icon

Rozdiely pri odchode na materskú 6 alebo 8 týždňov

31. mar 2025

Dobry den, je nejaky rozdiel v odchode na matersku 6 alebo 8 tyzdnov pred pôrodom? Nie som na rizikovom, zatial normlane pracujem, termin pôrodu mam vypočítaný na 3.7.2025. Je tam nejaky finančný alebo iny rozdiel, alebo je to jedno?

nafka0483
31. mar 2025

Je to jedno, materska stale trva 34 tyzdnov, o kolko viac nastupis pred terminom porodu o tolko menej budes mat po porode.
Z ochrannej doby sa muselo ist presne 8 tyzdnov ak spravne pamatam.

jablko13
31. mar 2025

Nie je to jedno, lebo keď robíš, tak dostávaš normálne plat, ktorý je asi podobne vysoký ako materská dávka. No rodičovský príspevok je oveľa nižší. Ak teda odídeš skôr o 2 týždne na MD, tak dostávaš o 2 týždne kratšie plat, a keď skončíš na MD, tak máš len rodičovský, čo je úplne málo. Ukrátiš sa teda 2 týždne platu.

anavixy
31. mar 2025

Presne, pokial vyslovene nemusis ist skor na MD, tak chod az 6t pred terminom.

mrazicka0972
31. mar 2025

Pozrite si v lehotníku na sociálke kedy vám vychádza koniec materskej. Ja som mala TP 16.5. a šla som na materskú neskôr čiže 6tt pred TP lebo mi vychádzal do 27.11. čiže 27 dní som mala materskú + celý rodičák. Keby idem skôr 8tt vyšlo by mi menej materskej.. možno vyzniem chamtivo ale prečo neísť keď sa dá keď som si všetko riadne platila.

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 nemôže ti vyjsť menej materskej, lebo tá je 34 týždňov stále. Buď tie dva týždne dostaneš na začiatku alebo na konci. Celkovú sumu materskej dostaneš v oboch prípadoch rovnakú

patta89
1. apr 2025

@mrazicka0972 materska by Ti vysla rovnaka aj keby si isla 8tyzdnov pred terminom, len by Ti skoncila 13.11....takze nevidim zmysel Tvojho prispevku

lenkakravcova
1. apr 2025

Ide len o to ako ti vyjde potom rodicak. Či v jednom mesiaci dostaneš aj ten aj materskú alebo nie. Niekedy je rozdiel pár dní. To si treba pozrieť.
Prípadne ešte ak si platíš dobrovoľne odvody, tak sa nastupuje čo najskôr.

mrazicka0972
Autor odpoveď zmazal
mrazicka0972
1. apr 2025

@patta89 ja nevidím zmysel vyjadrovať sa keď nevieš nič.. pozri si lehotník na materské a porozmýšľaj ak máš čím. Ja nikde nepíšem, že dostane vyššiu materskú.. 🤦

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 ešte raz, nevyšlo by ti menej materskej, lebo tie dva týždne by si mala zaplatené na začiatku. Materské je 34 týždňov a je úplne jedno či nastupiš 8, 7 alebo 6 týždňov pred očakávanym dňom pôrodu, vždy dostaneš materské za 34 týždňov, čiže dokopy za celé materské je to vždy úplne tá istá suma. Buď tie dva týždne dostaneš zaplatené na začiatku alebo na konci poberania,ale v sumáre je to vždy rovnako.
Tak by som veľmi neútočila na druhých,lebo evidentne tomu nechápeš ty a píšeš hlúposť.

patta89
Autor odpoveď zmazal
patta89
1. apr 2025

@mrazicka0972 radsej porozmyslaj ty, lebo evidentne nemas cim...robim na financnom, takze neboj, do tej problematiky sa dobre rozumiem...a dostala by si taku istu sumu, ci ides na matersku 6 alebo 8 tyzdnov...takze nabuduce nemusis utocit, ked si evidentne mimo

mrazicka0972
1. apr 2025

@lilinka88 ako myslíš 🤗
@patta89 kde som napísala akú sumu by dostala ? 😅 Vidno, že som na mk 😅

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 budem veľmi rada ak ma poučiš, keď si presvedčená o tom,že sa mýlim a vysvetliš mi, ako môžem mať viac materskej

lin_a
1. apr 2025

Tu je lehotnik zodpovedajuci tvojmu datumu porodu. TP 3.7., odchod na matersku 6t pred porodom = 22.5., odchod 8t pred porodom = 8.5.
Ak by som to riesila za seba, keby som mala tvoje terminy - mne sa viac oplati ist na matersku 6t pred porodom (ak zena vladze a nie su ziadne zdravotne potize), pretoze v tom mesiaci odrobim este 15 pracovnych dni (do 22.5.), za ktore dostanem vyssiu mzdu ako je vobec maximalna materska a potom od 22.5. budem dostavat maximalny denny DVZ. Nasledne 34 tyzdnov na materskej, t.j. do 14.1. Co znamena ze za pol mesiaca dostanem matersku (primerany pocet dni) a za druhu polovicu mesiaca 480eur rodicak. Ak by som isla na matersku uz 8t pred porodom, materska skonci po 34 tyzdnoch t.j. 31.12. a od januara uz len rodicak. Ak si spocitam ten rozdiel v mesiacoch maj a januar (prvy a posledny mesiac materskej), tak u mna to robi az cca 1400 eur.
Takze ano, sice ti materska trva 34 tyzdnov a je to vzdy rovnaka suma pocitana z tvojho DVZ, ale to, kedy presne v mesiaci na nu nastupis, moze urobit rozdiel aj stovky eur. Tak celkom stoji za zvazenie trochu pohnut mozgom, sadnut si nad kalkulacku a pocitat podla tvojej mzdy.

misanthropicdann
1. apr 2025

@lilinka88 nerozumieš tomu co píše. Nepíše nič o výške ani hodnote materskej.
Hovorí o tom ze skoršou materskou príde o 2 týždne výplaty a o tieto 2 týždne jej skončí skôr (kalendárne) materská a nabehne rodičak čím sa v závislosti od platu ukrati o takmer polmesačnú výplatu.

lilinka88
1. apr 2025

@misanthropicdann nie, ona tam o plate nepíše nič, ona vyslovene píše,že jej materská skončila 27.11. a teda dostala materskú za 27 dní a keby ide 8tyzdnov pred termínom, vyšlo by jej materskej menej. Nepíše,že sa pripraví o 2 týždne platu, ale materskej. A to je totálna blbosť

patta89
1. apr 2025

@misanthropicdann a ešte tam toto píše, citujem: "Keby idem skôr 8tt vyšlo by mi menej materskej.. možno vyzniem chamtivo ale prečo neísť keď sa dá keď som si všetko riadne platila."..

Takže keby išla 8tt by jej vyšlo menej materskej? takže píše tam o výške materskej a nie o plate...pričom je to blbosť a nevyjde jej menej materskej, čo autorka samozrejme nechápe a snaží sa nás presvedčiť o opaku

patta89
1. apr 2025

@mrazicka0972 tak si laskavo za sebou prečítaj čo píšeš, lebo si písala, žs keby ideš o 8tt skôr, tak Ti vyjde menej materskej...čo nie je pravda

mrazicka0972
1. apr 2025

@patta89 kde píšem o výške materskej ? Čítanie s porozumením asi nebude tvoja silná stránka čo ? 😅

mrazicka0972
1. apr 2025

@patta89 čítanie s porozumením je základná škola dievčatá 🤦... Napísala som si svoju radu, prešla som si tým 3x a vaše názory ma nezaujímajú. Autorka si zistí keď bude chcieť. 🤗

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 ty čítaš po sebe alebo už sa snažišen z nás urobiť blbé? Veď ti to @patta89 ešte aj odcitovala,že si písala,že by si dostala menej materskej. My chápeme,že nie nižšiu materskú, ale objemovo menej. Ale ty nechápeš,že materskej vždy dostaneš rovnako. Ukrátiť sa môžeš o mzdu, ale nie o materskú.
Tak tu prosím ťa netrep blbosti a už keď, tak to buď vysvetlí alebo si aspoň príznak chybu

mrazicka0972
1. apr 2025

@lilinka88 tak znovu, nikde som nepísala o výške materskej, tá sa snáď vypočíta z platu, nie z doby koľko si na materskej 😅 dýchaj a keď si to prečítaš ešte raz možno pochopíš.. ak vôbec.. bože fakt ste tu blbé, a to som tu po 100 rokoch 😅😅🤦

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 a my píšeme o výške materskej? Ty sa tu obuvas do nad,že nevieme čítať s porozumením a ty a sokutne nechápeš čo ti tu my vysvetľujeme. Takže ešte raz, matersku dostaneš za 34 týždňov vždy, či nastupiš 8 alebo 6 týždňov pred termínom. Nemôžeš proste dostať menej. Vždy to bude dokopy 238 dní materského. Tak sa prosím ťa uvedom a čítaj s porozumením ty. Lebo ak nechápeš čo sa snažíme ti vysvetliť,tak blby tu je niekto iný, nie ja a
@patta89, ktorého sa v problematike orientujeme

anavixy
1. apr 2025

@mrazicka0972 no prepac, ale prave ti lilinka napisala, ze “chapeme, ze nie nizsiu matersku, ale objemovo menej..” a ty ako argument napises, ze si nikdy nepisala o vyske materskej, ze ta sa vypocita zo mzdy. Takze ano, ty si ta nechapava.

mrazicka0972
1. apr 2025

@lilinka88 veď keď myslíš 🌞🤗

lilinka88
1. apr 2025

@mrazicka0972 no veď som ti už 2x písala,aby si mi to vysvetlila. Miesto toho si ma iba urazala. Takže evidentne si nevieš ani vysvetliť svoj nezmysel