Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
@ajusa05 info z dovery: otazka- som žena na neplatenej rodičovskej dovolenke. Ako zistím, koľko mám platiť do zdravotnej poisťovne, ak chcem dať dieťa do škôlky na celý deň.?
''Budete musieť mesačne platiť preddavky na poistné v povinnej minimálnej sume (v roku 2012 je to suma 47,58 eur, v roku 2013 to bude suma 55,02 eur). A to preto, lebo štát je platiteľom poistného za osobu starajúcu sa osobne celodenne a riadne o dieťa iba vtedy, ak by dieťa bolo v škôlke najviac štyri hodiny denne. Maximálne švorhodinový pobyt dieťaťa v škôlke je pre účely zdravotného poistenia podmienka na splnenie tzv. „osobnej celodennej a riadnej starostlivosti“. Ak dieťa bude v škôlke celý deň, ako píšete, táto podmienka nebude splnená a potom budete tzv. „dobrovoľne nezamestnanou osobou“ a ako taká si musíte platiť preddavky sama v sume ako píšem vyššie.''.. takze neplatena predlzena rodicovska dovolenka = max.4h v skolke.,.. ak by bolo v skolke viac ako 4h, uz za vas stat nebude platit zdravotku,...no ak je predlzena rodicovska dovolenka platena, teda mamicka pobera rodicovsky prispevok do 6r.veku dietata z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu, je zdravotnou poistovnou vnimana uz nie ako ''dobrovolne nezamestnana osoba'' alebo ''samoplatca'' , ale ako ''poberatel rodicovskeho prispevku''= poistenec statu = cely den v skolke. (zarobkova cinnost nehra rolu). Čiže na soc. ti podali zlé info. Treba pozrieť aj zákon o zdravotnom poistení.
prišlo mi že mi beru maleho do školky celodenne lebo v aprili mal 3 a v maji zas skončil v nemocnici tak som si podala na platenu a čakam papier či mi to schvalia ...ked mi to schvalia mam ist zas do školky???ja som s toho už somar jeden napíše tak na socialnom zas inak najlepšie je ist do roboty 🙂))
ak tomu dobre rozumiem, po 3 rokoch dietata sa da rodicovska predlzit, a to bud ako platena (ak ma dieta zdravotne problemy) alebo neplatena, ale matka nesmie pracovat a musi sa o dieta celodenne osobne starat, cize ziadna skolka, ziadna praca, je to tak?
vycitala som to tuto:
http://praca-ako.sk/matka-v-pracovnom-pomere/pr...
ahoj @gondulka , vyzera to ze si tu naozaj expert v tejto oblasti, najdes si chvilku a poradis prosim ? 🙂
rodicovska mi konci v septembri 2013, dieta je zdrave, nastupi v septembri do MS.
kedze s pracou to vyzera zle, bola by som rada, keby sa dala spravit predlzena neplatena rodicovska s tym, zeby za mna stat platitl odvody, ale dieta by bolo celodenne v MS, kym ja rozbehnem nejake prace, taketo nieco asi nie je mozne, poradite?
srdecna vdaka vopred 🙂
@miskatn nie dieta moze byt v skolke len 4 hodiny...
a dievcata podla navrhu novely na zmenu RP co je v parlamente aj tie ktore mame schvalenu RD zo zdravotnych dovodov tak dieta bude moct byt v skolke len 4 hodiny ...
tak uvidime ci to schvalia ...
dievcata @gondulka @martinkah @maznacik007
dakujem vam velmi pekne, ste zlate !
@miskatn
ako som čítala návrh, tak tiež rozumiem tomu tak, že pri tzv. neplatenej rod.dovolenke ak dieťa bude chodiť do škôlky čo i len na pár hodín, tak štát nebude odvádzať dôch.poistenie (bude treba sa odhlásiť), lebo tam spomínajú v § 3 ods.4 to tuším je len výnimky, ked je v zdr.zariadení, ked ide o dieťa s nepriazn. zdr. stavom, u rodičov osamelých a zťp a tuším študentov..
ale ak ide o rok 2013, tak v tomto roku to ešte nebude vadiť, môžeš dať dieťa do škôlky, a môžeš byť dôch.poistená štátom, zdravotne len ak bude v škôlke max. 4hod. denne.
Ahojte, chcela by som radu. O 8 mesiacov mi konci MD. Chcem si podat na predlzenu MD. Na aky urad a kolko mesiacov pred skoncenim MD mam toto zacat vybavovat ?
Ahojte mamičky, tiež prosím o radu. Dcérka bude mať tri roky a ja by som si chcela predlžiť rodičkovskú dovolenku ale nie zo zdravotných dôvodov ale len tak. Od septembra pôjde do škôlky a ja nemám prácu. skončil mi pomer na dobu určitú počas MD. Chcem sa prosím opýtať, že:
1. na aký úrad mám ísť nahlásiť, že chcem ostať na rodičovskej dovolenke
2. čo mi k tomu treba, aké doklady
3. bude mi štát platiť nemocenské?
4. bude mi štát platiť sociálne poistovne, resp.zarátava sa to do dôchodku?
5.budem dostávať nejaký príspevok ( malá nemá zdravotné obmedzenie)
6. môže ísť do škôlky na len na 4 hodiny alebo aj na 8 hodín?
7. môžem popri tom pracovať? ak ano, tak len na dohodu?
vopred dakujem za informácie.
Mile maminky poradte.Mam malu ma 5 a pol roka od januara mi predlžili MD do 6 rokov koli zdravotnemu stavu dieťaťa mala chodila do škôlky ale od novembra min.roku ostala doma až v januari tohto roku mi priznali predlženie.Mala je narodena 31.3.2008 pani riaditelka mi dala prerušenie zo školky až do buduceho roku do februara,ale mala už na buduci rok posledneho marca bude mať už 6 rokov od septembra by mala isť do školy ale neviem ako postupovať aby mala predškolsku odklad jej nemôžem dať,lebo do prvej triedy by nastupovala ako 7 a pol ročna ak ma niekto skusenosť poprosim radu.Dakujem
@kiwi82
1.staci zajst na tvoju ZP a prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov inde to hlasit nemusis
2. doklady ti povie tvoja ZP ale povacsine staci RL dietata, max. papier o skonceni RD co ti pride z UPSVAR
3. stat ti nemocenske platit nebude
4. dochodkove poistenie ti stat platit bude
5. na ziaden prispevok narok nemas (okrem pridavku na dieta cca 22 EUR mesacne)
6. do skolky moze ist na 4 hodiny...
7. ak začnes pracovat tak zacnes automaticky platit odvody (dnes uz aj pri dohode) takze ta prihlasi potom tvoj zamestnavatel ...
@nerinko dieta moze pri platenej predlzenej RD zo zdravotnych dovodov chodit do skolky na 8 hodin, riaditelka to nema co riesit ...
@maznacik007 dakujem krásne, už som si to nejako povybavovala. dakujem
@maznacik007 Dakujem za odpoved fakt neviem čo idem robiť mala ma posudok na infekty hornych a dolnych dychacich ciest s možnym vyvojom astmy pani riaditelka chytra sa chytila posudku a na zaklade tohto rozh.ju prerušila na rok zo školky jej bude chybať ta predškolska bojim sa že bez nej mi ju nezoberu ani do školy pritom na zapis by mala už isť vo februarii ja som ju chcela aspon dať na tie 4 hodiny nech to absolvuje,ale ona že nie ked ma taky posudok.Je pravda aj to že mala ako je doma od novembra je zdrava a v školke to bol pravy opak.
@nerinko nechapem preco by mala pani riaditelka riesit posudok dietata .... jej to vobec netreba .... a ani nemusi byt informovana ze matka je na platenej predlzenej RD...
osobne by som sa voci jej rozhodnutiu pisomne odvolala a dolozila potvrdenie pediaricky ze dieta moze navstevovat MS
@maznacik007 Áno mate pravdu ale ja som musela doniesť do škôlky papier prečo mala nechodi ona bola doma od novembra min.roku jej lekarka napisala že nedoporučeje dočasne škôlku koli zdrav.stavu potom som čakala na posudok ťahalo sa to skoro cely rok ,lebo jej doktorka mi zahlasila že musi byť chora aspon 10 mesiacov aby som dostala posudok na predlženieMD do 6 rokov trapil sme sa každy mesiac nik mi nedoplatil tie necele dva roky čo sme absolvovali škôlku tyžden inač doma a dookola to bolo o tom istom ked boli dva mesiace prazdnin u nas škälka nefunguje tak mala bola fit a ked nastupila tak to bolo to iste stale chora ale mala tam prerušenie tak sa zasa čakalo dalšie mesiace no hotova byrokracia ja som sa chcela aj odvolať ale tam hned bolo dolu napisane že proti tomuto nie je možnosť odvolať sa no chutne som zufala,lebo takyto postoj neviem či funguje všade.Viete tam je pani riad.taka že uznava len podnikatelov a nie obyčajnych ludi asi tak
@nerinko nerozumiem co to riesi pani riaditelka, ani o tom nemusela vediet.ze vybavujes predlzenu RD. stacilo keby ti dala pediatricka odporucanie na vyradenie z kolektivu od-do (aby si bola osobodena od skolkarskych poplatkov). my sme to tak riesili v zime, mala bola furt chora takze sme v zime mali prerusenie dochadzky. potom chodila april-jun ale uz len na pol dna a ja som si medzitym vybavila predlzenu rodicovsku. neviem ako to bude dalej, ale asi ju nebudem uplne vyberat zo skolky a kym sa to zdravotne bude dat bude tam len na 4 hodiny....ale aj to na mna dr. zazerlala ze ju tam vobec nemam davat ked mam vybavenu predlzenu RD, lenze jej zas ten kolektiv chyba, neviem co teraz robit. ked ju vyberiem uplne prideme o miesto v skolke a netusim co budeme cele dni same doma, uz teraz je na nej dost vidno ze vyrasta hlavne medzi dospelymi 😢
pri predlzenej RD zatial sa da pracovat na HPP aj dieta mat v skolke na cely den, otazne je naco si potom vybavovat tu predlzenu RD....
Ahojte somna platenej RD a chcem dat chlapca do skolky na 4 hodiny.je potrebne to nahlasit na nejaky urad alebo niekde?
@rainee To su ešte stare riditelky ved vieš očom to je ja na uplatky nedam takže ona riešila to že mala nechodila od novembra tam do januara ale potrebovali podklady a medzi tym som dostala doklad o predlženie MD do 6 rokov a ona sa oprela o ten posudok a vyradila ju surovo.Je mi jej luto lebo tiež vyrasta len medzi dospelymi deti jej chybaju a hlavne sa obavam ako teraz riešiť tu predškolksku som nešťastna,lebo ta ju tam nevezme a odklad nemožem dať ved to by bolo komicke 7,5 ročna a prvačka ved teraz je už abnormalne vysoka a čo potom .
ahojte. Prosim vas viete ma navigovat kde si stiahnem tlacivo na predlzenie RD zo zdravot.dovodov dietata? Alebo mi to viete poslat? Hladala som na stranke uradu prace, ale som nenasla. Dakujem
som za ak je dietatko fakt chore a matka musi byt doma a snazi aspon trosku do kolektivu zariaidt aj na par dni v roku..

@ajusa05 a to máš odkial? pokial si na predl. RD platenej tak môže na 8 hodín, na 4 hod môže iba ked si na predlženej neplatenej RD.