Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti
Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?
@zalka Ahoj zalka v marci si mi už radila pre získanie maxi podpory len by som si chcela byť istá či mi výde alebo nie. Prosím ťa pozri sa na to čo som napísala.Niečo sa mi marí že som bola pn počas RD môže to nejako ovplyvniť výšku podpory? Zamestnaná som viac ako 8 rokov stále trvá zarábala som cca 360 až 400 eur v hrubom, posledný rok a pol firma nevykazuje žiaden zisk. Pn som bola od 17.8.12 do 11.9.12, MD od 12.9.12 do 7.5.13 obidvoje mi boli vyplácané aj z dnp takže materská bola maxi. RP od 8.5.13 trvá. Posledná mzda mi bola vyplatená v 9-tom mesiaci sume 195,30 hrubého + 60,21PN takže to bola mzda za 8 mesiac. Ako postupovať:
--napr.27.8.14 pôjdem na UP vyplniť papiere na ukončenie môjho RP ktoré dám k 31.8.14 je to nedeľa nevadí? a hneď aj požiadam o RP na partnera k 1.9.14.
--Akože pôjdem 1.9.14 (sviatok nevadí? a 2.9.14 do práce za tieto dva dni mi dá majiteľka mzdu 110 eur hrubého alebo čistého?
--K 2.9.14 mi preplatí zvyšne dni dovolenky mám 29 dní v sume 501v hrubom , a taktiež 2.9. skončenie PP akým paragrafom by bolo najlepšie?
-- 3.9. sa pôjdem zaevidovať na UP ako nezamestnaná
--zo soc. poisťovne z dôchodkového sa odhlásim do 8-ich dní od ukončenia RP alebo pôjdem toho 27.8.14 ale odhlášku vypíšem k 31.8.14? aby mi tam nijaké dni nelietali.dá sa aj takto?
-- znova sa prihlásim v ten istí deň ako si budem dávať znova prepísanie RP na seba.
--na zdrav. poisťovňu pôjdem až po zaevidovaní sa na U práce
--čo všetko musím ja doniesť na UP a do sociálnej?
Ďakujem a som ti vďačná za odpoveď a cenné rady.
ahoj zalka chcem sa opytat january 2015 bude dva roky co mam odpracovane na dohodu a s toho pol roka na polovicny uvazok...mozem ziskat najvyssiu nezamestnanecku ak vy ma zamestnavatel prepustil a hned aj zamestnal s najvyssim zakladom,aspon na jeden mesiac,pocita sa nezamestnanecka s posledneho zamestnania alebo to tak uz nieje?a kolko by som davku dostavala?dakujem pekny den
@empowering podpora v nezamestnanosti sa počíta z priemeru posledných 24 platov .. resp. za posledné 24 mesiace čo si mala príjem tak priemer, takže tak ako si to myslíš sa to nedá ... a podpora je 50% z priemeru hrubých miezd
@zalka dakujem
@empowering rado sa stalo
@zalka ahoj, ja mám opačný problém, môj pp je založený na min.odvodoch A teda aj min. hrubej mzde. Od novembra 2013 do septembra 2014, teda čiastočne počas md A rd som mala dohodu O vykonaní práce S dosť vysokým príjmom. Oplatí sa mi urobiť celý tento proces, teda ukončiť pp, dohoda končí tiež, zrušiť poberanie rd A muž rovno požiada O príspevok na jasle, lebo tam ide drobec od októbra. Verím,že si poradis aj S takouto kombináciou vstupných údajov A vopred ti za to ďakujem
@zalka doplním ešte, že za posledných 24 mesiacov som bola od 9/2012 do 5/2013 PN, následne md A rd, takže príjem fakticky len Z tej dohody, ten mi bol vyplatený V 11,12/2013, 1,2/2014 A poslednú platbu mi pošlú asi V 10/2014 po ukončení dohody.
@kostickabonnie a si si istá, že ti boli z dohody sťahované aj poistenie v nezamestnanosti? Skontroluj si pásku ...
a kedže si veľmi krátko na RD tak by sa ti bral do úvahy aj plat zo zamestnania a robil by sa priemer.
@zalka ahoj potrebovala by som poradiť som momentálne na rodičovskej dovolenke malá má 2 roky,chcela by som nastúpiť do roboty kde som zamestnaná na dobu neurčitú už asi 6 rokov,bolo mi povedané že je málo roboty a že môže aj firma zaniknúť ale že zo zákona mám byť 3 roky doma tak že mám byť dKeby chcem ísť do práce mám na to nárok a oni mi musia dať pôvodnú prac.pozíciu alebo sú oni v práve a ja musím zotať doma?Alebo môžem dať výpoveď aj keď som na RD a zobrať odstupné čo by mi mali dať a byť doma poberať rodičovský,môžem sa ísť zaevidovať na UP a poberať pol roka nezamestnanecké aj rodičovksý?Neviem ako to funguje a nemá mi kto poradiť.Čítala som tu niečo také že RP sa dá prepísať na manžela.Môžeš mi prosím ťa poradiť?
@mondulka môžeš nastúpiť do zamestnania aj skôr ... nie je to obmedzené 3 rokmi, akurát musíš mesiac pred nástupom minimálne poslať firme list, žťe vtedy a vtedy nastupuješ do zamestnania.
Ak chceš max. podporu 800e tak čerpaj den dva dovolenky a skonč PP nech ti preplatia zvyšok a dajú odstupné ak pre teba nemajú robotu a bude max. podpora.
@zalka a čo s tým rodičovským príspevkom ten budem dostávať tak či tak alebo ho musím prehlasovať na muža či ako to je?Nieje to nejako obmedzené nejakým zákonom keby sa vyhovárali že musím byť 3 roky doma môžu mi dať tak či tak výpoveď aj keď som na RD do konca júla 2015?Môžem tak či tak dostať výpoveď alebo sa s nimi tak nejako dohodnúť?
@fidorka7 ahoj mozem sa opytat ak poberam RD a v januari na matersku tak bemam narok na Rd? Ani ak prepisem na muza?
@milagrosss20 materske a RP sa neda poberat naraz, ani ked to das na muza
@liz_lemon aha cize to rd mam ist zrusit?
@milagrosss20 ano, ale az s rozhodnutim zo Socialnej poistovne o poberani materskeho, a nezabudni na UPSVAR oznamit, ze mas starsie dieta do 3 rokov, budes mat narok na prispevok na starostlivost vo vyske 41,40 E, je to sice len na 6 tyzdnov, ale aspon nieco
tu je o tom viac http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
@milagrosss20 neda sa pobera aj RP aj materske , materske ma prednost takze RP treba ist zrusit...ani prehlasenie na muza nepomoze lebo ani jedna z opravnenych osob nemoze poberat materske aby vznikol narok na rodicovsky.
ked mas narok na matersku musis brat tu..ta je podla platu a dostavas ju cca 6mes. potom prejdes na rodicak ..ak budes mat v tej dobe 2 deti do 3r tak rodicak sa da brat len na 1 - a to si uz ty vyberies ze na ktore.
@9lf9 aha cize zasa pridem o jeden rd..kokso..tu tiez neviem napisat na inu osobu co? Boze 2 deti a 203 e kokso..
ano neda sa to napisat na inu osobu lebo by si potom nemohla brat ty ak by bral otec dietata.. na RP 203,2 + pridavky na 2 deti

@miskacool áno výjde ...