Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
@sakura77 uz so pisala ze ak je dietatko chore tazko aj ked len na par hodin niekolko dni v roku som za...ak ty vies ze dcerka ma oslabenu imunitu nedas ju na 8h do skolky,nie?ja pisem o matkach ze duieta chore nie je alebo sa snazia ze je aj ked nie je a chcu aby boli platene za ne odvody a pekne v teplucku sedeli...lebo sa im nechce pracovat
@kiwi82 nie nenudim,len mi dvihaju tlak ludia ktori spekuluju ako dostat od statu peniaze a sediet doma.teda urcitu skupinu nasich spoluobcanov chapem🙂)ale co sa tyka ja som sla od syna do prace v 5m a dcera ma rok a nechystam sa spekulovat ako si len tak predlzit rodicak,ale pekne hladat pracu.mne je jedno ak budes doma a neziadat od statu korunu bud aj 10r ale preco by poctivo zarabajuce podnikajuce maminky mali na niekoho prispievat,lebo chce byt len tak doma.
@kiwi82 mnok vsak ja nehovorim o legalnosti nelegalnosti hovorim o lenivosti,lebo ziadas platit odvody si ich plat sama,lebo chces byt doma LEN TAK,a niekto musi makat a este si aj odvody platit nehorazne len abuy bol niekto doma LEN TAK.mnuz keby si musela tak aj ty pojdes od 5mes ale ty si ocividne hladas csticky a paragrafy ako nasi spoluobcania a urcite vies naco presne mas narok aby si bola doma len tak.
@fishka34 ja proste nechápem načo sa zapájaš do tejto diskusie, keď tu píšu mamičky, ktoré chcú ohľadom predlženej rodičovskej dovolenky poradiť. vyprosím si aby si ma prirovnávala k lenivcom a romskym spoluobčanom. Čo si vlastne myslíš. Ja viem, prečo som sa rozhodla ísť na predlženú rodičovskú, je to moja vec, nehovorím, že sa mi robiť nechce ale mám teraz v pláne niečo iné. a paragrafy nemám naštudované, preto sa aj tu na MK rada s ostatnými mamičkami poradím. Som tu na MK už pár rokov ale za ten čas ma ešte nikto takto neurazil ako ty, ktorá si tu ani nie 24 hodín. Je tu X mamičiek, ktoré sú na predlženej materskej dovolenke, tak neviem prečo si svoj hnev vybíjaš na mne.
ahoj baby, viete mi poradit? zajtra ma dcera 3 roky... 2.07.2013 som podala ziadost o predlzenu rodicovsku nakolko je onkopacient a stale ma problemy po operacii. Nie je teraz schopna ist do skolky. Ale skolku mame uz vybavenu, tam ju prijali. teraz neviem co dalej. na socialke mi povedali, ze posudkova dr. co to ma na starosti ej na 3tyzdne na dolovenke, ze najskor to bude hotove az prvy septembrovy tyzden. Co teraz so skolkou? uplne ju odhlasit nechcem, lebo mozno od januara alebo buduceho roku by to slo.... co teraz? dakujem za rady.
@kiwi82 mnuz ja chpem maminky co maju chore deticky,alebo same neake zdrav problemy,ale nie take ako ty a urazaj sa kolko chces,ked napises ze chces byt doma LEN TAK,mna nezaujima co planujes,mozes aj z prace za pochodu.mnoo na tejto teme vacsinou mamicky hladaju pomoc preto ze maju chore dietatko,a to chapem ako som pisala ale pokial viem to tvoj pripad nie je.ako k tomu pridu chore maminy alebo maminy z chorym dietatkom alebo pracujuce maminy ak chce byt doma niekto LEN TAK.
@fishka34 ja proste nechápem o čom hovoríš.... ja som na predlženej rodičovskej dovolenke neplatenej, čo je riadny termín zo zákona, bola som si to vybaviť na zdravotnej poisťovni aj sociálnej poisťovni, ide o to, že matka sa nemôže zamestnať lebo sa riadne stará o dieťa do 6 rokov veku s tým, že dieťa má nárok chodiť do MŠ na 4 hodiny denne. Neviem,čo na tom nechápeš, je to riadne zákonom takto stanovené. Matka sa nemôže zamestnať a štát jej platí odvody. V tomto prípade sa nejedná o dieťatko s nejakým zdravotným problémom, mamičky čo majú dieťatko so zdravotným problémom poberajú naďalej aj po dovršení 3 rokov rodičovský príspevok. opakujem ja som na neplatenej rodičovskej dovolenke, kde nedostávam žiadny príspevok.
@fishka34 napr ja som sa nemohla zamestnat preto,pretoze MM je SZCO...ako mu chodili zakazky,tak musel robit...ziadna pevna pracovna doba,vikendy,,sviatky...v strede tyzdna prisiel domov na obed,ze bude doma do vecera..a bum zrazu telefon,ze musi do roboty...dovolenku tyzden v kuse nemal nikdy
a si predstav..dieta mi nastupilo do skolky...tyzden doma,tyzden v skolke...no kto by ma zamestnal,ked mi nemal kto strazit??
a verim,ze stat by tych 50e posuul na ovela menej urodnejsiu podu,nez nejakej mamicke,ktora z dietata vychova mozno buduceho prezidenta 😉
@lubikan mnuz aj opatrovatelky existuju🙂)ja kd si spomeniem ako sme vykryvali sluzby a pracu ked som sla od 5m syna do prace,to som pracovala na smeny aMM sice oficialne po-pia ale nikdy nevedel...a utiahli sme to zvladli to najali opatrovatelku ktora bola ochotna prist aj ked sme jej dali vediet den dopredu,preto nevidim pronblem zeby ste mali opatrovatelku,al pokial manzel ako zivnostnik zaraba toklo ze mozes byt doma to je ina vec kludne doma bud a plat za seba odvody nepoberaj nic a vooobec mi to neprekaza
@kiwi82 ked chces radit, tak si studuj novely zakonov...od januara moze byt dieta v skolke 8 hodin denne a matka moze pracovat...ale ak je dieta naozaj chore, ako moja dcera, tak je mi 8 hodin denne v skolke zbytocnych a ja do roboty aj tak nemozem, lebo je tri dni v skolke a tri tyzdne marodujeme...
@gondulka ahoj chcela by som sa vas spytat ked ste na tej platenej predlzenej RDtak v pohode moze dieta chodit cely den do skolky??a da sa aj pracovat normalne popri tom??a ak hej treba to niekde nahlasovat ak budem pracovat napr len na dohodu bola by som rada ak by mi povedal ako to vlastne je vas som si nasla na tomto fore mozno budete vediet viac aj k tej praci dakujem za info
ano ja pracujem a maly chodi na cely den do skolky, prave nam to sice skoncilo, lebo mal v juli 6 rokov, a nehlasila som to nikde, pretoze na UPSVR mi predtym schvalovali ziadost aj s posudkom takze nemam to kde inde hlasit. a myslim ze ani pri praci na dohodu by hadam nemal byt problem, ja pracujem riadne v statnej firme.
@kviettocek2 ano ja pracujem a maly chodi na cely den do skolky, prave nam to sice skoncilo, lebo mal v juli 6 rokov, a nehlasila som to nikde, pretoze na UPSVR mi predtym schvalovali ziadost aj s posudkom takze nemam to kde inde hlasit. a myslim ze ani pri praci na dohodu by hadam nemal byt problem, ja pracujem riadne v statnej firme.
@gondulka aha dakujem pekne
@kviettocek2 zamalo 🙂

a nechapem jedno akma dietatko dlhodoby nepriaznivy zdrav stav ako moze ist do skoljy na 8h,zeby spekulacia?