icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

zalka
17. jan 2016

@adide rado sa stalo

vertyeux
17. jan 2016

@ zalka ahoj, prosim ta, mam jednu otazocku. moze moj mng, ktory je zivnostnik poberat RP, keby som ja sla na podporu v nezamestnanosti? pripadne, moze dostavat aj matersku (nie s novonarodenym dietatkom, ale nieco sa mi mari, ze aj manzel moze ist na matersku s tym istym dietatom, s ktorym som uz ja bola- ale mozno som to len ja zle pochopila 🙂), keby som ja sla na podporu. zaroven by vsak normalne pracoval, cize by mal prijem nezmeneny. da sa to? dakujem 🙂

vertyeux
17. jan 2016

@zalka zalka ahoj, prosim ta, mam jednu otazocku. moze moj mng, ktory je zivnostnik poberat RP, keby som ja sla na podporu v nezamestnanosti? pripadne, moze dostavat aj matersku (nie s novonarodenym dietatkom, ale nieco sa mi mari, ze aj manzel moze ist na matersku s tym istym dietatom, s ktorym som uz ja bola- ale mozno som to len ja zle pochopila), keby som ja sla na podporu. zaroven by vsak normalne pracoval, cize by mal prijem nezmeneny. da sa to? dakujem 🙂

zalka
17. jan 2016

@vertyeux áno môže mng. kt. je szčo, a má zaplatené 270 dní poistenia do SP požiadať o MD na dieťa ktoré nedovršilo 3 roky ... MD bude vyplácaná 28t najdlhšie do veku 3 rokov dieťaťa. Počas poberania MD , mng. szčo môže pracovať ale neplatí odvody do ZP a ani do SP ...
A áno ty môžeš ísť na podporu ...

adide
20. jan 2016

@zalka ahoj zalka, prosim ta, este sa chcem opytat, ci je mozne odlásit sa z rodicovskej dovolenky t.j. zrušiť si poberanie rodičovského príspevku a zacat pracovat na dohodu. Mala by som vtedy nárok na príspevok na starostlivost o dieta, v tej výške 280 eur? Viem, ze teraz sa uz odvádzaju z dohod aj odovody, len neviem, ci to musí byt dohoda , kde je presne vymedzene pocet hodin do týzdna, alebo ako by mala byt presne zadefinovaná? Teda ak sa to vôbec dá... Dakujem.

zalka
20. jan 2016

@adide kamarátke to nechceli dovoliť, ale ona to riešila v úplných začiatkoch ... tak mala TPP .. ale myslím, ktosi spomínal, že možné to je .. ale príspevok na starostlivosť vyplatia len vo výške akú vynaložíš na škôlku .. ak dáš 50e na škôlku tak ti uhradia 50 e ak dáš 300 e tak uhradia max. 280e ak dáš 250e tak max. 250e ... zváž či sa ti to oplatí ...

adide
20. jan 2016

@zalka jaslicky stoja 350 eur, takze este doplacam...rozmyslam, ze by som si nieco nasla aspon na dohodu..na par hodin denne, kym si najdem TPP, totiz to do fy. kde mam prac. pomer otvoreny ma prijmu spat ale na inu pozíciu a s pracovnou dobou do 18tej, to mi pri 2 malých detoch nevyhovuje..preto hladam riesenia..na urade mi povedali, ze ak su z dohody odvádzane odvody tak to ide, no vraj tych dohod je niekolko druhov....a konkrétne mi odpovedat nevedeli..tak mam dilemu, co robit... ☹

zalka
20. jan 2016

@adide hm... ak budeš pracovať na dohodu s pravidelným príjmom tak prídeš o možnosť mať max. podporu v nezamestnanosti .

adide
20. jan 2016

@zalka max. podporu v nezamestnanosti? Ak sa na vypocet podpory nezamestnanosti pocitaju posledne 2 roky odpracovane, teda 50 % z hrubého vymeriavaceho zakladu, tak u mna to bude min. podpora....je mozne, ze sa mi to moze este ponizit tou dohodou? aka je , prosim, max. podpora v nezamestnanosti?

zalka
20. jan 2016

@adide posledné dva roky pred skončeím PP .. a ak si na RD a nepracuješ .. a po RD odpracuješ 1 den a preplatia ti dovolenku tak tá ti zvýši mzdu ... a podporu ti vyrátajú z toho jedného dna

ak však počas RD pracuješ na dohodu ... tak potom ti vyrátajú podporu ako 50% z tej dohody a z toho jedného dna po skončení RD .. vtedy je lepšie ukončiť PP už počas RD alebo v posledný den a mať ukončenú aj dohodu .. aby rátali podporu z platu pred MD ...

max podpora je cez 800e

adide
21. jan 2016

@zalka dakujem pekne 🙂

zalka
21. jan 2016

@adide rado sa stalo

anika666
21. feb 2016

ahojte potrebujem radu, manžel bol na materskej ja som pracovala na skrateny prac.uvezok. Teraz manžel už pracuje a pobera rod. prispevok. Ja som s pracou skončila nakoľko pre mňa nebola vo firme robota, tak sme sa sa dohodli že budem doma a odvody za mňa platia vo firme. Od marca majiteľka mení hlavičku firmy, takže budu nove zmluvy no mne už zmluvu nedá. Otázka teda znie je pre mňa lepšie isť na podporu aj keď smiešnu z môjho prijmu alebo prejsť na rodičak. Ak teraz podporu nevyberiem neskôr už na ňu nebudem mať nárok?
Ďakujem

zalka
21. feb 2016

@anika666 do roka od skončenia PP budeš mať nárok na podporu, takže osobne šla by som na podporu, a potom riešila prepis RP z mng. na teba.

anika666
21. feb 2016

@zalka Ďakujem krásne za radu, mohla by som si podporu ešte nejako zvýšiť ? nakoľko mám zmluvu len na 4 hodiny a vymeriavaci zaklad veľmi nízky. Dalo by sa to zvyšiť nejako vyplatenou dovolenkou alebo nemám šancu.

zalka
21. feb 2016

@anika666 o pár centov .. ak budeš ešte pracovať a preplatí ti dovču ...

adide
22. mar 2016

@zalka prosim o radu alebo o objasnenie....k 31.1. som ukoncila RD, 1.2. som opracovala 1 den vo fy. kde som pracovala este pred MD a k tomu dnu sme rozviazali prac. pomer, za ten jeden den mi teraz uz byvaly zamest. preplatil dovolenku vo vyske 400 eur..v cistom a posled. 2 roky pred RD som mala mzdu cca. 420 eur..v cistom teraz mi prislo rozhodnutie o vyske podpory ..a ta je cca 280 eur..pricom na rozhodnutie som cakala 6 týzdnov, s tym, ze mi bolo na socialke povedne, ze to musia preverit, kedze mi vychádza max. podpora ..a teraz mi prislo toto...tak som uprimne zaskocena, necakala som maxim. , ale myslela som ze ta preplatena dovolenka mi navysi aspon o cosi podporu ...tak neviem, ci je to mozne, ci sa sekli pri vypocte alebo pri tom, com mi hovorili, ked som to bola min. tyzden urgovat..nerozumiem tomu...

zalka
22. mar 2016

@adide aké príjmy si mala od 2.2.14 do 1.2.16 ? od kedy do kedy dátumy a výšku v hrubom ... alebo si platila aj DNP? .. poprípade opíš zdôvodnenie z čoho vyrátali podporu .

adide
24. mar 2016

@zalka od 2.2. 14 do 31.12.14 som bola na rodicovskej, od 1.1.15 do 31.12.15 som popri rodicovskej pracovala/ v inej fy. ako som pracovala pred MD a kde som sa na jeden den vrátila po RD / a tam som mala hruby prijem 546 mesacne, od 1.1.16 do 31.1.16 som bola RD a 1.2. som odpracovala jeden den vo fy., kde som robila pred MR a preplatili mi dovolenku vo vyske 400 eur v cistom . V rozhodnuti mam napisane, sucet vymeriavacích zakladov dosiahnutých v rozhodujúcom obdobi, z ktorých ste zaplatili poistne na poistenie v nezamestnanosti, je 5556,30 eur DVZ je 18,3984 eur, z coho je 50% vyska dávky v nezamestnanosti.

zalka
24. mar 2016

@adide lebo ti vyrátali podporu z priemeru dvoch rokov
tj. z príjmov 1.1.15-31.12.15 a potom 1.2.16 ... z platov ti vyrátali priemer a z toho je podpora. ak by si nepracovala v inej firme tak by si mala max. teraz máš cca 275e na mesiac

adide
24. mar 2016

@zalka ok , dakujem.

zalka
24. mar 2016

@adide rado sa stalo

alchemilkazltozelena
8. máj 2016

@zalka ahoj vidim ze sa vyznas? Mozem aj ja otazocku? Od 1.9.2012 som pracovala na dobu urcitu do 31.8.2014 co je presne 730 dni. Koncom marca 2014 som nastupila na MD ktora mi trvala zhruba do novembra a potom som nastupila na rodicovsky. Na nete som si nasla ze do 2 rokov od skoncenia PP na dobu urcitu si mozem vycerpat podporu cize teoreticky do 31.8.2016 by som sa mala zaevidovat a rp preniest na mm a vycerpat si podporu v nezamestnanosti na ktoru mam narok. Docitala som sa vsak aj to ze na urcenie vysky podpory je dolezite nejake rozhodujuce obdobie..tusim 2 roky dozadu..cize kebyze 1.6. sa zaevidujem na UP, rozhodujuce obdobie bude 1.6.2014 - 1.6.2016? Ako ovplyvni podporu to ze som v tom case bola na md, 31.8.2014 mi skoncil PP a od 11/2014 som na rd....dakujem 🙂

zalka
8. máj 2016

@alchemilkazltozelena hm...ťažká otázka, ja by som povedala že teraz nárok na podporu nemáš... lebo tú dobu určitú si mala tak, ž e si splnala podmienky na 6 mesačnú podporu .
Ja by som skúsila na tvojom mieste napísať cez kontaktný formulár v SP , či by ti nárok na podporu vznikol. Ale podla mna by ti vznikol len ak by ti teraz vzniklo ešte nejaké poistenie či už zamestnanie alebo DNP.
Neviem ti poradiť ináč len skús tu napísať http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s

alchemilkazltozelena
9. máj 2016

@zalka mam narok na 4 mesiace podpory lebo som robila na dobu urcitu a este nepresli 2 roky od skoncenia PP tak este stale si mozem o davku poziadat, len samusim evidovat a previest RP na mm...ja som len chcela vediet z coho mi tu podporu vypocitaju...

zalka
9. máj 2016

@alchemilkazltozelena aj ja som robila na dobu určitú a mala som 6m podporu ... neviem ti poradiť .. teoreticky tak ako si napísala to možné je ... ale či aj prakticky .. to som ti písala si zisti na SP cez ten link.
A podporu vyrátajú z príjmu za dva roky ak nebol žiaden príjem tak ti dajú z minima podporu. Ak už chceš tak sa zamestnaj u niekoho s platom 56,50e v hrubom za den kalendárny na dobu určitú , a po skončení PP by si mala mať max. podporu ... ak ti ju priznajú.

alchemilkazltozelena
9. máj 2016

@zalka ale kvoli comu myslis ze nemam narok na podporu? ved zakladnu podmienku 730 dni splnam... a minimalna davka je aka nevies?
teraz ma uz narychlo nikto nezamestna..ale lepsie dostat min.podporu ako nic :-/

zalka
9. máj 2016

@alchemilkazltozelena no podpora z minima .. z minimálnej mzdy a tá je tento rok 405e takže podpora by mala byť dákych 200e .
No a kvôli tomu si myslím, že prešlo veľa času od kedy nemáš prácu. A nemusia ti to uznať bez toho aby ti teraz vzniklo nejaké nové poistenie či už prácou alebo Dobrovolným poistením.

alchemilkazltozelena
9. máj 2016

@zalka ale nanete je ze do 2 rokov od skoncenia PP...a 2 roky budu 31.8.2016

zalka
9. máj 2016

@alchemilkazltozelena preto ti píšem over si to na centrále SP, link som ti pricapila ja nerozhodujem o podporách. A oni na SP môžu rozhodnúť že ti už nepatrí. Lebo si mala súvisle zamestnanie 2 roky aj ked bolo na dobu určitú. Ak je takéto zamestnanie tak podpora je vyplácaná 6 mesiacov .
Iné je ak robíš pol roka potom si doma , potom zase robíš zase si doma ... a tak za 4 roky nazbieraš 730 dní poistenia tak áno takto dostaneš podporu 4 mesiace.
Ale ty si mala súvislú prácu ... preto píšem že podla mna ti nárok na podporu zanikol
a ak podporu tak musíš teraz sa zamestnať , aspon na pár dní alebo sa poistiť
aby si mala zamestnanie volno zamestnanie ...l a aby ti vznikol nárok na 4m podpory .... ja už fakt neviem ako ináč to napísať ....
Ak ti niečo poradím tak si furt svoje hudieš bezohľadu na to čo ti píšem, ani neuvažuješ nad mojími slovami, ani si sa nepýtala mailom na centrále SP .... tak čo ti mám napísať? Len to čo chceš počuť a čo pravda ani možno nebude? A potom mi budeš vypisovať že som ťa oklamala? Ako snažím sa ti poradiť ale ináč to neviem.