Súbeh materskej dovolenky a opatrovateľského príspevku
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je mozny subeh MD a opatrovatelskeho prispevku.
Docitala som sa, ze subeh je mozny s RD ale neviem ci aj MD
Moju staru mamu idu operovat a na mesiac bude potrebovat pomoc, manzela nema. V pondelok sa pojdem osobne informovat, ale rada by som poznala realne skusenosti. Dakujem
@sasa1310 aha chapem, tak nech ho posielaju aj pol roka pre mna za mna. Stara mama bude ztp dlhsie. Ale otazka bola, takze vasa odpoved je irelevantna
nie, nepochopila si. Aj polroka je málo. Opatrovateľský príspevok sa dáva ľuďom, ktorí dlhodobo potrebujú starostlivosť a nie iba kvôli operácii či rekonvalescencii. Na to je OČR. A inak áno, je to súbežné s MD, ale opatrovateľský dostávajú ľudia s ťažkými zdravotnými postihnutiami
@sasa1310 jasne rozumiem. Su tu aj ine diagnozy nepisem to len tak. Proste aj teraz je uz ztp, ale po op bude potrebovat starostlivost.
Tak nic pojdem sa informovat na socialku
@autorka opatrovateľský príspevok sa nevybavuje iba tak na určite obdobie, co ja viem pol roka, potom keď už bude babka akoze ôk, tak sa bude ďalej starať sama o seba. To, ze po operácii potrebuje opateru, nie je dôvod na priznanie opatrovateľskeho príspevku. Poskytnú jej opatrovateľku na potrebný čas keď už tak.
A k tvojej otázke, predpokladám, keďže materska je náhrada prijmu, bude to môžne iba do jej určitej výšky. Raz tu bola o tom debata.
Opatrovatelsky sa ani nevybavuje na socialke, ale na UPSVaR
@rachel36a dakujem pekne za dalsiu odpoved “ k veci” ale aj toho som si vedoma. Na socialku chcem ist kvoli opytaniu sa subezneho poberania tychto davok a moznemu krateniu OP.
@lienka.7
Bohuzial nevieme ci bude fungovat po op dalej a sama, ale ja jej nebudem moct pomahat dlhsie. To uz asi radsej vybavit inu osobu/ opatrovatelku. Uvidime
Kazdopadne dakujem za odpoved

opatrovateľský príspevok len tak nedostaneš na 1 mesiac.