icon

Skončená rodičovská dovolenka. Kam sa mám ísť nahlásiť?

mimi30
24. jún 2011

od januára pracujem a včera mala dcéra 3 roky. chodí do školky. ešte na budúci mesiac dostanem posledný rodičovský príspevok. mám sa isť niekde nahlásiť? kamarátka mi hovorila že na VšZP mám ísť. ale všetky odvody za mna platí zamestnávatel tak sa mi to nezdá.dakujem za odpovede

Strana
z3
ciculina
15. jún 2015

Ahoj chcem sa spýtať syna vzali od septembra do mš a tí roky má až v januári.Ak nenastúpi do práce prídem o rodičovský a nastúpila by som až 7.1 keď ma syn 3

9lf9
15. jún 2015

@ciculina neprides o RP mozem pracovat popri poberani a aj dieta moze byt v skolke.

ciculina
15. jún 2015

Čo v prípade,že nenastúpi do práce,lebo sa syn bude adaptovať neviem ako nebude znášať.

svirky
30. júl 2015

ahojte...chcem sa opytat,co mam vsetko vybavit,ked maly bude mat 6.8. 3 roky a mne dalej pokracuje pracovny pomer,ale kvoli stahovaniu do ineho mesta od septembra nebudem moct uz tam robit....
potrebujem vediet,co mam vsetko vybavit,hned po skonceni rodicaku?
a ci mi pomoze ist na PN,kym nebudem mat vypoved a ci mi PN moze narusit vysku podpory
velmi pekne dakujem za skore odpovede 🙂

sunny381
22. aug 2015

@gapa ahoj prosim ťa, RD my skončila 21.8. PP mi trvá do 25.8. musim isť na socialku odhlásiť RD a potom sa isť zaevidovať na UP? a treba sa odhlásiť aj s toho dôchodkoveho, a isť aj na zdravotnú, že som na úrade práce.Ďakujem

gapa
22. aug 2015

@sunny381 ak trvá pp s poistením zamestnanca (čerpáš riadnu dovoleku či pracuješ, či si pn, očr ako zamestnanec), tak áno, odhláška z dôchpoistenia ako osoba riadne sa star. o dieťa do 6rokov. Po ukončení pp znovu priháška (ani den spätne!!! sa nedá).
a ano, na zdr.poistovnu si vybavíš po zaevidovaní- nahlásiš

arasidovanugetka
3. dec 2015

Baby prosim vas poradte co treba na upsvr zobrat a co na socialnu poistovnu a zp a ake su lehoty? Dakujem velmi pekne.

matita
14. apr 2016

@gapa ahoj, vidim, ze si velmi ochotna poradit vo veciach okolo skoncenia RD, tak by som Ta velmi pekne chcela poprosit o radu aj ja. 13.4.2016 dosiahol syn 6 rokov, pricom som bola na predlzenej RD zo zdravotnych dovodov. zaroven som vo februari tohto roku so zamestnávatelom ukoncila PP dohodou. vcera som sa bola prihlasit na UP do evidencie ziadatelov o pracu s tym, ze vyjadrenie budem mat az v maji. rodic. prispevok mi je hradeny az do konca tohto mesiaca. ako mam prosim ta teraz postupovat so socialnou poistovnou. zatial z UPSVAR nemam ziaden doklad o zaradeni medzi nezamestnanych, ale zrejme sa budem musiet odhlasit z poistenca statu.... a v akych terminoch? dakujem vopred za radu.

gapa
14. apr 2016

@matita Treba dať odhlášku do 8dní od dovršenia 6rokov s dátumom dna dovršenia 6rokov. A ak má dieťa nejakú diagnozu, ktorä majú v soc.poistovni v prílohe zákona o soc.poistení, ale neviem, ktorá je to príloha, no predpokladám Choroby, čo vyžadujú osobitnú starostlivosť - Príloha č.2 Zákona o soc.poistení.
napr. tu pozri na konci:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
Ak by mal nejakú z tých diagnoz, tak tak by si si mohla dať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa od 6 do 18 rokov (neviem ako presne sa táto kategoria nazýva). Kamarátka mala dieťa s cukrovkou a tam je cukrovka pod nejakým zastaralým názvom (tuším to bola tá cukrová uplavica - na nete čítam, že ludové označenie a oni to majú v zákone!), tj. aj tá príloha je taká. Tj. treba si pozrieť tie diagnozy a príp. overiť u lekára, či takú nemá. A predpokladám nedá sa dať prihláška spätne, tj. treba vybaviť čo najskôr. Radšej aj s rodným listom a dokladmi preukazujúcimi danú diagnozu.
Nuž čo sa týka podpory, ak nemáš v období 2roky pred zaevidovaním žiadny vym.základ pre poistenie v nezam. (ak skončil pp počas RD bez čerpania riadnej dovolenky, ak ti ju len preplatili napr.) a v obd. 2roky pred zaevidovaním máš len obdobie čerpania rodičovskej dovolenky + obdobie bez poistenia z dôvodu netrvania prac.pomeru (ak som dobre porozumela tvojmu príspevku), tak sa obávam, že podpora bude z minima. Ak si mala vym.základ pre poistenie v nezam. v obd.2roky pred zaevidovaním, tak sa ráta z toho.

matita
15. apr 2016

@gapa dakujem velmi pekne za radu, dnes som sa bola odhlasit na soc.poist. z poistenca statu a tym padom teraz nie som nijak poistena. Podporu by mi mali priznat, lebo PP mi skoncil dohodou pred mesiacom a par dni som cerpala dovolenku aj odstupne nejake bolo. Ja teraz skor riesim, ci budem pocas nezamestnanosti nejak dochodkovo poistena, alebo sa mam byt samoplatca poistneho, ci ako?

gapa
16. apr 2016

@matita to poistenie je velmi drahé. myslím, neoplatí sa, radšej odložiť tie prachy. ak by ti obdobie poistenia chýbalo, tak môžeš aj dodatočne zaplaatiť za obdobie evidovania na UP. Aj ked myslím vždy najmenej z minima v čase prihlásenia.

mirrasek
8. júl 2016

@gapa Ahoj, mohla by som ta aj ja poprosit o radu? Od jula 2013 som na MD. Pred nastupom som mala este par dni nevycerpanej dovolenky. Teraz som si pisala s HR a napisali mi, ze ak v auguste nastupim do prace, tak budem mat narok na 39 dni dovolenky. Ak sa vsak nevratim, mam narok vycerpat si iba 17.5 dni dovolenky. Predpokladam, ze tych 17.5 bude nevycerpana z 2013 a par dni za MD v 2014. Ale ako by som prisla k tym dalsim 21.5 dnom ak by som u nich dalej pracovala?

gapa
9. júl 2016

@mirrasek staré roky neviem posúdiť, nie sú údaje, rok 2016 môže byť za obdobie od nástupu do konca roku, aj ked sa mi to zdá málo. ak bude odpracovaných aspon 60dní (aj dni čerpania dovolenky sa berú ako odpracované pre výpočet dovolenky, tak je nárok na celoročnú dovolenku kkrátenú o dni neodpracované, za prvých 100dní o 1/12tinu a za každých dalších 21dní o dalšiu 1/12tinu. sú to o tom témy s podrobnejším výpočetom

susy29
25. júl 2016

@gapa Ahoj vedela by si mi poradiť. Syn 3.8 bude mať 3roky skonči mi RD, ale od 4.8 idem pracovať na dohodu. Čo všetko mi treba vybaviť kam sa hlásiť- mám na mysli ZP, Dôchodkove Poist.,Soc.Poisťovňu a aké papiere budem potrebovať ? Ďakujem

gapa
25. júl 2016

@susy29 asi prac.pomer nemáš. Treba odhlášku na soc.poistovnu. Počas trvania dohody nemôžeš byť dôch.poistená štátom.
- na upsvar oznámiť, kto sa o dieťa bude starať a hned si vyžiadaj potvrdenie dokedy si poberala RP. S tým pôjdeš na zdr.poistovnu odhlásiť sa ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
Ak máš dohodu s pdravidelným príjmom a s pravidelným prac.časom (tj. či budeš mať SúVISLE ZDRAVOTNé POISTENIE!!!!), tak nemusíša riešiť potom zdr.poistenie inak -doplatením napr. o rok v ročnom zúčtovaní. Ale bacha, spýtaj sa na to mzdárky, či máš súvislé zdr.poistenie, či ťa neprihlasuje len na časť mesiaca. To by si potom musela doplácať.

liaka
25. júl 2016

@gapa aj ja sa chcem opytat. Nikde som predtym nepracovala a konci mi rodicovska dovolenka. Staci sa mi len nahlasit na urad prace alebo aj ja musim ist do zdravotnej poistovne nahlasit zmeny? Dakujem

susy29
25. júl 2016

@gapa niečo spomínala že s nepravidelným príjmom,ide o to že idem zastupovať jednu počas dovolenky (17 prác.den) a potom na zmluvu ju budem zastupovať počas MD.

gapa
25. júl 2016

@liaka aj ty na zdrav.poistonu, upsvar aby si bola zdr.poistená štátom (aj ked v prípade, že je dieťa doma, nie v škôlke by si nemusela sa evidovať, mohla by si byť zdr.poistená ako osoba celodenne osobne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rkov, ale zájsť na zdr.poistovnu by si muela aj tak, ale by si manžel nemohol uplatniť na teba odpočet za dalšie mesiace, ak teda platí dane)
a tiež oznámiť, kto sa o dieťa stará

gapa
25. júl 2016

@susy29 neviem či rozumiem, asi zastupuješ najprv počas čerpania riadnej dovolenky na zotavenie 17prac.dní, tak? tak predpokladám robíš každý den, tj. malo by to byť súvislé zdrav.poistenie. Iné mi nenapadá. Ak by skončil pp či dohoda a by si nebola poistená ako zamestnanec, tak sa môžeš nanovo prihlásiť na dôch.poistenie štátom s prílohami (kopia rl dieťaťa), ale nedá sa prihlásiť ani den spätne!

ddanuskaa
27. júl 2016

@janci27 ahoj ako si nakoniec riesila tu medzeru? Ja som v podobnej situacii...teraz koncom mesiaca mi konci RD,potom by som mala ist na 4 dni do prace a potom mi zacina druha dovolenka...ja uvazujem ze sa dam na PN ale neviem ci sa mam ist aj tak hlasit na urad...

janci27
27. júl 2016

@ddanuskaa ahoj, ja som chcela PN, ale lekarka mi ju nechcela dat, tak som sa pytala v praci na personalnom, ze ako by sa to dalo vyriesit, ved ani oni by nemali zaujem ma zamestnat na tyzden (hladat miesto, zaucit a podobne) a ja som nechcela do prace tak isto, tak mi dali vycerpat taku "predcasnu dovolenku" 5 dni (na ktoru som este narok nemala, ale vznikala mi pocas nasledujucej MD). Nechces sa aj ty poradit v praci co s tym, ci by ti to takto nejak nespravili, ak uz nemas ziadnu staru dovolenku k vycerpaniu? Oni my v praci aj poradili, ci si nechcem vybavit PN, ale ked som im povedala, ze sa neda zo strany lekara, tak vymysleli toto 🙂 ak by sa ti podarilo ist na PN, tak nemusis na Urad prace pokial ti bezi normalne pracovny pomer.

janci27
27. júl 2016

@ddanuskaa na urade prace som nebola, bola som len na socialnej poistovni, povedala som im celu situaciu, ze mi konci rodicovska, tyzden dovolenky a potom zacina nova materska a oni si to uz zaznamenali ako treba 🙂

Strana
z3