icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

9lf9
9. feb 2016

@denda90 to ci sa na SK bude platit pridavok a RP zalezi od toho ci tebe trva pracovny pomer na SK, lebo su to socialne davky a pokial pracuje len otec dietata v DE tak platit musia oni- tak pokial ty nepracujes na SK (co predpokladam ked ti na urade povedali ze ti davky zastavia) tak plnu sumu pridavkov ti musia platit v DE a co sa tyka RP ten maju len do 12mes + 2mes si este moze poziadat druhy rodic ale len za urcitych podmienok, ked pozeram tam amly vam ma 13mes takze pokial dolozite potvrdenie ze by narok na tie 2mes v DE nevznikol bude sa platit RP so Slovenska ako vyrovnavacia davka na zaklade toho ze ty s dietatom mate bydlisko na SK.

yanni
9. feb 2016

@9lf9 to tych 12+2 mesiace nie je ako slovensky rodicak. To je materska, ktora sa pocita 67 popr.65 % z platu, popripade minimalna 300 E. Taka davka ako slovensky rodicak v Nemecku neexistuje.

9lf9
9. feb 2016

@yanni Eltengeld sa povazuje za rovnocennu davku s nasim RP.

lili177
10. feb 2016

takze dievcata...my sme tu nemecku davku poberali dva mesiace, priznali nam tu najnizsiu 300e, materska na sk mi skoncila koncom augusta 30 a za 31, august nam este cely sk rodicak priznali, nasledne odobrali od 1.sept ked tam manzel siel robit, takze ja som naa sk bola na rodicaku a ten mi odnali a v de mi priznali tu ich matersku, dieta sa nar v polke februara, v sept malo 6 a pol mes, ja som tu nezamestn, tu mi vsetko vzali a musela som ziadat tam

denda90
10. feb 2016

fuha baby dakujem ale mam v tom este vacsi zmatok .. teraz ked asi uz nebudem mat narok v DE na Elterngeld musi manzel priniest nejake tlacivo na SVK ze som tam nepoberala a nemam ani narok ??? aby som neprisla o rodicak na SVK ??? a este jedna vec dievcata velmi pekne prosim neviete ci su nejake online formulare alebo nemate formulare co nahradili formulare - ziadost na kindergeld E401 a E411 ? lebo uz su neplatne a zevraj su nove.... a na co sluzia ?? na Urade SVK su neprijemne a vobec mi nevedia s nicim pomoct ani poradit :/ utekaju a zatvaraju mi dvere pred nosom :( zevraj jedine co mne zhukla ze mam najst nove tlaciva dat ich potvrdit do Nemecka a priniest na potvrdenie aj na SVK :( a to Identifikaticne danove cislo syna to ako vybavim ? a ked je cudzinec ( zije so mnou na SVK) tak aka je nahrada za to identifikacne cislo ??? Baby budem velmi vdacna ked by ste ma nejak informovali 🙂 dakujem vam 🙂

9lf9
10. feb 2016

@denda90 nepises kedy ti na SK zastavili davky, nemas ich odnate iba zastavene a caka sa na to ako bude vypalcat primarna krajina DE. Na to aby ti mohli ist davky na SK musis dolozit to ako ti vyplacali/nevyplacali davky v DE. Nove tlacivo na E formulare nie je len od 1.3.2015- musia byt formulare ptvrdene v casti A v bode 5 zo zahranicnej institucie kde si ziadate danu davku a potom sa mozu nechat na SK na potvrdenie.E401 je o zlozeni rodiny- potvrdzuje mestsky/obecny urad na evidencii obyv. a E411 je tlacivo pre UPSVaR kde sa potvrdzuje ci jeden z rodicov pracuje na Sk a ako sa na SK beru davky. Identifikacne vam pridelia v De u nas sa pouzivaju rodne cisla. Pokial sa na urade spravaju tak ako pises- predsa maju tie zamestnankyne veducu tak bez za nou a nech sa ti vyjadri k tomu ako sa chovaju, podavaju informacie a su ochone- ona staznost musi riesit.

yanni
10. feb 2016

@denda90 s tymi tlacivami ti nepomozem, my sme na SK nikdy nezili. Ale o to Steueridentifikationsnummer pre dieta poziada tvoj muz na najblizsom Finanzamte. Najlepsie, ked tam zajde osobne, neviem, ci je na to nejaky formular, lebo to Nr. sa dava automaticky bud pri narodeni v DE alebo pro prihlaseni k pobytu v DE.

denda90
14. feb 2016

@9lf9 dakujem Vam ste velmi zlata 🙂 hned v pondelok to zacnem riesit 🙂

luba28
18. feb 2016

@yanni ahojky,,opytam sa..moze mm poberat pridavky v DE ak neni otcom jedneho z nasich deti?? ale zije s nami v spolocnej domacnosti??

yanni
18. feb 2016

@luba28 Pre bio dieta samozrejme moze, pre to druhe dieta, len v tom pripade, ak je jeho Erziehungsberechtigter. Najlepsie bude, ak sa priamo v DE popyta.

rencika969
22. feb 2016

@lili177 ahoj, chcela som sa opytat ci ste o rodicak ziadali pisomne, postou, alebo bol manzel na urade osobne. Za odpoved dakujem.

lili177
22. feb 2016

pisomne postou

rencika969
22. feb 2016

@lili177 prosim vas a ktore vsetky doklady ste im posielala so ziadostou.

lili177
22. feb 2016

to u neviem ale da sa s nimi aj emaliom tusim komunikovat, v tom case E411 a este jedno E z uradu prace, mozno prac zmluvu a kopie rod listov, urcite, ste de ci rakusku?

rencika969
22. feb 2016

Do De potrebujem. Dakujem. Na email mi nik neodpisal. Este otazocka. Ako ste zistila pod ktory urad patrite v De.

lili177
22. feb 2016

ani to si uz moc nepamatam
co sa tyka arbeisagentur tak tam som volala par krat na tu ich infolinku a lamavou nemcinou som zistovala aspon co to, niekde som vyplnala na nete postove smerove a podla neho mi hadzalo ze pod ktory urad patrim

rencika969
22. feb 2016

Super dakujem krasne.

gloria78
5. apr 2016

Ahojte maminy, moja čerstvá skúsenosť :Kindergeld nám do centu doplatili po 6 mes. od podania žiadosti 🙂

lili177
6. apr 2016

Tak mne ho vyplatili az po podani dan priznania cim som ziskala tu neobmedz dan povinnost, ale znizenu sumu o slpvenske pridavky, ked som sa odvolala a dolozila ze tu neboli poberane lebo som nezamestnana tak doplatili zvysok, manzel ram robil len dva mesuace a zvysok roka mal nizky prijem. Vdaka tomu sme mohli podat take dan priznanie a ziskat tu akoze neobm dan povinnost

luba28
7. apr 2016

@lili177 prečo nemôžeš poberat keď si nezamestnaná??

lili177
7. apr 2016

ked je zena nezam, pobera sa cely pridavok zz krajiny kde pracuje manzel, ked pracuje na sk, pobera pridaok tu a v zahr doplacaju rozdiel

luba28
7. apr 2016

@lili177 áno,ale ja som rozvedená s bio otcom,poberám nahr.vyzivne,kedze neplatí a teraz mi pozastavili prídavok na dceru,ze si ma on uplatniť tam,ale keď neplatí výživné tak určite ani tie pridavky mi nepošle...žije v Irsku. Cize v podstate si on prilepší k svojmu životu...to je choré toto...

doncapp
12. apr 2016

Ja by som sa chcela spýtať či je normálne že keď som sa presťahovala z deťmi do Nemecka za manželom zo Slovenska nedostanem žiadne rodine prídavky ani rodičovský?

yanni
12. apr 2016

@doncapp aké máš staré deti? Rodinne dostaneš v Nemecku, musíte sa všetci v DE prihlásiť na pobyt a dať žiadosť na Familienkasse. Rodicak z SK samozrejme že nedostaneš, veď na SK nežijeme. V DE rodicak neexistuje. Po roku Elterngeld buď ideš robiť alebo vás musí uživiť manžel.

dolijalu
12. apr 2016

@stellamaris
@hanulienka82
Pokial partner/manzel pracuje v Nemecku a ma tu trvaly pobyt, matka s dietatom zije na SVK, MA NAROK na Kindergeld
Chystaju sa to zrusit, ale zatial este vyplacaju....aj keby to medzicasom zrusili, od obdobia podania ziadosti musia vyplatit

dolijalu
12. apr 2016

@doncapp ak si v Bavorsku a mas deti do troch rokov, ktore nechodia do skolky,mas okrem Kindergeld narok este aj na Landeserziehungsgeld (podla vysky vasho prijmu) a Betreungsgeld, hoci je momentalne podavanie ziadosti pozastavene, malo by to neskor opät fungovat...skus si zavolat na ZBFS a opytat sa

stellamaris
12. apr 2016

@dolijalu mne to bolo uz davno vysvetlene,ako to je,ale ok 😉

dolijalu
12. apr 2016

@stellamaris som si myslela🙂 necitala som vsetko🙂

drahoslava5678
14. apr 2016

Dobry den dievčatá. Je tu nejaka dobra dusa ktora je resp.bola zamestnana vDE ale odrodila na svk zdrziava sa tam a poberá eltrengeld????