icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

fidorka7
20. apr 2016

@doncapp čo na tom nie je normálne, veď všetky dávky dostaneš v nemecku, či podľa teba by bolo normálne dostať naraz v oboch krajinách? podotýkam, prídavky v nemecku cca 180 eur/mesiac, na slovensku 23/mesiac...

evittam
10. máj 2016

Ahojte kočky, idem vás poprosiť o radu či skúsenosť ak máte - partner pracuje v DE-vybavujeme rodinné prídavky od cca októbra majú už všetky doklady, teraz ešte potrebujú doložiť potvrdenie koľko a od kedy poberám rodinné prídavky na SVK - to mi určite v pohode na UPSVaR dajú. Len poslali ešte aj potvrdiť jeden papier - je tam partnerovo meno, adresa,ostatné údaje, potom moje (síce písaná je manželka, ale nie sme) a potom deti a už len pečiatka od UPSVaR treba - myslíte, že bude nejaký problém keď ten doklad je vlastne na partnera, máme aj rozdielne trvalé pobyty a rodinné prídavky poberám ja? Máte s tým niektorá skúsenosť, že by robili tu na UPSVaR problémy? Ďakujem pekne.

wilagrande
10. máj 2016

Kruci v aprili 2015 to muz podaval v auguste sme dodatocne poslali papiere z uradu na sk a doteraz ani obraz ani zvuk ... myslite ze problem bude v tom ze v sept.2015 si muz otvoril zivnost /gewerbe/ v nemecku a este nema danove priznanie?

0604katka
29. máj 2016

baby viete mi poradit??prislo mi z de ze mame schvalene pridavky ale nemame korektnu banku tak som im znova poslala iban swift + papier z banky z udajmy...za ako dlho by som sa mohla dockat e ?? stretli ste sa niktora uz s takymto niecim-?Dakujem

wilagrande
29. máj 2016

@0604katka katka a po akej dobe ti to prislo??

denda90
30. máj 2016

ahojte babule ja mam opacny problem ako mam zrusit rodinne v Nemecku ? automaticky zrusia alebo treba nejaku ziadost ? Dakujem Vám 🙂

0604katka
30. máj 2016

@wilagrande poslala som papiere co chceli oni poslali mi papier ze im treba c.uctu lebo to co som dala nieje korektne...

wilagrande
30. máj 2016

@0604katka ano ale od podania do vtedy kym prislo schvalenie ubehlo kolko mesiacov?

0silvia0
30. máj 2016

@wilagrande u nás ubehli 2-3 mesiace, presne si nepamätám, takže vo vašom prípade to trvá fakt už dlho a mala by si sa informovať kde je problém...

0604katka
30. máj 2016

Od podania 11 meisacov s ty m,že od cca 6 som im pravidelne písala maily kde to viazne...

wilagrande
30. máj 2016

@0604katka
@0silvia0 ked ja neviem po nemecky muz vie len rozpravat pisat nie dovolat sa nam neda uz je to 14mesiacov a nic :(

0silvia0
30. máj 2016

@wilagrande veď si to daj niekomu preložiť, poprípade niekoho popros, pozri @0604katka pravidelne písala, skús ju poprosiť, možno ti pomôže. Môj manžel to vybavoval cez pracovníčku vo firme, v ktorej pracuje, takže ona to vypísala, poslala a mali sme to ok. Skutočne sme mali peniaze na účte po 2-3 mesiacoch, ale ja som si dala na to fakt pozor, aby sme každé tlačivo mali v poriadku vypísané...

0604katka
31. máj 2016

@wilagrande ahoj ja tiey niesom velka nemcinarka...ja som len napisala ze podavala som ziadost o rodinne pridavky v mesiaci ...v roku...,a ze ci su papiere v poriadku a evidiju moju ziadost dookola som im to poslala asi 5x..potom mi napisalli co im este chzba poslala som im to a o mesiac som znova pisala ci uz je vsetko ok....musis troska nato tlacit aby sa veci rozhybali lebo inac je to strasne na dlho

evittam
31. máj 2016

Čaute kočky, no tak my sme všetky doklady podávali cca v októbri minulého roku, pred cca 2 týždňami si ešte vyžiadali nejaké potvrdenia čo im chýbali (ale mi to máme zložitejšie - nie sme manželia a nemáme ani spoločný trvalý pobyt) - majú ich tam už týždeň, tak som zvedavá kedy sa to konečne rozhýbe. Určite vám dám vedieť. 😉

sollita9
15. jún 2016

Od aprila 2016 pracujem v nemecku a chcem poberat RP. V nemecku o co mam požiadat a akym sposobom. Mam totiž 5 deti a na dve este možem poberat RP. Samozrejme že poberam aj slov.pridavky spolu asi 47 euro na 2 deti su to dvojčata. Ake formulare ...E401 alebo čo???ĎAKUJEM...

evittam
15. jún 2016

@sollita9 No najskôr musíš v DE pracovať aspoň 183dní a až potom môžeš vôbec začať niečo vybavovať . 😉

evittam
15. jún 2016

@sollita9 A taktiež musíš mať aspoň prechodný pobyt v DE.

dolijalu
15. jún 2016

@evittam prechodny pobyt v DE neexistuje...treba sa nahlasit a mas automatika trvaly...z coho vyplyva, ze na SVK by sa trvaly mal zrusit, lebo dva mat nemozes🙂

evittam
15. jún 2016

@dolijalu No nechcem ti protirečiť a ani sa hádať, ale môj chlap má v DE prechodný pobyt od mája 2015. 😉 Takže musí to existovať. A trvalý má normálne na SVK.

dolijalu
15. jún 2016

@sollita9 ahoj, pozri si v mojom blogu clanok, mas to tam opisane
Ten trvaly pobyt potrebujes, pojde ti to po prihlaseni tu rychlejsie
odporucam dodat na Familienkasse vsetky papiere kompletne, aby sa to dlho nenatahovalo
deti ziju na SVK? ci ste vsetci tu

dolijalu
15. jún 2016

@evittam v DE prechodny pobyt neexistuje, iba trvaly..v tom pripade ma dva trvale...ale rada by som si pozrela to oznacenie, ze prechodny, to som v Nemecku este nevidela, ak je to naozaj pravda

evittam
15. jún 2016

@dolijalu Nemám si prečo vymýšľať - no normálne má potvrdenie od nemeckého úradu v meste, v ktorom pracuje a býva v prenájme. A nemusel nič rušiť tu na SVK.

dolijalu
15. jún 2016

@evittam ano, ma prihlasenie k pobytu...to ma kazdy rovnake...Meldebestätigung ...to je ale automaticky trvaly pre Nemcov
Ved ja Ti verim...pytam sa, lebo ma to zaujima, ak sa aj nieco zmenilo
Nenapisala som, ze rusenie na SVK je povinne, ale nas napr. na konzulate k tomu vyzvali...tam som sa aj dozvedela, ze dva trvale mat nemozem...vela ludi tak ma, ako Tvoj manzel...ale po spravnosti by mal mat na SVK prechodny

sollita9
15. jún 2016

@dolijalu ANO CHODIA TU NA GYMKO A MANZ.PRACUJE NA SKV.ALE JA PRECHODNY POBYT V DE.NEMAM . PRACUJEM AKO OPATROVATEL NA 30 DNOVE TURNUSY ,,TROCHU TO NECHAPEM ZO STRANY MOJEJ FIRMY PRECO TO ONI NEVEDIA A NEMAM PRECHODNY POBYT..

yanni
15. jún 2016

@evittam POJEM prechodny a trvaly pobyt v DE neexistuje. V DE mas Hauptwohnung, to je ked mas v DE len jednu adresu (cize len jeden byt, dom) a Nebenwohnung, tych mozes mat aj milion. Nebenwohnungen su, ked mas Hauptwohnung a este vias adries (bytov, domov), na ktorych sa obcas zdrzujes.
Cize, ked sa tvoj muz prihlasil v DE na pobyt a zadal len jednu adresu, tak ma automaticky Hauptwohnung alleinige Wohnung, cize len jednu adresu v celom DE, kde sa zdrzuje.
Na SK si moze ponechat trvaly pobyt (nemal by, ale nik to nekontroluje).

dolijalu
15. jún 2016

@sollita9 tak potom tu byvas v podnajme? normalne sa na tu adresu prihlas a je...tu to nie je ako na SVK

evittam
15. jún 2016

@dolijalu Nie, nemá to čo píšeš, ale: Anmeldebestätigung......A proste im to stačí - nič nerušil tu na SVK a má dokonca prechodný aj trvalý aj na SVK. Nie sme manželia - tak sme skôr mali problémy tu na SVK dostať na posledné tlačivo pečiatku pre Familienkasse - strašný štát toto..... 😉

dolijalu
15. jún 2016

@yanni vdaka🙂

sollita9
15. jún 2016

@dolijalu ANO CHODIA TU NA GYMKO A MANZ.PRACUJE NA SKV.ALE JA PRECHODNY POBYT V DE.NEMAM . PRACUJEM AKO OPATROVATEL NA 30 DNOVE TURNUSY ,,TROCHU TO NECHAPEM ZO STRANY MOJEJ FIRMY PRECO TO ONI NEVEDIA A NEMAM PRECHODNY POBYT..
@dolijalu SME MAZELIA A MAME SPOLU BYT AJ TRVALY POBYT NA SVK

evittam
15. jún 2016

@yanni Ahááá, no tak sme sa dopátrali k jadru veci - jj má na to potvrdení, že má Hauptwohnung. 😉