icon

Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka

mathias2009
5. jan 2012

ahojte,

chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem

nika83k
25. aug 2013

Ahojte maminy,ako to tu tak studujem som z toho jelen 😨 Som na neplatenej rodicovskej ,dcera chodila do skolky minuly rok len na 4 hodky,lebo mi to takto odobrili na zdravotnej,ze len na 4 hod.moze chodit.Teraz citam prispevok vyssie a ze moze ist dieta na 8 hodin...Kedze o tyzden zacina skolka,tak ma teda zaujima ci taketo deti mozu ist len na tie 4 h.alebo normalne na 8 h..Dakujem 😉

stipec
25. aug 2013

@nika83k podla toho co mi povedali na UPSVaR tak v pripade, ze si na predlzenej rodicovskej dovolenke z Tvojho rozhodnutia (neplatena, si doma zadarmo, iba za odovody) - teda nie zo zdravotnych dovodov t.j.nemas schvalenu predlzenu RD posudkovym lekarom, dieta moze predskolske zariadenie navstevovat najviac v rozsahu 4 hod. denne. V pripade ak si na predlzenej rodicovskej dovolenke zo zdravotnych dovodov (platena RD) a mas rozhodnutie od posudkoveho lekara z UPSVaR moze dieta riadne navstevovat predskolske zariadenie na cely den a Ty mozes normalne pracovat.

nika83k
25. aug 2013

@stipec dakujem,,tak budeme chodit na obed domov 😎

maminka412
27. aug 2013

dobry den,ja mam predlzenu matersku do 6 rokov kvoli nepriazdnivemu stavu,cize poberam rodic.prispevok.chcem sa opytat ci mozem dat dieta do skolky len na 4 hodiny alebo na cely den.lebo ma v tom troska chaoz.dakujem.

fishka34
27. aug 2013

ja stale nechapem pokial ma dieta dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav ako je mozne ze moze chodit do skolky 8h denne a maminka si veselo pracuje a este dostava rodicak,vsak ten rodicak je nato ze ked do prace nbemoze lebo dieta je chore nie????nie je to tak trosku zneuzivanie?

inffinity
27. aug 2013

@maminka412 mozes na 8h

inffinity
27. aug 2013

@fishka34 kdyz ma nepriznivy zdravotny stav tak ty nemuzes mit normal zamestnani asi si myslim kde by zamestnavatel trpel ze si stale pn..a dite zas na druhou stranu neni nemocne nonstop aby nesmelo chodit do skolky..

kiwi82
28. aug 2013

Baby, práve som volala s pani zo sociálnej poisťovni a ona mi potvrdila, že ak ste na neplatenej rodičovskej dovolenke tak môže dieťatko chodiť na 8 hodín do škôlky 🙂 Čo sa týka práce tak z hľadiska soc. poisťovne môže matka aj pracovať ale vtedy sa treba odhlásiť zo soc.poisťovne lebo vtedy platí soc.odvody zamestnávateľ.

maznacik007
28. aug 2013

@kiwi82 ano pre socialnu poistovnu to plati tak ale pre zdravotnu nie ... takze si zajdi tam a zistis ze ked chces aby stat za teba platil zdravotne poistenie moze tvoje dieta chodit do skolky len na 4 hodiny.... /toto plati ak si na neplatenej predlzenej dovolenke/

inak si musis platit zdravotne poistenie /nieco nad 50 EUR mesacne/ sama

kiwi82
28. aug 2013

@maznacik007 ano, maš pravdu, volala som tam, takže z ich hľadiska len na 4 hodiny. dakujem

margi2
18. sep 2013

ahojte chcem sa spytat ze som pocula ze sa da predlzit rodicovsku dovolenku do 5rokov platenu a ze dieta nemusi mat ziadnu diagnozu ze od lekara netreba papier?som slobodna matka a ze my sa da platenu dovolenku predlzit?vie my niekto poradit vopred dakujem

maznacik007
19. sep 2013

@margi2 nie to sa neda .. mylne ta informovali 😉

margi2
20. sep 2013

dakujem

klarikab
20. sep 2013

Mamičky aha - kuk na S DEŤMI DO MESTA : https://www.facebook.com/pages/S-DEŤMI-do-mesta...

pe5ula
25. sep 2013

Dievcata, neviem, ci sem pisem spravne, ale nikde som to nenasla...Tie, ktorym schvalili predlzenu rodicovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov, k akemu datumu vam to schvalili? K datumu, ked ste podali ziadost alebo k datumu, ked to dostal do ruky posudkovy lekar alebo k dovrseniu troch rokov (myslim ale pripad, ak ste si davali ziadost skor, pred dovrsenim 3 rokov, aby ste vedeli dat napr. zamestnavatelovi vediet, ci nastupite do prace). Vdaka! Mam dojem, ze v kazdom meste su ine pravidla...

1nika170
1. okt 2013

@zuzkagu Dobrý deň ja som sa vás chcela spýtat nám teraz prišli výsledky a nesmie kravské mlieko a nič s mliečnych výrobkou ja som to vedela už skor ale az teraz to máme potvrdené mám teda aj ja nárok na predlženie rodičovského príspevku plateného ? a ešte sme sledovaný na nefrologii kardiologii ale tam to je ozaj len na sledovaní niako sa nelieči a potom na urologii teraz ho čaká aj operácia A ak mám nárok mohla by som sa vás opýtat aké papiere potrebujem a kde o to mám požiadat dakujem velmi pekne za odpoved

lucija272
2. okt 2013

Ahojte maminy, prosim vas viete mi poradit. Mam 3 rocne dvojicky, ktore nastupili do skolky, ale kvoli castym chorobam a odporucaniu lekarov by som si chcela poziadat o predlzenie materskej resp. rodicovskej dovolenky. Ja ale pracujem a chcem aj ostat pracovat, doma by boli s opatrovatelkou. Mala by som narok na poberanie prispevku aj ked som zamestnana? Dakujem pekne

zuzkagu
2. okt 2013

@lucija272 ano mala 🙂

zuzkagu
2. okt 2013

@1nika170 treba mat potvrdenie od odborneho lekara tj kto vam stanovil alergiu na kravske mlieko, tj alergologička alebo na gastroenterologii, ja mam napr. od alergologičky napisne v papieri že neodporuča matersku školku kôli stravovaniu kedže mi mame toho viacej od laktozovej into. cez potravinove alergie až po histamin. intoleranciu a kedže tomaško sa mi nemôže v školke stravovat tak ho beriem pred obedom domov.
no a vlastne s týmto papierom od odborneho lekara + žiadosť z uradu prace treba podať na úrade prace a čakt na vyjadrenie ich posudkoveho lekara.

deina
2. okt 2013

Ahojte, mozete mi, prosim, poradit? Ak tomu dobre rozumiem, po 3.roku dietata je mozne poziadat bud o platenu predlzenu RD (zo zdravotnych dovodov) alebo o neplatenu, vtedy stat plati zdravotne poistenie (pripadne este aj nieco ine?). Mozem o predlzenu RD poziadat, aj ked sme poslednych 2.5 roka nezili na SR a neplatili ziadne poistenie? Mladsi syn mal nedavno 4 roky, v zahranici (DE) som nepoberala ziadny prispevok, len pridavky na deti (ale tie boli vlastne na manzela). Pred par tyzdnami som sa s detmi vratila na SR, zamestnana nie som, syn je zdravotne vporiadku, ale ma iste problemy (naruseny vyvin reci, tzv vyvinova dysfazia + dyspraxia, ale ktovie, ci sa to este neposunie smerom k autizmu). Je mozne, aby som poziadala o predlzenu RD neplatenu? A neskor pripadne o platenu RD (neviem, ci s jeho diagnozou mozem)? A ak mozem, kde to mam nahlasit?

jujka
3. okt 2013

baby neviete ci sa neaky zakon nezmenil ohladom predlzenej platenej rod.jedna moja znama mi tvrdi ze cez tyzden bola v UPSVR a tam jej trdili ze nemozu uz deti chodit na cely den do skolky iba na4hod.pri platenej rod.
hmm?

1nika170
3. okt 2013

@zuzkagu Dakujem ti za odpoved Pre ujasnenie Najskor si mám od lekára dat napísat že nemože íst do školky lebo sa tam nemože stravovat a potom íst na úrad vypísat žiadost a na úrade odovzdat? A kde presne si mám pýtat to potvrdenie ?
A ešte sa chcem opýtat že ak mi potvrdia tú platenú RD aj tak ho možem dat do školky a pred obedom ho vyzdvyhnút ?

1nika170
3. okt 2013

@zuzkagu a ešte netreba íst AJ na poistovnu ?

zuzkagu
4. okt 2013

@jujka zakon sa nemenil, na 4 hodiny smu len deti ktorých matka je na predlženej neplatenej, na cely den možu deti ktorých matka je na predlženej platnej zo zdravotných dôvodov

zuzkagu
4. okt 2013

@1nika170 ako som pisala najprv treba mat potvrdenie od odborneho lekara o zdravotnom stave, potom treba si ist vypýtat na urad prace žiadosť o predlženie RD, treba to vypisat, dat vypisat aj pediatričke kde aj ona dava potvrdenie resp. pečiatku a potom to zaniesť opäť na urad prace, mesiac sa čaka na odpoved. a ked ti pride kladna odpoved s datum od kedy ste na predlženej RD treba ist na zdravotnu poistovnu nahlasit sa že sa starate o dieta

zuzkagu
4. okt 2013

@deina najlepšie by bolo sa isť informovat na úrad prace, ak budete mat potvrdenie od lekara že dieta je autista a budete tu mat tvraly pobyt budete si moct zrejme požiadať o predlženu platenu RD,

1nika170
4. okt 2013

@zuzkagu Dakujem velmi pekne za odpoved pomohli ste mi velmi

pegy
4. okt 2013

Na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov- platenej, moze ist dieta do skolky na 4 hodiny, nie viac, tak to bolo aj predtym aj teraz.

adra22
4. okt 2013

@pegy no tak to sa teda mýliš na platenej RD zo zdravotných dôvodov môže dieťa ísť na 8 hodín do školky.

jujka
4. okt 2013

@zuzkagu dakujem aj ja som to tak vedela.