Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
Kazdy si chce pomoct jak sa len da preco nie 🙂 ale dakujem za info
@evittam veď to... alebo minule mi zdvihla tlak otázka jednej mamičky, ktorá to mala prešpekulované, že teraz je na RD s dieťaťom otec, ona porodí druhé, otec pôjde na MD (lebo ona nikde nepracovala) a ona bude na RD so starším dieťaťom. Na to som ani neodpovedala, lebo by to nebol slušný príspevok.
@liebling98 No veď nech ide, ale dostanú buď len materskú, na ktorú pôjde manžel alebo len rodičovský, na ktorom bude ona - do jednej rodiny jedna dávka. Nebude on dostávať na mladšie MD a ona na staršie rodičovský. 😉
Teoreticky by sa dalo vybabrat aj s kocikovim stacilo bi len zenu prihlasit spet na sk a tu je ona prihlasena ako dovolenkar a mohla by aj tu porodit ze je na dovolenke :Dd
ak by bola zdravotne poistena na Sk a rodila by v NEmecku, este aby sa ti nestalo, ze si budes musiet ten porod zaplatit ....len tolko k tomu vybabraniu.....staty EU sa uz brania takym roznym chytrakom, co by chceli vsade len benefity brat a v podstate nic nerobit...nic v zlom @feri_10
@feri_10 zdravotne poistenie nemoze mat v dvoch statoch, zena by musela preukazat ze na SK sa zdrziava, ze tu absolvovala prehliadky, ze tu dieta ma detskeho lekara, ze tu ma zdravotnu poistovnu ze tu absolvovalo ockovania a prehliadky a potom sa dava aj vyhlasenie o bydlisku nie trvalom pobyte a tym ze je to vysok adavka tak sa tam chodi aj na terenne setrenia ci sa zena s dietatom zdrzuiava ja Sk takze onio to nie je take lahke ako si clvoek mysli...spadate pod soc. system De a beriete to co poskytuje, vsetky vyhody a j nevyhody....nie ze si vyberate ze z SK chem toto a z DE hento...
ale sa tu hasterite...ak je moznost preco ju nevyuzit, obavam sa vsak ze prave tato moznost bola zakonom uz zmenena, takze si to treba pozistovat na urade co sa da a co pre to treba urobit, urcite sa ale sa byt poistena v de a porodit na svk vdaka tlacivu..E...neviem cislo, vdaka ktoremu vas aj osetria ked su doma ludia co pracuju v zahranici
@feri_10 Tak aby som ti trochu pomohla. Na tych 800,- EUR zo SR som pocula, ze narok uz mat nebudete. Este by som si to na tvojom mieste overila na UPSVAR v SR, alebo mozno sa o tom docitas aj na ich webstranke. Mali na to narok vsetky Slovenky, ktore rodili vramci EU, cize aj v Nemecku, ale myslim, ze to zrusili. Co sa tyka DE, ty dostanes Kindergeld, musis si podat ziadost, ked sa dieta narodi. Malo by to byt 184,- EUR. Tvoja zena, ked v DE nepracovala, dostane prvy rok po narodeni dietata Elterngeld 300,- EUR, tiez samozrejme treba podat ziadost. Elterngeld sa da vybavit aj elektronicky+poslat potrebne doklady, netreba tu chodit po uradoch.
Ok a ak sa dieta narodi v De a ja mu chcem vybavit pak rod.list na sk aj obcianstvo sk jak to je pak comu tu jaky narok moze zaniknut
@feri_10 Nechapem tvojej otazke?
@slnecnica174 ja chcem pak pre dieta vybavit sk rodny list lebo bude narodene v Nemecku a nechceme mat nemecky rodny list ci tam nebude problem pak s nejakou materskou ci tak ak bude mat dieta sk rod. List
@feri_10 Prosim ta pekne, v Nemecku ti vystavia nemecky rodny list. To nie ze nechces to sa tak robi na celom svete, ze ti rodny list vystavia v krajine, kde sa dieta narodilo. Zoberies ten nemecky rodny list, na ktory si vybavis apostilu a das prelozit sudnym tlmocnikom do slovenciny na zaklade toho dostanes slovensky rodny list a slovensky pas pre dieta. Toto nic nema spolocne s vyplacanim pridavkov. Byvas tu, pracujes tu, byva tu tvoja manzelka a dieta, poberate vsetko tu.
@yanni ahoj tak mame to cislo ale ja som myslela ze cislo sa konci cislami od 1-9 ale ja mam na konci 0 je to mozne??
@slnecnica174 ahoj všimla som si že píšeš že o elterngeld sa dá požiadať aj elektronicky to je super a aj o kindergeld to platí taktiež?
@rencika969 Tu som vygooglila link https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Fo..., ale my sme ten formular odovzdavali v praci.
@wilagrande ano aj nula moze byt.
@yanni to potom ktoreho bude chodit? 🙂)
@wilagrande ved si najdi. Ujo googel ti vypluje vsetko 😉 Nula je zaciatkom mesiaca, 5.-6.
http://www.kindergeld-auszahlungstermine.de/201...
@yanni ja som na toto antitalent preto sa radsej opytam...a dakujem 🙂
Ahojte, som úplný začiatočník, nemecky hovorím len pasívne, tak sa mi ťažko orientuje - poprosím o radu vás skúsenejšie. Manžel má nastúpiť od 15.01.2016 na zmluvu v Nemecku, teda po odpracovaní niekoľkých dní /myslím 183 tam je/ by mal mať nárok aj na prídavky. Neviete, ako sa to vybavuje? Má si o ne požiadať na začiatku? Vyplatia mu ich spätne? Vybavuje sa to v práci, alebo na úrade nejakom? Čo všetko k tomu potrebuje mať preložené? /rodné listy, sobášny list/.. ešte niečo viac? Naše prídavky mám zrušiť? Vôbec v tom neviem chodiť, preto mi každá rada pomôže 😉 Vopred ďakujem 😉
Dobry den je tu niekto kto ma skusenosti s elterngeld? Prosim napiste dakujem ;)
Ahojte baby. Pridava sa k vam chlap 🙂 Urcite to tu niekde vo forach uz riesili a mozno aj zodpovedali ale verte mi ze sa mi to cele nechce prehrabavat. A aj tuna vidim zipar veeeelmi podobných otázok ale odpovede nevidim. Mozno v sukromnej sprave ste dostali odpoved. Takze... Ja aj manzelka pracujeme v nemecku, obaja mame zmluvu na neurcito + vsetky odvody standardne. Manzelka je tehotna a teraz ta otazka, je mozny nasledujuci sposob? Tehotenstvo si odchodime k lekarovi v nemecku (vsetky prehliadky, vysetrenia) ale odrodit by sme chceli na Slovensku a nasledne aj prvotnu vychovu mat na Slovensku. Ja by som nadalej pracoval v nemecku ale manzelka by proste po porode ostala na materskej na Slovensku. Moze to takto byt? (Teraz nechcem pocut ze mame ostat rodit v Nemecku a pod.). Proste nam ide o nasledujuce veci:
- mozeme notrmalne ziadat o matersku v Nemecku a rodinne ak manzelka ostane vychovavat na Slovensku (Ale na matersku ide z Nemecka)
- niesu ziadne povinnosti ze musíme ostat v nemecku a tam chodit po narodeni na vysetrenia?
- postaci ak zacneme platit dobrovolne zdravotne poistenie na Slovensku aby sme mohli odrodit na SR a potom aj chodit dalej k lekarovi s babom na SR?
Asi chapete o co mi ide 🙂 Ma to nejake zadrhele alebo nie? Vdaka 🙂
Hallo. Je tu nejaka zlata dusa ktora ma skusenost s Elterngeld...? Presnejsie ktora porodila na svk a poberala Elterngeld z Nemecka? Za kazdu info Vam vopred dakujem 🙂
@drahoslava5678 ahoj,pozeram,ze mas uvedene v profile Nemecko,teda automaticky patris do skupiny Nemecko a tam su Elterngeld casto spominane a super kocky,ktore rady poradia. Skus tam napisat 🙂

v Nemecku maju ine davky a nie male @feri_10 😉