Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@koralovka čakala som no kym som poslala všetky potvrdenia(kym mali všetky v agenture) no asi 2 až 3 mesiace...tak nejak....teraz už s agenturou nekomunikujem,len občas urady niečo pošlu,tak prekladam cez google prekladač(tak pre seba aby som vedela čo píšu)... ale vybavili do bodky čo som chcela a je to síce polska agentura,ale kominikovali sme po slovensky(telefonovali mi že im došli mnou poslane doklady a tak),,určite to nevzdaj,stojí to zato,,,čo tu dostaneš len 20<€....tam niekolkonásobne viac 😀 (posielala som rodne listy,sobašny list, potvrdenie o spolubývaní,,,proste bludy a dost ich bolo 🙂
@ludka140281 No ved ja som tieto veci už dala do Nemecka a vraj ich tam sef muža zaniesol na urad, takže by som skor potrebovala pokračovať od tohto bodu dalej, no ved uvidím čo a ako..
@ludka140281 A nemala si strach, že to niekde zneužijú?Predsa len sú to vaše doklady a tak..nemusia hned ale po rokoch..ja už akosi neverím nikomu
@ludka140281 A zdravotnú máš u nás hradenú alebo z Holandska v rámci mužovej poistky?
@natahli Muž tam pendluje po Nemecku po penzionoch a nema ani prechodné bydlisko..tak neviem..musím zistiť akú adresu tam majú..ved tam je materská len do roka a potom by mala zasa začať chodiť od Slovenska do troch rokov dieťaťa nie?To je bordel..Viem že aj s tým je potom problém, naskočiť tasa na náš systém A kolko trvalo kým poslali Kindergeld?
@ludka140281 Ale všetko kopie originalov nie?
@koralovka všetko boli orginaly a nebála som sa,lebo ta stranka je podla referencií dobra,🙂 a v zmluve sa zaviazali o nezneužití,,,inak tu na sk platí manžel poistku ako samoplatca,ale zamestnavatel(holandan) platí aj tam,takže tu nám vratia🙂
Ahojte, chcem sa opytat ci posielal niekto z vas do Kindergeld aj danove priznanie z nemecka? Dakujem
@koralovka Kindergeld 6 mesiacov....no moja dcera mala uz 2 roky a aj tak mi na slovensku zobrali rodicovsky prispevok,v nemecku mas narok nie na Eltergeld ale na nieco podobne dnes som tam volala tak ze pan co ma ma tak je na dovolenke ale ze uz mam papiere pripravene v obalke tak som zvedava co mi posle....on sam mi vravel ze kde budem mat narok na viac eur tak tam ich dostanem...a tiez to je do 3 rokov dietata...musim pozriet na papiere ako sa to vola a zajtra to tu napisem
@koralovka ja uz mam vsetko tam aspon dufam...teraz uz len cakam na rozhodnutie...mam aj tel. cislo preto som tam dnes volala ale je to strasne dlho...kamoska ma 12 mesacne dieta a ona uz dostala prave pred tyz. ... ja mam to druhe tak to trva ...a na urade nezmozes nic behom min. som mala rodicovske zrusene...i ked uz mala dcera 2 roky
@koralovka prvy list mi prisiel do mesiaca a tam mi hned poslal papiere na Landeserziehungsgeld....lebo Elterngeld uz 2-rocnej nedaju to je jasne ale ze na toto ma narok ked je v Nem. davka viac ako na slovensku...posielala som tam rodny list,sobasny list,moje a manzelove danove od nar. malej ,pracovne zmluvy od narodenia malej,urad prace mi dal kolko som poberala rod. na slovensku a papiere co dostavame kindergeld...bolo toho strasne vela....tak do 2-tyz.mi urcite pride nieco ked uz mal na stole obalku.....to ma asi kazdy priradeneho niekoho co komunikuje...kamoska mala nejaku zenu ...a tel. cislo mi poslal on hned v prvom liste a pytal si aj moje
@natahli Na tento prispevok mas narok ak tvoj manzel zarobi do urcitej sumy ak prekroci nemas narok a je to 150eur na pol roka tak prvy rok zeny poberaju matersku a rodinne pridavky potom si mozes podat toto co pises ty a potom je po novom betrueungsgeld ale to len v pripade ak nebudes davat dieta do jasly...ale ty zijes na sk tak na to narok nemas to sa tyka len zijucich v nemecku.
babenky, mám na vás takú zaludnú otázku: taker 10 rokov som žila v DE, momentálne som už na SVK. Môžem aj ja eventuelne žiadať o RP na synčeka, ktorý je ale narodený na SVK a už nežijeme v DE? vďaka za info 😉
@misha1104 ja som to nechcela ani rusit na slovensku....ale ked sa dozvedela na urade ze je manzel v nem. tak hned mi zrusila aj detske pridavky aj rodicovsky.....a v nem. mam cakat na rozhodnutie....9 mesiacov uz nedostavam nic...mala ma v auguste 3 roky tak neviem....na urade cakaju a ked nedostanem nic tak mi to tu vratia...strasne
@ludka140281 A materská ti chodí zasa zo Slovenska?
nechapem jedno naco to rusia ked vedia ze tam narok nemam ako pise misha 1104....a preco to riesia v nemecku a ziadaju kopec papierov ked nemam narok...som zvedava co mi poslu urcite to tu napisem...aj na urade cakaju na rozhodnutie
@misha1104 pisala si ze ked zijem na slovensku nemam narok....mna len hneva ze ked to vedia aj na urade preco to aj tak skusaju ci nieco dostanem alebo nie...je to chore...klunde som mohla poberat rodicovsky prispevok tu na slovensku a nie skoro rok vybavovat nieco na co nemam narok

@ludka140281 Chceli od teba nejaké papiere, alebo niečo?