icon

Skončená rodičovská dovolenka. Kam sa mám ísť nahlásiť?

mimi30
24. jún 2011

od januára pracujem a včera mala dcéra 3 roky. chodí do školky. ešte na budúci mesiac dostanem posledný rodičovský príspevok. mám sa isť niekde nahlásiť? kamarátka mi hovorila že na VšZP mám ísť. ale všetky odvody za mna platí zamestnávatel tak sa mi to nezdá.dakujem za odpovede

gapa
17. dec 2013

@martuska75 tiež sa mi to nezdá s tým dátumom, snád by som si to radšej overila ešte raz u iného ešte pred tým dátumom (lebo mzdárka by ťa po správnosti mala ukončiť rd dovršením 3rokov bez ohladu na to, že je to sobota, tj. to by mal byť posledný den trvania poistenia štátom, aj ked aj to sa môže stať, že urobí inak, ale to nemajú prečo predpokladať, že urobí chybu), príp. cez poradnu na soc.poistovni. Máš predpokladám kopiu odhlášky aj prihlásky

martuska75
18. dec 2013

@gapa áno, mám kópiu. Pri takýchto "firmách" je prvé čo robím - zo všetkého kópie. 😉 Tiež sa mi to nejako nezdalo, ale hlavne že som opäť prihlásená dobre. Po prvej materskej som sa neodhlásila vôbec 😀 😀 😀 a nikomu to nevadilo. Až som tam po x rokoch prišla tak mi dali podpísať nejaký papier a hotovo. V najhoršom ten deň budú mať 2x, beriem to tak že lepšie ako keby som nemala. To je dobrý nápad s tou poradňou, mrknem nejaké číslo na nete. Vďaka.

gapa
19. dec 2013

@martuska75 lebo nie je povolené, aby si mala v jeden den obe poistenia. A už som počula také veci, že ak mali súbeh, tak musel dať dodatočne odhlášku ale prihášku mohli dať len odo dna, kedy to vybavovali, tak preto radšej to popredu riešiť, asi záleží od pracovníčky ako to spraví??

katka0905
30. júl 2014

@gapa ahoj, prosím ťa, trošku tu stresujem, lebo dnes som zistila, že som mala dať na sociálnej poisťovni odhlášku po skončení rodičovskej dovolenky. Môže to nejako ohroziť dávku v nezamestnanosti, na ktorú by som mala nárok po ukončení pracovného pomeru? Rodičovská dovolenka mi skončila už v polke júna. Teraz čerpám zvyšnú dovolenku a pravdepodobne v auguste dostanem výpoveď. Bývam 300 km od miesta môjho trvalého pobytu, takže mám trošku problém sa dostať urýchlene na sociálnu poisťovňu a zistiť to, na pobočke mi dnes nedvíhali telefón.

gapa
30. júl 2014

@katka0905 podporu to neovplyvní. nemám nejakú skúsenost s posielaním poštou alebo príp. na inej pobočke (či sa to dá, lebo viem, že povinní sú to doručit pobočke, ktorej to patrí, no neviem, či aj pri odhláškach ) No treba radšej čo najskôr to vybaviť.

katka0905
30. júl 2014

@gapa ďakujem za radu aj ukľudnenie. Skúsim to najskôr na inej pobočke 😉

gapa
31. júl 2014

@katka0905 teda poslať poštou sa dá určite vybaviť, najlepšie asi doporučene, ale myslím lepšie je mať pečiatkou potvrdené prevzatie tej odhlášky, ale lepšie sa asi v pobočke opýtať.

katka0905
1. aug 2014

@gapa áno, to mi presne povedali v pobočke, dali mi tlačivo, že to môžem poslať poštou na moju pobočku. Ďakujem ti.

katka0905
5. aug 2014

@gapa prosím ťa, nevieš náhodou, či musím byť aj evidovaná na úrade práce, ak chcem poberať podporu v nezamestnanosti od sociálnej poisťovne?

gapa
6. aug 2014

@katka0905 áno, to je podmienka

katka0905
6. aug 2014

@gapa aha. Lenže ja ostávam na predĺženej materskej, lebo dcérka nie je prijatá do škôlky. Takže v sociálnej poisťovni sa radšej vôbec nemám zmieňovať, že som na predĺženej materskej, a prihlásiť sa na úrad práce, akože si hľadám prácu? Aby som dostala tú podporu?

gapa
6. aug 2014

@katka0905 nerozumiem, si nezamestnaná, nepoberáš RP? Ale ty myslíš asi, že si prihlásená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov v soc.poistovni? Ak je tak, nevadí, to sa zatial nevylučuje. Aj ked na up vraj niekedy chcú prehlásenie, že sa má kto starať o dieťa, ak si najdeš prácu (aj je povinnosť po dosiahnutí 3rokov nahlásiť, kto sa o dieťa stará, no to na inom oddelení a asi majú tlačivo, predpokaldám). Na UP ťa zaevidujú, ak chceš a môžeš pracovať a hladáš si prácu (cca tak nejako je to v zákone základná podmienka)

katka0905
6. aug 2014

Ďakujem za odpoveď. Výpoveď som dostala minulý týždeň, do práce som ani nenastúpila, len som čerpala dovolenku. Ja si prácu určite nebudem hľadať v mieste trvalého bydliska, kedže tam nebývam, na úrad práce sa teda prihlásim len pro forma, aby mi bolo vyplatených tých 6 mesiacov podpory v nezamestnanosti od sociálnej poisťovne. Ak je teda tá podmienka evidovať sa na úrade práce. Po šiestich mesiacoch sa odtiaľ odhlásim. Áno, na sociálnom majú tlačivo, že sa starám o dieťa staršie ako 3 roky, tak snáď to nebude problém.

gallina
21. aug 2014

@gapa môžeš poradiť?

Dňa 23.8. mi končí rodičovská dovolenka.....mám nové zamestnanie a do práce nastupujem 3.9.....
Tých 10 dní chcem ísť na predĺženú rodič. dovolenku.
Kam sa mám ísť nahlásiť? Stačí ísť len do ZP to nahlásiť? Treba sa potom aj odhlásiť, zobrať prac. zmluvu, že začínam nový PP? Nestačí ísť do ZP až 2.9.?
A do SP mám ísť kedy sa odhlásiť? Stačí toho 2.9.?
Ďakujem....

gapa
21. aug 2014

@gallina podla mna budeš potrebovať z upsvar doklad o tom, dokedy poberáš RP (aspon vo VšZP tak chceli), tj. v pondelok skús si to vybaviť a hned na upsvar nahlás, kto sa bude o dieťa starať (to je dalšia povinnost), tak snád môžeš dať, že do 2.9. ty a potom či už skôlka ...
- na soc.poistovnu treba do 8dní po zmene, tj. dá sa aj toho 2.9., dáš odhlášku dnom 2.9. ak začína pp 3.9.
- na zdr.poistovnu, ked budeš mať doklad o RP nahlás ukončenie poberania RP a starostlivosť do toho 2.9. (odhlášku), neviem, či by chceli zmluvu, no nepredpokladám

gallina
21. aug 2014

@gapa ďakujem....

gapa
21. aug 2014

@gallina možno tú zdravotnú by som si aj zavolala, či nevadí, ak ešte nebudeš prihlásená zaemstnávatelom, ak chceš hned aj odhlášku vybaviť.

pencil
21. aug 2014

@gapa sikovna zena, co robis, ked sa tak dobre vyznas a nam tak vsetkym laskavo pomahas? Malo ludi ako ty, klobuk dolu.

gapa
21. aug 2014

@pencil :D v priebehu mojich troch MD+RD mi zanikol zamestnávatel. Správca konkurz. podstaty nerobil, čo mal, tak som si musela študovať a vybavovať, čo teda bolo aj predtým moja práce, hladanie v zákonoch často na hrane zákona. A aby som sa nezbláznila počas md, tak jednou z aktivít bolo istý čas študovanie týchto zákonov, no teraz už dlhšiu dobu sa tým velmi nezaoberám. A medzitým som stratila ilúzie o tom, ako to robia v soc.poistovni, po tých všetkých opravách a aj info od mamičiek, čo sme riešili veru všelijaké ich chyby. Tak o chvílu budem hladať prácu, bude to zaujímavé po tolkom čase a s 3mi detmi.
🙂 :(

25daniela
21. aug 2014

@gapa drzim palce, ja sa tym nezaoberam, ale tiez mi po troch detoch hrozilo, ze si budem musiet hladat novu pracu, ale zamestnavatel, ked zistil, kolko by mi mal vyplatit odstupne, tak radsej vyhodil niekoho ineho (predpokladam ze jemu odstupne platit nemusel) a poziadal ma, aby som nastupila na svoje pobodne miesto...

danculik
22. sep 2014

gapa . ahoj chcem sa opytat, moj syn mal minuly tyzden 3 roky. ja pracujem od jeho dvoch rokov. Len kedze mal tri roky bola som na urade prace sa odhlasit, dala som tam oznamenie kde je moje dieta umiestnene ked dovrsil tri roky a mam tu povinnost to ohlasit. A z uradu mi dali len papier odkedy dokedy som bola poberatelom RP. mna by vsak zaujimalo ci som na UPSVaR - e nemala podpisat nejaky papier o tom, ze mi skoncila Rodicovska?....lebo nic som nepodpisovala...:/..a potom s tym papierom co mi dali odkedy / dokedy som bola na RD som isla na Zdravotnu poistovnu a to je vsetko, na socialku som nesla, ze netreba kedze uz rok aj pol pracujem..a zamestnavatel plati za mna odovody.
chcem sa len spytat, ci fakt som nemala podpisovat ziadne papiere na urade?..a taktiez si pamatam ze ked mi koncila rodicovska pri starsej dcere, tak mi este prisla posledna rodicovska ale plus k tomu mi prislo od statu este nejakych 70 Eur ako startovne pri uplatneni sa na trhu prace..a "prispevok" na skolku...plati to este aj teraz?..dik za tvoju odpoved.

martinka1981
11. nov 2014

@gapa ahoj prosim o radu. Dcera mala 4.11. 4 roky (mala som predlženu RD zo zdr,dov.no dalej už predlžovať nechcem)
ja sa mam odhlasiť zo socialky ano? k datumu 3.11.14 a moj zamestnavatel (moj manž.) ma má nahlasiť znova od 4.11.14...chapem to spravne?

gapa
11. nov 2014

@martinka1981 áno, ked nastupuješ spät, tak
na soc.poistovnu :
-ty odhlášku dnom 4.11. a
-zamestnávatel nahlási zmenu-ukončí RD a tiež ukončenie prerušenia dnom 4.11., aby od 5.11. už tvoje poistenie zamestnanca trvalo.
A tiež na zdr.poistovni to skontrolovať, či je to ok (či mzdárka nahlásila alebo ty, ak ty, tak asi treba, hlavne ak si vo všzp, aj doklad z upsvar o dobe poberania RP), zamestnávatel tiež dáva ukončenie prerušenia poistenia.

gapa
11. nov 2014

@danculik ten prísp. na škôlku (tuším, ak si išla skôr do práce, sa mi zdá, či ako to bolo), už nie je.
Správne si vybaila ZP, aj nahlásenie, kto sa o dieťa bude starať, či kde bude. Kedysi myslím posielali oznámenie, že ti odoberajú RP, teraz už dlhšie to tak nie je, neoznamujú to. Ked si začala pracovať, tak do 8dní si mala na soc.poistovnu dať odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo ak ti trvá dôch.poistenie zamestnanca, tak ti nemôže trvať aj dôch.poistenie štátom, to si skontroluj, ak si nie si istá. inak ok.- teda presnejšie, o ničom inom neviem, že by bolo treba.

martinka1981
11. nov 2014

@gapa dakujem pekne..musim to dnes vyplniť a poslať a povedať mužovi nech ma nahlasi 😝

monulik11
11. nov 2014

@gapa ahoj mohla by som sa aj ja opytat?ja mam dvojicky , vcera nam schalalili predlzeny rodicak, dnes som isla na upsvar oznamit kto sa stara o deti, aj na zdravotnu som odniesla fotokopiu predlzenia rodicaku, a na socialke jasne problem-ze ma nemaju evidovanu akomatku..co to znamena?ved oni mi vyplacali matersku, tak akoze ma nemaju evidovanu?alebo ked som presla na rodicak,?ale to tiez som musela na upsvsar zaniest tlacivo od nich ze uz budem poberat rodicak?ze uz sa to spatne neda..tak dnes som vypisala registracny list FO..da sa to nejako zistit,ked si pojdem vypytat z upsvar tlacivo o prechode z materskej na rodicak?pomoze to ?diky..

gapa
11. nov 2014

@monulik11 bohužial ☹ nepomôže, toto sa nedá vybaviť spätne. Bohužial tie úrady nespolupracujú a je to celé na mamičke sa prihasovať a odhlasovať ked treba (napr. teraz ak robiš na dohodu, tak tiež sa musíš odhlásiť a po ukončení nanovo prihlásiť, ak chceš byť poistená, ak by si sa neodhlásila a zistia to napr. rok po ukončení dohody, tak ťa spätne odhlásia dnom vzniku dohody, ale už neumožnia podať prihlášku spätne odo dna po ukončení dohody, ale najskôr dnom podania prihlášky). A tiež odporúčam si robiť kopie týchto prihlášok a odhlášok ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ako dôch.poistená štátom) s pečiatkou soc.poistovne s dátumom odovzdania a založiť k zápočtovým listom, lebo ak by bol problém v čase nástupu do dôchodku, tak nemáš ako to dokázať, len týmto papierom.

majuskovci
1. jan 2015

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť. Malý bude mať 23.2.2015 3 roky,čiže mi končí Rd.Do školky mi ho nezobrali koly nedostatku miesta.Čiže budem s ním musieť zostať doma nakoľko ho nemám kde dať. Bola som v pracovnom pomere len zamestnávateľ ukončil činnosť minulý rok V auguste a ukončil somnou pracovný pomer. Neviete mi poradiť čo mám robiť,či mám na niečo nárok?Syn býva často chorí, aj som si myslela,že by som požiadala o predĺženú rodičovskú,no povedali mi,že sa to moc prisne posudzuje a vraj je tam minimálna šanca na schválenie. Syn býva často chorí, máva časté laryngitidy, problémy s dýchaním a čaká nad urologicka operacia. Neviete mi poradiť,čo robiť,kam sa nahlásiť,či by som mala mať nárok na niaku dávku.Manžel pracuje,máme byt na hypotéku, starší syn má 7rokov a potom ten mladší čo bude mať 3.Vopred ďakujem za každú radu.

janci27
31. mar 2015

Ahojte, neviete mi prosim vas poradit? 7.4. mi konci RD a od 15.4. mi zacina druha materska. Som stale zamestnana, len neviem, ako riesit medzeru medzi 7.4. a 15.4. Dovolenku nemam, PN sa vybavit neda. Pravdepodobne sa mam ist odhlasit na socialnu poistovnu k 7.4., len neviem, co im mam povedat, kedze zamestnavatel im bude posielat moje potvrdenie a tam bude datum az 15.4.. Vobec neviem..mam tuto medzeru nechat na zamestnavatela nech to vyriesi, ci uz mi da neplatene volno alebo co..alebo mam ist este niekde ja sa prihlasit/odhlasit, nechapem, som z toho jelen 🙂

nelinockamodroocka
19. máj 2015

ahojte som tu nová a potrebujem radu. 5.6.2015 t.j. piatok mi končí rodičovská dovolenka, pred otehotnením aj počas materskej aj rodičovskej dovolenky som bola a stále som zamestnaná u toho istého zamestnávateľa. Pracovný pomer ukončím so zamestnávateľom dohodou a mám ešte aj 25 dní dovolenky. Počula som že sa to dá nejak tak ukončiť aby som mohla poberať pol roka z úradu práce dobrú podporu v nezamestnanosti. Prosím vie niekto poradiť čo treba splniť?