Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@nadula01 🙂Si zlatá🙂Ak to príde poštou samo bez mojej iniciatívy nebudem tam zatiaľ volať, a ešte ma napadlo, ja od nich budem brať prídavky i materskú a mala by som tam byť i zdravotne poistená, nevieš ako by som zistila či som poistená alebo nie? U nás mi nevedia povedať a pýtajú papier od nich či som alebo nie som, ale ten nadriadený muža je taký darebák že pochybujem že ma poistil☹Neviem ako by som to zistila a kde či som v Nemecku poistená zdravotne
Ahoj, zazrela som tu túto diskusiu a nedá mi nereagovať, pretože mi sa k peniazom nevieme dopracovať už pomaly rok a pol a podľa skúseností iných to je bežná čakacia doba 😒 😒 ...zdravotne poistená nemusíš byť v Nemecku, stačí ak je tvoj partner tam poistený...no a pokiaľ si sa neodhlasovala zo zdravotnej poisťovne tu na svk, tak máš poistenie doma. Ak by si sa chcela dať poistiť tam, musí tak spraviť tvoj manžel, ale to by si musela žiť tam, aby to bolo možné. Ak muž pendluje a nemá stálu adresu, tak by bolo veľmi fajn, aby mal v meste kde pracuje alebo aspoň poblízku toho mesta v najbližšej pošte prenajatý pobox, aby mu mala kde chodiť pošta. Samy od seba ti Nemci nič nepošlú. Musíš za tým chodť, volať , pýtať sa....ako prvé tam treba určite podať žiadosť , ktorá je preložená oficiálnym tlmočníkom a ním aj potvrdená za pravdivosť údajov, potom k tomu treba rodný list dieťaťa, formuláre , v ktorých vypisuješ a prehlasuješ že žijete spolu na svk v jednej domácnosti a takéto veci. Najlepšie by bolo podať kontaktnú osobu teba, aby ti chodila pošta na svk a oni si postupne budú pýtať postupne všelijaké papiere, ktoré oni ešte na schválenie či neschválenie žiadosti budú potrebovať. Napríklad odomňa pýtali aj potvrdenie zo sociálnej poistovni, že mi nebolo na svk vyplácané žiadne materské a tak. Potom, ak by ti to z nejakého dôvodu neschválili , tak treba vyžadovať a odvolať sa, lebo na to máš 100% nárok. Pred tým s týmito vecami Nemci nerobili problémy,ale teraz to skúšajú všelijako....no.
V každom prípade prajem veľa trpezlivosti 🙂... ak by boli nejaké otázky tak rada odpoviem ak budem vedieť. Moja mamka s tým pracovala , tak sa v tom dosť vyzná, tak mi pomohla ako sa dalo, ale tak nemci akosi majú čas.
Ospravedlňujem sa, ak som sa vo veciach opakovala, ale nečítala som celú diskusiu ...
...a ešte určite na 100% máte nárok na elterngeld aj kindergeld.
@koralovka ako tí odpisala lenka je všetko tak ako píše..len jedna vec s tým poistením.my smes malou pripoistene cez manzelovu nemecku poistku a dlhodobo sme uvádzané že žijeme doma.takže sa to dá v pohode vybaviť.a este muž vybavil v nemeckej poistovni formulár myslím e 106 s tým nás osetria na SK všade nielena akútne
@lenkkaaa77 Ahoj potrebovala by som tvoju pomoc, mohla by som ti zavolať?
@nadula01 To máš teda pravdu ☹ Hlavne pre mna a deti je to o ničom, neviem prečo mi tu všetko stopli ked teraz budem na mizine, to je systém ako u debilov..a prečo ked príjmem zamestnanca cudzinca nepoviem,, Moj milý treba ist tam a tam a s tým a tým.."Asi budem musieť muža naučiť meditovať do nemeckých astálov
@lenkkaaa77 Ja som z toho už na nervy, na urade povedia tak, mamky potom inak, a celé sa to vlečie, ja už tarz nedosanem od štátu ani ň, čo je nefer kedže sa to na druhej strane vlečie ☹
@koralovka ja beriem z holandska a všetko som vybavila cez eutax service (natukaj si a prečítaj)
@ludka140281 Dakujem kuknem 🙂
@ludka140281 cela adresa je eutaxservice.com?
@koralovka mne vybavili oni,platila som im až po vybavení,celkom 70€..teraz dostavam na obe deti z holandska,,,,
@ludka140281 kukla som to je to skor o Holandsku a daniach, no uvidím napísala som im vdaka, už ma to vytáča..
@koralovka im som len zadarmo mailom napísala,čo chcem a oni mi odpísali,riešia všetko aj anglicko,aj nemecko,rakusko,,, platí sa až vtedy,ked už dostaneš potvrdenie z uradu,že máš narok,,,inak neplatíš nič,,, komunikovali sme mailom....proste im napíš,že chceš prídavky na deti z nemecka a odpišu ti tuším do druheho dna..
@ludka140281 Napísala som im, uvidím čo bude🙂Bodaj by si mala pravdu moja, dakujem
@ludka140281 A docielila si i to, že ti to začalo chodiť skôr ako iným?

@nadula01 a nemusí tam uviesť prechodné bydlisko?Lebo on pendluje hore dole po Nemecku a po penzionoch a nemá prechodné bydlisko