icon

Szčo a materská

biancarv
6. mar 2017

Ahojte, potrebujem poradiť. Plánujeme tretie dieťatko s manželom. Som SZCO 4 roky, z toho vyše dva roky si platím odvody do socialnej poisťovne v minimalnej vyske 140 eur. Chcela by som ukončiť činnosť, len neviem či sa mi to oplatí. Mala by som nárok na materskú aj v pripade, ze by som teraz ukončila SZCO a isla by som na matersku dajme tomu v septembri, októbri keď sa zadari? Alebo to musim vydržať a do materskej musim byt SZCO a platit odvody??? Dakujem velmi pekne za kazdu radu.

Strana
z3
zalka
24. apr 2020

@sisa22x kedy máš termín? nie je to také jednoduché. Môj názor nárok na MD mať nebudeš lebo si bez poistenia už 16 mesiacov ...
a maximálne môžeš byť poistenia 15 mesiacov aby ti vyšlo 9 mesiacov v 2 rokoch ...
15+9 = 24
teraz už je z môjho pohladu neskoro, nakoľko už si 16m bez poistenia, a vieš získať už len 2 mesiace poistenia .

sisa22x
24. apr 2020

@zalka doma máme už dvojmesačné bábátko a na materskú som dostala nárok 😊

zalka
24. apr 2020

@sisa22x jej prepáč teraz som si všimla dátum, že som na starý príspevok reagovala :D

fatinn
24. apr 2020

@zalka k môjmu príspevku náhodou nemáš info? 🙂

evittam
24. apr 2020

@fatinn Ako ti už bolo napísané od @draik
Nemáš nárok na MD.

fatinn
24. apr 2020

@evittam až teraz som si všimla, vďaka

zalka
24. apr 2020

@fatinn súhlasím s draik, ak nič nespravíš MD mať nebudeš,
ak ti vznikne poistenie MD mať budeš ...
poistenie môže vzniknúť zamestnaním alebo dobrovolným poisteným.

chiara_elle
24. apr 2020

@zalka mozem aj ja sa ta prosim opytat? Som na MD, mam mesacne babatko. Popri zamestnaniu a aj teraz na materskej, prilezitostne prekladam v malych objemoch pre jednu agenturu na zaklade Zmluvy o Dielo.

Teraz sa mi ozvala aj ina agentura, lenze chcu to na fakturu. Ak by som si zalozila zivnost, platim z toho DPH, aj ked by to bolo napr. len nejakych 1800€ rocne? Odvody viem, ze sa neplatia pocas MD ziadne.

zalka
24. apr 2020

@chiara_elle nie neplatíš z toho DPH a tú zmluvu o dielo tiež by som hodila na živnosť ... myslím že pri takých objemoch ako si spomenula ani dan ani odvody do SP ti nevýjdu platiť a úplne malinké odvody do ZP ale až niekedy o rok a pol ...

fatinn
25. apr 2020

@zalka nevieš náhodou ako dlho pred nástupom na materskú je povinné platit DNP aby som dostala materskú ? Rsp ci to ešte stíham začať platiť, keď materská začína v októbri

zalka
25. apr 2020

@fatinn stačí pár dní ... ale nezabudni na to aby si nebola bez poistenia viac ako 15 mesiacov .
alebo ak by si potrebovala ísť na PN tak stačí pár dní pred PN sa prihlásiť .. zaplatiť ... samozrejme ... a máš nárok i na PN i na MD potom ale poistenie musí trvať a najneskôr musí vzniknúť niekedy koncom septembra

fatinn
25. apr 2020

@zalka ďakujem pekne

zuzulikf
29. jan 2021

Milá @zalka , potrebovala by som poradiť.Odo dňa 28.3.2019 som v trvalom pracovnom pomere. Pracovný pomer mi trvá do 31.3.2021. Zistila som že som tehotná a termín pôrodu mám stanovený na 17.8.2021. Počas minulého roka som však bola na pandemickej OČR 63 dní. Veľmi rada by som Vás požiadala o informáciu či mi teda vznikne nárok na materské. A ak by som od 1.4.2021 začala vykonávať živnosť či by som aj napriek tomu mala nárok na materské z nemocenského poistenia z predchádzajúceho zamestnania. (Zo živnosti by som si prvy rok platila iba zdravot é poisteni) Vopred veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď a za Váš čas.

zalka
29. jan 2021

@zuzulikf áno nárok na MD máš ... to že si bola na očr na to vplyv nemá ... nebola si tak veľa na očr
a áno môžeš otvoriť živnosť a pracovať na živnosť ... a MD sa ti vyráta zo zamestnania z príjmu roku 2020

zuzulikf
29. jan 2021

@zalka ďakujem krásne 😊 prajem krásny večer

biii7
20. sep 2022

@zalka
@evittam
Ahojte.Chcela by som vás súrne poprosiť o radu, keď pracujem ako nezávislý pracovník pre Českú agentúru, ale činnosť vykonávam na Slovensku, či trwba odviesť nejakú daň z tejto činnosti? Mám tam malý príjem iba a činnosť som vykonávala od apríla 2022 a budem do oktobra 2022. Ta agentúra za mňa neodvadza žiadne príspevky na zdravotné a sociálne poistenie. Som momentálne tehotná. Mohla materská aj tehotenská dávka rátať z tejto činnosti? Mám zaplatene aj nemocenské poistenie z roku 2021 od 30.8.2021 do 2.11.2021 a bola som na dohode od 8.6.2022 do 6.7.2022. Spolu tam mám 92 dní zaplatené ak som dobre rátala. A začala som si opäť platiť dobrovoľne nemocenské od 5.9.2022. Som teraz v 9 týždeni tehotenstva a neviem, či sa mi oplatí naďalej platiť nemocenské. Viete mi baby poradiť, či by mi vyšla materská? Dokedy by som musela platiť dobrovoľne nemocenske? A z akého obdobia by sa rátala ak by mi to vyšlo? Ďakujem za každú radu 🙏🙏🙏🙏.

Strana
z3