Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
Tak ak je tak, tak to si ma potešila. Ďakujem veľmi 🙂 😉
dakujem dievcata za radu hlavne @lulula4444 ano keby som vybavila tu podporu je to viac ako rodicovsky. Predpokladam ked vyprsi podpora ktora je len asi po dobu 6 mesiacov da sa pokracovat v rodicovskom do doby 3 rokov vsak? asi ste to aj vy tak riesili? Ja len nechcem kvoli tomu do toho ist lebo to neni iste ci by som to dostala kedze nesplnam tie vazby zo SVK v tom formulary, ze clovek musi mat u nas manzela, dieta napr. vlastnit nehnutelnost atd. Je to este o to komplikovanejsie ze manzel sa este nemoze odhlasit z nemecka kvoli tomu ze caka na operaciu ramena tam a vcera na Urade Prace u nas mi zas povedala ta pani,ze by sme boli "blbi" keby sme ziadali u nas o podporu,ze radsej si mame ziadat vsetko z nemecka, jemu teraz zacnu vyplacat nemocensku akurat tesne v dobe ked mam rodit zac.septembra. Smozrejme chce prist cim skor domov a hlasit sa na UP no skomplikovalo sa to tym urazom a kym je oficialne zamestnany tam ja u nas nemam narok na nic a poradila mi pani na UP ze manzel musi ziadat o vsetko tam,cize rodicovsky,pridavky. Tym padom ked sa to vybavi tam nemozem asi poberat podporu tu ,ktoru aj tak nemam istu. No komplikovane a neviem teraz co mam radsej vybavovat.
@zalka ahoj mozno si pamatas moj pripad..od 1.6.poberam davku v nezam. A od 1.6. Manzel berie rodicovsky...davku mi priznali na 4 mesiace cize do 30.9. - to je piatok....hlasit na UP sa mam ist v pond.3.10.....od 1.10.by som chcela naspat prejst na rodicak....uz mam aj papiere doma...staci toho 3.10. prist na UP a odovzdat ziadost ze od 1.10. ziadam rodicak a ze od 1.10. sa chcem aj *odevidovat?* tak hlupo to vyslo ze 1.10. je sobota......A este som chcela...som tehotna, vo februari mam termin, na matersku nebudem mat narok to viem uz teraz ale aj tak si musim o nu poziadat? A ked mi pride papier ze mi nepatri kam mam s tym ist? Na dceru mam narok na rodicovsky do maja 2017.....diky
@denyska80 no to ano je to komplikovane vsetko. Nam tiez vtedy poradili na socialke,ze by bolo lepsie prist,ak budeme splnat tie vazby so Slovenskom . Tak ale my sme mali v plane kupit byt,tak sme pockali a ako sme kupili byt,tak sme isli s muzom na socialku a hned nam to schvalili. Tak ale vy mate uplne inu zlozitejsiu situaciu. Ja som si ziadala na SVK podporu lebo v UK by bola mensia a kratsiu dobu. A ano po skonceni 6 mesiacov podpory si pojdem ziadat rodicovsky prispevok. Tak musite si s muzom zvazit,ze co bude lepsie,ci ziadat tam,ci tu.
@alchemilkazltozelena normálne spätne požiadaš o RP k tomu dátumu a d áš sa vyradiť ... nestresuj ...toho 3.10. poriešiš všetko..
a o MD požiadaš, zamietnu ti a s p apierom pôjdeš na UP ... ale v podstate máš rodičák tak ť a to netlačí ...
@lulula4444 dakujem za odpoved. Asi tu podporu z necham tak lebo ja nesplnam tie vazby so svk a vybavime rodicovsky a pridavky z nemecka kym je manzel tam a ked sa po marodke vrati tu tak zas pokracovat tu. pekny den prajem
@denyska80 tak kym je tam manzel,tak asi dobra volba. Neviem ako to chodi so schvalovanim,ked nie su vazby na Svk,asi moc nechcu schvalit. A napodobne pekny den.
@zolkoj ďakujem rodičovský prišiel. Nevieš mi prosím poradiť kam sa mám obrátiť, pred materskou som pracovala na dohodu, zajtra sa chystám dať výpoveď a potom UPSVaR. Z čoho mi vypočítaju výšku podpory, a mám vôbec nárok na podporu? Zatiaľ som na marodke a vypočítali mi necelých 65e na mesiac. Je to výsmech nášho štátu, žeby matka, ktorá privedie na svet dvojičky dostávala také peniaze. Je mi do plaču.
Nevie mi niekto prosím poradiť kam sa mám obrátiť, pred materskou som pracovala na dohodu, zajtra sa chystám dať výpoveď a potom UPSVaR. Z čoho mi vypočítaju výšku podpory, a mám vôbec nárok na podporu? Zatiaľ som na marodke a vypočítali mi necelých 65e na mesiac. Je to výsmech nášho štátu, žeby matka, ktorá privedie na svet dvojičky dostávala také peniaze. Je mi do plaču.
@zolkoj bola si poistena pre materskou? z akeho prijmu si odvadzala odvody a dane? toto ovplyvnuje naslednu vysku podpory ( ci jej uznanie )...
porodit dvojicky je fajn ale predsa ziadna zasluha pre stat - ako toto suvisi s tym kolko ti ma davat stat ak nepracujes a uz ti skoncila rodicovska?
@draik... no a vari nie je. Aj RD pri dvojičkách 301e je výsmech. Pracuješ, a máš cca 500e a to si sám. Pribudnú dvaja človiečikovia a máš 301e. Podľa mňa to je..... a ešte keď ti manžel prinesie domov minimálnu mzdu. Som bez práce a z tých biednych 301e som ešte spadla na 65e. Len tým všetkým chcem povedať, že je ťažké vyžiť.
@zolkoj
Keď očakávali deti, tak ste vedeli, čo čoho idete. Mohli a mali ste sa na to pripraviť a nie len kritizovať štát. Snáď neočakávate, že štát Vám bude kompenzovať väčšiu časť príjmu nielen počas MD, ale aj počas RD. Ak sa Vám nepáči skoro trojročná RD s danou dávkou od štátu, môžte ísť pracovať napríklad do zahraničia, kde, ak na to máte, zarobíte síce viac, ale o takmer trojročnej RD budete môcť len snívať. Na druhej strane RD ani u nás nie je povinná, dá sa počas nej pracovať.
Mimochodom, doteraz ste neuviedli podstatné informácie na to, či vôbec máte nárok na dávku v nezamestnanosti.
Žienky, vy asi dostávate ministerský plat, keď ste také múdre. Kiež by ste sa mali stále dobre. Bola som v tom, že je to fórum pre maminky, ktoré potrebujú poradiť a nie dostávať kázania. Radšej sa vzdialim.
Dai a tebe ďakujem za povzbudenie. Všetko dobré.
Mam technicku otazocku. Pisali ste tu teda, ze mamina presla na davku v nezamestnanosti (zrusila poberanie rodicovskeho) a o rodicovsky poziadal manzel. Takze pytam sa, ci manzel moze tento rodicovsky poberat aj v pripade, ze pracuje. Ci to ma na to vplyv. Dakujem za odpoved
@majusqa77 Vdaka. Mozem este? Len nech si to ujasnim. Ja som doma na rodicovskej. Dcerka ma nieco cez 2 roky. Ukoncil sa mi pracovny pomer. Na davku narok mam... takze ja podam ziadost o odnatie rodicovskeho, prihlasim sa na urade prace a poziadam o davku v nezamestnanosti a manzel k datumu mojho odnatia poda ziadost o rodicovsky prispevok a pri tom pracuje... v poriadku? len ci som si to spravne utriedila :D
@majusqa77
Ahoj, videla som uz vo viacerych diskusiach, ze sa vyznas v tychto problematikach, keby si mala trochu casu, pozrela by si sa na moj pripad, prosim ta? Dakujem
Manzel je od 1.6.2017 na materskej dovolenke. Ja som dala v praci vypoved k 31.5.2017 a od 1.6.2017 poberam davku v nezamestnanosti (po jej skonceni sa chcem znova nahlasit na poberanie RP). PP trval od 1.4.2013, takže podmienku nároku na dávku v nezamestnanosti celkovou dobou poistenia som splnila.
Avšak za rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu mi bolo určené obdobie od 1.6.2015 do 31.5.2017, kedy som už poberala materský, resp. rodičovský príspevok. Takze vyska davky je minimalna.
Ja som vsak bola informovana, ze davka v nezamestnanosti mi bude vypocitavana z prijmu pred nastupom na MD, kedze sa vraj MD a RD vvylučuju z tohto vypoctu (pretoze MD je obdobie, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti a RD je brane ako prerusenie poistenia), spravne?
Ide o to, ze mi do tych poslednych dvoch rokov zasahuje aj materska? Keby som bola posledne dva roky len na rodicovskej, vtedy by mi to boli vypocitali z toho prijmu pred RD?
Ahojte. Tiež chceme prehodiť RD na manžela. On je ale momentálne vedený na ÚP ako nezamestnaný. Musí najprv dobrovoľne požiadať o vyradenie alebo mu RD priznajú aj tak? Kde je inak zakotvené, že nie je možný súbeh dávky v nezamestnanosti a RD. Myslím právnu normu, paragraf. Zaujímalo by ma to, ďakujem.

@zolkoj dostaneš ešte v septembri za august 🙂