Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
Dobry vecer,chcela by som sa opytat kedy vlastne mam začať ziadat o predlzenu rodicovsku dovolenku,kedze som stale zamestnana a musím dat vediet zamestnavatelovi pred ukoncenim rodičovskej dovolenky jeden mesiac dopredu.Chcela by som ziadat o platenu kedze sa dcera nemoze stravovat v skolke staci mi potvrdenie od pediatra,alergologa a gastroenterologa ktorych navštevujeme?Mam šancu že nám to schvalia?A ešte k tomu zamestnavatelovi:môže mi dat výpoveď keby som na predlzenej zo zdravotnych dovodov dieťaťa(teda, ak by nam to schvalili)?Dakujem.
ahoj chcela by som poprosit o radu som na platenej rodičovskej d. do novembra možem dat dieta na 4 hodiny do školky od septembra viem že niekedy sa to dalo neviem ako je to teraz po novom dakujem krasne
Ahojte,
aj ja by som chcela poprosiť o radu a o upresnenie informácií. Som na predĺženej platenej rodičovskej dovolenke kvôli dlhodobo nepriaznivému zdravotnému stavu. Syn je prihlásený v škôlke, chodí podľa toho, ako mu to dovoľuje zdravotný stav. Keď je zdravý, tak ho dávam na celý deň.
Vraj sa niečo od januára mení a že keď som doma a nepracujem, tak dieťa nemôže ísť do škôlky. Nevie mi niekto poradiť, či je to naozaj tak?
vopred ďakujem
neviem ci sa tento rok nieco meni, ale predtym to bolo tak, ze pri predlzenej RD mamicka mohla pracovat a dietatko mohlo byt na cely den v skolke. ina vec uz je ci je to vtedy ferove a vobec potrebne ist na predlzenu RD, kazdopadne je na to zo zakona narok a ked to niekomu schvalia preco to nevyuzit.
dakujem za prispevok, vies ja do prace naozaj nemozem ist. Syn byva casto chory, su mesiace, kedy vobec nejde do skolky, su mesiace, kedy chodi 1-2 tyzdne. Ale je to dieta a potrebuje kolektiv, potrebuje sa adaptovat a mna pri castej absencii ziadny zamestnavatel nezamestna. Co by som dala za to, keby som mala zdrave dieta.
@tisa1522 nic sa nemenilo je to po starom v pohode ho davaj do skolky ked moze ist
Ahojte, potrebujem poradit. Som na predlzenej materskej a v septembri cakame druhe babatko. Narok na matersku nemam. Teraz zdravotne za mna plati stat. Ako mam postupovat od septembra ? Mam ist do zdravotnej poistovne sa odhlasit a potom sa prihlasit na upsvar ? Dakujem
Maminky, prosím vas, chcem sa spytat, malý 18.7.2014 dovrši 3 roky. Cize ja musim nastupit 19.7. do práce.... Do školky mi ho zoberu az od septembra. Ako si vybavit u zamestnavatela, aby som s nim mohla byt este celé leto, teda od polovice júla, celý august az do cca polovice septembra doma? Kedze mi ho nemá kto v lete postrážiť......., má zmysel požiadať o predlzenu rodičovsku dovolenku cca na 2 mesiace, teda do terminu nastupu do školky? DAKUJEM ZA VASU ODPOVED.
@susanebi počas mateskej ti vznikol nárok na dovolenku, ak si si ju nevyčerpala, plus ak ti nejaká dovolenka zostala aj pred nástupom na MD ani tá ti nezanikla, takže niečo by si mohla riešiť touto cestou a potom neplatené volno je možnosť ... ale to si budeš musieť zaplatiť zdravotné poistenie za tie dni čo budeš na neplatenom ...
@moon1979, ty si poklad, takze si ma potešila svojou odpovedou🙂 Pred nastupom na MD som si dovolenku vyčerpala..:(
Takze si si istá, ze v sulade so zakonom aj POČAS MD mi vznika tiež nárok na dovolenku?????, pracujem v štátnej službe inak. To by bolo super, ak je to naozaj tak 🙂 No musim to urychlene overit, kolko dovolenky mi vychadza, potrebovala by som minimalne 30 dni na to leto + polovicu septembra. Neplatene volno by mi asi neposkytli....:( este raz dakujem za tvoju odpoved - ci teda naozaj aj POCAS MD vznika este nový nárok na dovolenku?
@moon1979 este sa spytam, myslite len obdobie čerpania materskej dovolenka, alebo presnejsie obdobie čerpania aj materskej a potom nasledne rodičovskej dovolenky? Cize myslim tym, ci mi narok na dovolenku vznika, aj počas čerpania riadnej rodičovskej dovolenky-teda do tych 3 rokov veku dietata, co som s nim doma.
Dakujem este raz za odpoved!
@susanebi nerozumiem, prečo 2 dni? to je divná matematika 🙂 a takisto si písala, že si si nevyčerpala zostatkovú dovolenku kým si nastúpila na MD tá ti tiež NEPREPADLA a máš ju k dispozícii 🙂 podľa mojich skromných výpočtov len za samotnú materskú ti vznikol nárok okolo 16 - 18 dni 🙂
no moj pripad je taky, ze som odchadzala na matersku 7.6. 2011, s tym, ze som si nevycerpala do dna nastupu 1 den zostatkovej dovolenky. Materská dávka a teda aj MATERSKA DOVOLENKA mi skoncila v januári 2012. Myslis, ze v januári 2012 mam narok ziskat novu dovolenku za kalendárny rok 2012 opat???? (u nas v statnej sprave to bolo v priemere 25 dni na kalendarny rok)
maminky chcem vas poprosit o radu.skoncila mi rodicovska dovolenka a zamestnavatel sa vykruca ze ma nemoze prijat,nahovara ma aby som isla na predlzenu neplatenu dovolenku len mne sa to nepaci.maleho mi horkotazko s prosikom vzali do skolky s tym ze ja musim nastupit do prace.vobec som neratala s tym co mi zamestnavatel oznami,bola to premna facka.ked by som pristupila na jeho navrh moze mi mali chodit do skolky na cely den?
@evita68 navrhoval mi aj vypoved ale s tou som vobec nesuhlasila a zo zakona mi ju ani nemoze dat a robotu by som si tazko nasla.skoncila mi teraz 26.1 a mali mi nastupuje do skolky 3.2.vravel mi ze ak pristupim na tu predlzemu ze mozem u nho pracovat na cierno,ale to su asi jeho reci a bojim sa ze o mesiac by mi povedal ze uz nemusim chodit ze ma nepotrebuje
@andyna75 a prečo by ti nemohol dať zo zákona výpoved? pracovať načierno? to si v dnešnej dobe málokto dovolí..
ja byť tebou, beriem výpoved, odstupné.. 27.1. treba ukončiť pracovný pomer, nechať si preplatiť dovolenku v tento deň a ísť na úrad práce, budeš mať max. podporu cez 800 eur.. zbytočne by si o ňu prišla, ak ťa už nechce.. lebo ked skončí s tebou prac. pomer napríklad o mesiac, už takú podporu mať nebudeš
vies je to komplikovanejsie nez sa zda.pred nastupom som zarabala na papieri mimimalnu mzdu ostatne bokom,kolko by mi vyratali podporu s takeho platu
@evita68 dakujem ti za radu snad som to pochopila,dam ti vediet ako som dopadla respektive ako som sa rozhodla,ale ak je to tak ako pises tak sa tomu h...,vysmejem do tvare a este mu aj zavarim ze zamestnancom nedava vyplatne pasky o strave ani nehovorim ze neposkytuje.som namnho nahnevana lebo po cely cas mojej MD a RD sme boli v styku pravidelne sme sa stretavali a necekol mi nic az teraz ked som sa pytala o nastup a vedel ze maleho som chcela do skolky dostat za kazdu cenu koli tejto praci lebo ju mam rada

chodime ku koznemu,mam asi tolko isto zaznamov ako som mala minuly rok,len som prave nevedela ako sa to podava znovu....a pamatas si kedy sa ozvali?myslim ci az po skonceni predlzeneho prispevku alebo skor...ja mam predlzeny do 28,2 tak neviem ci cakat na nich nech neostanem dlho bez penazi,aj ked viem ze by to pri schvaleni doplatili.dik