Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@wilagrande dakujem,pocuj kde najdem v akej danovej skupine je manzel zaradený? na zmluve? kto určuje danovú skupinu? dakujem velmi pekne
@pusa1806 danovu skupinu si nahlasuje clovek sam. Moze ju tusim raz za rok zmenit. V zmluve o tom nic nejades,musi vsak byt uvedena na vyplatnej paske.
Ked som prisla do DE ma automaticky hodili do Steuerklasse 1, aj ked som vydata a mam dieta. Potom som to bola na Finanzamte (danovy urad) zmenit. Na koncorocnom vyuctovani sa to ale vrati,tam sa zohladnuje danova trieda aka mala byt platna cely rok.
@pusa1806 tak akonahle pracuje niekto v DE tak musi byt prihalseny v DE na pobyt. Je to len uradnicka procedura, bez toho ta ani nikto nezamestna. Vola sa to "Anmeldung bei Meldebehörde".
Inac nemci pojem trvaly a prechodny pobyt nepoznaju. proste kde byvas tam mas podla nich pobyt.
Ja si myslim ze to urcite ma, lebo bez toho nemas ani zdravotne a socialne poistenie atd...Nevybavis bez toho pridavky na deti ani ziadne davky ani vlastne nic...
@pusa1806 tak to nev iem, my tu normalne byvame v prenajatom byte. Proste ked som prisla do DE tak tam je limit do 2 tyzdnov sa prihlasit na pobyt. Nepotrebovala som k tomu vela dokladov, len pas a tusim najomnu zmluvu, potom to ale zmenili a aktualne clovek na prihlasenie na pobyt potrebuje aj speci formular nieco ako Potvrdenie prenajimatela ze umoznuje byvat v byte.
ale ako to je v pripade ze tu chodi pracovat niekto na "fusky" tak to fakt netusim..A zo zdravotky to nepytali? ani odinakial? od nas to pravidelne pytaju ked nieco ideme vybavovat uradne, napr ked sme auto prihlasovali, ked sme ziadali o ridnne pridavky od Familienkasse, teraz ked matersku vybavujem atd...
@pusa1806 no tu mas na vyber strasne vela zdravotnych poistovni, cize podla mna si to clovek musi sam vybavit (dokonca mas aj odlisne % odvodov podla toho v ktorej zdravotke sa prihlasis). Ale kedze si pisala ze uz nejaky ten mesiac ma za sebou, ved zamestnavatel musi niekam posielat tie odvody...a karticku od zdravotnej poistovne ma? toto si nezistoval u zamestnavatela?
cele mi to pride trochu zvlastne...
ja som tiez prisla zo SVK, dostala som zmluvu a taky papier ze co vsetko odo mna zamestnavatel potrebuje: nemecky bankovy ucet, cislo nemeckeho zdravotneho poistenia, cislo nemeckeho socialneho poistenia, danove cislo. Tieto vsetky veci sa dali vybavit az ked som mala za sebou to prihlasenie. Danove ID mi prislo automaticky postou ked som sa prihlasila na pobyt, cislo soc.poistenia prislo automaticky postou ked som sa prihlasila do zdravotky. Ale zdravotku, pobyt a banku som si musela ja obehat...
nech sa radsej spyta muz toho zamestnavatela ze ako to tam maju....a ze ci ma poistenie zdravotne atd...
@pusa1806 mojmu muzovi pomohla na zaciatku firma prihlasila ho na pobyt dala papiere na pridavky a vybavila poistenie aok to prislo na sk na adresu a to som mu uz ja vyplnila online a poslala jeho foto a jemu prisiel len preukaz ...tvoj muz nech sa opyta na firme na pobyt a pridavky a na dane ja tiez neviem aku triedu ma ten moj ale sa mi zda ze 1 odvadza najvacsie dane a 3 je neobmedzene
@pusa1806 tak toto fakt neviem...neviem si napr predstavit ze by si "dovolili" za neho zdravotku vybrat...
A dalsia vec na vsetko co ides za niekoho vybavit (moj muz napr prehlasoval pri stahovke pobyt pre seba aj pre mna...a na mna potreboval Vollmacht-splnomocnenie). Cize ak by sa to aj dalo vybavit ze zamestnavatel to spravi za neho tak minimalne Vollmacht musel podpisovat.
@lubiduch mojmu dali do ruk papiere a povedali aby isiel tam tam tam a vybavil to potom si sam tam gewerbe otvaral a vsetky papiere ohladom toho
@wilagrande
@lubiduch dakujem Vám dievčata,trošku som mudrejšia,poviem mu nech sa popýta,a kedy vybavili aj zanho,tak ako pise lubiduch prisli by nam na svk papiere...
Ahojte, manžel pracuje od februára v DE, chcem začať vybavovať Kindergeld,,.. včera som bola na našom úrade práce tak mi kázali stiahnuť z netu E401, E 411, keďže mám dve školáčky tak som si stiahla aj E 402 - len otázka, do DE môžem poslať tieto tlačiva v slovenčine, alebo v nemčine? Na nete sú aj také, aj také.. Keď to všetko vyplním, posielam to manželovi a následne má ísť potvrdiť doklady kde? Na Finanzamt? On je z toho jeleň a ja s tým nemám tiež žiadne skúsenosti ☹.. Ja som zamestnaná, takže prídavky budem dostávať naďalej tu, len z DE nám budú doplácať. A tú E 402 môžem dať potvrdiť aj teraz cez prázdniny, či lepšie až v septembri na ďalší školský rok? Možno sa pýtam hlúposti, ale chcem to mať tip-top, aby sme to neriešili dlho...
@tinuska1112 mozem poprosit tvoj mail dam ti info ohladom toho
@mmalak poslala som IP 😉
@tinuska1112 ak ste zobraty vybavi to manzel na svoje meno..ak nieste musis vybavit na svoje meno ty ...tie formulare stacia v slovencine nam ich familienkasse poslalo v sk jazyku ....potom pytaju rod.listy deti a sobasny len od niekoho ziadaju prelozene od nas to neziadali ked bol na urade muz tam si ivh len prefotili potom potreboval k tomu papier co ma tam pobyt a danove cislo vsetko teeba zaniest a poslat ...nam o mesiac prisiel domov kindernummer a uz len cakame ...dufam ze som na nieco nezabudla lebo bolo toho ozaj dost
@wilagrande No neviem - my nie sme manželia, všetko sa vybavovalo v DE na partnerovo meno, všetky doklady a potvrdenia čo od nás žiadali sme dali aj preložiť......
@wilagrande sme zobratí.. máme tri deti, z toho dve školáčky. Ja som mu dávala prekladať rodné listy aj sobášny ešte keď odchádzal, dokonca aj Apostille overenie má, to chceli od neho na Finanzamt-e keď vybavoval daňovú triedu. Ja by som mu mala poslať asi len vyplnené formuláre 401,411 a zrejme aj tú 402 potvrdenú zo školy .. ? Oni potom nejako medzi sebou tie úrady komunikujú. Takže má to odniesť kam? na Finanzamt?
baby otazka mimi pridavkou ale tie co zijete v DE maju tam bryndzu alebo nieco podobne? dakujem
@tinuska1112 Finanzamt je danovy urad ten s Kindergeldom nic nema. Kindergeld sa vybavuje na Familienkasse. Idealne nech tam muz zbehne a spyta sa co vsetko chcu, co mam skusenosti aj urad od uradu ziadaju ine doklady...ako ktory uradnik 🙂
@lubiduch ja by som mu chcela dať celú kôpku dokladov a nech mu už len povedia, čo mu chýba 😀.. alebo nech mu to pošlú poštou .. on sa vybavovačiek dosť desí a k tomu nemá celkom dobrú nemčinu. OK, tak ho pošlem na Familienkasse..
@tinuska1112 pozri tu zije miliony cudzincov s nie najlepsou nemcinou. Normalne nech tam zbehne a ked mu daco chyba nech mu to napisu na papierik ze co presne 🙂 oni su aj zvyknuti hovorit s cudzincami. Ja som zo zaciatku vzdy povedala ze hovorim a rozumiem nemecky ale nie tip top a rozpravali so mnou potom pomalsie a jednoduchsie ;)
Hlavne ked neporozumie co este chcu nech sa dokola pyta co to je,kde to vybavi ako to ma vybavit,v akom jazyku to chcu atd...radsej sa tisickrat spytat ked uz tam raz clovek je 🙂
@lubiduch OK, budem ho musieť vyslať 😉

@wilagrande takze tvoj manzel nemal takto zníženú výplatu o 45%? nikdy?