Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
evita68, veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂
čo sa týka tej predĺženej rodičovskej dovolenky, ak ju neschvália a dieťa je stále choré tak treba sa odvolať, alebo opäť ju požiadať. Kamarátke neschválili a potom si opäť podala takže na druhý krát ju schválili. vea šťastia a hlavne sa nevzdávať
a ja by som tiez mala otazku - mam schvalenu predlzenu RD do 6 rokov a som zivnostnik. Odvody do zdravotnej poistovne neodvadzam - kedze po malu chodim na obed domov Ale odvadza sa nieco socialnej poistovni?
A celkom by ma zaujimalo - zo zdravotnej poistovne kontroluju dochadzku deti do skolky, ak su rodicia na predlzenej ale neplatenej RD?
@olivova no tak podla mna ak mas aktivnu zivnost tak odvody platis podla tvojho DP resp.minimalne platis odvody do ZP ... zavolaj si do ZP .... do socialnej poistovne sa neplati myslim len ak mas zivnost aktivnu len prvy rok .... inak platis ...
zdravotka ti to zrata v rocnom zuctovani ...
@maznacik007 - pokial mas RD predlzenu do 6 rokov do ZP sa urcite neplatia. A do konca roka 2012 sa urcite neplatili ani do socialky. Len som teraz niekde vyhrabala clanok, ci sa to nahodou nemenilo od 1.1.2013 - zaujima ma socialna poistovna. Ak neviete, musim tam skocit 🙂
@olivova no ale to plati len ak nemas prijem zo zivnosti ....
@maznacik007 - bola som sa informovat priamo v zdravotnej poistovni. Tiez sa mi to nezdalo, ale ubezpecila ma pani, ze je to tak...Dufam, ze ma informovala spravne ?
ahojte možete mi poradit moj synček bude mat V septembri 3 roky a chcem si predlžit rodičovsku platenu dovolenku(pretože je často chory ). Ale tiež v septembri už nastupujem do prace, takže sa chcem opytat že na kolko može byt synček v skolke? na 4 hod,? alebo aj dlhšie?A treba sa niekde vyhlasit ked sa zamestam? myslim v Zdravotnej poistovni ako už zamestana?? ako mam postupovat.?? 🙂 🙂 🙂 🙂
ahojte, môžete mi poradiť. Moje dieťa bude mať v marci 2014- 3 roky. Do školky by ju zobrali už od septembra 2013, ale mňa do práce príjmu až v marci. prídem o rodičák ak dám dieťa do školky a zostanem doma??? ďakujem
@westina nie neprídeš.
@dara123456 ak budeš mať predlženú platenú RD tak v školke môže byt na 8 hodín.
@adra22 dakujem 🙂 🙂
Dobry den.Som na predlzenej platenej rodicovskej dovolenke.Dieta ma 4 roky.Chodi do skolky na 4 hodiny ja popri rodicovskej dovolenke nechodim do prace.Ak som spravne pochopila dieta moze chodit do skolky aj na 8 hodin.Ked som citala prispevky,tak v niektorych bolo pisane ze potrebujem mat potvrdenie od nejakeho uradu ale doktorky ze dieta moze ist do skolky.Znama si tiez chcela predlzit rodicovsky prispevok a pytala sa ze ci moze dieta chodit do skolky tak jej povedali ze nemoze chodit do skolky a ze si skontroluju ked ma matka rodicovsky prispevok ci dieta chodi do skolky.A z kezdej strany pocuvam ze dieta ked bude chodit do skolky ze budem vracat rodicovsky prispevok.To je riadna blbost.
DAkujem
dobry den chcela by som sa spytat ci by ste mi poradili, chcela by som si podat o predlzenu materskumalu mi zobrali na cely den do skolky a ci mozem ist aj do prace.dakujem
Ahojte,prosim vas o radu. Mam predlzenu RD a maly chodi do skolky,ked je zdravy. Ked mu to zdr. stav nedovoluje necham ho doma s niekym z rodiny. Ja chodim do prace na 8hodin. Mam narok zostat doma s malym na OCR a poberat davku zo Soc. poistovne? A mam narok zobrat si v praci lekara-sprevadzanie dietata k lekarovi ked ideme na vysetrenie? dakujem za odpovede
@gondulka Ahoj,mozem vas poprosit o radu? Mam predlzenu RD a maly chodi do skolky,ked je zdravy. Ked mu to zdr. stav nedovoluje necham ho doma s niekym z rodiny. Ja chodim do prace na 8hodin. Mam narok zostat doma s malym na OCR a poberat davku zo Soc. poistovne? A mam narok zobrat si v praci lekara-sprevadzanie dietata k lekarovi ked ideme na vysetrenie? mate take skusenosti? dakujem za odpoved. Lucia
Ano mate narok na OCR s dietatom na 10 dni, ktore potom preplaca socialna poistovna, plati vam 10 dni 50 percent s vasho denneho zakladu v praci. A tiez plati napriklad P doprovod ke idete na jeden den na vysetrenie, narok je na 7 P a sedem PDoprovod do roka. Ja som tiez na predlzenej rodicovskej zo dravotnych dovodov do 6 rokov a maly chodi na cely den do skolky a ked je chory som s nim doma na OCR a ja do prace na 8 hodin, len ja pracujem v statnej sfere.
@gondulka Dakujem za odpoved,nebola som si ista. Ja pracujem pre statny podnik a po pol roku mam prvu OCR, doteraz sme vzdy k malemu volali niekoho,ale uz ma to nebavi lepit to stale.Tak uvidim ci ma casom aj nevyhodia...
po novom je to že vraj tak že pri predlženej platenej dovolenke može ist dieta do školky aj na osem hodin ale ked prejde štvrta hodina musi si každa jedna žena platit zdravotnu bud sama alebo zamestnavatel..
hmm to neviem
bolo mi tak povedane ked ho dám na 4 hod.do školky .plati za mňa štat ked na osem tak zdravotnu si platím sama...

možete aj mne poradiť? nie som si celkom istá... RD aj s poberanim prispevku mi koncí v marci 2014, kedy moje dieta bude mat 3 roky a v marci 2014 by som aj mala nastupit spat do prace. Dieta chcem prihlasit od septembra 2013 oficialne do skolky a bud ho aj od septembra dam alebo az od januara 2014 na cely den. Bude za mna stat platit odvody aj dalej? vopred dakujem ak mi niekto odpovie