icon

Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

lucenka911
26. feb 2015

Ano ano z presova ale nevolaj na urad prace tam ti toho vrla nepovedia ale na urad socialnych veci....vrajze preto ze manzel nebude poberat rodicovsky, ale matersku, daj prosim potom vediet co ti povedia

kompromis
14. máj 2015

Ahojte dievcata.prosim vas chcem sa spytat ,schvalili nam predlzenu rodivovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov,ja poberam podporu od 10.3 a schvalli nam to od 27.4 ide si to teda teraz uplatnit manzel .ja sa chcem spytat kedy si to ma dat potom manzel odnat a ja uplatnit ked mi podpora konci 10.9 .dakujem

maskalinka
14. máj 2015

@kompromis no my sme vsetko robili k 1. v mesiaci ale rodicak sa vyplaca aj za jeden den v mesiaci takze podla mna aby si neprisla o tu podporu tak k 11. 9 by som prepisala ale skus si este overti, najlepsie na UP, ked budes mat stastie na ochotnejsie pracovnicky

moncus123
31. máj 2015

chcem sa spýtať či sa to dá aj ked sme manželia

lucenka911
31. máj 2015

@moncus123 čo myslíš či sa dá prepisat rodicak na manžela?

lenuska890
13. júl 2015

Dobry den vospolok 🙂
Chcem sa informovať jednu vec,viete mi niekto poradiť ohľadom sociálnych dávok?pracovala som 3 roky v kuse všetko mi priznali.Dnes som dala vypoved v práci a idem sa zahlasit na úrad prace,o tyzden mam novu prácu len uvažujem či zobrať podporu a dohodnut sa na brigádnickej zmluve ,alebo nie,lebo asi o rok sa chystám na materskú .....neviem čo mam spraviť ,dať si normálnu zmluvu a pokračovat ,alebo zobrať na pol roka podporu
dakujem

maskalinka
13. júl 2015

@lenuska890 hmm no, ked chces poberat podporu a subezne pracovat nesmies presiahnut prijem cca 145 € (najdes na nete presnu sumu) no a vlastne potom ked chces ist do roky na druhu matersku tak aby si mala zaplatene 270 dni aby si mala narok na matersku, musis si to prepocitat co sa ti oplati 🙂

katkaking
23. okt 2015

@zalka ahoj, som v zvlastnej situacii....pocas RD cerpam dovolenku a zamestnavatel zrusil moje pracovne miesto a dostala som vypoved. Malinka ma len rok, cize este dva budem na RD. Ako to spravit aby som mohla poberat davky v nezamestnanosti? Mozem RD na ten polrok dat na muza a potom zase naspat na mna? Alebo co robit??? Vdaka vsetkym za rady.

jolly84
23. okt 2015

@najjulinka nie, dve štátne dávky sa nedajú....

jolly84
23. okt 2015

@katkaking jasné, ja som to tak spravila, v pohode

jolly84
23. okt 2015

@moncus123 áno, dá sa, rodicak môžeš prepisazt aj na mňa 🙂

katkaking
23. okt 2015

@jolly84 a prosim ta z coho sa mi bude podpora vyratavat? Ja som uz 7 rokov na striedacku MD a RD (4 krat za sebou)

katkaking
23. okt 2015

@jolly84 podotykam, ze od augusta cerpam dovolenku (mala som 177 dni a preto ma vyhodila, vyuzila situaciu zbavit sa ma)... A mala som cerpat do konca marca. Vypoved mam k 31.1.2016 a budem mat vyplatene aj 2 mesacne odstupne....

najjulinka
autor
24. okt 2015

@jolly84 nie je to pravidlo.. niektore sa spolu daju niektore nie... 😉
(napr. RP a opatrovatelské sa dá)

jolly84
24. okt 2015

@najjulinka to áno......

evittam
24. okt 2015

@jolly84 No rodičák by mohla na teba prepísať iba vtedy, ak by ti bolo jej dieťa zverené do zákonnej starostlivosti.... 😉

evittam
24. okt 2015

@katkaking Mala si si čerpať len pár dní dovolenky a ostatnú nechať preplatiť, vtedy by ti vyšla aj najvyššia podpora v nezamestnanosti.

katkaking
24. okt 2015

@evittam no ja ju cerpam od augusta, nikto netusil ze ma takto podrazi....uz sa neda dovolenka asi zrusit, co?

jolly84
24. okt 2015

@evittam som netušila, ďakujem za info 🙂

jolly84
24. okt 2015

@katkaking podľa mňa áno.........zavolaj v pondelok do socialky,poradia ti.......

evittam
24. okt 2015

@jolly84 Na socialke ti povedia prd,cest vynimkam😉....A SP nema s dovolenkou nic.
@katkaking No skus sa dohodnut so mzdarkou,nech ti daju vypoved napr.k 1.11.15 a zostatok preplatia.

jolly84
24. okt 2015

@evittam nie, ale poradiť by mohli 🙂

evittam
24. okt 2015

@jolly84 No, ja keď som raz chcela poradiť, či skôr si len overiť, či mám pravdu, tak pani za okienkom očividne ani len netušila o čom hovorím a ešte mi povedala, že chcem "zneužívať štát a systém"..... 😠 😠 😠

katkaking
24. okt 2015

No zeny, ja teda neviem...co robit....pochybujem ze mi budu chciet vyjst v ustrety....za to ze clovek chodi do kostola, aj takto sa mu chcu pomstit ☹
Takze mam ist na urad prace a tam mi to vyrataju...resp.poradia?
Lebo za januar som si vyratala ze mi musia poslat (aj s odstupnym) skooro 3000 eur....to mi teda nevyda ta najvyssia podpora?

jolly84
24. okt 2015

@katkaking vyplatenie odstupného nemá vplyv na výšku podpory. Ja by som asi ukončila dovolenku, dala výpoveď a zbytok preplatiť. A ísť na úrad práce......

zalka
25. okt 2015

@katkaking nie nevýjde,
tvoja podpora sa bude rátať ako priemer hrubých miezd 08/15 - 01/16 ... deleno počet kalendárnych dní od nástupu na dovolenku po skončenie PP tj. 31.1.2016 ... a z toho priemeru získaš výšku podpory ...

takže maximálka u teba nehrozí...
a neurob to ako radí @jolly84 nakoľko odstupné má vplyv na výšku podpory, ak je z neho platené poistenie do SP čo v tvojom prípade @katkaking platené je , a tiež už by som nedávala na tvojom mieste výpoved, lebo ťa prepustí , ale odstupné ti už nevyplatí lebo nemusí, ak požiadaš o skončenie PP ty ... takže by si prišla o prachy ...

no a dajme tomu, že máš plat 1000e na mesiac .. a nastúpila si do práce 1.8.15 na dovolenku ... tak sa zrátajú hrubé mzdy 1000+1000+1000+1000+1000+3000 a vydelíš počtom kalendárnych dní ( 31+30+31+30+31+31 ) = 8000e / 184 dní = 43,478 e na den a z toho podpora bude 50% tj. 21,739 e na deň ... tj. na mesiac x 30 dní = 652 eur

takýmto štýlom si vyrátaš bajočko akú podporu mať budeš.

ak by ti skončili PP teraz, ale s tým, že ti dovolenku preplatia a vyplatia odstupné tak takto to môžeš urobiť, ale ak by si mala prísť o odstupné tak to by bola škoda

katkaking
25. okt 2015

@zalka dakujem, presne ma napadlo ze by som asi prisla o odstupne.
A diky za ten vzorec na vypocet 😀

zalka
25. okt 2015

@katkaking rado sa stalo .

lucask
15. dec 2015

@zalka Ahoj, rada by som sa aj ja poradila. Aktualne som na MD s druhym dietatom, zaciatkom januara mi konci. Nasledne sa mam rozhodnut ci budem cerpat dovolenku alebo mi ju vyplatia (mam narok na 25 dni) a potom ukoncime pracovny pomer dohodou, pricom mi bude vyplatene odstupne. Co je vyhodnejsie z pohladu vysky podpory v nezamestnanosti - nechat dovolenku vyplatit alebo cerpat? Vycerpat celu dovolenku ci len jeden den? (Moja mzda je dost vysoka)
A dalsia otazka - ak pojdem rovno poberat podporu v nezamestnanosti, na rodicovsku dovolenku sa nemam ani hlasit, ma sa nahlasit rovno manzel? Budem vdacna za radu, studujem ten zakon, ale je to pre mna spanielska dedina 🙂

zalka
15. dec 2015

@lucask hm ... čerpaj časť a zvyšok si daj preplatiť .... resp. čerpaj dovolenku max. do konca januára ..
a áno mng. hned nech po tvojej MD požiada o RP ... na UP ...