Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@nadula01
ahoj tiez som bola z toho v soku ze ukoncenie pracovnej zmluvy im nestaci, dokonca som dolozila aj potvrdenie ze moja starsia dcera navstevuje matersku skolku a obe deti maju riadne preventivne prehliadky a ockovania a dokonca aj keby som dala vyrozumenie z nemecka ze mi tam nepriznali rodicovsky prispevok tak si mam dat odvolanie na nemecku socialku pretoze ich to nezaujima ja uz narok zo SR nemam, teraz aby som si hladala pracu a chodila hadam s 10 mes. synom do prace kedze ho este kojim, vyplacany rodicovsky prispevok nemam od novembra ani zo SR ani z Nemecka
@adriana1ova no to je vazne sila .skus si zavolat do ineho mesta na urad ,co ti tam povedia..to predsa nie je normalne?!pockaj ty si ako dlho poberala v nemecku a v akej vyske,ak sa smiem spytat?
@adriana1ova jaj prepac,tebe ho tam vobec nepriznali ,citam znova,no ja by som to riesila na vyssich miestach ,ked sa ta snazia takto odpinkat
este som ani nezacala poberat lebo je to v stadiu vybavovania od novembra kedy mi tu prispevok odnali
@adriana1ova ved im to tam treba oplieskat o hlavy potvrdenie z nemecka ,ze ti tam nepriznali ,co oni tam nevedia citat?!som sa len rozculila ..predsa tebe sa netyka ani jedno z tohto Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a)aspoň jedna z nich má nárok na materskéalebo na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku
b) štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká maloletému rodičovi, ktorý nemá priznané rodičovské práva a povinnosti podľa osobitného predpisu
@adriana1ova aha no tak u tebe je to komplikovane.nedostanes nic pokial nepride vyjadrenie z DE,tak to mala moja kolegyna,ale potom ti to spatne vsetko vypplatia
@nadula01
ano premyslam ze dam odvolanie, najvacsia sranda ale je ze v rozhodnuti o odnati je klauzula ze ja som prisla na urad a ze ja som poziadala o odnatie rodicovskeho prispevku ja som im to ani nechcela podpisat ale ma donutila pracovnicka hlavne ze ked som sa jej vtedy pytala ze co v pripade ze manzel ukonci PP v Nemeceku ci mi naspat priznaju prispevok a co musim dolozit tak mi povedala pani ze ukoncenie pracovneho pomeru a tie potvrdenia zo skolky a od lekara a ked som tak urobila tak na mna pozerala ako na blbu a odvolavala sa tam na nejake body
@adriana1ova ved ale ty dostanes z nemecka za obdobie ktore tam manzel pracoval.a ostatne zo Slovenska,len musis byt trpezliva.je to na prd.nechapem ale preco si ziadala o poberanie rodicaku v Nemecku ,ty si sla s manzelom do zahranicia?pokial si zostala doma s detmi mal ti to vyplacat SK stat
@nadula01
to by bol ten lepsi pripad keby mi to spatne vyplatili alebo aspon opat priznali, oni mi rovno povedali ze aj keby som im rovno dokladovala odvolanie z Nemeckej socialky proste aj tak mi narok nevznikne lebo manzel pracuje v zahranici
@adriana1ova si pisala vyssie ze nemci ti nepriznali ,alebo je to stale v stadiu vybavovania?
@nadula01
ja som s nim sla iba na urad spolocne ze si ide on ziadat o rodinne pridavky na deti z Nemecka a tu sa chce odhlasit a pani zacala riesit mna a donutila ma podpisat moje odnatie rodicovskeho prispevku a potom sme jej povedali ze tak radsej nebudeme riesit nic a ona nam povedala bez ohladu nato ci jej to tam podpiseme alebo nie odnime mne aj manzelovi prispevok a rodinne kedze pracuje v zahranici
moj manzel stale pracuje v zahranici bol aj vo Finsku ale vtedy sme tieto veci neriesili az teraz ked mal overene cez kolegov ze beru pridavky na deti tak do toho siel maju tam aj babu co im to vybavuje ale samozrejme za poplatok
@nadula01
v stadiu vybavovania
@nadula01
a samozrejme citam si ten zakon dookola ale ja tam nevidim nic co by malo znamenat ze nan nemam narok ja tam nevidim klauzulu ze ak manzel pracuje v zahranici a odvadza tam dane ze mi narok zanika na SR
@adriana1ova tak to je sila,mne nikto na rodicak nesiahol..pokial sa zdrziavas na uzemi SR ,tak mas na ten rodicak plne pravo,ale uz je neskoro to riesit tam s tou ropuchou,musi sbyt trpezliva .Nemci vam to priznaju a vyplatia.ja viem ,ze vam to urcite chyba,ale zial tak dlho to trva
@adriana1ova mala by si sa ist na tu pani stazovat jej nadriadenej ,co ta donutila podpisat.! ak naozaj sa zdrziavas doma mas na to pravo,pokial zijes s manzelom v Nemecku ,tak by si mala poberat tam. 😠
@nadula01
viem len o zakone ze aby nevznikla duplicita vyplacania tak si to takto zichruju ale nato aby som ja mala vyplacany rodicovsky prispevok zo zahranicia je ako prvy krok vyplnenie formulara E401 tusim ktore sa odovzdava v zahranici
@nadula01
co oni mi uz rovno povedali ze aj sefka by to zatrhla 😕
@adriana1ova hrozne jednanie vazne :( drzim palce nech vam to z nemecka pride cim skor.!! aby si nemusela este roboty zhanat
@nadula01
ja viem ved cakam od novembra 🙂 hacik je tam ale aj v tom ze manzelovi vzdy davaju pracovny pomer na dobu urcitu teraz mal ukonceny k 28.2. ale opat od 1.5. nastupuje spat a zmluvu dostane na 7 mesiacov a stale to takto robi firma aby nemci nemuseli odvadzat vyssie dane za pracovnikov a aby tym chlapom nevznikal tam narok na dochodok to je tiez sila ale je tam spokojny a tie medzery medzitym mi nikto nezaplati preto som chcela spat rodicovsky prispevok aby som si bola ista ze do 3 rokov ho riadne dostanem
@nadula01
dakujem pekne urcite ta budem informovat ako som pochodila aj pre skusenost pre ine mamicky pekny vecer
@adriana1ova aj moj manzel ma pracu na dobu urcitu a som netusila ,ze tym padom mu nevznika narok na dochodok 😕
@nadula01
nie neboj sa vznika ale musi mat odpracovany suvisle 1 rok aby bol v dochodkovom socialnom systeme v Nemecku, pokial mu vzdy po roku predlzuju pracovnu zmluvu tak je to ok
@adriana1ova Chcela som sa spytat moj manzel ma v Nemecku zmluvu od Novembra tiez mu ukoncily a daly mu o tri takze je tam asi tri mesiace medzera nevadi to tym rodinym pridavkom ked nam ich este stale nedaly? Dakujem pekne
@88srdco ahoj nie nevadi oni to urcite vyplatia za to obdobie co tam odpracoval ale tu medzeru asi nezaplatia a chcem sa ta opytat ty pracujes alebo poberas rodicovsky prispevok?
Ahoj , som na neplatenom rodicovskom ,nemozme sa k tomu dako dostat ci tam nieco chyba nerozumieme tomu na maily nam tiez neodpovedaju .
@88srdco Ahojky! nemusime si vykat 🙂 Prepac, az teraz som sa dostala k modremu koniku...takze, kde presne je problem? vyplnil manzel ziadost o elterngeld? S radostou pomozem, napis mi kludne do IP, ze co bolo doteraz vybavene a ja tam aj zavolam, nie je problem. sama viem, ze nie je vobec jednoduche vybavit vsetky tieto veci, kedze milion papierov k tomu treba. ok, tak napis prosim presne stav.
Pekny den zelam, potrebujem pomoc, zijem v Nemecku som tehotna v 29 tyzdni a budem slobodna mamicka, otec je neznamy,prosim pomozte mi na ake urady sa mam obratit, zacina ma tlacit cas ...velmi pekne dakujem

ahojte, ja len chcem napísať svoju skúsenosť s kindergeld z nemecka pre mamičky, ktoré nie sú vydaté - riešili sme kindergeld najprv v bonne /muž žil blízko bonnu/ - odtiaľ nás presunuli do norimbergu... v skratke - žiadala som prídavky spätne vyplatiť, naša korešpondencia trvala skoro DVA roky - dobre čítate - roky. ale nakoniec som dostala vyplatené na môj účetvšetko. chce to len trpezlivosť.. - ps - nedávala som úradne preložiť nič, len list s vyjasnením našej situácie bol v nemčine.