icon

Szčo a materská

biancarv
6. mar 2017

Ahojte, potrebujem poradiť. Plánujeme tretie dieťatko s manželom. Som SZCO 4 roky, z toho vyše dva roky si platím odvody do socialnej poisťovne v minimalnej vyske 140 eur. Chcela by som ukončiť činnosť, len neviem či sa mi to oplatí. Mala by som nárok na materskú aj v pripade, ze by som teraz ukončila SZCO a isla by som na matersku dajme tomu v septembri, októbri keď sa zadari? Alebo to musim vydržať a do materskej musim byt SZCO a platit odvody??? Dakujem velmi pekne za kazdu radu.

zalka
23. mar 2017

@biancarv no tak potom z platu z hrubej mzdy bude mať rátanú PN i MD ...

biancarv
autor
23. mar 2017

@zalka aha uz chapem, dakujem velmi pekne 🙂

zalka
23. mar 2017

@biancarv rado sa stalo, ináč ešte je v skúšobnej dobe môžu ju vyhodiť na to pozor .. aby ku dnu pôrodu mala 270 dní poistenia budú ich hladať 2 roky späť ku dnu pôrodu

biancarv
autor
23. mar 2017

@zalka takze pocas skusobnej doby mozu vyhodit tehotnu ženu? Ale keby ju nevyhodili a potiahla by tu PNku tak by mala tych 270 dni, nie?

zalka
23. mar 2017

@biancarv ak by ju vyhodili .. tak by bolo vhodné pre nu skončiť PN ... a začať potom novú po prihlásení sa na DNP

biancarv
autor
23. mar 2017

@zalka dobre dakujem 🙂

aduska_ba
1. aug 2017

@zalka chcela by som vás pekne poprosiť o radu :Dobrý deň, chcel by som sa opýtať z čoho sa mi bude vypočítavať materská na ktorú by som mala ísť 1.3.2018, na koľko som Szčo (od roku 2009) od decembra 2017 by som mala byť ako zamestnanec. Ako szčo som bola toho roku PN a očr, bude sa mu to krátiť? Za odpoveď vopred ďakujem.

majusqa77
1. aug 2017

@aduska_ba na szco boli platene odvody?

aduska_ba
1. aug 2017

@majusqa77 od 1.8.2015 do 1.7.2017 z VZ 660eur a od 1.8.2017 z VZ 430eur

zalka
4. aug 2017

@aduska_ba a prečo by si mala byť až v decembri zamestnanec?
a plánuješ ukončiť živnosť? a zamestnanec by si mala byť ako dlho?

aduska_ba
5. aug 2017

@zalka na materskú plánujem ísť v marci 2018. Chcem si pozastaviť živnosť v novembri a v decembri sa zamestnať na 90 dní. Len neviem či sa mi bude rátať materská zo živnosti, alebo zo zamestnania. Živnostníčka som od 2014

zalka
7. aug 2017

@aduska_ba zamestnaj sa teraz nevieš či skôr neporodíš a potom čo vyhodené peniaze?
a živnosť môžeš s kludom zrušiť v decembri ... ale zamestnaná musíš ostať aspon do pôrodu

katka34311
23. apr 2018

Ahojte ak by ste mi vedeli pomoct bola by som vdacna. Momentalne som SZCO od oktobra 2017. Pred tym od maja 2016 do konca septrmbra 2017 som bola riadne zamestnana. Ako zacinajuci zivnostnik neplatila som odvody do soc.poist. Rodit budem zaciatkom jula. Mam narok na matersku? Pisala som do soc. Pois.mail a tam mi odpovedali ze narok mat nebudem kedze teraz niesom soc. Poistena. Nieje to nahodou tak ze musim byt za posledne 2roky minimalne 270 dni platcom soc.poist a narok tym padom mam kedze som normalne pracovala? Ja uz som z toho sialena.prosim o pomoc a radu. Dakujem 🙂

evittam
23. apr 2018

@katka34311 Nemas narok. Tvoje NP nie je aktívne.

draik
23. apr 2018

@katka34311
Stačí uzatvoriť dobrovoľné poistenie pred nástupom na MD. Materské síce bude z minima, ale lepšie ako nič.

evittam
23. apr 2018

@draik Tak to by som skôr poradila zamestnanie a bude mat VZ z príjmu za r.2017.

evittam
23. apr 2018
dna28
18. máj 2018

@zalka chcem sa spytat, bola som zivnostnicka asi 6 rokov a cele roky platila odvody z minima a teraz od 1.5 som zamestnana v hrubom cca 1500€. Kedze som sa zamestnala tak som k 2.5 zrusila živnost
termin mam 8. oktobra neviete ako to budem mat z materskou ???

zalka
18. máj 2018

@dna28 ak do nástupu na MD odpracuješ 90 dní bez PN a OCR tak bude tvoja MD rátaná z platu 1500e

dgcko
31. aug 2018

Ahojte, prosím vás vie mi niekto k tejto téme poradiť v mojom prípade?
Som SZČO - začínajúca živnostníčka - čiže si neplatím odvody do sociálnej poisťovne. Mám ale splnenú podmienku 270 dní poistného za posledné dva roky. Viem, že aby som dostala MD musím odchádzať na materskú z prac. pomeru v ktorom odvádzam odvody do soc. poist.
Preto by sme to chceli urobiť tak, že by ma môj manžel zamestnal 90 dní pred predpokladaným nástupom na materskú a vyplácal by i odvody z maxima - a išla by som na materskú z tohto nového prac. pomeru.
Čo ale neviem je, kedy by som mala zrušiť/pozastaviť živnosť. Stačídeň pred nástupom do nového zamestnania - teda k mužovi - alebo to musí byť aspoň 6 mesiacov pred nástupom na materskú? V rôznych článkoch som sa totiž dočítala iné informácie.
Ďakujem pekne

tinulka26
1. okt 2018

@zalka Ahoj mohla by si mi poradit s mojim pripadom ci sa s nim da nieco robit? Som Szco a odvody si platim 4 roky z minima. V 4/18 som otehotnela. Teraz som v 25tt a od 5/18 som na Pnke a zostavam az do materskej na ktoru by som mala nastupit 5.12.2018. Od doby co som na Pn tak odvody neplatim. Dalo by sa s tym este nieco robit aby som si nejako zvysila matersku, napr. prihlasit sa na DNP? Musi sa DNP platit aj ked som Pn? Dakujem

zalka
1. okt 2018

@tinulka26 nie nijako si nezvýšiš MD ... je zakázaný súbeh DNP a povinného poistenia tak na DNP zabudni .. a aj keby nebol za kázaný tak by si nemala 270 dní poistenia ...

tinulka26
1. okt 2018

@zalka myslela som si. A kedy by si mi poradila zrusit zivnost tesne pred nastupom na MD? Jedna baba tu pisala ze az ked mi skonci materska a budem poberat rodicak. Ale neviem ake vyhody by som z toho mala?

zalka
1. okt 2018

@tinulka26 nemusíš rušiť živnosť, po MD dáš vyhlásenie pre SP, že nebudeš podnikať a živnosť môžeš mať otvorenú ale nebudeš platiť odvody ak nebudeš faktúrovať.

tinulka26
1. okt 2018

@zalka praveze ja by som ju chcela zrusit nakolko uz po rodicaku neplanujem byt Szco a chcela by som sa zamestnat. Plus si este platim poistenie v nezamestnanosti tak pridane by som potom mohla vyuzit podporu ak by som sa nezamestnala. Je tam este nejaka ochranna doba po RD aby som dostala podporu?

zalka
1. okt 2018

@tinulka26 no to je iné .. treba mať 730 dní poistenia .. za posledné 4 roky aby si mala nárok na podporu ... takže ak tak zruš ked budeš mať túto podmienku splnenú .. a po MD ísť na podporu a zatial môže partner poberať MD alebo RP

sisa22x
3. júl 2019

Ahojte, chcem sa spýtať ohľadom materskej. V roku 2018 (júl - december) som bola zamestnaná na TPP pol roka (takže hradené nemocenské poistenie). Teraz mám živnosť a zatiaľ neplatím do sociálnej poisťovne lebo jeden rok nemusím (mám prvýkrát živnosť). Keď si začnem platiť sociálne poistenie budem mať nárok na materskú ? Ak to dobre chápem, musím byť 270 dni nemocensky poistená za posledné dva roky. 6 mesiacov už som, takže mi stačí doplatiť zvyšné tri ? Ďakujem za odpoveď 🙂

evittam
3. júl 2019

@sisa22x Ano ale MD budes mat z minima.

fatinn
24. apr 2020

Ahojte, viete mi poradiť, mal niekto takúto skúsenosť? Som szco, nástup na materskú mam plánovaný koncom októbra2020. Odvody do sociálnej poisťovne som platila od júla 2018 do júla 2019. Minimálne. Mam nárok na matersku? Ak áno v akej výške, z čoho sa to vypočítava? Vďaka za odpovede

draik
24. apr 2020

@fatinn
Za súčasného stavu nie, pretože nemáte aktívne nemocenské poistenie. Môžte uzatvoriť DNP, materské bude z minima.