icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

lili177
4. jan 2016

@drahoslava5678 ja som si to vybavila bez problemov v2014 tom no pridavky nemam doteraz, vela si uz o tom nepamatam, ziadost a doklady a tak

0604katka
11. jan 2016

zdravim....mala by som taku malu otazocku....ak ste ziadali o pridavky v nemecku a napisali vam, ze chybaju vam neake papiere inac to mate schvalene.....papiere ste odoslali za ako dlho vam zaslali e? dakujem za kazdu radu

wilagrande
12. jan 2016

@0604katka ja som odosielala papiere v auguste 2014 zo slov.socialky a doteraz ani obraz ani zvuk :( uz som nervozna od prveho podania co muz daval je to 9mesiacov :(

wilagrande
12. jan 2016

@0604katka niektore baby co tu pisali do troch mes.to mali aj vyplatene ja neviem akou formou to oni tam riesia

0silvia0
13. jan 2016

@wilagrande to určite nie je v poriadku, urgovala si to? informovala si sa? Máš kópie z odoslaných dokumentov? Môj manžel odovzdal papiere priamo vo firme v Nemecku a pracovníčka to odoslala na potrebný úrad. Ale dala som si extra pozor, aby sme mali všetky papiere v poriadku. S vyplatením to trvalo asi 6 týždňov, ak si dobre pamätám.

lili177
13. jan 2016

da sa tam aj zavolat,

wilagrande
13. jan 2016

@0silvia0 neurgovala a papiere kppie uz doma mam ale co som sa inf.a aj citala nie som sama ktorej to tak dlho trva

wilagrande
13. jan 2016

Moj muz robi v okoli Mnivhova a vybavoval to v Ingolstate veru bodlo by aj nejake tel.cislo ja som s toho vsetkeho vedla jak ta jedla to musi muz vybavit ja neviem nemecky

0silvia0
13. jan 2016

@wilagrande môj manžel tiež robí v okolí Mníchova, ale neviem, kde to bolo vybavované. Ak robí v nejakej firme, nech skúsi požiadať pracovníka vo firme, ktorý ma na starosti zamestnancov, aby sa tam ten pracovník skúsil informovať, predsa len to vybaví lepšie nemecky ako ty alebo tvoj manžel...

wilagrande
13. jan 2016

@0silvia0 muz tam aj volal dnes ale to cislo co sme nasli tak tam sa len niekto vykecava a potom nas vypne :( teraz je muz doma este od sviatkov ma zdr.problemy ale on tam neni zamestnany on si otvoril v nemecku zivnost a robi sam

lili177
13. jan 2016

no mne hned po mesiaci poslali papiere ze co mam este dolozit ano dlho trva kym sa dovolas ale da sa to, ja v tych papieroch som mala uz pridelene cislo a podla neho mi vedeli povedat

wilagrande
13. jan 2016

@lili177 ale to mne pripada iba ako nejaka o folinka co sme nasli nezvoni to tam len tam muzovi cosi porozprava a dost je to vraj bezplatna linka 0800 neviem cislo dalej

wilagrande
13. jan 2016

@lili177 a ked si sa dovolala co ti povedali?? Ty ako dlho cakas?

lili177
13. jan 2016

mne nakoniec dvihli a pozreli do systemu podla toho cisla a povedali ze treba cakat

wilagrande
14. jan 2016

@lili177 cize to iste povedia asi kazdemu kto tam zavola ...ale bohvie keby ich zamietli ci by som tiez takto dlho cakala na rozhodnutie

a ako dlho cakas ty?kolko mesiacov?

saskapac
14. jan 2016

@zuzana030 prosím ťa, pozerám príspevky- viac ako rok staré, len sa chcem opýtať: potvrdenie o návšteve školy musí byť preložené? Máme vysokoškoláka. Ďakujem!

lili177
14. jan 2016

no mne hned poslali papier ze co este treba doposlat, potom som vola la a stale ze cakat cakat , ze vsetko je ok, potom to bolo asi tri stvrte roka po podani mi prislo zamietnutie lebo som nedolozil a ppapier o neobmedz danovej povinnisti, si myslim ze cakali tym rozhodnutim kym sa neukoncia danove priznanie, odvolala som sa ze urobim danove a dolozim papier tak uz preslo dalsi pol rok akurat ho idem poslat

0604katka
17. jan 2016

@lili177 ahoj prosim ta ako vyzera to tlacivo o neobmedzenej danovej povinnosti mna akurat pytali identifikationnummer a to som im poslala....diki

lili177
17. jan 2016

@0604katka no mojim. Nestacilo to identif cislo, musim podat nemecke danove priznanie ako nemec ktory me neobm dan povinnost

denda90
3. feb 2016

Dobrý deň. Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť ? Manžel pracuje v Nemecku ( na zmluvu) a účtovníčka firemná mu kázala vypísať žiadosť o pridelenie die Steuer-Identifikationsnummer des Antragstellers sowie des berechtigten Kindes im Formular KG1 .. neviete kde nájdem ten formulár a na čo to slúži ? ževraj je to novinka od 2016. ďakujem za rady, a tiež by som sa Vás chcela opýtať, či ako manželka, ktorá je s dieťaťom na SVK mám nárok na poberanie rodičovského prídavku alebo aspon doplatok z DE ? ďakujem Vám 🙂

wilagrande
3. feb 2016

@lili177 ahoj a to kolko uz vlastne preboha cakas na peniaze??

lili177
4. feb 2016

no od novembra 2014, vtedy som dala ziadosti, oni mi odpisali co mam dolozit a bolo tam ze aj potvrdenie o neobm danovej povinnosti, nevedela som ze co to je tak som im poslala papier o prideleni identifik cisla a cakala som, volala som tam a vzdy mi len povedali ze mam len cakat ze mam vsetko ok, az niekedy v polke roka 2015 mi prislo ze nepriznavaju kvoli tomu ze nemam neobmedz danovu povinnost, zistovala som ze co to je, odvola som sa a tento mesiac som konecne dopisala danove priznanie, tak ze uz oni zavolaju na finanzamt a zoistia ci nam ju pridelia, my sme speci pripad, pracoval tam len dva mesiace, podmienka neobmedz povinnosti je ked prijmy z de cinia viac ako 90 perc celkovych rocnych prijmov alebo slovensky prijem je nizsi ako cca6000e, co je nas pripad, vyplnila som danove prianznanie ako nemec, preto tak dlho podla mna cakali s opodvedou lebo si mysleli ze podam priznanie zaciatkom roka 2015 za rok 2014 no ja som nepodala, lebo som nevedela

lili177
4. feb 2016

@lili177 a este nasej pani uradnicke stacilo to odmietnutie a bola by mi vyplatila slovemnske no ja mam tri deti a je to skoro 1000e , tak som to skusila este

yanni
4. feb 2016

@denda90 Ak myslim pod "rodicovskym pridavkom" Kindergeld, cize detske pridavky (neviem na SK sa to vola asi rodinne pridavky), tak na to mas narok. Musi ale o to poziadat tvoj muz. Stiahnite si z netu Antrag auf Kindergeld, poguglite, ktora Familienkasse podla vasho bydliska je pre vas zuständig a tvoj muz to tam musi poslat. Mozno budu potrebovat nieco z SK, ale to sa uz ozve Familienkasse, co tvoj muz musi este vsetko dolozit.
Co sa tyka toho Steuer-ID, tak az taka novinka to nie je, akurat, ze to cislo doteraz nebolo treba pri Kindergeld. Toto cislo dostane automaticky kazde dieta narodene a prihlasene v DE a kazdy clovek, ktory sa prihlasi v DE na pobyt. A je jedno, ci niekde robi alebo nerobi. Ak je tvoj muz prihlaseny v DE na pobyt, tak ho musel dostat/alebo este dostane automaticky postou. Neviem ako dlho to trva. Pre dieta, kedze nie je pobytom v DE, musite poziadat. Staci, ze zajde alebo zavola na najblizsi Finanzamt. Tam sa davaju ziadosti.

denda90
4. feb 2016

@yanni dakujem velmi pekne 🙂 kindergeld je pridavok na dieta co na SVK je tych 23 eur a rodicovsky je na SVK 203 a ci mam narok z DE na doplatok ako v pripade Kindergeld-u ?

yanni
4. feb 2016

@denda90 take nieco ako ten slovensky rodicovsky v DE neexistuje. Tu dostavas rok Elterngeld (matersku), popripade tu matersku dva roky, ked si tu sumu rozdelis na polky (konieckoncov ale ta suma ostane rovnaka, ci ju budes poberat rok 100% alebo dva roky po 50%), a potom nedostavas nic. len Kindergeld. Kindergeld mozte poziadat, na viac nemas narok, aj keby dieta este nemalo rok, kedze dieta sa nenachadza v DE.

katus1974
5. feb 2016

Ahojte, dávno som tu nebola, ale teraz zase potrebujem poradiť. Manžel aj syn musí podať v Nemecku daňové priznanie. Kdo v tom má skúsenosti. Ja ani neviem u nás kto také robí.

denda90
9. feb 2016

@yanni dakujem za odpoved len na urade SVK mi bolo povedane ze rodicovsky prispevok tych 203 eur mi zrusia na svk :(

lili177
9. feb 2016

@denda90 nic neboj, ked ti rodicak zamietnu spatne ti priznaju ten slovensky

yanni
9. feb 2016

@denda90 ale rodinne pridavky (Kindergeld) a ten slovensky rodicak nemaju predsa nic spolocne. Ty si s dietatom na SK? Takze o Kindergeld bude ziadat v DE tvoj muz. Asi budu nemecke urady od neho pytat potvrdenie, co poberas Kindergeld cize rodinne pridavky na SK. Das papier, ze poberas tych 20 E a bud ich budes musiet na SK pozastavit alebo budes dalej poberat na SK a z DE dostanete len dopatok do tych myslim na jedno dieta je to 190 E. Co sa tyka rodicaku, to je tych 200 E na SK, to by ti, pokym zijes s dietatom an SK, nemali zobrat. Len asi budes musiet zase z DE pytat nejaky papier, ze takato alebo podobna davka v DE neexistuje. A keby aj existovala, aj tak ju nedostanes, lebo vzdy sa taketo davky vzdahuju na pobyt dietata v DE.
myslim, ze sa to tu uz niekde riesilo. Nas sa takato situacia netyka, kedze sme vsetci v DE a so SLovenskom nemame nic spolocne, takze 100%, co sa toho rodicaku tyka, neviem poradit.