icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

milagrosss20
15. sep 2014

@9lf9 to je smutne toto ☹

gapa
15. sep 2014

@milagrosss20 ak požiadaš o MD najskôr 2.1.2015 (no nie neskôr ako 6týž. pred termínom), tak nárok na RP za január ešte budeš mať. Pri termíne 14.2. ti to vychádza, tj. nástup 3.1. A po pôrode sa dá a snád aj bude dať v r.2015 požiadať o prísp. na starost. o staršie dieťa za február ... (podla dátumu narodenia)

milagrosss20
15. sep 2014

@gapa ano 14.2 mam termin a nastup mi vypocitali 5.1 nastup na matersku..a co je to druhe?

gapa
15. sep 2014

@milagrosss20 no pekne ti to pokecali, by som sa im podakovala, Nástup treba najneskôr 6týž. pred (ak nemáš iné dôvody) a tebe dali o 2dni neskôr. Pozri ešte skontroluj, či to nie je zlá 3ka. Ak je sobota termín, tak 6týž. pred je tiež sobota!!!!!! a môžu ta takto pripraviť o pár dní poberania materského, ak nastúpiš neskôr ako 6týž. pred. Už si to dala mzdárke? ak nie, tak to prepiš, daj k tomu podpis, že si to pripísala (aby sedeli dátumy u mzdárky aj na sociálke). Už poznám také prípady, čo takto doplatili.

milagrosss20
15. sep 2014

@gapa nie nie matersku budem vybavovat az v januari...cize nemam nic vybavene..momentalne som na pnke...a beriem z prace a z dnp pnku....a nerozumiem co mi pokaslali?termin 5.1 mam podla menzesu cize 12.5 som naposledy...cize matersku mam mat od 2.1.?

zalka
15. sep 2014

@mondulka RP potom musíš prepísať na mng.
nemôžeš dostávať aj RP aj podporu v nezamestnanosti ... takže mng. RP a ty podporu takto to ide.

gapa
15. sep 2014

@milagrosss20 no ak ti do žiadosti o matetrské napíšu pravdep. /očakávaný den pôrodu 14.2.2015, tak nástup na md musí byť najneskôr 3.1.2015, to som myslela (hruuuuza, som si neuvedomila, že je september 🙂))))) =

milagrosss20
15. sep 2014

@gapa to nic chiii ja koncom decembra si vybavim tu matersku..oni mi daju hoc kedy od datumu..cize aj 2.1. mi da...a to dostanem rd este v januari a aj marodku? A vidim ze sa rozumies do toho..matersku budem mat taku istu co som mala toho roku? Ci uz nebude z dnp len z prace?

gapa
15. sep 2014

@milagrosss20 nepoznám údaje, ak budeš v ochr. lehote z dnp, tak aj z dnp. (snád ak porodiš pred termínom, tak to tiež vyjde), no nesledujem to teraz už velmi.

milagrosss20
16. sep 2014

@gapa mne to ide v kuse aj teraz to mam len neplatim koli tomu ze som...inak ho mam stale zalezene...

mondulka
16. sep 2014

@zalka bola som v robote a personalistka začala tvrdiť že oni pre mna robotu nemajú že oni ma budú riešiť až po 3 rokoch,ale keĎ im oznámim mesiac skôr že nastupujem keď aj o rok skôr tak sú povinný ma zobrať spät?že neni robota premna ale to mna nemusí zaújmať tým pádom mi musia dať výpoveď a odstupné.šéfová súhlasili ale personálna sa začala takto do toho obúvať tak som povedala že sa pôjdem informovať k právnikovi tak teraz neviem kde je pravda,šéfová aj súhlasila len že nepozná presne zákony že sa dohodneme s personálnou a tá to takto povedala že by to bolo porušenie zákona a bla bla

zalka
16. sep 2014

@mondulka čítaj § 166 zákonníka práce odst. 3)
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

čiže kedykoľvek sa ty rozhodneš tak môžeš ukončiť RD len zamestnávateľ to musí vedieť mesiac vopred, nedá sa zo dna na den.

mondulka
16. sep 2014

@zalka presne to som im povedala 🙂 a personalistka si stále hovorila len svoje že mám byť doma 3 roky a že som zákonom chránená 3 roky že mám byť doma

zalka
16. sep 2014

@mondulka no tak jej povedz, že nechceš byť zákonom chránené zvieratko. 🙂

kostickabonnie
17. sep 2014

@zalka skontrolovala som pásky za minulý rok, lebo tohtoročné mi pošlú až teraz na konci dohody A boli tam stiahnuté odvody za všetky poistenia. Keď sa vrátim Z dovolenky,tak si zistím,aký vlastne pp mám, lebo je to len kvôli rokom do dochodku, tuším že je to len pár hodinový úväzok V mesiaci. Bola by škoda,keby sa robil priemer max. z dohody s minimom z pp. Nateraz ďakujem

zalka
17. sep 2014

@kostickabonnie som sa kdesi pri tebe stratila, si ešte na RD a ti končí a chceš ísť na UP či ako?

mondulka
18. sep 2014

@zalka ak by som teda dostala výpoveď s odstupným dohodou keď im oznámim návrat mesiac skôr aj keď ma malá 2 roky musím sa zaevidovať na úrad práce a žiadať o nezamestnecké s tým že rodičovský príspevok by sa prepísal na muža alebo tak môžem urobiť až keď malá dovrši 3 roky a potom požiadať o nezamestnanecké ako to je?

zalka
18. sep 2014

@mondulka na UP musíš ísť najneskôr do 364 dna od skončenia PP .. ináč ti nárok na podporu zanikne ...
takže nie nemusíš ísť hned na UP, ak dostaneš výpoved .

winipega
14. okt 2014

Ahojte,mam otazku,od jula som na predlzenej RD z dôvodu nepr.zdrav.stavu dietata,v juni mi koncil normalny RD,v zamestnani som dala vypoved dohodou.Môžem tento RD prehodiť na partnera (otec dietata,nie sme manželia) a ja sa ísť prihlásiť na UP a poberať dávku v nezamestnanosti?Dakujem

fidorka7
14. okt 2014

@winipega môžeš.

winipega
14. okt 2014

@fidorka7 Dakujem,a budem dostavat teda aj "podporu" aj ked som ja dala vypoved dohodou?vdaka

fidorka7
14. okt 2014

@winipega myslím že to na veci nič nemení, v každom prípade to, či máš na podporu nárok je otázka na sociálnu poisťovňu.

winipega
14. okt 2014

@fidorka7 o.k. vdaka

maskalinka
26. feb 2015

@kostickabonnie
@fidorka7
@winipega a ostatné kočky, môžem prepísať rodičovsky na manzela, ktory je zamestnany a ja budem poberat podporu? lebo ze vraj sa uz neda, vdaka, vdaka

kostickabonnie
26. feb 2015

@maskalinka neviem ti odpovedať, ja som vzdala snahu byť nezamestnanou a ísť na ÚP 🙂 Ale rodičák je prepísaný na muža, povedali mi, že im je to jedno, kto ho poberá, lebo vraj už nesledujú, či ten druhý pracuje alebo nie.

lucenka911
26. feb 2015

@kostickabonnie a kedy si ho prepisala ja som teraz chjodila po uradfoch a bolo mi povedane ze sa neda, ze manzel musi poziadat o materske

maskalinka
26. feb 2015

@lucenka911 a nemysleli len take tlacivo s ktorym musis ist na socialne potvrdit a doniest na UP?
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...

kostickabonnie
26. feb 2015

@lucenka911 no, však podala som žiadosť v jeho mene - mala som kopiu jeho OP a ním podpísanú žiadosť 😉 naposledy som to riešila v decembri, to som menila príspevok na starostlivosť o dieťa späť na rodičovský príspevok s tým, že už som ako žiadateľa uviedla muža.

lucenka911
26. feb 2015

@maskalinka ja uz fakt neviem volala som tam vcera na urade prace mi povedqli ze sato neda a aj na socialke mi povedali, ze sa to neda tak by bolo vazne super keby si tam zavolala nechcem tu robit zle, ale mne tak bolo povedane, vcera som sa bola prihlasit na urad, este tam mi pani povedala ci mi nevynde vyssia podpora ako rodicak, aby som ho zrusila, riesila som to dva tyzdne vrajze sa zmenil zakon, da sa to, ale manzel na soc.poistovni musi poziadat o materske, kde rozhodnutie do 30 dni mu da soc.poistovna ale nesmie pracovat kedze je ako na materskej tak ja som teraz jelen

maskalinka
26. feb 2015

@lucenka911 noo ani ja neviem, ale urcite zajtra zavolam na urad ale ved akoze nedava to zmysel, lebo rodicovsky moze poberat hociktory z rodicov a este k tomu mozu aj obaja pracovat, tak preco by bol problem pri prepisovani, ved vlastne na urade prace ich nemusi zaujimat preco ho prepisujeme,neviem no ved zajtra zavola uvidim ale ako pozeram ty si z PO takze bola si na urade v presove?