Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
@pegy
@adra22 tak to neviem ani ja ako to je jedny pišu že ked je matka na predlženej tak dieťa môže do škôlky na 4 hodiny iny pišu že môže na 8hodin,cez tyžden som bola dcere na rodičovskom združeni a pani riaditelka povedala že to nebude zistovať ktore matky su na predlženej rodičovskej ale že dieťa môže chodiť len na 4 hodiny lebo keby prišla kontrola a zistia že je matka na predlženej a dieťa na8 hodin tak su z toho problemy a vraj je jedno či je na neplatenej alebo na platenej zo zdravotnych dôvodov,raz som sa na to pytala aj posudkovej a povedala mi že dieťa môže len na 4 hodinky do školky ale zas na druhej strane kamaratke teraz pred nedavnom priznali predlženu zo zdravotnych dvôvodov a mala aj v papieroch uvedene že dieťa bude v škôlke 8 hodin
presne tak, ja som na predlzenej RD platenej, pracujem a maly chodi riadne na 8 hodin do skolky.... 😉 Na 4 hodky mozu chodit deticky tych mamiciek co su na neplatenej... 😉
A sú tieto pravidlá niekde napísané ako može chodit dieta do školky ked je matka na predlženej RD
@1nika170 nie nieje to blbosť, je to o tom že každe dieta ma iny druh postihnutia resp. zdravotneho problemu, napr. môj syn môže chodiť do školky ale kedže sa tam nemôže stravovať tak ho beriem pred obedom domov, takže takto tam je aspom na tie 3,5 hodiny, niektore deti maju napr. resp. problemi tam je predpoklad že su 1 týžden v školke a 4 týždne doma, napr. autisti tym sa odporuča navštevovať špeci školku a tak dalej, su rozne telesne postihnutia a tak dalej a tak dalej ....
čiže ked sa moj syn nemože stravovat v školke tak do tej pol dvanástej v nej može byt a potom ide domou?
Ahojte, chcela by som sa opytat, ako "stare" moze byt potvrdenie od odborneho lekara o nepriaznivom stave dietata. Niekde citam, ze max.6 mesiacov, inde len mesiac....Tak ako to je? Dakujem
Ahojte maminky, idem si aj k vam po radu. Idem si podavat aj ja ziadost o predlzenu platenu rod. dovolenku. Maly ma 20.11. tri roky. Pani na urade povedala ze papiere mam doniest 21.11. Cakat na rozhodnutie budem 30 dni. Teda na druhy den po maleho troch rokoch mam nastupit do prace, alebo byt doma a cakat na rozhodnutie. Pracu mam na dobu neurcitu- teda mam kam nastupit, dovolenku som si vycerpala este pred nastupom na matersku dovolenku, ale kam dam maleho ked ja budem v praci do skolky by ho zobrali ale jedlo by som mu musela nosit a riaditelka v skolke povedala ze by som si musela poslat ziadost na hygienu a to by tiez dlho trvalo. Tak co mam robit.? Ako ste to riesili vy.?
@zdenuska213 pročo ti povedali že až 21 si to máš podat?
ved aj ja si to vyavujem a mohla som si to tam dat o týžden skorej
@1nika170 dnes som tam bola aj s papiermi, nebola uradnicka nadsena ale zobrala ich a v pondelok mam priniest I zdravotny zaznam tak uvidim. Ziadat o predlzenu sa ma az ked aly bude mat tri roky ale nemaju to domyslene, co maju robit mamicky ked maju chore dieta a nevedia ci maju nastupit do prace, a ci vlastne predlzia alebo nepredlzia matersku
@zdenuska213 to majú teda blbo nastavené ako možem žiadat až ked bude mat dieta tri roky ked nebudem vediet ako sa mám zariadit ved prácu zo dna na den nenájdem
@1nika170 ak nemas pracu, mozes ist na urad prace. Ja zas mam pracu ale maleho mi do skolky nezoberu. Zamestnavatel potrebuje nejaky papier o tom ze nemozem nastupit do prace. A tiez mi neda neplatene volno. Tak som bola zaniest papier o predozenej zaniest skor aby som sa vedela zariadit
@nikolca len pre info: ja som už druhý rok na predlženej materskej dovolenke kvôli nepriaznivému zdrav.stavu, dcéra chodí riadne na celý deň do škôlky, ja som zamestnaná hned po skončení materskej a poberám rodičovský príspevok.
takže je to pravda, že sa môže chodiť do práce a dieťa môže byť v škôlke na celý deň. v škôlke nepotrebujú žiadny papier, že matka je na predlženej materskej dovolenke. akurát by sa to malo nahlásiť do zdravotnej poisťovne. katka
možno niekomu pomôže...
Moja otázka pre soc. poisť.: Dobrý deň, som na predlženej neplatenej rodičovskej dovolenke (dieťa má 3,5 r.). Chcem sa spýtať, čo ho môžem dať do škôlky. Ak ano, či môže ísť aj na celý deň, alebo len na niekolko hodín.
Odpoveď: V Sociálnej poisťovni môžete byť počas riadnej starostlivosti o dieťa registrovaná ako fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ak nie ste dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, nebol Vám priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšili ste dôchodkový vek a podali ste si prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti. Štát za takúto osobu platí poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.
Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj v prípade, že dieťa navštevuje predškolské zariadenie. V tomto prípade bude toto poistenie trvať do šiestich rokov veku dieťaťa alebo do dňa, kedy sa z tohto poistenia odhlásite.
Môže sa nastúpiť na predĺženú rodičovskú dovolenku, aj keď má dieťa už vyše 4 rokov? Od 3 rokov chodí do škôlky (alebo skôr nechodí, lebo je chorľavý). Býva často chorý, nádchy sa striedajú so zápalmi stredného ucha... Dakujem.
Mamicky,ako to je s tou predlzenouRD? Od februara sa ma nahlasit,kto sa vam stara cez den o dieta,moze maly chodit do skolky,ci nie?
@katkapoky ahoj,ja som uz rok doma na predlzenej,chcem sa spytat ako si postupovala pri predlzeni o dalsi rok?zase sa vypisuje ziadost o posudenie zdravotneho stavu,alebo musi nieco aj pediatricka napisat?znama si vraj len prefotila kartu pol roka dozadu a zaniesla na podatelnu na urad prace soc.rod..... a schvalili§dakuejm
@babatko37 ahoj áno môžeš nastupiť aj teraz naspäť, nie na materskú, ale na rodičovskú dovolenku 🙂
@fishka34 možno by si mala vedeiť, že aj maminy detí, ktoré chodia PO-PIA na osem hodín, MAJU nárok na predlženú platenú rodičovskú dovolenku.. je to spravodlivé, prečo by dieťa malo chodiť násilím domov zo škôlky, ??? nikdy nevieš, ako dlho vydrží dieťatko v škôlke, od rána do popoludnia.. áno, dva týždne ide do škôlky a dalšie tri týždne sa lieči... kto ma zamestná s takýmto dieťaťom?
@ermina2 ahoj. no nás opäť vyzvali, aby sme doniesli od pediatričky na tlačive, ktoré mi poslali, doniesli správu o zdrav.stave dieťaťa. ak chodíte k odbornému lekárovi, tak potrebuješ aj nové správy od neho. podľa mňa nestačí prefotená zdrav.karta, lebo upsvar má svoje tlačivo. jednoznačne, ak chceš naďalej poberať rod.príspevok kvôli dlhodobonepriaznivého zdrav.stavu dieťaťa, tak treba čo najviac záznamov. je to fakt individuálne komu to schvália a komu nie. záleží na posudkovom lekárovi .......ja mám také info, že do tých päť rokov dieťaťa to ešte akotak zvyknú schváliť, no potom robia "drahoty". držím palce. katka

@fishka34 prepac ale musim reagovat na tvoj prispevok. Bud rada ze mas zdrave dietatko. Moj maly bude mat 4 roky. Uz rok som na predlzenej RD zo zdravotnych dovodov, ma vaznu geneticku chorobu. Asi tri mesiace konecne pracujem a maly zacal chodit na pol dna do skolky. Ta almuzna ktoru mesacne dostanem ako rodicak nam sluzi akurat tak na kupu vitaminov pre maleho aby sme aspon trocha spomalili zhorsovanie zdravotneho stavu. Keby som nemohla pracovat tak vobec neviem, ako by sme si mohli dovolit ist do kupelov. Takze nie kazda choroba si vyzaduje aby dieta bolo doma s mamou, ja som stastna ze mi ho vobec zobrali aj napriek pohybovym obmedzeniam ktore ma a ze je konecne medzi rovesnikmi. A kym mozem tak budem pre neho setrit kazde zarobene Euro len aby mi co najdlhsie chodil a mal stastne detstvo.