Som rozvedená, mám 2 deti. Mám nárok na príspevok od štátu?
Ahojte chcela by som poradiť som sama na 2 deti jedno má 8 r a druhé má 2roky som na materskej. Chcela by som poradiť či mám na niečo nárok od štátu.Ďakujem 🙂
@kenika prečo od štátu?? Máš nárok na výživné pre obe deti od ex, pokiaľ popri RD nemáš iný príjem myslím, že si môžeš na súde uplatniť aj nárok na výživné rozvedenej manželky. Ešte možno ak bývaš s deťmi sama mohla by si skúsiť príspevok na bývanie, ale ak poberáš výživné zrejme ti to nevyjde.
@kenika štát nedá nič. Jedine prídavky a tebe RD. Ale od otecka detí máš nárok aj ty výživné na Teba plus výživné na deti. O výživné na teba musíš požiadať súd. Bude ti ho platiť ten čo spravil dieťa.... Ak ešte niečo napíš.
Tak predpokladam,ze nakolko je uz rozvedena,tak ma urcene vyzivne. To totizto prebieha ako prve,a az potom samotny rozvod.
Pokial je vyzivne nedostacujuce,mozno by stalo za pokus si najst obcasnu brigadu. Otec by sa bezplatne postaral o deti,zena si privyrobi,a mozno sa z brigady casom stane trvala praca.
Záleží v akej výške ti bývalý platí na deti alebo ešte neplatí ? Píšeš že si slobodná, teda ani ste neboli zobratí ? Ak ti neplatí výživné, musíš dať na súd návrh a ten určí výšku na deti podľa jeho príjmu. A čo sa týka výživného na teba, to je otázne. Lebo súd berie do úvahy viaceré okolnosti. Ak má mladšie dieťa 2 roky, poberáš rodičovský príspevok 203,20 a prídavky na 2 deti 47,04. Podľa výšky výživného, ak nejaké berieš, by sa určili prípadne ďalšie príspevky, na ktoré by si mala nárok. Ale to by brali do úvahy v sociálnej poisťovni, prípadne na úrade práce, celkový príjem aký máš.
Ahojte ďakujem mám aj výživné na deti aj na seba ale mám často choré deti nosné mandle ... S exom sa nerozprával síce máva deti občas cez víkend ale nedá sa nato spoľahnúť.myslela som príspevok od štátu na bývanie ale v článkoch je raz napísané mozem poberať potom zasa nemôžem... Škoda reci.Ďakujem vám za snahu 🙂
Celkový príjem mám 660e
@sheila72 Si na materskej či rodičovskej ? Materskú berieš vo výške 65% hrubého platu a rodičovský je mizerných 203,20. A keď bývaš sama, od výšky príjmu by ti teoreticky patrili príspevok na bývanie, príplatok k príspevku - to ak neuplatňuješ daňový bonus. Ale hovorím, všetko závisí od celkového príjmu.
@kenika Fúúú, 660 ? Tak to nemáš nárok na nič. Lebo príspevok na bývanie pre domácnosť sa vypláca pre ľudí v hmotnej núdzi, a v tvojom prípade by to bolo 89,20 - pre viacčlennú domácnosť. Ale taká celková výška príjmu, to ti nepatrí nič.
@kenika prepáč, vopred sa ospravedlňujem za moja pohoršenie ale Ty máš príjem 660 eur a ešte chceš nejaký príspevok od štátu? Pokiaľ nie si v hmotnej núdzi, čo nie si nemáš nárok na žiadnu dávku. Príspevok na bývanie sa poskytuje len vtedy ak je žiadateľ v hmotnej núdzi. Viac tu: http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
Ja mám tiež často choré dieťa, tiež kvôli mandliam. Mandle máme vonku aj tak každý mesiac ATB.
@kenika mas prijem vyssi ako MNOZSTVO pracujucich ludi, fakt nerozumiem, co sa stazujes... Treba hladat aspon obcasnu robotu, ciastocny uvazok, briganu, nie sa spoliehat na to, ze ta bude zivit stat.
@lilly0812 mozes byt pohorsena, ale ak plati najom 400€, co je napr. v mojom regione bezne, tak si nema z coho az tak vyskakovat...ked vyplati energie, dietatu skolu, kto vie kolko jej ostane realne na zivobytie. Neda sa to pausalizovat, ze 660€ ked ma, tak sa jej musi zit super. Nie, nemusi...
@bojazlivamama plne súhlasím. Čo by dala každá mamička za to keby mala takýto príjem. Myslím, že zo sumy 660 eur sa dá mesačne prežiť.
@lilly0812 ale treba sa pozerat hlavne na to, kolko je realne ostane po odratani nevyhnutnych nakladov. Ak jej ostane 150€ na vyzitie mesacne s dvoma deti a ma vykryt stravu, kozmetiku, oblecenie...nie je to ziadna slava... Ked sa povie 660€ tak kazdeho hned napadne wau, ved super, mat tak tplko penazi tak sa nestazujem. Keby je realne tolko ostalo na zivobytie, asi by sa ani ona nestazovala...
Ten prijem 660 aj ked vyzera vysoký v porovneni s minimom, tak realne po zaplateni vsetkych nutnych vydavkov a mesacnych poplatkov z toho nemusi vela ostat. A myslim, ze ani neostane. Takze chapem, ze @kenika hlada a patra po ostatnych moznostiach. Ako pisete vyssie, da sa s tym prezit, ale nie je to jednoduche. Ak nahodou vyskocia necakane vydavky... mate co robit
Mas v podstate dve moznosti.
Poziadat o zvysene vyzivneho ked mas zvysene naklady skrz lieky atd
Najst si aspon nejaku brigadu kym su deti napr u otca a tym si zvysit rozpocet
@lilly0812 keby si jazdila 10 x do mesiaca do nemocnice koli dcere a syna mám alergika s ktorý stále behám po doktoroch tie by ti to bolo málo a ešte k tomu bývam sama a všetko musím platit z toho a oblečenie, jedlo skusi si to zrátať a to nehovorím čo nechám mesačne v lekárni.
ked vám vykaklulujem minulý mesiac tak som ešte v mínuse nakolko chodí malý do skošly platím nájem 300e plus s malou jazdím po nemocniciach jedna jazda je 160km a mesačne 10x si zrátajte kolko mi asi ostane dotoho strava malej oblečenie lebo syn bol pevný a ona je zasa chudučká. Za lieky platím dosť... Ono sa to povie celkovo ano 660 e wauu ale ked si spíšem všetko za masiac a nedajbože mi dojde zaplatit niečo naviše ako aj malý chcel do tábora alebo poistka na auto alebo vianoce alebo má niekto narodeniny a nie len moje deti ale aj 2 krsnata mám tak to sa nezdá.Naposledy mi vypovedala pračka... Niekto kto má jedno dieťa dá sa fungovať, ale s 2 detmi je to o držku. Prečitala som xxx článkov o tom či mám na niečo nárok, ale nevichádza nič sem som napísala zo zvedavosti či náhodou niekto o niečom nevie šak o tom je vlastne diskutovanie. 😉 moc vám dakujem za príspevky
@kenika tiež mám syna alergika takže viem čo to je, nechodíme síce 10 x do mesiaca do nemocnice, kedysi sme tak chodievali, aj mimo mesto k rôznym odborníkom. Koľko stoja lieky sama viem, vždy platím v lekárni od 20 do 40 eur za lieky. Iste to nie je ľahké, chcela som len napísať, že mnohý ľudia majú oveľa menší príjem a nejako prežijú.
@kenika myslím, že prídem na to, že taký príjem nestačí až keď budem bývať sama. Momentálne bývam so synom u rodičov. Dostávam dávku v hmotnej núdzi 77 eur. Výživné na syna určil súd 40 eur mesačne, ani to otec neplatí. Keďže býva syn často chorý (zápaly priedušiek), je alergik (peľ, dreviny, obilniny,) nemôže nastúpiť do škôlky, lekári odporúčajú odklad ešte na 1 rok. Rada by som si našla aspoň brigádu no v našom meste je to problém, okrem toho nemám syna kam dať aj keby som niekde pracovala, brigádovala. Zo zdravotných dôvodov mi syna do škôlky neprijali takže som s ním doma, v marci ďalšieho roku podávam novú žiadosť.
Nemáš to jednotuché tiež, vime, že sa ti to zdalo dosť dostávam. Nejako zabojujem ešte rok a potom snad nejaká práca snad sa najde. Pekný deň
@kenika nemas uz narok vobec na nic.
zienky, klud. kenika ma naozaj paradny prijem. zije v senici, nie v ba, takze iste byvanie nie je tak drahe ako v ba, ci inde.
je vela ludi, i v ba, kde obaja zarobia v HRUBOM malo nad minimalnu mzdu, co im v cistom vyjde menej ako ma kenika a tiez maju deti, platia najmy, lebo na hypo im nevychadza... proste... kazdy bacuje s tym, co ma... len mi je luto, ze pracujuci musia makat na tych, ktori nikdy nepracovali a pracovat nebudu a potom na tych, ktori sa snazia vsemozne vyciciavat stat a to i vtedy, ked nemusia, lebo plno pracujucich ludi nema to, xo oni doma ano :(

Nemáš nárok na nič. Ja som slobodná matka na materskej, bývam sama a nepriznali mi ani prd.