icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

dolijalu
15. jún 2016

@evittam ako si na tom s nemcinou? tak to nie je Meldebestätigung ale Anmeldebestätigung to je to isteeeee
idem ja radsej varit....

evittam
15. jún 2016

@dolijalu JA? Žiadno - nemám dôvod 😉 . Ja viem anglicky. 😉 😉 A nemám odkiaľ vedieť, že to je to isté - prepáč, ale len kvôli tomu, že si v DE a vieš po nemecky tak ma nemusíš hneď považovať za neznalú......Ja som len napísala svoju skúsenosť - bolo nám povedané, že je to prechodný pobyt-viac som neskúmala ak nič iné netreba a je to v poriadku.

dolijalu
15. jún 2016

@evittam to bola normalna otazka....nie urazka ani zhadzovanie....pretoze si neviem vysvetlit, ako si silomocou stojis za svojim nazorom, ked tomu papieru nerozumies...preto som sa pytala na nemcinu...
nic v zlom
Potrebovala som sa utvrdit, ze sa s pobytmi nic nemenilo, lebo je mi cudne, ze by sme o tom nevedeli, ked tu zijeme
Pekny den a rychle vybavenie prajem🙂

evittam
15. jún 2016

@dolijalu Ok, dík - ja nestojím za svojim názorom silou-mocou 😀 . Som len napísala čo som vedela a som rada, že sa to tu vysvetlilo a som aj ja múdrejšia. 😉 A dík - no dúfam, že keď už sa ozvali a pýtali ešte doložiť to potvrdenie, tak už sa to rozhýbe - žiadosť a všetky doklady sme dávali v októbri a v apríli pýtali to doloženie a aj potvrdenie koľko poberám RP tu na SVK a odovzdali sme to koncom mája. Tak som zvedavá kedy už pošlú peniažky. Pekný dník a príjemné varenie - idem aj ja. 😉

sollita9
15. jún 2016

@sollita9 SME MAZELIA A MAME SPOLU BYT AJ TRVALY POBYT NA SVK

evittam
15. jún 2016

@dolijalu Ozaj, možno mi budeš vedieť povedať - do kedy treba v DE podať daňové za r.2015 - to fakt stačí až do konca roka 2016? Dík

dolijalu
15. jún 2016

@evittam. Ano..ak mas danoveho poradcu tu,tak staci...tiez sme este nepodavali

evittam
15. jún 2016

@dolijalu No čo už......dík

0604katka
30. jún 2016

Baby stalo sa vám že poslali nám že máme schválené prídavky...ale nemáme korektnu banku....hmmm poslala som im ešte raz všetko čiže iban bic len neviem koli comu

allica23
4. júl 2016

Ahojte, chcem sa vas opýtať, či náhodou nepoznáte niekoho kto sa venuje prídavkom v zahraničí, konkretne na Island zamerané. Chceme vedieť, či máme právo poberať z tade materskú alebo iné príspevky, to uz by sme riešili z konkrétnou osobou, ktorá sa tomu rozumie a vybavuje. Prosím, ak poznáte niekoho napíšte mi alebo nech sa ozve osoba na e mail alicamjartanova@gmail.com ďakujem za každú radu.

lucibu
8. júl 2016

Neviete ci sa da zistit aku ma manzel steuerklassen danovu triedu?nikde v papieroch to neviem najst dufam ze ma 3

wilagrande
11. júl 2016

Baby tie ktore ziadate o kindergeld a cakate dlho!!!!
Na ceskom fore mi baby poradili napisat email na riaditelstvo kindergeld ze vzdy pride odpoved do tyzdna emailom do dalsieho tyzdna dopis o schvaleni alebo ze im nieco este chyba a ak je schvalene do tyzdna su pridavky na ucte .tak ja som napisala a do dvoch dni mi odpisali ze to urguju tak aspon nieco doteraz ani obraz ani zvuk .cakam teraz do tyzdna dopis tak uvidim.pridam vam sem ten email na urgent hadam pomozem
kindergeld@bzst.bund.de

evittam
11. júl 2016

@wilagrande Nás za posledný mesiac kontaktovali už 2x - doložiť nejaké dokumenty. Tak už tiež dúfame, že sa to rozbehne a pošlú konečne peniažky. 🙂

yanni
11. júl 2016

@lucibu na Gehaltsabrechnung od zamestnavatela musi mat poznacenu aj Steuerklasse. Inak sa .to da zistit aj podla ododov. Ak mu vztahuju podla vysky brutto vcelku malo dani, tak ma trojku. Ale najlepsie je opytat sa zamestnavatela bzw. jeho uctovnika.

lucibu
11. júl 2016

@evittam toho sa aj ja obavam lebo od podania ubehlo 16mes. A ak nieco este bude chybat picne ma

evittam
11. júl 2016

@lucibu No, my sme podávali v októbri min.rok. Najskôr v máji potrebovali doložiť koľko tu poberám rodinné prídavky a ešte jedno potvrdenie (nie sme manželia), no a pred týždňom si ešte pýtali mužove daňové priznanie - ale bolo im vysvetlené, že ho ešte nemá, tak im stačilo poslať kópie faktúr - vlastne, že má v DE ekonomickú činnosť. Tak už čakáme čo bude.

evittam
12. júl 2016

@lucibu Tak oznamujem, že dnes nabehli rodinné prídavky na účet. 😉

wilagrande
12. júl 2016

@evittam tak gratulujem ;) ja cakam od aprila min.roku a nic zatial

evittam
13. júl 2016

@wilagrande Dík 😉

wilagrande
13. júl 2016

@evittam manzel je zamestnany alebo ma gewerbe?

evittam
13. júl 2016

@wilagrande Nie sme manželia, pracuje na slovenskú živnosť na zmluvu s nemeckou firmou.

wilagrande
13. júl 2016

@evittam moj ma nemecku zivnost najprv pracoval ako zamestnanec potom si ju v sept.tam otvoril tak neviem ci to nejako nenarobi sarapatu ked tak dlho cakame

daakotaa
13. júl 2016

@wilagrande u nas to trvalo 6 mesiacov kym prisli peniaze.

evittam
14. júl 2016

@wilagrande To ti neviem povedať.

pusa1806
17. júl 2016

Baby,ja sa chcem opýtať,od kedy je možné požiadať o prídavky v nemeckú...manžel tam robi cca mesiac....nieje to časovo obmedzené,že príklad až od 3 mesiacov od kedy nastúpil.. Alebo tak,a ako zistím,že má narok,koho sa má pýtať..vďaka vdaka

evittam
18. júl 2016

@pusa1806 Ahoj, no čo ja viem, tak musí byť v DE aspoň 183 dní.....aby sa vôbed dalo niečo riešiť. Ale skús si to zistiť na ich úradoch alebo možno kočky tu budú vedieť lepšie poradiť. Môj tam začal pracovať minulý rok v apríli a vybavovať sa začalo až cca v októbri. 😉

pusa1806
18. júl 2016

@evittam dakujem za kazdu radu

wilagrande
18. júl 2016

@pusa1806 moj zacal pracovat min.rok v aprili a vo firme mu hned dali papiere na familienkasse aby siel poziadat o pridavky vraj to nieje obmedzene len musi odvadzat dane v de.to je jedina podmienka

pusa1806
18. júl 2016

@wilagrande mozem sa ta opýtať ešte,nevieš ako to je s danou v nemecku,moj manzel mal prvú výplatu zdanenú 45%, druhá už je normálna 19% ? nevies?

wilagrande
18. júl 2016

@pusa1806 tak to netusim ale 45% zdanuju len slobodnym a bezdetnym tak neviem preco mu zrazili az tolko