icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

drahoslava5678
22. júl 2016

Ahojte. Chcela by som sa opytat ak mam probezeit a ostanem tehotna pojdem na PN(rizikove povolanie) moze ma zamestnavatel vyhodit? A ohladom vyplacania do porodu ma vyplaca kto?dakujem vam za odpovede

tinuska1112
27. júl 2016

Dievčatá ešte otázka - mám pripravené tlačivá E401,E411, E402 /to sú tlačivá do školy na potvrdenie, tie pôjdem dať potvrdiť v septembri/. Potrebujem ešte nejaký formulár? Lebo v Rakúsku zrejme je potrebné ešte nejaké tlačivo Beih38 /žiadosť o dorovnanie rodinných prídavkov/. Je to potrebné aj v Nemecku? Neviem sa k tomu dopracovať nikde na nete.. Za každé info vopred ďakujem 🙂

pusa1806
27. júl 2016

Baby,neviete mi poradit,ako to je s tým ID cislom,ktoré dáva danový úrad a treba tam ist so zmluvou,a po určitom odpracovanom čase,alebo je to jedno,aj hned moze ist...potrebujeme zmeniť danovú skupinu a nema manžel to steuer-ID...VDAKA VAM

pusa1806
27. júl 2016

@lubiduch mozem sa ta este opytat, na tom danovom urade,co sa meni danová skupina,manzel musi najprv poziadat o to steuer - ID číslo,nevieš to či,ked ma zmluvu,moze ist hned na urad,alebo az po nejakom odpracovanom case...lebo jemu vraveli ze po 3 týždnoch tak neviem....

vevesh
27. júl 2016

@pusa1806 Steuer id sa dostava automaticky, ked ho zamestnavatel zaeviduje do socialneho systemu (co je zvacsa dnom nastupu do prace) - Steuer id pride automaticky do par dni na adresu v de, na ktorej je muz nahlaseny..

pusa1806
27. júl 2016

@vevesh on tam zatial nema prechodny pobyt,iba co su na ubytovni,ci co to je, a domov na skolovensko mu zatial nič neprislo ani na vyplatnej paske v kolonke steuer id nic nema je prázdna,tak teraz ako? kde zistim to cislo...uz v nemecku celkovo robi mesiac aj nieco....
nevadí ak uz medzitým vystriedal viac prác? číslo zostáva,ci sa aj so zamestávatelom stále mení? vdaka

vevesh
27. júl 2016

@pusa1806 cislo ostava, urcite mu ho poslali na adresu v nemecku (i ked niekedy, pokial nie je meno viditelne na schranke, postari odmietaju taketo veci vhodit).... ak nevie, nech ide na Finanzamt poziadat o oznamenie cisla (da sa aj telefonicky ci online) - vydanie trva bud na pockanie, ked poziada osobne (v malych mestach) alebo do 14 dni... Ale budu ho pytat adresu, tak predpokladam, ze uviedie ubytovnu - tak musia niekde na schranku jeho meno dat

pusa1806
27. júl 2016

@vevesh dakujem ze mi tak pomáhaš,a ako to zistim online,povies mi stránku alebo aj kontakt? este sa ta opýtam,ak ma na výplatnej páske,slovensku adresu,aj tak poslu na nemecku adresu?

yanni
28. júl 2016

@pusa1806 ked sa nahlasi oficialne v DE na pobyt, tak mu to Steuer ID pride automaticky, ci niekde robi alebo nie. To cislo je nemenne a je na cely zivot. Nieco podobne ako rodne cislo. Aj Steuer ID sa detom narodenym a prihlasenym v DE na pobyt udeluje uz hned po narodeni. pride to automaticky postou. Ostatnym sa udeluje, ako som uz vyssie spominala, automaticky po prihlaseni na pobyt v DE.
Ak ho nedostal, zavolat na FA. +Na margo Steuerklasse. Zmena je mozna bud osobne na na FA, online alebo vytlacis formular, vypises a posles postou.

pusa1806
28. júl 2016

@yanni
@yanni nevies mi dat link na ten formulár?

yanni
28. júl 2016

@pusa1806 pozri si na webke finanzamtu, pod ktory patri tvoj muz.

pusa1806
28. júl 2016

@yanni ked býva blizko eggenfeldenu,myslis ze tam patrí?

yanni
28. júl 2016

@pusa1806 a co ja viem? Nepoznam hranice vsetkych okresov v Bavorsku. Ved on musi vediet, pod ake krajske mesto patri dedina, kde byva. No a v Kreisstadt je potom aj Finanzamt. Ved mas internet, tak googli. Zadaj meno dediny a uz ti to vypluje, kam patri.
My me napr. byvali v dedine medzi dvomi mestami. A cuduj sa svete, patrili sme pod Kreisstadt, ktore bolo dalej ako to druhe Kreisstadt.

pusa1806
28. júl 2016

@yanni dakujem uz som to nasla...

pusa1806
29. júl 2016

Baby a ked manzel pracuje v nemecku a som s detmi na SVK, som na rodičovskom,syn ma 1 rok,berie sa to ze pracujem,alebo nepracujem,pred materskou som bola zamestnané,co vlastne este som,len na tom rodicovskom....z hladiska toho,ci by mi pozastavili pridavky,alebo by mi nemecko len doplácalo...vdkaa

tinuska1112
1. aug 2016

Baby, ešte otázka.. potrebujem k vybavovaniu prídavkov aj potvrdenie o návšteve Materskej školy? A formulár E 402 /potvrdenie o návšteve školy/ sa používa aj pre základné školy, či len pre stredné a vysoké? Mám to pestré.. jednu škôlkarku, jednu ZŠ a jednu gymnázium 😒 . Už som manželovi poslala 401a 411 aby mi potvrdil na Familienkasse, mal by mi to priniesť potvrdené a pôjdem tu na úrad práce dať potvrdiť. Potom mu to chcem aj so všetkými ostatnými dokladmi dať, aby to mal komplet. Len s tými potvrdeniami mi to nie je celkom jasné... Za každú odpoveď vám vopred ďakujem 😉

yanni
1. aug 2016

@tinuska1112 skolku nepotrebujes. Ale radsej si tam zavolaj. lebo co nemecky urad (ci uradnyk), to ine poziadavky grrrrr

tinuska1112
1. aug 2016

@yanni OK, ďakujem 😉

evittam
1. aug 2016

@pusa1806 Ahoj.my mame jedneho skolaka a s mladsou som na RD, môj PP trva. Minuly mesiac sme konecne dovybavovali co bolo treba a uz nam aj prisli RP. Tu poberam RP od SVK a DE nam doplaca zvysok.

tinuska1112
1. aug 2016

@evittam a môžem sa opýtať, aké doklady ste potrebovali k prídavkom? V škole ste dávali potvrdzovať E402? Alebo Vám dali klasické potvrdenie o návšteve školy? Pomaly si to kompletizujem a nechcela by som aby mi nejaké papiere vracali a žiadali ďalšie..

evittam
1. aug 2016

@tinuska1112 Ahoj, no čo si pamätám - E401, E402. V škole sme nič nedávali potvrdzovať. Potom určite zmluvu, potvrdenie o mužovom pobyte v DE. Neskôr si ešte pýtali od nás potvrdenie, že žijeme v jednej domácnosti a staráme sa o deti, nakoľko nie sme manželia a posledné čo chceli bolo daňové priznanie, ale to ešte muž nemá, tak sme posielali kópie faktúr-vlastne, že má ekonomickú činnosť v DE.

tinuska1112
2. aug 2016

@evittam super, ďakujem 🙂.. Môj manžel nerobí na živnosť, ale normálne na zmluvu, takže to by malo byť OK. Dúfam že to raz - dva vybavíme a nebude sa to naťahovať. Ja čakám na september aby som dala tie potvrdenia o návšteve školy potvrdiť lebo máme aj stredoškoláčku a potom to pošlem. Ale ja pre istotu dám tú E402 potvrdiť aj v ZŠ strednej dcéry.

majkeel
2. aug 2016

@tinuska1112 V rakusku si na pridavky potvrdenie o skolke ziadaju. Daj si ho vystavit v skolke ze to a to dieta navstevuje od - do (dnes) skolku, preloz sama a mas to pre istotu a bez velkych komplikacii pripravene.

tinuska1112
2. aug 2016

@majkeel práve kamarát čo robí v Rakúsku tak ma zneistil že aj zo škôlky to potrebujem... Tak OK, požiadam pre istotu aj v škôlke...

alexandra177
8. aug 2016

Viete mi zienky prosim poradit ako to je ked 4 roky zijem v nemecku. Teraz v aprili sa nam narodil syn. S priatelom sa chceme vratit tento mesiac naspat na slovensko. Mam narok dalej poberat matersku a tie kindergeld? Musim sa odhlasit zo zdravotnej pokial poberam matersku? Bojim sa ze ked sa odhlasim tak mi ju vezmu.

schneeeflocke
14. aug 2016

@benyse
Dobry vecer.
Vidím že sa vyznáte... ja som tiež mamička a žijem s malou na Slovensku. Otec mojho dietata začne pracovať od septembra na zmluvu v Nemeckú a chce poberať prídavok na dieťa. My ale spolu nie sme. Manželia sme tiež neboli. Tak teraz neviem čo a ako. Dakujeeeem.

evittam
15. aug 2016

@schneeeflocke Ahoj, ak dovolíš tak ti odpoviem z vlastnej skúsenosti - ak nie ste ani manželia a vlastne spolu nežijete v jednej domácnosti, tak žiadne prídavky nedostane. My tiež nie sme manželia, nemáme spoločný trvalý pobyt a museli sme "dokazovať" a potvrdzovať rôzne tlačivá, že spolu žijeme v jednej domácnosti a staráme sa o svoje deti.

wilagrande
15. aug 2016

@evittam preco by nemala dostat preco ju zavadzas??pokial otec dietata /deti/ odvadza dane v nemecku a je jedno ci spolu ziju alebo neziju ci su manzelia alebo nie tak kazde dieta ma narok na kindergeld z nemecka len treba vela papierovaciek

evittam
15. aug 2016

@wilagrande Ja nikoho nezavádzam - ako som už napísala vlastnú skúsenosť, my spolu žijeme, nie sme manželia-nemáme ale spoločný trvalý pobyt a museli sme dokladovať, že sa staráme spolu o deti a žijeme v jednej domácnosti - poslali nám dokonca na to špeciálne tlačivo....to je všetko. Nemám záujem niekoho zavádzať, len píšem vlastné skúsenosti, tak buď taká dobrá a neočierňuj ma.

schneeeflocke
15. aug 2016

A viete mi ešte niekto poradiť ako to je v Nemecku? Do akej triedy spadá slobodný chlap a bez detí. A do akej človek čo ma dieta ale je slobodný. Bolo mi povedané že sa to tam delí. On ma núti si ho zobrat papierovo aby mal ulavu na daniach. Vraj keď bude tam fungovať ako slobodný na nemeckú zmluvu tak sa mu tam neoplatí robiť a že potom to len pocitom. Som hotova a neviem čo robiť. Pretože ja si nechcem zobrat len tak človeka kvôli papierom. Dakujem