Som rozvedená, mám 2 deti. Mám nárok na príspevok od štátu?
Ahojte chcela by som poradiť som sama na 2 deti jedno má 8 r a druhé má 2roky som na materskej. Chcela by som poradiť či mám na niečo nárok od štátu.Ďakujem 🙂
@lilly0812 len ma zaujalo v tvojom prispevku, ze uz nepoberas rodicovsky? viem, ze syncek ma viac ako 3 roky, ale myslim ten predlzeny zo zdravotnych dovodov, vtedy je plateny. asi by ti z toho odratali tu davku v hmotnej nudzi, ale bol by to aspon o nieco vyssi prijem, nie? teda ja len tak laicky uvazujem.... ja mam tiez velmi chorlaveho syna a som s nim na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov, ktoru mi schvalili do dovrsenia 5 roku zivota. Na 4 hodiny moze byt v skolke, cize by som mohla aj brigadovat popri tom a poberam normalne rodicak...aj ked realita je taka, ze je v tej skolke len par dni v roku, kedze ma zdravotne problemy, takze brigada velmi nehrozi.
@dai nie, nemyslela som zdaleka len romskych spoluobcanov 🙂
osobne poznam veeeela rodin, ktore maju rozne tazkosti a starosti... su na tom tiez tazko lebo nemaju zdrave deticky... tiez tu mozu napisat ale tiez musia ratat s roznymi prispevkami ;)
osobne si myslim, ze dnes je doba tazka a vacsina ludi to nema zdaleka lahke... a prevazne si musi kazdy pomoct sam, bohuzial :( za svojim prispevkom si stojim, nakolko som nikoho neurazila ani nic podobne, len som napisala veci tak, ako sa maju 🙂
a ja uz k tejto teme ale nemam viac co napisat 🙂
mozno len... az by mamicka potrebovala nejake oblecko, tak viem snad i helfnut 🙂 uz pomaham viac mamickam, ale snad by to este slo prerozdelit 🙂
@lili91 ja som si podavala ziadost o predlzenie zo zdravotnych dovod dieteta, ziadost mi zamietli. Posudkovy lekar dieta ani nevidel a ani si poriadne neprecital zdravotnu kartu, ziadal potvrdenie od vsetkych odbornikov kam chodime, vsetko bolo riadne napisane v lekarskom posudku ktory som prikladala ku ziadosti no tento si posudkovy riadne neprecital, ze on to citat nepotrebuje. Chcela som sa aj odvolat no posudok uradu prati do : trvale, odvolanie nie je mozne. Alergologicka aj ORL lekarka boli zhrozene preco mi to neschvalily ked syn to potrebuje, ze komu to potom davaju ked nie choremu dietatu. Aj pediatricka bola v nemom uzase, ze ziadost zamietli. Vsetky podmienky sme splnali tak neviem kde je problem, asi len v ludoch, ktory na urade pracuju. V posudku bolo aj jasne uvedene aj od alergolicky aj pediatricky, ze dieta nie je zo zdravotnych dovodov vhodne do kolektivu. Caste infekty dychacich ciest, zapaly priedkusiek. Alergik na pel, dreviny a obilniny. Mame zapal oblieciek takze chodime aj na nefrologiu. Taktiez chodime na kardiologiu. Odklad mame este na 1 rok tak snad sa dalsi rok podari aby bol v skolke lebo takto to uz dalej nejde.
@olifcek kazdy z nas pozna rodiny ktorym sa zije tazko... ja len nechapem co to ma do cinenia s prispevkom zakladatelky - vies ja tiez nepisem kazdej mamine s rakovinou aby tu nevypisovali lebo moji obaja rodicia maju rakovinu a nevypisuju... tak ani oni nemaju...
proste pride mi to ze zakladatelka ma otazku k svojej situacii tak jej mozme poradit pripadne ako sama pises pomoct... ale hned napisat ze aj ini maju take problemy tak co sa vobec ozyva ( predpokladam ze aj ona vie ze nie je v tejto situacii sama - prave preto sa asi pyta...)
k teme vela nie je co pisat kedze zial narok na prispevky nema ziaden a to jej uz tu bolo napisane, tiez by som ziadala zvysenie vyzivneho a odporucila pracu...
@kenika na ktore dieta platis skolku? Na dievca alebo na chlapca? A naco je dojrocne v skolke, ked nemas robotu? Zbytocne vydavky, kolko dopredu vies, ze ti ex zoberie deti? Su pracovne agentury, kde ti chodia ponuky sms a ti zoberies, co mozes, kedy ti to vyhovuje, kedze prijem mas vyssi, od statu nedostanes nic, tak sa musis poobzerat sama ako si pomoct, nielen natahovat ruku a ziadat o prispevky
moni244 keby si čítala poriadne čo som napísala tak by si došla nato, že som doma s malou a nieje v školke.
Dievčatá nemusíte písať nemá to zmysel aby ma tu niekto súdil a preberal moje problemí ...
Chcela som len poradiť a nie odsúdiť...
@kenika Kenika, mám pre teba smutnú správu, ak tvoj príjem je 660 eur a skladá sa z výživného na teba a deti + rodičovského príspevku a prídavkov na deti, tak o rok, keď tvoje mladšie dieťa dovŕši tri roky, tak budeš mať každý mesiac p tých okolo 203 eur menej. Začni sa zaujímať o to, ako si udržať aspoň tých 660 eur - jedna z ciest je požiadať potom o predĺženú rodičovskú do 6 rokov veku dieťaťa, t.z. informuj sa už vopred a dávaj si záležať na tom, aby v zdravotnej dokumentácii dieťaťa boli zachytené všetky jeho zhoršenia zdravotného stavu, pomôže ti to o rok u posudkového lekára. Z tohto pohľadu máš na 4 roky vystarané, je tu však riziko, že ex požiada o zníženie výživného (napr. pokles príjmu, strata zamestnania, založenie novej rodiny, ďalšie dieťa,....). Držím palce.
@miriem Aj tak sa to dá brať, ale to v akej výške platí nájom, štát nezaujíma. On pozerá na celkový príjem a ten je pre úrady rozhodujúci.
@vika35 Nájomný byt jej zrejme obec nedá, lebo k žiadosti potrebuje pracovnú zmluvu a zložiť zábezpeku cca. 2000 EUR, takže ... ?!
@bojazlivamama aha no to je mozne, nevedela som,. ze je potrebna pracovna zmluva, myslela som, ze staci zdokladovat prijem. Tak ci tak, ako si pisala, urady nezaujima, ze plati najom 60 alebo 600. ale aky ma celkovy prijem v rodine. a podla toho jej narok na prispevok nevznika.
@olifcek Súhlasím s tebou, aj mňa to štve, koľko je takých, čo by mohli pracovať a radšej sa nechajú živiť štátom. Aj tu u nás, šľak ma môže trafiť ! A že sociálne balíčky ! Prd makový. Mám odrobených 21 rokov, makám od 17tich a prečo by sme, takéto ženy, nemohli poberať vyšší rodičovský bezmála o 100 EUR, ako to určitý čas fungovalo. A tie, čo boli doma brali okolo 160 EUR. Alebo nám nechať materské plné tri roky. Lenže to by sme nemohli byť na Slovensku.
@vika35 Viem, lebo kamaráti tak bývajú a aj teraz sa u nás stavia taká väčšia bytovka a k žiadosti na byty musia dať, ako aj ty píšeš, príjem a pracovnú zmluvu.
@denkaajejdeti a aj to vyzivne na nu je tiez len do troch rokov dietata, ci?
@lilly0812 Trošku mimo témy píšem, ale keby si si náhodou naša brigádu, možem ti postrážiť malého, som doma na predlženej RD a bývam v PB. Určite by sme sa nejako dohodli. Kľudne sa mi ozvi, ak by si potrebovala.
@janickacrazy dakujem za ponuku. Ak by sa mi brigadu podarilo najst napisem ti. V tejto Povazskej je to dost biedne. Uz som bola na zopar pohovoroch no akonahle sa dozvedeli, ze mam male dieta uz nemali zaujem. Uz druhy mesiac sa pokusam dostat do Lidlu, viem, ze stale beru na skrateny uvazok. Uz ma niekolko krat odmietli, bez toho aby ma pozvali na pohovor.Som vyucena predavacka. Mam aj absolventsku prax v obchode. To, ze som niekolko rokov pracovala vo vyrobe este neznamena, ze by som nevedela robit napr.na pokladni. Maju z coho vyberat.
@moni244 Tak to veru neviem, nie som rozvedená. Ale myslím, že by pre autorku príspevku nebol problém si to overiť napr. aj cez Google.
@lilly0812 aj mne zamietli ale ja som dala odvolanie aj to zamietli A poslali to z uradu do blavy tak cakam uz dva mesiace a nic nechodi,ziadna odpoved . Tiez boli vsetci sokovani ze nam to neschvalili lebo v inych krajoch tieto diagnozy prejdu.naozaj su nato cudne podmienky,ved len jedna dvojdnova hospitalizacia stoji 630 euro poistovnu,takze asi to je vyhodne pre nas system starostlivosti o deti.
Mile dievcence citam vase fora a kazda ma ine nazori na veci co sa tyka roznich tem.Kazda s Vas ma v niecom pravdu,ale sme ludia,matky a maly by sme si pomoct ak je to mozne.Nie kazda pozna a vie kedy ma narok na prispevky ako take a co treba preto urobyt,alebo kam ma ist.Ako ja:(Ja beriem rodicovsky prispevok,rodinne na dieta.Takze viete kolko mi stat dava plus mam vyzivne 20e.To je vsetko.Vydavky mam 185e podnajom a platim vyzivne na 2 deti s prveho manzelstva 70e.Takze nemusime ani ratat co mi ostane.v mojom pripade by som mala narok na prispevok na byvanie?Som slobodna matka s dietatom a keby nemam ludi okolo seba tak....neviem,Man narok na nieco a ak ano tak co mam spravit dakujem Vam🙂

@olifcek precitaj si jej prispevok vyssie a vidis ze sa jej zije naozaj tazko..
uprimne nerozumiem tomu ze ked tu niekto napise svoj problem tam sa hned zacne generalizovat a porovnavat s inymi - ak maju problem ti co pracuju a nevedia vyzit tak sa mozu tiez postazovat - ak natom chcu nieco zmenit urcite im vela ludi da rady ( otazka je ci ich samozrejme prijmy, lebo velakrat sa to konci vyhovorkami )
a pliest sem ciganov ak si tych myslela je uz uplne mimo kedze stat najviac stoja dochodcovia a matky na materskej ( mnohe tiez nikdy nepracovali a mnohe ani nebudu podla prispevkov ktore tu citam casto 🙂 )