na matrike, potvrdenie o trvalom pobyte pre každého z nás tiež NEpreložený, ale overený na matrike, prechodný pobyt manžela v Nemecku, sobášny list NEpreložený len overený na matrike. To všetko som ofotila, aby mi zostala kopia, a poslala 16. júna. V septembri prišli peniaze spiatočne, ale rozhodnutie ešte stále nie. Ale už nám prišli peniaze aj v októbri cca 13-ho.

jankaa1707
24. okt 2015

Ahojte 🙂 viete mi prosím niekto poradiť čo mám robiť???
Pracujem V Nemecku od septembra tohto roku (cez agentúru) na nemeckú zmluvu a zistila som, že som tehotná..neviem, či ísť späť na SR alebo tu ostať a budem môcť poberať nejaké dávky aj tu alebo ísť radšej na Slovensko?
Poraďte mi prosím niekto, lebo je to moja dilema, keďže nemám moc vhodnú prácu pre tehotné. Ďakujem 🙂

fidorka7
26. okt 2015

@jankaa1707 a čo tvoja zmluva - doba určitá-neurčitá? ako chce riešiť túto situáciu tvoj zamestnávateľ?
a čo chceš ukončiť zmluvu a vrátiť sa domov?
Čo potom otec dieťaťa, kde pracuje on?- príliš málo info uvádzaš

nadula01
26. okt 2015

@jankaa1707 v Nemecku mas nárok na 300 eur mesačne na jeden rok aj ked si predtým neodpracovala nič, plus dostaneš pridavky skoro 200 eur mesačne a este podla miesta pobytu,napríklad v Bayern sú ďalšie príspevky, kt sa dajú vybaviť..ak mas partnera ,kt. pracuje v DE ,Tak by som tam určite ostala..a pokúšal mas prácu, pri kt nemôžeš ako tehotná pracovat,tak by si mala dostať papier od dr

fidorka7
26. okt 2015

@nadula01 no take jednoduche to zasa nie je

rencika969
26. okt 2015

Ahojte žienky vidím že tu riešite papierovačky v De tak ako ja a potrebovala by som poradiť. Čo sa týka kindergeld som si našla firmu čo by mi vybavila všetko okolo toho, no sme taký zložitejší prípad (veď pre čo by malo byť všetko jednoduché 🙂 ) Manžel pracuje v De na De zmluvu. Ja momentálne nepracujem keď že som už na rodičovskej dovolenke a stala sa taká vec : mne skončila pracovná zmluva počas tehotenstva a tak mi ju zamestnávateľ nepredĺžil nakoľko som bola tehotná, dala som sa teda na PN a z PN som následne nastúpila na materskú dovolenku, ktorú som normálne poberala. Ja som pracovala na Sk. Teraz keď mi skončila a začala som si vybavovať rodičovskú dovolenku mi na úrade oznámili že keď že som nezamestnaná tak má na ňu nárok manžel v De. Mne teda nedali nič a stopli mi aj detské prídavky tu na Sk že si to má manžel vybaviť všetko v De. No a teraz neviem ako sa pohnúť dalej s tým rodičovským príspevkom. Viete mi niekto poradiť či už firmu čo by to vedela vybaviť alebo postup ako ďalej. Za každú radu vopred ďakujem.

lili177
27. okt 2015

ja som si v pohode vybavila rodicak v de, manzel tam pracoval len dva mesiace, dali mi minimum 300e, treba dat ziadosti a vyplnit co treba

mirkaandrej
27. okt 2015

@rencika969 Kindergeld stopli na Svk aj mne, ked muz odisiel do DE. No rodicovsky som poberala dalej. A to som na Svk nikdy nepracovala. Rodicovsky poberas tam, kde sa nachadzas s dietatom. Kym som bola na Svk, poberala som ho na Svk. Ked som isla zit do DE, poslala som na urad Ziadost o zastavenie vyplacania rodic.prispevku z dovodu odchodu do zahranicia. V DE som ho uz nepoberala, kedze tu sa vyplaca len do roku dietata a syn mal dva roky.
To je moja skusenost.
Niekedy to robia na Svk tak, ze pridavky stopnu a Ty si ich vybavujes v krajine, kde muz pracuje alebo si v krajine, kde pracuje vybavi doplatok pridavky do sumy, aka sa vyplaca v danej krajine. No v tom druhom pripade je viac vybavovaciek, preto to radsej stopnu a povedia, nech si to cele vybavis sama.

lili177
27. okt 2015

no to teda nie, mne automaticky stopli aj rodicak a to uz niekolko krat, mazel pracoval vonku par krat a vzdy mi vyplatili rodicak v tej krajine, my sme s detmi boli na sk, akurat naposledy robil brigadne v de a nepriznali nam pridavky lebo som nedodala pappier o nebmedzenej danovej povinnosti, tak teraz musim robit danove

mirkaandrej
27. okt 2015

@lili177 No mne bolo na urade povedane, ze poberam rodičovsky prispevok tam, kde sa zdrziavam s dietatom. Teda ak som bola na Svk, tak som poberala tam. Ak som išla zit do DE, na Svk mi ho stopli, nech si to vybavim v DE.

lili177
27. okt 2015

@mirkaandrej a kedy to bolo?materska to je ina vec, ale rodicak tiez ina, tiez je dolezite ci zena je nezamestnana a ci trva prac pomer pocas rd, ak ti ponechaju slovenske davky a to vtedy ak jej trva prac pomer tak sa da ziadat dorovannie davok do vysky zahranicnych, a urcite aj spatne a pridavkov, u rodicaku tiez ale kratsie

mirkaandrej
27. okt 2015

@lili177 minuleho roku v juni....ale ja som na Svk nikdy nepracovala ani nepoberala matersku. Mozno to nejako suvisi neviem ale vraj to plati pre vsetkych co som napisala vyssie ze poberas rodicak tam kde sa s dietatom zdrziavas.

lili177
27. okt 2015

to urcite nie je pravda, vonku bol vzdy len manzel a ja tu s detmi a odobrali mi aj rodicka leb som nemala tu pracu

mirkaandrej
27. okt 2015

@lili177 no niečo natom pravdy bude kedze mi to povedali na urade v Poprade, v Dubnici plus na infolinke (ci ako to nazvat). A dokonca muz pracoval rok v zahranici a ja som normalne na Svk poberala.