Tehotenské a materská
Zdravím prosím vás o radu. Od 27.5. 2021 som na RD. Momentálne som znovu tehotná a termín pôrodu mam vo februári 2022. Pred prvým pôrodom som bola zamestnana no pracovný pomer mi zanikol v čase tehotenstva. Na materskú mat nárok nebudem keďže mi PP zanikol. No môžem sa dobrovoľne nemocensky poistiť aby som mala nárok na tehotensku dávku od 13tt? Ak áno dá sa zaplatiť dozadu 270 dní poistenia aby som mala na to nárok? Ďakujem za odpoveď
@lilinka88 takze ak sa rata VZ len z DNP, nemusi to byt 270 dni? staci tych 182? to pocujem prvy krat, ani som sa to nikde nedocitala, no dobre vediet do buducnosti 👍 ..no prave ze nevie, to sa pytala, ze ako dlho si musi platit 😁
@kvetinka1797 takto, podmienka 270 dní NP za posledné 2 roky musí byť vždy. To je vo všeobecnosti podmienka na tehotenské aj materské. Aby sa jej rátalo jedno aj druhe z DNP, musí ho mať aktívne 26 týždňov (182 dní). Čiže,ak chce napr max materskú z DNP, musí mať ku dňu pôrodu 270 dní NP za posledne dva roky (to nemusí byť iba z DNP, ale celkovo za posledné dva roky) a zároveň musí byť DNP s maximálnym VZ aktívne aspoň tých 26 týždňov.
@kvetinka1797 nie...270 dní je podmienka vzdy
@lilinka88 no, tak dobre hovorim ze si musi zaplatit viac ako 26 tyzdnov, inak jej narok na matersku nevznikne 😃 a tehotenske uz vobec nedostane.. teda jedine ze by otehotnela neskor, aby mala k 13tt tych 270dni NP
@kvetinka1797 Ahoj.
Nemam zial tych 270 dni a chcela by som si zacat platit, len neviem ci by mi to vyslo a ci vobec mam zacat. Twhotna by som potom nemohla byt velmi dlho vsak, aby sa mi nazbieralo tych 270 dni? Citala som aj take, ze ak by som chcela tehotenske tak uz predtym musim mat tych 270 dni k 13 tyzdnu tehotenstva. Je to tak? Uz v tom mam chaos.A dalo by sa o to tehotenske napr.ziadat aj neskor, ci by som nemala narok? Dakujem
@biii7 nárok na tehotenské sa posudzuje k 13tt, vtedy musíš spĺňať podmienku 270 dní a aktívne NP. Pokiaľ by si si aj podala neskôr žiadosť, nárok sa tak či tak posudzuje k 13tt. Pokiaľ chceš dostávať aj tehotenske aj matersku, ak si začneš platiť DNP v septembri, otehotnieť môžeš najskôr cca v marci. Ak ti staci materská, cca v decembri (ale radšej neskôr) a do pôrodu musíš mať aktívne DNP
@biii7 ano je to tak, musis byt tehotna tak, aby si do 13tt mala 270dni NP.. to znamena ze sa musis poistit 179 dni pred otehotnenim ked dobre pocitam 😁 ..poziadat o tehotenske mozes aj neskor, aj v 9.mesiaci, ale podmienky ajtak musis splnat k 13tt, len by ti to vyplatili spetne 😉
@kvetinka1797 dakujem za info. Momentalne mam pandemicky rodicak este a keby si poziadam potom o tehotenske neskor dalo by sa aj tak vsak?
A keby sa nahodou este zamestnam v blizkej buducnosti ratali by mi matersku z tejto roboty, ci nie?
@biii7 požiadať si môžeš aj neskôr,ale posudzovať sa bude spätne ku 13tt. Pokiaľ sa zamestnas, nemôžeš si platiť DNP. Taktiež musíš spĺňať podmienku 270 dní k 13tt, resp ku dňu pôrodu a aby sa ti počítalo z VZ zo zamestnania, musíš mať aktívne NP u zamestnávateľa min 90 dní bez PN a OČR
@lilinka88 jaj to je velmi daleko :(. Chcela som uz skor babo. A na zaciatku by stacilo prve 3 mesiace platit minimalu ciastku, ci musim aj vtedy viacej ak by som chcela vyssiu matersku?
Ak by som tehotensku davku neziadala, tak by som mohla aj skor otehotniet vsak keby iba chcem vyssi rodicak? Dakujem
@biii7 aby sa ti rátala materská z vysokých VZ, musíš mať DNP v rovnakej výške min tých 26 týždňov, t.z. že pol roka pred materskou si musíš platiť z rovnako vysokých VZ (len pre predstavu, na najvyššiu materskú sú Max odvody cca 2500€ mesačne). A zároveň teda musíš nazbierať tých 270 dní. Podľa mňa už či otehotnies v decembri alebo marci nie je až taký rozdiel.tiez počítaj s tým,že sa môže stať napr,že porodis o 2-3 týždne skôr a nedosiahnes tých 270 dní, treba si urobiť rezervu
@lilinka88 Fuha, tak vela sa plati? Nemyslim maximalnu, tolko by som ani nevedela splacat aj tak. No neviem podla coho by som si to platenie mala nastavit potom v socialke? Volala som nedavno do socialky a tam mi povedali, ze sa uz za august neda zaplatit napr.iba stale novy mesiac zacinaju cize az od septembra. Zabudla som sa vtedy opytat, ci staci aj si pojdem k 31.8. pre ziadost. Neviete baby ako to je? Dakujem za info
@biii7 nevieš sa prihlásiť spätne, najskôr dňom podania prihlášky, nemusí to byť iba od 1. dňa v mesiaci. A ake VZ si zvolis záleží od toho, akú chceš potom materskú. Čo som uviedla sú maximálne, pre Max. materskú. Minimálne sú cca 180€ mesačne, z toho potom vychádza materská cca 400€
Dobrý večer mám takú otázočku mám ukončený pracovný pomer 7 mája deň na to som sa dozvedela že som tehotná tak som si vybavila tehotensku dávku čoskoro mám termín pôrodu a chcela som sa vás opýtať ak sa mi tehotenská dávka ukončí čo mi po nej patrí?
@angelika0000 dobrý deň, podajte si normálne žiadosť o materské, keďže ste mali pracovný pomer mali by ste mať aj nárok, keďže vám vyšlo aj tehotenské. Ak by ste nemali nárok na materskú, tak budete poberať rodičovský príspevok

@kvetinka1797 na tehotenské hej, to máš pravdu. 26 týždňov je,aby sa rátalo z VZ z DNP, 270 dní je vo všeobecnosti na nárok. Tak som to aj napísala...to snáď autorka chápe,že ak nemá teraz 270 dní, tak toľko by si aj musela platiť DNP. Rovnako som jej uviedla,k akým dátumom sa posudzuje nárok na tehotenské aj materskú, tak si to snáď vie vypočítať...