Som na RD, tehotná a prac.pomer mám už ukončený, budem mať materskú?
Ahojte, prosím vás poraďte mi, už som to viackrát vzdala s tým ako by sme si mohli finančne prilepšiť pri druhom potomkovi lebo mi vždy vyšlo že nemám na nič iné ako pokračovanie v RD nárok. Dobrovolne pripoistiť som sa "zabudla" lebo som mala celý rok zdr. tehu problémy a toto ma trápilo najmenej, teraz ked už prituhuje neviem ako to poriešiť. Muža by možno pustili na MD ale je štátny zamestnanec takže nie na tú s dvojitou zmluvou a ja by som ale nemohla počas toho poberať RD, čo by sa nám vôbec neoplatilo. Ja nárok na MD nemám pretože mám už ukončený PP. Ako z tohto vykorčulovať? Díky moc za rady.
Vy: Tu sa to da pre Vás podľa mňa riešiť jedine dobrovolnym nemocenskym poistením. Podmienka však je mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred dňom pôrodu, takže je otázne či sa to dá ešte vo vašom prípade stihnúť. Ak áno, treba si vhodne zvoliť vymeriavaci základ a dobre si to prepočtať. Ak už nie smola.
Manžel: Ak je manžel štátny zamestnanec (riadi sa tým iným zákonom ako policajti, vojaci atď.) s tohto nemá nárok na materskú vôbec. Ale ak by sa on dobrovolne nemocensky poistil v sociálnej poistovni vznikne mu nárok na materskú ako otec. Treba splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred PREVZATÍM DIEŤATA DO STAROSTLIVOSTI (otec môže čerpať materskú až do 3 rokov veku dieťaťa). Čiže pre manžela by to znamenalo toto, do pôvodnej práce chodi bez obmedzení, nemusí nikomu nič oznamovať. V Sociálnej poistovni si nazbiera posupne 270 dní nemocenského poistenia z vhodne zvoleným vymeriavacim základom (35,2 % najlepšie z maximálnej materskej) aby sa Vám to oplatilo (zvážiť koľko môžete teraz investovať a koľko s toho sa Vám potom reálne vráti). Keď dosiahne týchto 270 dní, spíšete tlačivo o prevzatí dieťaťa do starostlivosti otca, a požiadate sociálnu poisťovňu a priznanie materskej pre otca. Počas toho ako beží otcovi materská, vy nemôžete poberať Rodičovsky príspevok.
Ja by som to riešila asi takto. Kúpte si knižku od Jozefa Mihála Materská 2019 alebo si aspoň pozrite toto video (má 7 častí)
https://www.youtube.com/watch?v=gkQlqMkof0k
Keď nenájdete odpoveď tam tak už nikde.
@evittam @evittam https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/489022-p...
Prepacte ze sa vam tu do toho miesam, ale tatapipka nebude mat za ziadnych okolnosti narok na matersku ani ked jej bol prac.pomer ukonceny pocas prvej materskej a v sucasnosti je na RD? Lebo ak ano, hoci by poberala len minimalnu, podla toho noveho zakona by mohla poberat tuto matersku a zaroven i jej muz.
@tatapipka ano statny zamestnanec otec nemoze ist na matersku
@tatapipka dve materske sa nemozu poberat. Ked tvoj manzel pojde na MD, ty sa musis v zdravotnej poistovni nahlasit, ako osoba starajuca sa o dieta
@katarinka289 mozu sa 2 materske poberat od noveho roku, pozri link vyssie co som davala
@erienka nie nema narok. Pracovny pomer skoncil v r. 2016 a uz davno skoncila aj ochranna doba
@erienka to je cerstva novinka. Este som o tom nepocula
@evittam neveim čo je RP. myslela som to tak, že od nového roka sa môže na dve deti naraz brať MD ( matka a otec naraz) ale v našom prípade ja nemôžem brať MD, muž by mohol ( i ked tu ženy píšu že nie ked je štátny, to si ešte musím zistiť) ale zas ja by som prišla o RD ( RD si myslela tým RP?). dobre už som teraz z toho úplne jeleň.. 🙂))))))
@tatapipka RP - rodičovský príspevok
RD - rodičovská dovolenka
@tatapipka nevznikne ti narok na MD. Budes poberat RD od narodenia
Ahojte, chcela sa by som sa tiez informovať, či bol niekto v takejto situácií. Bola som na materskej dovolenke a nasledne RD od 24.10.2017 dcerka ma teraz 1,5 roka a zmluva mi končí dobou určitou 31.12.2018. Planovala som sa vrátiť do prace od 1.1.2019 avšak som zistila že som tehotná (pôrod 2.7.2019) pracovny pomer mi tým padom neredlzia a zostanem nezamestnaná. Všade píšu že by som si mala obnoviť nemocenske poistenie a to tým že si vycerpem este do skoncenia pomeru dovolenku, čím sa mi obnovi nemocenske poistenie a budem mat narok aj na materskú (v opačnom pripade mi narok nevznikne) Bol niekto v takejto situacii a ako by som teda mala postupovať, nahlasovat niečo radu prace ohľadom rodicovskeho prispevku? Vopred ďakujem za odpoveď

ide mi hlavne o toto, čo som našla na nete, či to niekto takto riešil a oplatilo sa to.
Reťazový pôrod a nárok na materské
Čo riešia ženy, ktoré čakajú druhé dieťa? Sociálna poisťovňa odpovedá na najčastejšie otázky.
Počas rodičovskej dovolenky so mnou zamestnávateľ ukončil pracovný pomer. Som tehotná, termín pôrodu mám koncom augusta – ak sa od 1. mája prihlásim na dobrovoľné nemocenské poistenie, budem mať nárok na materské?
Ak sa prihlásite, splníte podmienku existencie nemocenského poistenia. Pokiaľ ide o požadovanú dĺžku poistenia, splníte aj túto podmienku. Je možné započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie vrátane obdobia prerušenia poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
A z čoho mi vypočítate dávku?
Výška materského sa určí z takzvaného minimálneho vymeriavacieho základu, pretože nesplníte podmienku aspoň 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia.