icon

Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka

mathias2009
5. jan 2012

ahojte,

chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem

ivkaa1
20. feb 2013

Ďakujem

mo1973
20. feb 2013

tak ako si písala tak to je: ak žena nepracuje, poberá platený predĺžený rodičovský príspevok do 6 rokov veku dieťaťa, ak chce aby si neplatila zdravotné odvody, tak môže dať do škôlky dieťa na max.4 hodiny, ak žena pracuje popri poberaní príspevku, tak je to jedno na koľko hodín dá do škôlky dieťa

evita68
20. feb 2013

@mo1973 nepíšeš dobre.. ak žena poberá RP z dôvodu zlého zdravotného stavu dieťaťa, môže mať dieťa v škôlke aj celý deň, je jedno, či matka pracuje, alebo nepracuje..

maznacik007
20. feb 2013

@mo1973 a odkial mas tieto info... lebo je nas tu plno co poberaju RP s detmi nad 3 roky a deti chodia na 8 hodin do skolky... (teda v case ked to zvladaju ... aspon to moje) 😉 a stat za nas plati ZP,

to co pises ty plati pre tie zeny co maju tzv. neplatenu predlzenu RD... co je v skutocnosti len osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

mo1973
20. feb 2013

robila som v poisťovni, čo som poslala som citovala zo zdravotného zákona, ja mám 5 ročné dieťa, poberám platenú rodičovskú, nepracujem a dávam len na 4 hodiny dieťa do škôlky, aby v prípade kontroly, som nemusela doplatiť zdravotné poistenie

maznacik007
20. feb 2013

@mo1973 mozes sem hodit cislo zakona a paragraf

evita68
20. feb 2013

@mo1973 v akej poisťovni si robila a pred koľkými rokmi?? toto totiž platilo kedysi.. treba citovať zo zákona to, čo je aktuálne, čiže par.7 písm. c:
7) Štát je platiteľom poistného za
c) fyzickú osobu, ktorá poberá rodičovský príspevok33) a rodičovský príspevok z iného členského štátu, ak tam nie je zdravotne poistená

mo1973
20. feb 2013

nerobím 2 roky, ale som si to nedávno zisťovala priamo v call centre....a to čo som skopírovala mi poslali e-mailom z unionu. Aj známa si to zisťovala priamo v Unione a povedala, že mám pravdu.

evita68
20. feb 2013

@mo1973 nie, nemáš pravdu, citovala som ti zákon, a ten je predsa nad všetky rady známych 🙂

mo1973
20. feb 2013

myslím si že mám pravdu, nebudem sa už viac zapájať do diskusie.

evita68
20. feb 2013

@mo1973 po prečítaní paragrafu z citovaného zákona tvrdíš, že máš pravdu? a to si robila na poisťovni, a nevieš si vyložiť zákon? ach jo 🙂

mo1973
20. feb 2013

urážať ma nemusíš, už sa nezapájam.....

evita68
20. feb 2013

@mo1973 🙂 fúha, nevidím žiadnu urážku..
vieš, keď tu budeš písať také veci, ako píšeš, že si si to overovala na poistovniach, potom sa toho môžu chytiť mamičky a budú konať podľa tvojej rady.. a že nie je dobrá, som sa ťa pokúšala presvedčiť zákonom.. ale ty si tvrdo stojíš za svojim..
tvoje dieťa možno chodí do škôlky na 4 hodiny preto, lebo mu lekárka nedovolila na celý deň.. ale zdravotná ťa v tomto obmedzovať nemôže..

mo1973
20. feb 2013

môjmu dieťaťu lekárka nepovedala, že nemôže chodiť na celý deň, znovu si to zistím a potom napíšem.

rene82
21. feb 2013

ja viem tiež tak, že dieťa môže chodiť na celý deň do škôlky, matka môže pracovať a poberať rd - predĺžená zo zdravotného stavu. ale počula som, že tento rok sa to má zmeniť, že už môže zarobiť len xy eur, inak si odvod musí odviesť sama. ale nemám to overené, ani prezistené.....

zuzkalujza
21. feb 2013

Ahojte, tak ako to vlastne je? Moja situácia je takáto. Doktorka mi povedala, že si môžem požiadať o predĺženie kvôli tomu, že má malinká atop.ekzém. Už mám aj papiere a lekárske správy. Lenže ja som už podpísala zmluvu v práci a mám sa vrátiť na polovičný úväzok. Dá sa to skĺbiť? Mám si to vôbec vybavovať? Malinká ide do škôlky až v septembri. Ďakujem

mandelka
21. feb 2013

pre vsetky mamicky - @evita68 vam radi spravne 😉 - kopirujem email z ustredia UPSVAR:
Podla sucasne platnej legislativy narok na rodicovsky prispevok do troch rokov veku dietata alebo do siestich rokov veku dietata trva aj vtedy, ak rodic vykonava akukolvek zarobkovu cinnost a starostlivost o dieta zabezpeci sam, druhym rodicom alebo inou plnoletou fyzickou alebo pravnickou osobou (jasle, materska skola, opatrovatelka a pod.).
Uvedene skutocnosti nemaju ziaden vplyv na narok a na vyplatu rodicovskeho prispevku a preto rodic nie je povinny tuto zmenu oznamovat platitelovi rodicovskeho prispevku, pokial nie je vykon zarobkovej cinnosti mimo uzemia SR.
S pozdravom
Mgr. Jana Kovárová
metodik
odboru štátnych sociálnych dávok
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava
pre tie , kt. zaujima ako znela otazka:
Ako je to s predlzenou rodicovskou dovolenkou a navstevou materskej skoly ?
-moze teda dieta s nepriaznivym zdravotnym stavom navstevovat zariadenie MS?, ak ano, plati obmedzenie 4h/denne? aky konkr.zakon o tomto vypoveda?
Je rozdiel, ci je rodic, kt. pobera tuto davku (dobrovolne)nezamestnany alebo szco?
srdecne dakujem za odpoved,

evita68
21. feb 2013

@mandelka dobre píšeš, ale toto je z pohľadu nároku na rodičovský príspevok.. zdravotné odvody rieši zákon o zdravotnom poistení..
a ten hovorí, že pokiaľ je nárok na rodičovský príspevok, tak dieťa môže byť v škôlke celý deň

mandelka
21. feb 2013

ano, suhlasim @evita68, toto bolo z pohladu naroku na RP, neskor tu prekopirujem aj email zo zdravotnej, ktory potvrdzuje to, co pises 😉

mandelka
21. feb 2013

info z dovery: otazka- som žena na neplatenej rodičovskej dovolenke. Ako zistím, koľko mám platiť do zdravotnej poisťovne, ak chcem dať dieťa do škôlky na celý deň.?
''Budete musieť mesačne platiť preddavky na poistné v povinnej minimálnej sume (v roku 2012 je to suma 47,58 eur, v roku 2013 to bude suma 55,02 eur). A to preto, lebo štát je platiteľom poistného za osobu starajúcu sa osobne celodenne a riadne o dieťa iba vtedy, ak by dieťa bolo v škôlke najviac štyri hodiny denne. Maximálne švorhodinový pobyt dieťaťa v škôlke je pre účely zdravotného poistenia podmienka na splnenie tzv. „osobnej celodennej a riadnej starostlivosti“. Ak dieťa bude v škôlke celý deň, ako píšete, táto podmienka nebude splnená a potom budete tzv. „dobrovoľne nezamestnanou osobou“ a ako taká si musíte platiť preddavky sama v sume ako píšem vyššie.''.. takze neplatena predlzena rodicovska dovolenka = max.4h v skolke.,.. ak by bolo v skolke viac ako 4h, uz za vas stat nebude platit zdravotku,...no ak je predlzena rodicovska dovolenka platena, teda mamicka pobera rodicovsky prispevok do 6r.veku dietata z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu, je zdravotnou poistovnou vnimana uz nie ako ''dobrovolne nezamestnana osoba'' alebo ''samoplatca'' , ale ako ''poberatel rodicovskeho prispevku''= poistenec statu = cely den v skolke. (zarobkova cinnost nehra rolu). dufam, ze pomohlo 😉

zuzkalujza
22. feb 2013

Ďakujem za radu a pomoc. 🙂 Tak uvidím ako to dopadne, či nám to vôbec priznajú....

mo1973
22. feb 2013

Píšem otázku ktorú som napísala do unionu:

odpovedali mi na moju otázku a ja som im znovu napísala 18.2.2013 : môžete mi ešte napísať, z toho vyplýva, že keď žena poberá platený predĺžený rodičovský príspevok do 6 rokov veku dieťaťa zo zdravotných dôvodov a nepracuje tak aby si neplatila zdravotné poistenie môže dať dieťa do škôlky len na 4 hodiny denne?
Každá mamička ma presviedča, že nemám pravdu, že môžem aj na celý deň a štát bude za mňa platiť poistné.

Ich odpoveď

Dobrý deň,

pokiaľ je na predĺženej rodičovskej do 6 rokov veku dieťaťa môže dať dieťa do škôlky len na 4 hodiny denne.
Tak ako Vám poskytla kolegyňa informáciu :

Štát pletí poistné za :
fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov

Za osobnú celodennú a riadnu starostlivosť sa na účely tohto zákona považuje starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa

navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,
je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.

Ale ešte im znovu napíšem.,...

adra22
22. feb 2013

@mo1973 tak im napíš nech ti napíše zákon z ktoreho vychádza a paragraf.

mo1973
22. feb 2013

Oni majú rôzne metodické pokyny, tak možno z nich vychádzajú. Je to zákon o zdravotnom poistení č. 580/2004 v znení neskorších predpisov paragraf 11, odsek 7 písmeno j. Ale určite ich nenechám vychladnúť a napíšem im znovu.

maznacik007
22. feb 2013

@mo1973 ale to je presne ten omyl ...
treba rozlisovat tie ktore su poberatelkami RP (az do 6 rokov veku dietata) tak na tie sa vztahuje paragraf 11, odsek 7 ale pismeno písmeno c,
a tie matky co su len do 6 rokov veku dietata doma ... a nepoberu RP na dieta tak na tie sa vztahuje to iste ale pismeno j,

ale tie zeny co splnaju pismeno c, cize maju RP nemusia naplnat aj pismeno j....

oni to tam presne aj davaju do tlaciv ze ak si poistenec statu tak podla akeho pismena si ... tak ja som podla pismena c, lebo mam schvaleny RP az do 6 rokov veku dietata,
ono je to treba do tej ZP dolozit ze mas schvaleny predlzeny RP na dieta

ruro
25. feb 2013

Ahoj baby malá ale trefná otázka aj keď verím že už tu bola zodpovedaná je 25.2.2013 žena si dala žiadosť na predľženú MD zo zdravotných dôvodov po treťom roku života dieťaťa .Ale chce ísť do roboty a zároveň chce dať dieťa do škôlky na celý deň.
Teraz by som chcel vedieť alebo poradiť či sa to dá a či treba niekde niečo hlásiť ak bude predĺžená schválená. A či bude treba niekde niečo platiť myslené tým ZP a podobne.

Ďakujem babenky a pekný deň 😉

laco2
26. feb 2013

Dobrý deň! Moja manželka bude v máji rok na predlženej RD pre zdravotný stav dcerky. No radi by sme ju od septembra dali na 4 hod. do škôlky. Ak to prejde u lekára malej a do škôlky ju príjmu na aké urady musí žena ísť? A má žena potom v takom to prípade aj nárok na dajaký príspevok? Ďakujem

evita68
26. feb 2013

@laco2 ak poberáte rodičovský príspevok, dieťa môže byť v škôlke aj celý deň, o RP neprídete..
na žiadne úrady kôli škôlke netreba ísť

mandelka
1. mar 2013

baby kopirujem info z dovery z kde jasne vyplyva, aj telefonicky vam to potvrdia, ze pri platenej rod. dovolenke , teda pri poberani RP do 6r veku z dovodu nepriazniveho zdr. stavu NEKONTROLUJU dennu dochadzku do skolky, nakolko ich to nezaujima, kedze pre nich ste proste poberatlkou RP. ..obmedzenie 4h v skolke je pre mamicky, ktore su dobrovolne nezamestnane, teda na neplatenej predlzenej rodicovskej dovolenke a nepoberaju za to RP. tu je emal: Dobry den,

dovolujeme si Vam odpovedat:

Podla § 11 ods. 7 je stat platitelom poistneho, ak v odseku 8 nie je ustanovene inak, za fyzicku osobu, ktora pobera rodicovsky prispevok a rodicovsky prispevok z ineho clenskeho statu, ak tam nie je zdravotne poistena. Ak fyzicka osoba pobera rodicovsky prispevok z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata, zostava evidovana v zdravotnej poistovni evidovany ako poberatel rodicovskeho prispevku. Ci poberatel rodicovskeho prispevku moze pracovat (kolko hodin) zakon o zdravotnom poisteni 580/2004 Z.z. blizsie nespecifikuje.

Podla § 11 ods. 7 je stat platitelom poistneho, ak v odseku 8 nie je ustanovene inak, za fyzicku osobu, ktora sa osobne celodenne a riadne stara o dieta vo veku do siestich rokov. Osobna celodenna a riadna starostlivost je na ucely tohto zakona starostlivost poskytovana dietatu v zaujme jeho fyzickeho vyvinu a dusevneho vyvinu, ktorou sa zabezpecuje najma jeho vychova, primerana vyziva, hygiena a dodrziavanie liecebno-preventivnych opatreni. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieta je splnena aj vtedy, ak dieta
a) navstevuje jasle, matersku skolu, zariadenie, v ktorom je umiestnene na zaklade rozhodnutia sudu, alebo ine obdobne zariadenie v rozsahu najviac styri hodiny denne.

S pozdravom

Marta Ligacova
kontaktne centrum

Dovera zdravotna poistovna, a.s.
Cintorinska 5
949 01 Nitra

evita68
1. mar 2013

@mandelka no veď tvrdíme tu to isté 🙂